Хералдиката е безсмислена, освен в церемониални случаи като кралски сватби | webcafe.bg
Webcafe

И принцесата на Уилям вече е с герб

Webcafe.bg , По BBC
21.04.2011, 17:03 (обновена 24.04.2011, 11:19)
Принц Уилям и Кейт Мидълтън

Снимка: © Getty Images

Бъдещата принцеса вече има и герб - задължително изискване, щом сключва брак с принц

Семейството на Кейт Мидълтън получи фамилен герб в навечерието на сватбата й с принц Уилям. Как човек се оказва притежател на подобно хералдическо достояние?

Родителите й може и да са бивш авиодиспечер и бивша стюардеса - дъщеря на миньор, но липсата на благородна кръв не възпрепятства създаването на хералдически знак за семейството.

За брак с крал задължително е необходим семеен герб

Широкоприложими псевдохералдически дизайни масово се продават в магазините за подаръци и биват окачани в холовете на стремящите се към социален възход. Но се оказва, че за който и да е британец правото да притежава герб трябва да бъде официално предоставено от специална организация.

Другата възможност е носителят му да бъде наследник по мъжка линия на човек, удостоен с герб. Организациите също могат да имат герб.

Гербовете във Великобритания датират още от XII в., когато са били носени върху доспехите в бой и в турнири, така че противниците да се идентифицират едни други. Обикновено благородническите семейства разполагат със собствен герб, а в случаи, когато два клана използват еднакъв дизайн, въпросът се е разглеждал от Върховен рицарски съд, който е отреждал чие е правото да го носи.

Последното такова дело е през 1954 г., когато Manchester Corporation е осъдила вариететния дворец в Манчестър за употребата на герба им. От 1484 г. цялата система от гербове се администрира от Колегията на хералдиците.

В Англия няма стриктно указани критерии за получаването на нови гербове, но се вземат предвид фактори като удостояване с почести от кралицата, граждански или военни длъжности, университетски степени и професионална квалификация, както и "положение или добри позиции в националния или местния живот".

В случая със семейство Мидълтън с честта да притежава герб е удостоен бащата на Кейт - Майкъл Мидълтън, доколкото той се предава по мъжка линия; така сродниците й и потомците им ще имат правото да го използват.

Самата Кейт обаче ще носи този герб само около седмица - до сватбата на 29 април. След сватбената церемония нейният герб ще бъде съчетан с този на принц Уилям - процес, известен като "комбиниране". При него гербът на Кейт ще бъде наложен върху украсата над хералдическия символ на нейния съпруг (което ще стане след официален указ на британската кралица).

Гербът на Мидълтън е семпъл - в него доминират дъбовите клонки

Дизайнът на семейния герб на Мидълтън включва щит, разделен вертикално на синя и червена половина (символизиращ частта "Мидъл" във фамилията на Кейт), със златен обърнат V-образен орнамент в центъра (който по официална информация символизира интереса на семейството към дейности извън фамилния дом).

Според Удкок пък цветът на орнамента е препратка към моминското име Голдсмит, притежание на майката на Кейт - Каръл Мидълтън. Като допълнение към това гербът включва три дъбови клонки - намек за трите деца на г-н и г-жа Мидълтън: Кейт, Пипа и Джеймс (вероятно дъбът е избран и заради факта, че около дома им в Бъркшайър растат много дъбови дървета).

Това е типична демонстрация на елемента на лека ирония, често срещан в хералдическите среди. Подобен например е и случаят с герба на Уилям Шекспир, който поне формално е присъден на баща му Джон Шекспир.

В онези време единственото задължително условие за герб е било наличието на средства, доколкото се е приемало, че ако си богат, задължително си благородник - и обратното; в крайна сметка гербът на великия писател включва украса над герба под формата на сокол, разтърсващ копие.

В британската хералдическа традиция цари цял зоопарк

Бъдещата съпруга на принца все пак се отървава леко като стилистика на герба - наскоро присъден друг герб съдържа украса във формата на "фронтално застанал тюлен с две рибешки опашки върху син щит, разделен диагонално с бели черти" (това е само горната част на герба, върху долната обикновено има лъвове, жирафи и други подобни екземпляри на дивата фауна).

Като се имат предвид евентуалните игри на думи, които биха били възможни с името Мидълтън, младата дама очевидно е извадила късмет. Очевидно в конкретния случай със семейството й, дизайнът на герба е правен преди всичко с цел да се вписва сполучливо в кралския при комбинирането.

Странният средновековен дух на гербовете звучи леко странно в съчетание с плановете на британския кралски двор за високотехнологично отразяване на сватбата. Тя ще бъде предавана на живо в кралския канал в YouTube, във Flickr и Twitter и дори ще има официална сватбена книга с видео, чрез която народът да изпрати благопожеланията си на младоженците - въпреки че ще има известно модериране на посланията", както обявиха от кралския двор.

Хай-тек отразяването на сватбата е идея на младоженците - и Уилям, и Кейт често използват YouTube и Facebook и проявяват интерес към споделянето на щастливия миг чрез социалните мрежи. Кейт също така е автор на дизайн на сайта Party Pieces, а е участвала в подготовката на официалния сайт на кралската сватба.

Oще: великобритания  герб  доспехи  кейт мидълтън  рицари  сватба  семейство  уилям  хералдика 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.