Долче и Габана също крият данъци | webcafe.bg
Webcafe

Долче и Габана също крият данъци

Webcafe.bg, по Business Week
25.06.2013, 16:31 (обновена 01.07.2013, 12:51)
долче и габана

Снимка: © Getty Images

Италианските дизайнери използват триковете на Аpple

Дали има шанс Долче и Габана да облекат не толкова модни, но за сметка на това раирани дрехи?

Доменико Долче и Стефано Габана, прочути с обличането на холивудските звезди в провокативни корсетоподобни рокли и бельо на леопардови принтове, бяха осъдени от съда в Милано преди дни за данъчни измами, като присъдата им е 20 месеца затвор. Засега двамата остават на свобода, докато трае обжалването.

Модното дуо се присъединява към дълъг списък от италиански знаменитости, уловени да шмекеруват пред данъчните, сред които са София Лорен, Лучано Павароти и колегите им дизайнери Валентино и Джорджо Армани.

А и, естествено, да не забравяме за бившия премиер на страната - Силвио Берлускони, който осъден за данъчни измами миналата година - решение, подкрепено от италианския Конституционен съд тази седмица.

Италианците обаче изглежда съчувстват на кръшкащите от данъчните знаменитости. Когато Лорен прекара 17 дни в затвор в Неапол през 1982-а, поддръжниците й се събираха пред прозореца на килията й и скандираха, докато тя им пращаше въздушни целувки иззад решетките.

Погребението на Павароти през 2007 г. включваше въздушен салют от изтребители от италианските военновъздушни сили. А Берлускони, след като бе свален през 2011-а, се завърна на политическата сцена.

Когато данъците са кошмарно високи, никой не вини никого, че се опитва да ги избягва

Една от причините за толерантността на италианците може би е, че там данъците са едни от най-високите в света и избягването на плащането им е донякъде национален спорт. Около 22% от икономическата дейност е на ръба на закона. Дори и с ожесточеното укриване на данъци, данъчните приходи достигат 43% от икономиката на Италия, доста над 34-те процента в повечето развити държави.

Бившият премиер Марио Монти се бореше с укриването на данъци чрез пръчка и морков, като опрости и намали подоходните данъци, същевременно стараейки се да следи изкъсо неосчетоводените кешови разплащания.

Но същевременно той повиши имотните данъци и ДДС, което естествено предизвика негодувание сред тези, които през цялото време си плащаха като попове.

Долче и Габана, чиято частна модна компания се оценява на €4 млрд., бяха осъдени за създаването на базирана в Люксембург холдингова компания, с която са избегнали плащане на данъци върху около €1 млрд приходи от интелектуална собственост.

Адвокатите им заявиха, че са "смаяни" от решението и ще обжалват. Ако присъдата бъде потвърдена, фирмата им ще дължи над €400 млн. данъци за минали периоди. Съдията също така разпореди компанията да плати глоба от 500 000 евро.

Засега италианците изглежда съчувстват на двамата дизайнери

Twitter акаунтът на Габана е залят от благопожелания. "Пореден пример за несправедливост," пише един поддръжник, описвайки Габана като "италиански гений като Микеланджело".
Решението на съда бе шок не само за юридическия екип на модната къща, но и за международния данъчен експерт Тим Ларсън, който отбелязва, че цялата идея, на която се опира избягването на плащане на данъци от Долче и Габана, в Италия всъщност е напълно законна.

"Фундаменталната стратегия е да се изнася част от интелектуалната им собственост под друга юрисдикция, където данъците са по-ниски," обяснява Ларсън, партньор в счетоводната фирма Marcum. "Това го правят и Apple, и Google - много компании го правят." Сред тях са и американски модни фирми като Michael Kors.

(Michael Kors са платили 37% данъци, според последните им данъчни декларации, и сочат като бизнес-риск предстоящо законодателство, "което, ако бъде приложено, ще ни третира като американска корпорация за целите на американското федерално данъчно облагане.")

Apple вече си изпатиха за иначе напълно законните си активи в Ирландия

Ларсън, който очаква решението срещу Долче и Габана да бъде отхвърлено от апелативния съд, прави аналогии между превръщането в изкупителна жертва от италианското правителство на компанията, смятана за една от най-известните италиански фирми в глобален мащаб, с обвиненията от американския Конгрес срещу изпълнителния директор на Apple Тим Кук заради $100 млрд. активи на компанията в Ирландия, където данъчната ставка е 12.5%.

Изграждането на данъчни схеми в други страни не е незаконно в Италия или САЩ, където данъчните ставки са сравними, но правителствата не одобряват тази практика, защото това "подчертава пренасянето на печалби от една юрисдикция към друга с по-ниски данъци," коментира Ларсън.

"Но ако се заровите в законите и регулациите, всичко е напълно законно."
Компаниите, създаващи тези схеми, трябва да спазват определени правила, като наемане на определен брой служители - те не могат просто да създадат кухи компании за пред властите.

Прокурор по делото на Долче и Габана описва люксембургската компания на двамата като "празна черупка", която не взема никакви административни или финансови решения - или, ако използваме нейната по-поетична формулировка: "нещо като облак с консистенцията на газ".

Но пък "толкова уважавана модна фирма надали би рискувала сериозно, за да спести малко пари от данъци," смята Ларсън. "Ето защо съм сигурен, че те са се подсигурили от самото начало, че действат изцяло в рамките на закона."

Всъщност вероятността дизайнерите да лежат в затвора е малка, тъй като в Италия присъдите за период под 2 години обикновено биват заменяни с условни.

Oще: данъци  данъчна ставка  данъчни измами  долче и габана  италия  присъда  силвио берлускони 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.