S.G.A.N | webcafe.bg
Webcafe
Webcafe.bg
08.07.2012, 14:29 (обновена 10.07.2012, 08:48)
S.G.A.N

Просто искаме държавата да си върши работата

Лятото може и да не изглежда най-доброто време за нови проекти, но S.G.A.N. вече се появи. Знаете химна ни - "Не ни познаваш", чийто автор - на музиката и текста, е Венци Мицов. Сега за нас.

S.G.A.N е сдружение за гражданска взаимопомощ и институционален натиск.

Проектът S.G.A.N е на и за всички хора, които изискват от държавата да изпълнява своите ангажименти към тях, така както те изпълняват своите задължения към държавата.

Или с други думи - да престанат да бъдат поданици и/или "гниди", а равноправен партньор на държавата.

Проектът е отворен за всички, които искат гласът им да се чуе, искат да участват в случването на нещата у нас и не се оставят да бъдат водени като овце. Той е за хората, които не търсят спасители - навън и вътре, защото вярват, че спасението е в техните ръце.

За всеки, който иска да живее добре и нормално от труда си в България.

Целта на S.G.A.N е да накараме държавата да си върши работата. Да докажем и покажем, че хората в България имат волята и силата да насочат развитието на страната ни в посока на истинските европейски ценности, а не на фасадната демокрация, зад паравана на която обществото се развива в ориенталско-мафиотска среда.

Ще го направим като насочим положителната енергия и гнева на "гнидите" и с малки стъпки и с помощта на всяка "гнида", всеки от нас ще помогне със своя личен ентусиазъм и професионален профил.

Вярваме, че ще създадем висока степен на обществена нетърпимост към несъвършенствата в администрацията, сигурността, обществената среда, образованието и културата и др.

Ще инициираме Съвет, в който да се включат хора с познания - юристи, икономисти, финансисти и т.н. Целта да сме достатъчно подготвени за битката за постигане на нашите цели с всички позволени от закона средства и обществения натиск.

Нашите непосредствени цели:

Сигурност на улицата, което означава МВР да изпълнява стриктно закона - например като отстранява всички неправилно паркирани автомобили, наказва арогантността на пътя, осигурява спокойствието и реда на хората на публични места, поставя наказанието на посегателството върху сигурността и спокойствието на всеки човек, във всяко населено място, за свой основен приоритет.

Чиста, функционална и сигурна обществена среда. Възстановяване на обществените тоалетни; чистота и сигурност в парковете; функционалност на средата за инвалиди

Държавна администрация, която е в услуга на всеки човек. Конкретно - силна подкрепа за електронно правителство - то минимизира възможностите за субективен натиск и корупция.

Приоритети в областта на образованието и културата.

Здравеопазване, което е икономически, а не популистки обосновано.

S.G.A.N ще се развива и проявява в различни форми

Общото между тези различни форми е, че S.G.A.N ще бъде средище, където хората ще получат подкрепа в справедливата си борба с институциите, както и ще задоволят културните си и социални нужди.

Едната под формата на изкуство. Вече имаме химн "Не ни познаваш" на Венци Мицов. Под шапката на S.G.A.N ще излизат още продукти в различните форми на изкуство. Какво ще обединява тези културни прояви? Целта им е да събират хората с културни нужди, различни от поп-фолк стила на живот.

Другата е под формата на структури за обществен натиск, които ще имат търпението и средствата да направят реална и дългосрочна промяна.

Готови сме да работим в името на целите си с неправителствени организации и институции (като Омбудсмана, Комисията за защита от дискриминация) и всички останали, които ги споделят.

Webcafe.bg  - инициаторът на S.G.A.N, ще обслужва информационно целия проект, а страницата във Facebook ще бъде центърът за информация, новини, предложения.

Очаквайте скоро новини за първата ни малка стъпка - в Webcafe.bg и на страницата на SGAN във Facebook. Очакваме и вашите идеи и предложения, както и споделяне на опит от подобни инициативи - ще ни бъдат от полза.

Oще: s.g.a.n  webcafe  венци мицов  гниди  държава  не ни познаваш  проект  сдружение  химн  хора 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

15 pepe | 16.07.201213:53

МакАлистер, съгласен съм с теб, мисля, че създаването на поредна партия не е най-добрата идея. Мисля, че гражданското общество ни липсва много повече от една партия.
А да биеш някого по канчето не винаги върши работа, особено ако си сам. Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.04.2010, 19:25

14 darcas | 15.07.201222:37

Подкрепям инициативата. Все от някъде трябва да се почне. Или ще си решим проблемите демократично, или с реки от кръв по улиците. Няма средно положение. България!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

13 MacAllister | 11.07.201214:10

Абе все пак трябва повече хора, ако не и всички, да се научат поне да се заяждат. Бой по канчето - нямам против, ама революция ли искаш да организираме? Малко съм скептичен към революциите - гледай само какво постигнаха всичките през последните няколко века - още повече робство, тц много са непредсказуеми, нямам морални предразсъдъци към насилието, но имам функционални притеснения ;). Ама стига сме плещили - не зле да има някакви нашивки, значки, фланелки с лого SGAN или може би ГНИДА и да се знае, че гнидите може да се викаме на помощ като има нужда да се напомни на някоя тиква мястото и работата й.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.08.2010, 17:03

12 Stoyan Georgiev | 10.07.201223:57

Lele Male спряхме ги, защото последните 20 от тях са псуване и обиди между няколко човека... Коментарайте тук. Това е продължението на темата.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

11 KingoftheROAD | 10.07.201222:59

MacAllister

Какво заяждане ве братчед, бой по канчето дорде омекне и вдлъбне навътре, че да му е некомфортно. И докато не започне да става цивилизацията да му е все така, и не само чиновници, и полютици и партии и тн. В други подобни теми се споменаваше нещо и за Швейцария и Зиг зауер. У нас пък имаме друго класическо лекарство. А да видим кой ша пузнай? Много щастлив И да видим тогава мутро-джутро все така ли ще паркира, или малко ше земе да се замисли.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

10 lele male | 10.07.201216:20

А защо са скрити коментарите от статията "Не ни познаваш"?
http://www.webcafe.bg/id_785642247/cform_1
И коментар не може да се напише... Объркан
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

9 MacAllister | 10.07.201212:55

Идеята не е чак толкова лоша. Оня, много добре знаеш, че ако изборите променяха нещо, щяха да ги забранят, така че това едва ли е най-важното, а да не говорим, че изискванията за организацията на една партия от закона са такива, че автоматично я правят уязвима за превземане от същите гадове - това е нещо, което всеки от нас трябва да набие в главата си доста добре - изискванията на закона съдържат текстове които например задължават партията да бъде отворена за членове, ограничават начините за филтриране за членство и ръководство или ги пращат в съдебен лабиринт. Извънпартийната дейност е много по-важна и аз лично съм доволен, че Венци не се опитва да стигне прекалено далеч.

Първо, нима не ви се е искало да направите забележка на органите на реда, на общинари, на всякакви инспектори и прочие? Има много такива неща, които му иде човек да направи, но има и страх и той въобще не е илюзорен - повечето от държавните функционери и служители имат средства да ти вгорчат живота. Аз съм малко по-смел и се репча тук-там (рядко ходя на протести, но протестирам ежедневно, когато и както сваря), но и аз имам страх и се ограничавам - не смея например да правя забележки на полицаи, а ежедневно виждам десетки такива дето има нужда да им се "казва" по нещо. Ако имахме организация, която да създава взаимна подкрепа при такива операции възможностите на съответните органи да се гаврят с нас драстично намаляват - поне докато продължават да не игнорират елементарната цивилизованост, която засега поне е норма на Европа. Утре може да няма ЕС и това, което можем да направим сега цивилизовано утре може да бъде обявено за престъпление, така че не бъдете такива скептици - моля ви!

Като видите полицай да се ебава с баба търгнала да продава маруля на ъгъла, за да свърже двата края, а до нея седи джип на мутра и полицая не мисли нито да се обади на КАТ, нито да направи нещо лично - не ви ли се иска да се намесите? Трябва да се намесваме - закона нали е за всички - ако за бабата ще има закона, за мутрата дето е паркирала гьотере защо няма да има? Извинения, че това не му било работа, че шефа дал такива и онакива задачи не може да важат. Ако отидете и се заядете сам, сещате ли какво ще ви се случи, особено пък ако живеете в този квартал? Общината си взема такса за паркиране на коли пльоснати в градинки, а дори често и насред кръстовища (не натоварени разбира се) - не е ли редно да се извика полицай и да се разбере "какво става тука"? Обичам да пия кафе на едно място на Графа и за 30-40 мин. дето го правя минават поне 5-6 полицейски коли без да са на акция, но повечето карат поне с 80 - редно ли е да ги оставяме да се гъзареят като келеши, какви полицаи могат да са това?

За всичкото това заяждане обаче е нужна взаимна подкрепа - нима не е добра идеята да се организираме с тая цел и нима практикуването на това няма да има дългосрочен ефект - дори да сме относително вяли все пак ще ни отвори за гражданска активност вместо да се дърпаме винаги на последния чин, когато самообявилите се водачи вземат решения и четат конски евенгелия.
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 10.07.2012, 11:47

8 Jivko Jeliazkov | 10.07.201211:49

Здравеопазване, което е икономически, а не популистки обосновано.

Какво означава икономически?
Здравеопазването да е на печалба?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

7 lele male | 09.07.201216:07

А аз още съм пас ...на без коза...де Смее се
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 02.06.2011, 10:13

6 Nikoj Nqkoj1 | 09.07.201215:29

Оня, браво.
Почнал си вече да мислиш.

Но Вицов не спи и ти е пляснал един минус
   

оценка

+0 -0