Едуард Сноудън, време е да се върнеш у дома | webcafe.bg
Webcafe

Писмо до Едуард Сноудън

Майкъл Дейли*, The Daily Beast
18.03.2014, 14:14 (обновена 20.03.2014, 09:22)
едуард сноудън

Снимка: © getty images

Време е да се върнеш у дома, Едуард Сноудън.

Време е да се върнеш у дома, Едуард Сноудън.

Време е да обявиш, че предпочиташ да лежиш в американски затвор, вместо да подкрепяш путиновия бандитизъм с продължаващото ти присъствие в Русия.

Време е да прекратиш мълчанието си за превземането на Крим и за войските, трупащи се на границата с източна Украйна.

Време е да спреш да подкопаваш собствената си кауза с двуличието да говориш за Интернет сигурност, докато съдействаш на международно пиратство.

Ти говори чрез видеовръзка на фестивала SXSW в Тексас, докато американската конституция бе показана зад теб. Но го направи, докато разчиташе на защитата на бивш бандит от КГБ, превърнал се в самоволен цар.

И все пак единственият път, когато упомена страната, подслонила те сега, беше когато коментира, че NSA събират толкова много данни, че са игнорирали руско предупреждение за по-големия от двамата братя, организирали атентата на Бостънския маратон.

"Можеше да ги заловим," заяви ти пред аудиторията на SXSW

Най-малкото можеше да отбележиш, че Националната агенция за сигурност (NSA) също така са пропуснали решението на Путин да изпрати първите си маскирани и неидентифицирани войници в Крим.

Ти се притесняваш за събирането на данни от NSA, показващо, че "тълкуването на конституцията е променено тайно от ""никакви неоправдани претърсвания и изземвания" до, "Хей, всякакво изземване е приемливо; само не го търсете", допълвайки, "И това е нещо, което обществеността трябва да знае."

Тази ти забележка предизвика овации, което показва каква е подкрепата за теб. Представи си какво въздействие би имало, ако беше проговорил и за руското превземане на Крим.

Сред въпросите, зададени до теб на конференцията, беше:

"Какво правите в Русия, когато ситуацията в Крим ескалира?"

Но хората, провеждащи събитието, не го включиха наравно с другите въпроси до теб. Вместо това отговаряше на въпроси като "Какви стъпки може да предприеме обикновен човек, за да си гарантира по-защитено цифрово преживяване?". Ти даде някои разумни съвети, след което допълни: "Така ще сте в много по-голяма безопасност."

Доколко безопасно според теб обаче се чувстват украинците?

Запази мълчание по тази тема. Може би защото говориш много по-силни позиции на думи, отколкото си готов да отстояваш на практика.

Друг въпрос, който бе зададен на SXSW, бе дали би го сторил отново. Ти отговори: "Абсолютно," отбелязвайки, "дал съм клетва да поддържам и защитавам конституцията, и видях, че конституцията се нарушава в огромни мащаби." Тоест си се почувствал длъжен да действаш.

"Независимо какво ще ми се случи," допълни ти.

Тази фраза също предизвика аплодисменти. Но ако ти не се притесняваше за последици за самия теб, защо изобщо си в Русия в момента? Очевидният отговор е, че не искаш да се окажеш в затвора. Което е напълно разбираемо. Но си се оказал в ситуация, където

в опитите да поправиш една злина, игнорираш друга.

Което би било само невинно двуличие, ако не беше фактът, че ти наистина би могъл да постигнеш нещо.  В крайна сметка точно ти си човекът, който получи най-големи похвали и благодарности от основателя на Интернет - Тим Бърнърс-Лий, по време на изказването ти на SXSW.

"Действия изцяло в обществен интерес," заяви Бърнърс-Лий за това, което си направил. Ти имаш истинско морално влияние сред много дясно мислещи хора. Представи си какъв ефект би имало, ако обявиш, че повече не можеш да подкрепяш поведението на Русия и се връщаш у дома, наистина независимо от това какво ще ти се случи.

Това, което почти гарантирано ще се случи, е че ще бъдеш арестуван. Вероятно би могъл да се опреш на примера на сестра Меган Райс, 84-годишната монахиня, арестувана заедно с двама други активисти за ммир, когато те проникнаха в американски център за ядрено оръжие през 2012. Те опръскаха основния бункер с обогатен уран с биберони с човешка кръв и го заобиколиха с полицейски ленти и плакати с надписи като "Справедливостта ражда мир" към момента, когато пристигна охраната. Райс и другите активисти посрещнаха пазачите с библия, бели рози и храна. Охраната реагира с белезници.

Тримата протестиращи бяха осъдени за саботаж. Райс бе запитана по време на обявяването на присъдата й преди месец, дали иска да каже някакви последни думи. "Не проявявайте снизходителност към мен," каза тя. "Да остана в затвора до края на живота си би било най-големият дар, който бихте могли да ми дадете." Съдията я осъди на 3 години, което е много по-малко, отколкото ти би могъл да очакваш, Едуард Сноудън.

Но дори и да е така,

време е да се прибереш у дома.

Или поне да се откажеш от защитата на режим, който прави за посмешище всичко, за което се бориш. Без съмнение сестра Меган би казала една молитва за теб от своята килия.

Oще: nsa  sxsw  едуард сноудън  изтичане на информация  интернет  кгб  путин  сноудън  цру 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

24 Оня Дето Го Трият | 19.03.201421:25

Абе, мустак, а защо беше тая войска там щом няма жертви и не е опасно?
Така де, ако на всеки метър има някой с калашник то верно че няма да има жертви и всичко е розово....
Дет се казва - може да си грозен, но за сметка на това си тъп
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2012, 16:41

23 Dian Dorev | 19.03.201421:18

"Какво правите в Русия, когато ситуацията в Крим ескалира?"-Къде видя ескалация тоя дебил?...Сигурен сум,че по туй време..повече жертви е имало в Ню Йорк отколкото в Крим. Бесен Бесен
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

22 Thea Atanasova | 19.03.201420:51

Какво ли иска да ни каже тази велика статия, която ние нисшите червей не сме разбрали, а възвишеното анонимно прасе е разбрало, но УВИ не иска да ни обясни. Дали неговата призма не е по-крива даже от нашата, УВИ никога няма да разберем, или вече сме разбрали и на никой не му се разправя с него. И вместо снимка на прасе, вземи сложи някой пън, че главата ти е по-дървена и от на автора на статията. Смее се
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

21 deowin | 19.03.201417:10

>Ницше твърди, че морала е средството, с което превилигированите държат неудачниците в подчинение

Моята даскалка по български не твърдеше, че познаването на граматиката на майчиния си език е такова средство, но според нея беше добра първа стъпка.
Та, преди високопарно и голословно да цитираш Ницше, може би е по-добре да се научиш да пишеш без граматически грешки.
   

оценка

+0 -4

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

20 deowin | 19.03.201417:03

Не личи някой от коментиращите да е разбрал статията без да я пречупва през призмата на глуповатите си предразсъдъци.
Може би е редно да я прочетете пак?
Не е лоша всъщност.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

19 Крив Макарон | 19.03.201416:28

И защо Сноудън трябва да взима под внимание призивите на подобен роб на "морала"? Тръгва някой да морализира пред целия свят, като форма на публично дърпане на уши, и какво точно очаква? Аз бих се присмял на подобен шут. Ницше твърди, че морала е средството, с което превилигированите държат неудачниците в подчинение. Създават понятия като "съвест", "дълг" и "чест", а после си живеят живота на гърба на наивниците.
Щом мисли този журналист, че е толкова готино да се лежи в затвора, нека сам направи необходимите постъпки, които да го заведат там. Вероятно, това ще му донесе необходимото удовлетворение, и ще го постави завинаги на разположение на властимащите, пред които той толкова ниско е коленичил.
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

18 Оня Дето Го Трият | 19.03.201416:08

Нек'си ще бъде интересно ако някой път имаш да кажеш нещо конкретно и по темата.
Това за Оня какъв е едва ли на някой му е интересно спя
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.04.2011, 10:50

17 abductor | 19.03.201415:45

Скачай, скачай, мажоретке Усмивка Чудя се дали ще се появи някога малоумна проамериканска пропагандна статия в тоя сайт, под която ти няма да си развееш платения задник, ставайки за смях, ей така, от елементарно човешко себеуважение. Ама нали трябва да ровиш после по контейнерите... Колко тъжно Тъжен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

16 Оня Дето Го Трият | 19.03.201414:47

Не мога да бъда български Сноудън, само в щатските служби се случват лоши работи за разгласяване, всички останали по света са (сме) ангели ангелче

Затова няма да има китайски и руски Сноудън, щото там лопи работи за разгласяване няма.
Това е отговор към ЛелеМАле Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

15 Thea Atanasova | 19.03.201414:04

Оня, ти да не му завидя нещо на Сноудън? Да не искаш ти да си българския Сноудън? Смее се
   

оценка

+0 -0