Петно от присмех и лидерска значка | webcafe.bg
Webcafe

Петно от присмех и лидерска значка

Драгомир Симеонов
27.03.2013, 07:50 (обновена 29.03.2013, 12:27)
Христо Стоичков

Снимка: © Getty Images

Не за първи път Стоичков е употребяван глупашки користно или користно глупашки

Като се има предвид що майки облада вербално Стоичков навремето, нищо чудно, че днешното студентство го възприема за духовен баща. Ето ви една, смеем да кажем, сполучлива шега относно абсурдната ситуация, в която бъдещият млад академичен елит на нацията обяви за свое лице един футболист от миналото на средна възраст и с гимназиално образование.

Ако се беше случило обратното - за символ на спортения потенциал да бъде посочен някой достолепен университетски професор, ние щяхме да си глътнем езика от смайване, но сега езикът ни е тук и с удоволствие си го чешем по темата

Не за първи път Стоичков е употребяван глупашки користно или користно глупашки (вие преценета кое предпочитате). Помните ли каква патърдия се вдигна покрай обявяването му за „ доктор хонорис кауза"?

Титлата е символична, не изисква образователен ценз и всеки ВУЗ може да си я дава по собствено виждане на когото поиска. Друг е въпросът това уместно ли е в нашата реалност или е по-скоро мечешка услуга към именития спортист. Едва ли ще чуеш в суматохата нещо по-различно от злостни плювни и кухи дитирамби по адрес на конкретния номиниран.

Няма съмнение, че Ицо е чепат човек. В желанието си да бъде независим и неуязвим, през годините натвори много щуротии и каза доста думи, за които може би съжалява. Твърде горд е, за да си го признае, а нищо чудно и да не го помни. Така и не свикнахме, че той е много по-малко злопаметен от нас и често пъти реагира детински, защото всъщност е дете по душа. На това се дължи и естествената му обвързаност с младите (независимо дали в Литекс или школата му за таланти в Етрополе). Заради детинската му природа явно е много лесно да го прикоткаш с отличия и почетни звания, макар че той няма ни най-малка нужда от тях. Но пък сърце на му дава да ги откаже.

Като общество винаги сме приемали Стоичков за лидер, за визитка на страната, за завършен образ, силно го любим и мразим и очакваме от него някаква последователност в доброто или лошото. Напълно изпускаме от картинката възможността той да е в състояние да еволюира.

О, не! Ние отдавна сме му залепили тежки етикети, изпод които мърдане няма. Теглили сме черта докъде на Стоичков му е позволено да пристъпя и всяко минаване отвъд ни настървява. Груби сме или му се мазним, а реално между двете няма никаква разлика. Отказваме да видим, че в някакъв абстрактен смисъл Стоичков е идеалният студентски лидер - необуздан, прям, груб, искрен и пиперлив, свободен и неподвластен на никакъв авторитет.

Лошото е, че студенти зад него не са такива. Избирайки го така изневиделица, за тях той се превръща в гранитен паметник, върху който да се покатерят, за да бъдат забелязани. Удобен им е, защото е имунизиран срещу атаки и събира медийно внимание, но всъщност го използват по начина, по който той им забрани да го правят. Стоичков изрично ги помоли да не злепоставят името му, но не си дава сметка, че със самия акт да го изтъпанят под прожекторите на едно насмешливо и настръхнало общество, те направиха точно това.

Жалко, защото ако имахме очи, щяхме да видим, че Камата се развива в много адекватна посока, бележи треньорски прогрес, излиза от предишната си обвивка и приема ново амплоа. Уви, подобни социално-политически ходове обезсмислят всичко това и го правят нелеп. Ние отново дружно запретнахме ръкави да го пъхаме в стереотипи и да го кичим с абсурдни епитети. И петното на присмеха ще продължи да седи на ревера му дълго след като от там падне бунтовната лидерска значка, която му закичихте, скъпи студенти.

Oще: христо стоичков 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.03.2013, 18:36

11 д-р Хонорис кауза | 28.03.201318:52

"...Като общество винаги сме приемали Стоичков за лидер, за визитка на страната,..."

Мен никой не ме питал, .... а вас някои попита ли?
Та...Кое е това "Общество"...или кои по-точно от "Обществото"...
---
Няма "геше" - няма гешефт
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.06.2011, 14:54

10 Смисълът на живота | 28.03.201316:40

Самия факт, че е допуснал да го набъркат в тая каша говори ясно колко му е акъла и какви са му намеренията. Като иска да се бута в политиката, да беше го направил покрай някоя голяма партия.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.05.2012, 18:29

9 Антикомунист | 27.03.201318:06

Има много истинни съждения в статията,само в едно се съмнявам..

Наистина ли авторе мислиш ,че Ицу - Глупавото не е злопаметен,че е прото тъпунгер с детско сърце и чисти помисли,един вид наивник?

Може би е Дон Кихот,който се бори с лошите мелници?

Съмнявам се и в друго,а именно че Христо Стоичков е човек...според някои истински доктори на Науките тази креатура е по-близо да маймуните(без да искам да засегна последните).

А и навремето този примат също беше участвал в някаква партия на Димитър Луджев и Лупи Томов мисля(още помня плакатите му в края на 90 те),само ми убягва името на партията...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 16.07.2012, 15:00

8 Faith_in | 27.03.201315:34

Помните ли каква патърдия се вдигна покрай обявяването му за „ доктор хонорис кауза"?

Аз помня много добре, защото го отразиха къде ли не! Това беше пълна подигафка с народа. Не може човек, който цял живот е ритал топка да бъде признат за доктор на науки! Какво е това !?!?!?!?!?!?

За студентите не знам кой стои зад тях или каква им е формулировката за протестите, но не са прави. Аз лично не съм съгласен д-р Топка да ми представлява интелигентността като лице за промяна! ПЪЛЕН АБСУРД !!!
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 07.08.2010, 14:58

7 don Pozo | 27.03.201315:04

№ 5, за каква прослава става въпрос?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 09.12.2012, 12:49

6 Veselin Ivanov | 27.03.201314:08

Допълнение към комент. №5 .....имаме още един като Ицко който пред екрана предлагаше на ония които не са съгласни с него да му „духат супата“.И той ни прославя сега.Изглежда че е вярно твърдението при удар по главата футболерите губят по няколко хиляди клетки от мозъка си .Е, за лидери ???????
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 09.12.2012, 12:49

5 Veselin Ivanov | 27.03.201313:56

С две думи , не му е там мястото .Щом като е все още е инфантилен ,нека го почакаме да си изживее детинското. Може после да стане добър треньор или лидер.За сега си е само бивш ритнитопковец .И още нещо „хвърка“ като пеперудка тук и там , у нас и по света и нищо съществено. НЯМАМ ЛЕЛЯ !
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 06.03.2010, 19:21

4 Alice | 27.03.201313:05

не е употребен, "горкичкият", просто си е повратлив селски хитрец - и бивш добър спортист - който си върти г...а, за да е добре с всяка власт и успява
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 20.08.2012, 16:14

3 И те така | 27.03.201312:48

Авторът, при цялото ми уважение, греши като казва, че Стоичков е с гимназиално образование. Завършил е техникум и по професия е електромонтьор, но това няма кой знае какво значение. По правилниците на ФИФА, УЕФА и незнамсикаква ФА , старши треньор на професионален футболен отбор не може да бъде човек без висше образование. По тази причина Георги Иванов - Гонзо стана инж.Иванов. Човекът завърши Габровския технически университет докато риташе топка във Франция! Там миличкият не можа да научи три думи на френски , но пък се справи с три висши математики. Така че не се и съмнявам, че Ицо е я инженер, я икономист, я неврохирург. И доктор! На който тюфлек не му харесва ,да си е.е п....а лелина! Шокиран
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 18.10.2011, 16:06

2 Old_BG | 27.03.201310:39

"""Не за първи път Стоичков е употребяван глупашки користно или користно глупашки (вие преценета кое предпочитате)."""
Какво да се чудим?
Същество с празна глава и мислещ с краката си. Можеше го!
Нагледахме се и на друго същество с празна глава и мислещ със задника си.Но не го можеше и това.
По жалко за онези 1.67 млн. от народеца, които почти постоянно се опитват да мислят със всяко друго място, но не и с онова, което Господ е имал предвид.
На Стоичков ще се посмеем и ще го подминем.От другите ми се плаче!
Бесен
   

оценка

+1 -0