За нуждата от повече татковци и по-малко "Бащи" | webcafe.bg
Webcafe

За нуждата от повече татковци и по-малко "Бащи"

Webcafe по Свен Милекич, BIRN
03.05.2018, 18:21 (обновена 07.05.2018, 09:01)
Дете и баща

За разликите между баща и Баща

България беше тестовото поле на кампанията срещу приемането на Истанбулската конвенция. Сега, когато документът на Съвета на Европа почива, оставен в някой шкаф в Министерството на правосъдието, Хърватия се изправя пред същия дебат като у нас - не толкова за насилието над жените, колкото за правата на хората с нестандартна сексуална ориентация.

В един от протестите срещу ратифицирането на Истанбулската конвенция в хърватската столица Загреб особено внимание в социалните мрежи привлече мъж на средна възраст със своя плакат - "Аз съм татко, не родител 1".

Плакатът бе осмиван от мнозина подкрепящи конвенцията хора, които виждаха работещата в страната пропаганда срещу нея. Някои местни новинарски сайтове вече прокарваха опорната точка, че термините "баща" и "майка" след ратифицирането на конвенцията ще бъдат заменени с "родител 1" и "родител 2", за да не се накърняват чувствата на еднополовите двойки - нещо, което, според въпросните сайтове, вече е факт в някои европейски държави.

И макар на пръв поглед подобни публикации действително да предизвикват преди всичко смях, не са малко тези, които се връзват на пропагандата. Подобно на новините за черните снежни човеци, за забраняването на кръщенетата и много други подобни фалшиви новини, на които сме ставали свидетели и в България.

А и освен това въпреки протестите и общественото недоволство, така наречената Истанбулска конвенция беше ратифицирана в Хърватия на 13 април със 110 от общо 151 гласа на хърватския парламент.

Авторът на BIRN Свен Милекич предприема друг подход и разглежда ролята на бащите в едно общество, което още възстановява раните си от една война преди вече повече от 20 години - същото време, когато мъжете като този протестиращ са били млади и тепърва са ставали бащи.

Много от тях са от онзи строг тип "глава на семейството", който е типичен за балканския патриархален модел, където майката се грижи за семейството, а бащата - за прехраната, без да се намесва кой знае колко във възпитанието на децата, освен ако няма специална нужда от силова фигура.

Малцина от тези бащи ходят на родителски срещи (освен ако не се наложи да бъде заместена майката). И то не защото работят (майките също работят, а понякога по-дълги смени и за повече пари). Просто не им влиза в разпределените задължения.

Те биват държани вечер след родителската среща под внимание, за всеки случай, ако детето е сгафило много в училище, има лоши оценки или проблемно поведение - за налагане на наказание или всяване на респект.

Тези мъже са бащи - безспорно. Но дали са родители?

По онова размирно време в страните от бивша Югославия като цяло има дефицит на бащи родители, които активно участват в живота на децата си - дали заради войната, дали заради нравите. Бащите (с някои изключения) по-скоро влизат в ролята на специален родител, който да се използва "в случай на спешност".

Така например при ескалация на ситуацията, водена често от тийнейджърски хормони на момчетата, майката отстъпва назад, за да влезе тежката артилерия - бащата наказател/ възпитател. "Чакай баща ти да се прибере и да научи какви си ги вършил..." - редовната закана, която всяко момче (а и голяма част от момичетата) са чували многократно по време на детските и тийн годините си.

Ако се направи аналогия с държавните институции, майките са премиери, външни и вътрешни министри или министри на здравеопазването, образованието, благосъстоянието, младежта и държавната администрация; те са социални работници, терапевти, дори прокурори и съдии.

Отците, от друга страна, са полицията. И по-специално - жандармерията, която се разправя с уличните бунтове, когато асоциалното поведение се развихри и има нужда сълзотворния газ и водните оръдия да влизат в употреба. В случая - я шамари, я каиш, я нещо от сорта...

И затова тези бащи рядко знаят имена на преподаватели, а понякога дори бъркат в кой клас точно са децата им. А относно интересите, желанията, стремежите, дори приятелите на децата, бащите знаят основните неща. Майките са тези със съветите.

Затова и може да се каже, че те не са родители. Те дори не са бащи. Те са Бащи - с главна буква, която всява респект - символични фигури, подобни на Бога, към които се гледа със страх и уважение. По-скоро тотеми на властта, отколкото родители, чийто гняв не бива да бъде провокиран.

В Хърватия и тогава е имало много такива Бащи, и сега ги има. Те са като онези тежки бащи основатели, които всяка страна си има - при хърватите - президента от началото на 90-те Франьо Туджман и политика от края на XIX век Анте Старчевич. Или Тито - за онези, които си спомнят с носталгия времената на социалистическа Югославия.

Но времето на тези Бащи основатели отмина. Отминава и времето на тези Бащи с главно "Б".

Време е за обикновените бащи, татковци и родители, които освен да се грижат за респекта, участват активно в живота на децата си. И за тях това не е "работа на майката". Татковци, които възпитават с личен пример, а не със страх.

Родители, които учат децата си на това да са преди всичко добри хора, а след това останалото. И да, онзи баща е прав - ролята на един мъж е да бъде баща, но също така и родител. И това е еднакво важно.

Oще: birn  баща  бащи  еднополови двойки  истанбулска конвенция  пропаганда  родител  родител 1  родител 2  свен милекич  тактовци  татко 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

17 deowin | 07.05.201823:58

Може би не е лоша идея да спреш да използваш думи, чието значение не разбираш, както става пределно ясно от контекста, в който си ги набутал. Да, може чуждестранските думи да звучат ентелгентно на необразован селски бек, но не и за друг.
Конкретно, redundancy означава повторение, дуплициране на функционалност с цел увеличаване на надежността, а в случая говориш за неща, които повече от очевидно нямат същата функционалност. Да имаш два тостера е redundant, защото ако единият се повреди все още имаш пълна функционалност и можеш да печеш хляб. Тостер и миксер, от друга страна, не са redundant, защото двата предмета нямат еднакви функции.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

16 dedo adji | 07.05.201823:24

Срещал съм търкащи палуби. Те са полезни членове на обществото. А има и мутирали в прасете-наставници. Те са абсолютно глуха линия на еволюцията и могат да бъдат спуснати в екарисажа без загуба. Redundancy.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

15 deowin | 07.05.201821:47

>ама човешките мутанти с развит префронтален кортекс не искат да са излишни. Те и не са. Могат да бъдат полезни членове на обществото в останалата си същност

Факт - например в същността си да търкат корабни палуби.
Може би такива мутанти е по-добре да се фокусират върху тази си същност, вместо да се опитват в други, които съвсем не им се удават.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

14 dedo adji | 07.05.201821:23

А така, прасчо, заби ги в кереча. Факт е, че всички човешки перверзии се срещат и при животните. С очите си съм виждал крави да се качват на крави, само дето от това не се раждат телета. Само проституция между животни не мога да си представя как се осъществява, но аз съм с ограничено въображение, оставям на тебе да просветиш аудиторията.
Природата си знае работата. Основен принцип в нея е redundancy. На български не се сещам за друг еквивалентен термин освен излишество. И всички перврезни мутации попадат в тая категория. Излишни за еволюцията. Да, ама човешките мутанти с развит префронтален кортекс не искат да са излишни. Те и не са. Могат да бъдат полезни членове на обществото в останалата си същност. Съвременното общество е узряло да ги приеме като такива. Хиляди от тях са уважавани учени, артисти и обикновени труженици. Но те не се задоволяват с това, а искат да бъдат приети точно като мутанти.
И за целта си измислят всевъзможни конвенции. И замаяното от полит коректност западно общество им уйдисва.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

13 deowin | 07.05.201817:25

>нестандартната сексуална ориентация не е природна даденост

Предполагам тогава би следвало да не я срещаме другаде в природата.
Определено няма как да има над 1500 животински вида, в които да сме наблюдавали хомосексуално поведение.
Няма как 95% от сексуалното поведение на някои животински видове като жирафите да е хомосексуално.
Природата си знае, тя няма как да създаде животни, които да проявяват "СЕКСУАЛНА ПЕРВЕРЗИЯ", още повече, че хомосексуалността е "психично заболяване", а животните дори нямат психика, нали?

https://en.wikipedia.org/wiki/Homosexual_behavior_in_animals

Май нямаш дори бегла представа какви неща се срещат в природата, от които биха те побили тръпки.
Хомосексуалност?
Какво ще кажеш за инфантицид, канибализъм, некрофилия, педофилия, содомия, междувидов секс, изнасилвания, включително групови, проституция и прочие и прочие?

https://en.wikipedia.org/wiki/Non-reproductive_sexual_behavior_in_animals

Хората са всъщност един от видовете с най-малко проявление на всички тези "нестандартни" поведения - естествено, съвсем не защото човешките индивиди не изпитват всевъзможни пориви, а основно защото имаме добре развит префронтален кортекс и, съответно, силно проявени изпълнителни функции, което включва инхибиторни такива. Затова сме успели да изградим общества с установени порядки, които хората успяват да спазват именно като упражняват тези изпълнителни функции.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

12 Harry | 07.05.201809:41

цензура цензура цензура
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2014, 14:07

11 alecsander | 05.05.201800:42

"...Хърватия се изправя пред същия дебат като у нас - не толкова за насилието над жените, колкото за правата на хората с нестандартна сексуална ориентация."
----------------------------------------------------------
Хайде пак едно уточнение: нестандартната сексуална ориентация не е природна даденост, нито право на личен избор. Тя се нарича СЕКСУАЛНА ПЕРВЕРЗИЯ и е психично заболяване от групата на ПСИХОПАТИИТЕ. От същата група са и заболяванията Грандомания, Мегаломания и другите личностни разстройства. При заболяване от подобна маиакална психоза се прилага подходящо лечение и обикновено това дава добри резултати.

В този смисъл няма как да се говори и мисли за други права на пациентите със сексуални перверзии, освен за ПРАВОТО ИМ ДА СЕ ЛЕКУВАТ ОТ ТОВА ЗАБОЛЯВАНЕ, както това се прави при подобните психични заболявания. Терапията възстановява хормоналния баланс на пациента и с помощта на подходяща сугестотерапия се възстановяват нормалните сексуални предпочитания и изживявания.

Силовото налагане на простотии за "права", за "овластяване", за "толериране", за "многообразие" и пр. на тези пациенти е продиктувано от политическите мераци на имперския финансов елит на САЩ за световно господство, изложени в Евгениката. Чрез тези и аналогични мерки срещу семейството се цели срив на репродуктивните възможности на земното население, хуманен геноцид и редуциране на числеността му до 300-500 млн. болнави и малограмотни безполови индивиди, годни само да обслужват без проблеми малък "богоизбран" имперски елит от консуматори.

А "за да не се накърняват чувствата на еднополовите двойки..." се накърняват чувствата и се използват от пропагандната машина нагли подигравки (гейпаради, еднополови "семейства", овластяване на психопатите) с моралните и етичните нагласи на нормалните човеци.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 23.09.2013, 21:48

10 GETI | 04.05.201820:15

сичкото джендър в казармата.
там, старшината - той баща, той майка .. две в едно Много щастлив
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

9 Mako | 04.05.201819:45

За нуждата от повече татковци и по-малко "Бащи"
=============================

Нямало тенденция към заличаване на традиционното в областта на родителството? Я погледнете заглавието: та то директно ерозира авторитета на бащата. Схемата е елементарна - приписва се на думата "баща" негативен смисъл и - "хооооооооп!" - хвърляме я в кошчето за боклук. След това на неговото място се покатерва значително по-меката дума / и фигура/ на таткото. Коя ще е следващата дума от реда на тази подмяна можем само да гадаем, но едно нещо е съвсем сигурно - посоката и на следващата трансформация ще е правилна!
Намига Смее се
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 03.03.2015, 17:06

8 bludniq_sin | 04.05.201819:13

"Hard times create strong men, Strong men create good times, Good times create weak men, Weak men create hard times."
   

оценка

+2 -0