Олицетворение на самообслужващия се политик | webcafe.bg
Webcafe

Самообслужващият се политик*

Дойве Веле
11.10.2013, 13:20 (обновена 11.10.2013, 13:32)
Делян Пеевски

Снимка: © Sofia photo agency

Моделът "Пеевски" излезе от мода. България се промени и съмнителните типове вече не са секси, пише "Ди Пресе" по повод скандала около завръщането на Делян Пеевски в парламента. И други медии коментират темата.

Той отново е в играта - пише австрийският "Дер Щандарт" по адрес на най-оспорвания български депутат, пояснявайки иронично, че партийният му лидер Лютви Местан го е помолил отново да дойде на работа.

Това обаче едва ли означава, че Пеевски ще се мярка по-често в пленарната зала, предрича изданието и припомня, че през миналия законодателен период депутатът е пропуснал близо 90% от заседанията.

"Липса на елементарен политически усет"

Завръщането на Пеевски в парламента след съответното решение на Конституционния съд отново възпламени българския протест, който беше поддържан през цялото лято, макар и в силно намалена форма, пише на свой ред швейцарският "Нойе Цюрхер Цайтунг".

Според изданието, управляващите социалисти вече на няколко пъти демонстрират липса на елементарна политическа тактичност - и то не само във връзка с номинацията на Пеевски за шеф на ДАНС, но и по отношение на оспорвания член 12 от Закона за досиетата, защитаващ ръководни сътрудници на тайните служби от осветяване на евентуалното им агентурно минало.

Австрийският "Ди Пресе" също информира за завръщането на Пеевски в парламента, като поставя акцента върху голямото обществено недоволство, породено от този факт. "За мнозина Пеевски е олицетворение на "манталитета на самообслужващия се политик", който е широко разпространен в България, коментира авторката на статията Юта Зомербауер и пише следното: "Не само външно той отговаря на клишето за лакомата уста.

Досегашната кариера на Пеевски навежда на мисълта, че възходът му се дължи не на неговите квалификации, а предимно на добрите му връзки. Именно срещу тези мрежи от непроницаеми връзки се бунтуват сега протестиращите в София.

Включително и поради това, че всеки българин добре познава тази схема - страдайки, но и облагодетелствайки се от нея. Всеки българин се опитва да се възползва в ежедневието си от своята лична мрежа от връзки - например за по-бърз преглед при лекар, за по-добри шансове за нова работа, за място в детската градина и т.н. Личните връзки са неформалната смазка в една държава, която очевидно не функционира безупречно", коментира Юта Зомербауер.

За прехода и мутрите

Пеевски - пише по-нататък Зомербауер - е един от онези представители на политическата класа, за които се смята, че ако не се бяха възползвали така демонстративно от връзките си, щяха да са нищо и никой.

И макар Пеевски да продължава да се ползва с депутатски имунитет, неговият модел на професионално издигане е вече дискредитиран. В началните години на прехода съдби като неговата бяха нещо обичайно.

Състояние с неясен произход и стремително възкачване от криминалните среди: това бяха типичните белези на т.нар. "мутра" - онзи социален хибрид между бизнесмен и мошеник, между мускули и тлъстини. За мнозина мъже тези типове бяха пример за подражание, а немалко жени ги смятаха за "мъжкари от класа".

Само че ценностите се промениха, а съмнителните типове вече не са секси. Образованата средна класа вече не е съгласна да се примирява с тези "мафиотски" практики. Дори и да успее да надживее скандала около Пеевски, кабинетът "Орешарски" вече отдавна се е дискредитирал, тъй като бива възприеман като защитник на този политически модел, заключава коментарът на "Ди Пресе".

*Заглавието е на Webcafe.bg.

http://www.dw.de

Oще: българия  делян пеевски  депутат  ди пресе  политик 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.03.2011, 09:26

4 explorer | 14.10.201310:56

Бих искал да доразвия коментар #1. Както на Запад така и у нас успеха се гради на способности и връзки, доколкото става дума за общество, в което се реализират. Тук приликите свършват. У нас връзките са символ на зависимости, които се използват на тъмно, за лична облага, без да бъдат обществено полезни и контролирани от обществото. На Запад, без да идеализирам, връзките означават прозрачно изградена репутация и авторитет, които в случаите когато се използват за печалба или власт, са прозрачно контролирани, т.е. подчинени на ясно разписани правила.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.10.2013, 01:10

3 iron | 12.10.201300:32

Така и не можах да разбера с какво е толкова важен и незаменим тоя глупав шопар Пеевски?!? Трябваше да го изпарят 100 пъти до сега ако поне малко им пука за общественото мнение.... или просто се опитват да ни покажат колко сме незначителни и ще трябва да търпим далеч по нагло поведение, тъй като сме мравки от които нищо не зависи... а дали не са прави ?!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 07.09.2011, 16:03

2 пламен жеков | 11.10.201321:11

ето такива боклуци се изживяват на собственици на държавата. проблема е че този е само върха на айсберга. а тези които са го поставили там даже не са и в България-дъртите комунистически фамилии които си играят на биг брадър в национален мащаб!
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 12.11.2011, 13:00

1 Govedo13 | 11.10.201314:23

Акцента на статията е тревожно сбъркан.
Както в България така и в Германия връзките са важни и без тях не може и не става, разликата която авторите са пропуснали е че в Германия има закон,който се спазва.
   

оценка

+2 -0