Твърде малко хора в България са на подходящата възраст, с подходящите умения и на необходимото място | webcafe.bg
Webcafe

Три мерки за правителството в името на добрите кадри

Manpower
29.04.2010, 12:55 (обновена 04.01.2015, 15:37)
Млади хора

Снимка: © Стоян Георгиев

Ако правителството не вземе мерки, след 5-10 години кадровият дефицит в България ще е необратим...

В България липсата на подготвени хора да управляват като цяло, не само държавата, е проблем, който тормози икономиката на страната и на компаниите от няколко години. За съжаление не се вижда и светлина в тунела, освен ако търсенето на такива кадри не намалее или не се увеличи предлагането на тези компетенции.

Между другото, това не е само проблем за България, а за целия свят. Само дето тук се забелязва и откроява по-видимо и осезаемо освен заради "качеството" на образованието и заради неблагоприятната ни демографска структура или застаряващото население и не на последно място т.н. изтичане на мозъци зад граница.

В следващите 5-10 години дефицитът на кадри ще е навсякъде

Вече има недостиг на качествени управленски кадри в различни сектори и за съжаление тази зараза ще плъзне и широко ще се разпространи сред повече професии в следващите 5-10 години. Това със сигурност сериозно ще застраши двигателя на икономическия разтеж и благополучието на България.

Ето и няколо примера за глобалната липса на качествени кадри.

Проблемът на Китай с кадрите - за да направи необходимият завой от производство към услуги, Китай трябва да подобри качеството на образованието в университетите; Индия и нейната привлекателна сила за прехвърляне на бизнес процеси - страната, не само трябва да произвежда качествени инженери, а да покаже на света качеството и на специалисти, от други области - и не само в Бангалор и Момбай; Липсата на качествени таланти и предизвикателствата за специалистите по подбора - сега те могат да демонстрират дали притежават стратегически умения или са просто оперативни ТРЗ-та; Истината за предстоящата криза с качествените кадри - смущаващите предсказания и прогнози заоблачават хоризонта на утрешното предлагане на нужните компетенции.

Какво забелязваме в момента? Твърде малко хора са на подходящата възраст, с подходящите умения и на необходимото място. Още по-трудно биха били на разположение на държавата, ако щастливо работят за чужда компания, получават добро заплащане и се надяват на кариерно развитие.

Да не споменавам, че добрите фирми отдавна се борят за малкото качествени кадри в България, или самите кадри се преместват на по-добре платени географски координати. Това, което може да направи правителството, за да се противопостави на растящия глад за подготвени хора и да осигури подходящите кадри там, където се търсят, както и да бъде спокойно за икономическото си бъдеще, е:

1. Организиране на стратегически внос на необходимите качествени хора.

2. Инвестиране в образование и преквалификация, но централизирана, а не какъвто хаос забелязваме в момента с ваучери и други "усвояващи европейски пари" подобни безсмислени програми.

3. Подобряване на държавно-частните инициативи.

Кризата като възможност и нов шанс

Работодателите също трябва стратегически да се подготвят за този проблем, без да се залъгват, че в момент на излизане от финансово-икономическата криза кадрите няма да решат да си сменят работата. Всъщност е точно обратното - сега е моментът качествените кадри да търсят и да намерят по-добри възможности.

И така, не ме разбирайте погрешно - решението на проблема с липсата на подготвени хора не е невъзможно. То просто изисква интегриран, стратегически подход, стартиращ със прецизно планиране и подготовка и завършващ с обучение през целия живот, развитие и лична мотивация.

В страна като България, характеризираща се с голямо търсене и ограничено предлагане печеливши ще бъдат тези работодатели, които ще намерят най-подходящия начин да се справят с това предизвикателство - да се снабдят с подходящите умения за своето бъдеще.


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.