Кога Бусманци ще стигне Оборище | webcafe.bg
Webcafe

Кога Бусманци ще стигне Оборище

Webcafe.bg
28.09.2011, 18:15 (обновена 01.10.2011, 08:45)
Кал

Снимка: © Proshkov.eu

В София има 24 района - и Кремиковци и Оборище не ги дели само разстоянието

В Общинската избирателна комисия (ОИК) в София са регистрирани 25 кандидати за кмет, а също и листите на 35 партии и пет местни коалиции с кандидати за общински съветници.

Разбира се, сериозните са първите трима: Йорданка Фандъкова, издигната от ГЕРБ, Прошко Прошков от Синята коалиция, Георги Кадиев - от БСП.

В София има 24 района, населени от близо 2 милиона души. И това, което тормози хората от район Кремиковци, не ги боли в Оборище. Нито пък Надежда може да се мери с Триадица.

Казано просто, столицата е представителна извадка на самата България - с шестте си т.нар. района на планиране, най-изостаналият от които е Северозападният (областите Видин, Враца и Монтана), а най-заможният и добър за живеене, по статистически данни, излиза, че е Югозападният - (областите София, София-град, Перник, Кюстендил, Благоевград).

Човекът от Видин се стреми да си намери работа в София така както и някой от "Свобода" иска да се премести да живее в южните квартали на столицата.

В слова, интервюта, изявления и диспути кандидат-кметовете изглеждат фокусирани върху общи, на пръв поглед, за софиянци и столичани теми.

Въпреки че Георги Кадиев в блога си се е опитал да формулира проблема за преодоляване на различията между отделните части в столицата с "Какво предлагаме за твоя квартал". Фиксираните проблеми обаче са твърде малко на брой, а предложенията се ограничават до намерения от типа "Изработваме план за развитие на северните райони..."

На блога на Прошко Прошков присъстват медийните измерения на личността му в ракурса на кандидат-кметската кампания. В тях са описани намеренията му какво би направил, ако стане кмет на столицата, но липсват именно моделите, които би приложил, за преодоляване или по-скоро намаляване на различията в качеството на живот в различните райони на София.

Неравенствата между отделните райони на София, които се изразяват в качество на инфраструктурата, комуникация с Центъра, комуникации със съседните райони, озеленяване, наличие на спортни и детски площадки, градини и ясли, гъстота на застрояване, чистота на атмосферния въздух, отсъстват като глобален поглед при кандидат-кметовете ни. Поне на този етап.

Дори кандидат-кметът на ГЕРБ Йорданка Фандъкова, която, като част от екипа, управлявал София вече шеста година, би трябвало да е наясно, не засяга тази тема. Всъщност, Фандъкова единствено отчита някакъв брой и обем извършена работа и декларира други - от догодина, без да засегне тази тема. И избягва да влиза в дискусии с опоненти. Може би си пази силите - и козовете, за по-нататък.

Изобщо, кандидат-кметовете избягват темата за твърде стръмните неравенства в развитието на столицата, като предпочитат да се ограничават до втръсналите от години няколко проблема. Класираме ги не по значимост, а по честота на споменаване:

1. Бездомните кучета.

2. Заводът за боклук и останалите софийски бали.

3. Паркирането, паркингите и "синя зона".

4. Асфалтирането на улиците.

5. Градският транспорт.

6. Липсата на достатъчно ясли и детски градини.

7. Презастрояването.

С известно колебание не поставяме тук столичната топлофикация и огромната й задлъжнялост към "Булгаргаз" за около 490 млн. лева, незаконните ромски гета, продължаващата липса на водомери и неплащане на вода във "Филиповци", банката, която е Общинска само по име, а иначе е на Ковачки... Наред със "Софийски имоти" и всички неразплетени далавери в общинските дружества.

Едно е ясно - след като нито един от тези проблеми не е напълно или почти разрешен за всичките двайсетина години, няма и да бъде. Каквото и да ви говорят. Е, балите със сигурност ще се разкарат, а заводът ще се построи - някой ден. (Само да не се окаже, че ще е изцяло с парите на данъкоплатците, ако Брюксел откаже финансирането му...)

Така че не питайте кандидат-кметовете за това. Ще обещаят, а обещанията са си просто кота нула. Справянето с тия проблеми означава само две прости неща - намаляване на корупцията и засилване на контрола, които всъщност ги генерират.

Затова дайте да питаме кандидат-кметовете как ще я бъде с контрола, ако бъдат избрани. И ако досега корупцията е пречела, колко от хората в листите им на общински съветници не са от старите СОС. (Поне си ги проверете сами.)

Що се отнася до районите, дайте да ги поизпотим като гласоподаватели. Нека се потрудят да направят "паспорти" на всеки район, като проблеми. А после да ги степенуват като приоритет за решения във времето на 4-годишния кметски мандат.

Да ги попитаме, за да видим дали познават града, който искат да управляват, или искат да брокерстват с обществените му поръчки - те и партиите зад тях. Да оставим темата за помиярите. Тя само хаби време.

Да питаме колко ще им трябва и колко ще ни струва, за да се скъси "пътят" между Оборище и Бусманци...

Oще: георги кадиев  йорданка фандъкова  кандидати  кметове  прошко прошков  райони  сос  софия  столица 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 19.04.2011, 23:50

6 PICHAkomentator | 30.09.201116:39

Аз съм си по рождение от Софето и живея на Оборище.
Дреме ми за Бусманци.
Който иска да живее на Оборище, да заповяда. Апартаменти за продажба и под наем има бол. Да се стяга, да бачка, да мисли, да изкарва пари и да идва на Оборище.
Хората от Кения американски президенти станаха, тука от Бусманци до Оборище немогат да стигнат. Мани Мани muhihihihi
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

5 lele male | 30.09.201110:55

Шокиран Миленски, за Ангел Джамбазки ли говориш? Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.03.2011, 10:27

4 Milenski | 30.09.201100:57

... Има един кандидат за кмет, който е сложил не просто всички тези 7 проблема като основа на заявката си за кметската власт в София, но е набелязал и още три! Кои ли? Ами кажете вие, нали сте много умни и запознати! Ще ви дам и жокер, плазмодии смешни - същият този кандидат за кмет, когото споменавам, за последните 4 години се опита да реши проблема с бездомните кучета неведнъж - беше бламиран нееднократно от кметската власт и в частност от сегашния министър на земеделието, който преди да стане министър, беше първи кучкар на София. Точно тогава, вие, хуманните либерали от Уебкафе, го обвинихте в садизъм. (вижте си архивите, ако обичате). Същия този кандидат за кмет събори и изрина две нелегални цигански гета - в "Младост" и в "Студентски град" и беше на път да събори и онова, основното- в "Батанова воденица", но в последния момент го спря тогавашния кмет на София и сегашен премиер на България, с мотива, че "от Европа ще си имаме проблеми". Същия този кандидат за кмет, който вие не слагате в класациите, свърши достатъчно работа и по отношение на асвалтиранетио на улиците, и по отношение на тяхната чистота, и по отношение на детските градини и по отношение на "синята зона". И то без да бъде кмет или заместник-кмет. Беше само председател на постоянната комисия по обществен ред и сигурност. И нищо повече! Но вас тези неща не ви интересуват. Вас ви интересува кой ще плати повече в предизборно време за да го споменете. Пука че ви дреме, че може да сбъркате, да излъжете или да напишете пълни глупости. В такъв случай вие въобше не се различавате от Куролюба Лапатова или от който и да е друг продажен (за една филия с халва,. кутия вносни цигари и едно малко уиски!) "журналист"... Ако имах власта да направя така, че само вие, продажни драскачи, да го духате и да ви го начукват, бих го направил без колебание! За съжаление заради такива като вас го духа цял един народ! И моето успокоение е едно - че вие се мислите за победители. А аз знам, че сте пълни духачи. И когато вие, евентуално, разберете какви пълни нещастници сте, за вас ще бъде вече късно. А аз ще се бъда отървал от вас. По кой начин? Отгатнете, нали уж сте умни...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.03.2011, 10:27

3 Milenski | 30.09.201100:26

WEBCafe, (или който там е написал тази хуйня от ваше име), вие сте пълни НЕМОЖАЧИ! Не може хора, които претендират за безпристрастна и свободна журналистика да публикуват такива смотани и грубо завоалирани материали. Ако бяхте го подписали като "платена публикация от ГЕРБ" въобще нямаше да се хабя да се обаждам. Щото ви следя от самото начало, но от последните 6-8 месеца вече ми е много трудно да ви чета повечето материали докрай. Не че са написани неграмотно, не... Обиждат ме по отношение на човешкото ми достойнство, доколкото съм успял да го запазя след 20 години анти-емиграция...
Та на въпроса: как и по какъв начин, бе джанъм, разбрахте кои са първите трима? М? От организираните гласувания по интернет анкетите, или по тарифите? Ако е по тарифните ставки - жалко, щото лично разбрах, че минавате много тънко. Дет се вика - не си стърува напъна. Другият интересен момент при вас е, че явно сте се запознали с програмите на всички кандидат-кметове на София от блоговете само на трима от тях - Фъндъкова, Прошков и Кадиев. И понеже само това сте видяли - от тук нататък тръгват и вашите "професионални" "анализи" и "прогнози"...
Уважаеми разбирачи и "разбивачи" от все по слузесто-отчаяно-либералния сайт Webcafe, спирам да се заяждам, въпреки, че ме човърка жестоко да се гавря с вас, и само ще ви напомня, жалки драскачи, нещо по отношение на онези 7 точки (изисквания към кметовете), които сте пляснали в смешното си материалче с надеждата, че ще го прочетат видиотени дебили и/или склеротични баби и ще ви аплодират за "смелостта да ГО кажете"... Има един кандидат за кмет, който е сложил не просто всички тези 7 проблема като основа на за
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.02.2011, 09:42

2 Emil Yordanov Yordanov | 29.09.201115:50

Не познава жител на Надежда или Люлин, който да иска да се "премести в южните квартали".Та ние от там сме дошли, защо да се връщаме? За Надежда и Люлин не важат проблемите: "презастрояване", "тесни улици" и "липса на места в детските градини. Защо по дяволите да искам да живея в Емил Марков - "Малката Провинция"?!?! Там се "преместват" жители на Пловдив, Трявна, Бургас, Шумен...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.09.2011, 10:01

1 Rado Raykov | 29.09.201110:02

Да не би Кадиев да е чел статията и вече да реагира? Усмивка ето какво пише той във фейсбук днес - Георги Кадиев (Georgi Kadiev)
‎| Здравейте приятели, след като миналата седмица обмених опит с кмета на Брюксел, днес ще се срещна с г-н Roland Ries - кмет на Страсбург. В Страсбург гражданите активно участват ежедневно в управлението на общината посредством граждански експертен съвет (по подобие на който ние създадохме в София Столичен граждански съвет), също така те имат и младежки съвет съставен само от млади хора. Ще поискам от г-н Ries да сподели и опита си по създаването и работата с доброволните квартални съвети на Страсбург, които редовно запознават общината със специфичните проблеми на своите квартали и заедно работят за тяхното решаване. Вярвам, че заедно с вас можем да приложим подобни добри практики от Европа и в София!
   

оценка

+0 -0