Новият дом на Apple | webcafe.bg
Webcafe

Новият дом на Apple

Lifecafe , По Daily Mail
10.06.2011, 16:22 (обновена 17.06.2011, 12:33)
apple

Новата сграда е описвана от американската преса като "масивна стъклена поничка"

Иска ли ви се да се преместите в лъскав нов офис, който изглежда като космически кораб, работи със собствени източници на енергия и има кафене, което може да побере 3000 души?

Е, в сегашното седалище на Apple има магазин, който продава тениски, химикали, чаши и други рекламни сувенири. Сред тях е и тениска, на която пише "Посетих кораба-майка".

Бъдещият мега офис на Apple отговаря точно на това описание

Тези думи не са преувеличение: ето как ще изглежда мега офисът, който Стив Джобс предлага да бъде построен в сърцето на Купъртино - градът, в който самият той някога е ходил на училище. Освен това тук е мястото, където той и Стив Возняк основават Apple в средата на 70-те.

Изпълнителният директор на Apple представи нови планове за "забележителен" централен офис на фирмата, който ще е с кръгла форма и в него ще могат да работят над 13 000 служители.

Джобс иска да построи голямата сграда на земя, която е бивша собственост на Hewlett-Packard. До момента той е закупил към 435 600 квадратни метра от компанията, защото по негови думи Apple "расте като гъба". В момента земята е заета от офисни помещения и паркинг. Hewlett-Packard са я продали на Apple, тъй като те от своя страна съкращават част от персонала си. Джобс заявява, че паркингът ще бъде заместен от парк, в който ще бъдат засадени над 3000 нови дървета.

Сградата в Силиконовата долина, в която Apple планират да се преместят до 2015 г., а строежът й предстои да започне още догодина, ще бъде оформена като огромен къс извито стъкло - стига градският съвет на Купъртино да даде своето съгласие.

Настоящият офис на компанията побира само около 2600 души, така че на Apple им се налага да наемат съседни сгради, в които да могат да работят останалите 9000 служители.

"Стъклената поничка": енергия от природен газ и много зеленина

Новият дом на Apple, чийто дизайн е дело на известния британски архитект Норман Фостър, ще покрива площ от 607 028 квадратни метра и ще допълва основната щабквартира, намираща се на 1 Infinite Loop. „Това е изумителна сграда", обяви в обичайния си маниер Джобс по време на 20-минутна презентация пред градския съвет на Купъртино.

"Донякъде тя прилича на приземен космически кораб. Няма нито едно право парче стъкло в тази постройка. Използвахме опита си в създаването на търговски сгради по целия свят - и знаем как да произведем най-големите късове стъкло в света за архитектурни цели - и резултатът изглежда зашеметяващо".

Стив Джобс заявява още, че Apple е най-големият данъкоплатец в града - и че не би желал фирмата да мести централния си офис другаде, тъй като това "не би било добре за Купъртино, а и за нас също". Джобс заяви, че Apple е научила много от магазините си. Новата сграда ще разполага със столова, която ще побира 3000 служители едновременно. "От такъв мащаб се нуждаеш, когато работиш с 13 000 души", споделя той.

Част от неговите планове е 80% от площта да бъде превърната в парк, а основната щабквартира да разполага със свой собствен източник на енергия, както и аудитория и център за научни разработки. Паркингът ще се намира под земята. "Мисля, че имаме шанс да построим най-добрия офис на целия свят" заяви Джобс. "Наистина смятам, че много студенти, изучаващи архитектура, ще идват да разглеждат сградата ни - толкова добра може да бъде тя".

"Космическият" проект на Норман Фостър гарантирано ще бъде одобрен

В центъра си новата сграда, описвана от американската преса като "масивна стъклена поничка", ще има двор - и ще използва природен газ като основен източник на енергия.

Четириетажната постройка е сравнявана с главния офис на великобританската разузнавателна агенция GCHQ в Челтънхам, Глочестършир, която обаче побира едва 5500 служители.

Впечатлените членове на градския съвет се надпреварваха да отправят комплименти към "забележителните" планове на Джобс. "Всеки ще оцени това, което очевидно ще се превърне в най-елегантната щабквартира - поне в САЩ", коментира Орин Махони - член на градския съвет на Купъртино. "Определено оценяваме работата по проекта до този момент - и нямаме търпение да работим съвместно с Apple, за да задвижим процеса".

Въпреки това, градският съвет не се поколеба да попита какво ще донесе тази нова сграда на гражданите на Купъртино. Бяха отправени предложения за безплатен WiFi на територията на целия град, както и за магазин на Apple. Джобс поне засега не обещава да реализира нито едно от тези искания.

Oще: apple  нормън фостър  офис  стив джобс 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.