"Търсете бикЪТ!!!" | webcafe.bg
Webcafe

"Търсете бикЪТ!!!"

Таня Ценкова
02.02.2011, 11:50 (обновена 02.02.2011, 12:34)

1 от 4 снимки Назад Напред

Реклама

Снимка: © Таня Ценкова

Чий го търси обаче този пълен член?

Аз не съм филолог и никога няма да бъда. Аз съм просто човек. Но грамотен.

И това ми причинява неудобства.

Не толкова отдавна беше въпрос на чест да си грамотен. И повечето хора бяха. Грамотността я даваха в училищата, без пари, между другото. И настояваха на нея.

По грамотността се съдеше за доста неща. Отлично си спомням как отсвирих един доста приятен мъжки екземпляр след като видях почерка му.

Днес, ще кажете, имаме други грижи. Въпросът за правилното говорене и писане не ни е кусурът, и въобще, материали като този са ненужни и ги пишат само вкиснати лелки.

Добре, приемам да съм вкисната лелка и продължавам нататък.

Темата е за призрачния и непостижим за голяма част от населението пълен член. Толкова несмилаем за някои, че искат да го ликвидират - и така езикът да бъде приведен в унисон с масовото затъпяване.

Дразни ме една хем нелепа, хем неграмотна реклама на фирма за колани и портмонета. Вися дълго и кротко над подлеза до ЦУМ. Просната гола мома. Тялото - на шарки уж тигрови, ама повече приличат на шарките на цвъртящ сарфалад върху добре загрята скара. Три в едно - мома, тигър, сарфалад. И докато търсиш връзката, хоп, слоганът те призовава: "Търсете бикЪТ!!!"

Дето вика баба ми - нерде тигър, нерде бик. Освен че тигрово-сарфаладеното послание на рекламата остава загадка за мен, все се чудя, защо този бик е с пълен член, щом като ние трябва да го търсим, а не той нас.

Рекламата наскоро изчезна от подлеза, за да цъфне с нова сила и със същата грешка на спирка "Сердика" на метрото към "Младост". Освен излишния пълен член и трите удивителни след него, този път е добавен и игриво-обвинителен надпис "Кой е виновен?". Отнася се за едно палаво коланче-биче, което с металните рогца на катарамката си е скъсало чорапчето на девойчето от рекламата и сега е виновно.

Верно, кой е виновен?

Не за скъсаното чорапче, а за лавинообразната неграмотност?

За това дори любимият ми водещ Ники Кънчев, при целия си богат опит и култура, да не може да запомни, че пълен член се слага на този, който върши действието.

Просто е бе, хора.

Пита се "КОЙ?" и ако ТОЙ върши действието, ако той кликва, логва се, дифрендва или лайква, тогава ТОЙ е с пълен член. Ако НЕГО го кликват, логват, лайкват или дифрендват, е с кратък.

Толкоз.

Друг пример. По работа съм в НАП-офис Център на ул."Шести септември" в София. Всичко модернизирано, на входа получаваш от автомат билетче за реда си, любезен глас те вика, като му дойде времето.

Само дето в бележчицата от два реда и половина, и в нея - грешка с члена: "Изясняване здравноосигурителниЯТ статус на осигурените лица".

Така, между другото, показвам грешката на чиновника, който ме приема и го съветвам да каже, където е необходимо, за да си оправят софтуера.

Любезността му се сменя с леко полуистерично хихикане. Идеята се вижда толкова скандална на слухтящата колежка до него, че тя изоставя дейността си и ме гледа, като че съм розова богомолка. Не правя фаталната грешка да я заговоря - зная какво следва при контакт с тази учрежденска порода.

Тъй като бездруго трябва да се кача при една от директорките в НАП-офис Център, любезно показвам грешката и на нея. Съветвам я да осъществи това, което наричаме обратна връзка и чрез осъществяването на което системите за управление се подобряват и усъвършенстват.

Тя също ме гледа като богомолка, но не чак розова. Отговаря ми нещо в смисъл, че и други ползват този софтуер, че той си е така и не може да оправи. Става ми смешно и учтиво казвам довиждане.

След това случаят ме праща в Териториалното поделение на НАП-Изток. И там любезен глас, и там билетче, и там грешка: "НомерА на билета не отговаря на реда на повикване!".

Този път с никого нищо не споделям. Немам нерви.

Та така. Примерите са безчет.

Предаване на БНТ за чистота на българския език, където поправят едни езикови недоразумения, а пътьом ни заливат с други.

Дразнещите телевизионни реклами, където някой е платил, за да му спретнат три думи с две грешки.

Неграмотните филмови субтитри.

И тази вечер уважаваната Канна Рачева в новините по БТВ, и тя мъчи граматиката. Докато пиша този материал, два пъти я чувам да греши членуването.

Човешко е да се греши. Но това се отнася за други неща, не така елементарни като митичния пълен член.

И кой е виновен?

Изненадващо отказвам да съм ментор. Отговора го знаем всички.

За Бога, братя, реагирайте!

Oще: български език  грамотност  нап  пълен член  реклама 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 19.02.2011, 10:57

82 kalinka | 19.02.201111:17

Кириле, тя обсъжда предимно писмената реч, ако не забелязваш... Чуди се Това, че е споменала Канна Рачева може само да значи, че го е чула произнесено.
И е права жената. И по книги, и по вестници, и по филми прави много неприятно впечатление, предимно пропускането на пъкния член. Сигурно скоро ще модернизират и азбуката - 'ч' ще стане '4', 'ш' ще стане '6'... Смее се Така де, за по-лесно
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.02.2011, 14:11

81 Milen Tsankov | 19.02.201109:43

Да, това с "бикът" от години го гледам.. как ли никой не им е казал, че е грешно..
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.02.2011, 20:53

80 Кирил Радев | 15.02.201120:54

Авторката като пише толкова високоапарни статии би трябвало да знае, че пълното членуване е само за писмената реч, в говоримата то не се произнася...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.08.2010, 10:24

79 strawsPulledAtRandom | 09.02.201119:23

Много готино стихче поклон и много готина илюстрация на проблема, благодаря!

Надявам се всички да са разбрали какво иска да ни посочи Хаха и какъв смисъл е вложил авторът в краткия член в началото. Моля те, подбирай по-често по нещо такова приятно да разнообрази форума, като за закоравели илитерати като нас Усмивка на бира
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

78 boris | 08.02.201116:58

Haha ДА!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

77 boris | 08.02.201116:57

Haha
------------------------------------------
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.01.2011, 15:46

76 Haha | 07.02.201121:46

Темата вече позалезе, но изнамерих класическия пример за великолепно творчество и правилна употреба на пълния и кратък член в бълг. език, както и игра с думите и граматическите категории:

"Тихия пролетен дъжд
слуша земята и тръпне,
тихият пролетен дъжд
пролетни приказки шъпне"
Н. Лилиев
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.02.2011, 20:59

75 Kalina | 07.02.201116:15

Дали е от незнание или е нарочно написано така, за да провокира, рекламата испълнява прекрасно целта си! И както виждаме - какви бури и страсти се разяриха. Маркетолозите са щастливи - който погледне билборда не го забравя, защото е дразнещ и даже има грешка. Много добра политика, ако това са целили. Ако пък е от незнание - страхотно попадение! Поздравеления за грешката!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

74 boris | 06.02.201119:24

Пак си държа на моето - когато човек ТВОРИ, без значение дали твори внушение чрез думите в стихотворение или в рекламно послание, то неговата цел е именно да предизвика това внушение у читателя, зрителя, слушателя, които си е поставил за цел! И това, дали е успял зависи само и единствено от това да ли е постигнал тази си цел. Без значение да ли е с думи които на значат нищо, или с образ от бой които не се оприличават с никакъв предмет. Един художник може да нарисува на платното нещо несврързващо се с нищо от заобикалящият свят и пак чрез него да предава идеи и настроения. Също един ТВОРЕЦ може да не спазва нито едно граматическо правило и пак да предаде чрез думи - идея или настроение. Правилата са създадени от хората за да има зад какво , хората не умеещи да поемат отговорност за действията си да се крият. ТВОРЕЦ е всеки учен, художник, поет, артист и прочие, който не се страхува да поема отговорност за това което прави и не се страхува да прегазва каквито и да било правила.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.11.2010, 01:52

73 pueblo | 06.02.201107:02

Бесен моля ,някой да реагира!!!!!
отидете на шибаното място и скъсайте въпросния чаршаф Бесен
   

оценка

+0 -0