Защо Тим Кук единствен си призна | webcafe.bg
Webcafe

Защо Тим Кук единствен си призна

Webcafe.bg, по BBC
03.11.2014, 18:31 (обновена 13.11.2014, 15:35)
Тим Кук

Снимка: © Getty Images

"Нека бъда ясен: Горд съм, че съм гей, и смятам това, че съм гей, за един от най-големите подаръци от Бог", казва изпълнителният дирестор на Apple Тим Кук

Доста изненадващо е, че сред изпълнителните директори на 500-те най-големи американски компании само един човек - Тим Кук, открито признава, че е гей.

Разкриването на сексуалните му предпочитания тази седмица, придружено с декларацията "гордея се, че съм гей", бе приветствано като важен момент за гей-общността.

Активисти твърдят, че знаят и за шефове на други големи фирми, които са хомосексуални, но не изгарят от желание открито да споделят този факт. Те се надяват публичното признание на Кук да ги накара да се разкрият. Въпросът е: какво им пречи да го сторят?

Променящи се времена

"Когато още следвах, хората, които правеха гей-неща, хомосексуални действия, обикновено отиваха в затвора и оставаха там дълго време", коментира Джон Браун, бивш изпълнителен директор на BP. Той подаде оставка от поста си през 2007 г., след като бе разкрито, че има връзка с мъж.

Подобно на Браун, много други висши мениджъри са израснали във времена, когато хората не са били толкова толерантни към хомосексуалните.

Активистите твърдят, че определящите за тяхното съзряване години вероятно са сред основните фактори, възпиращи мениджърите да разкриват предпочитанията към собствения си пол.

"Възгледите в обществото са се променили сериозно, но това се случи едва в последните 10 години," казва Суки Сандху, основател на професионалната мрежа Outstanding.

Хомосексуалните на 50-60 години вероятно са пазили сексуалността си в тайна от колегите си в продължение на години, дори десетилетия. Нищо чудно тази дългогодишна тайна също да е причина да запазват мълчание.

"Някои от най-големите ни лидери са известни с искреността и откритостта си, но пък да се обърнеш в един момент и да заявиш „Всъщност има нещо важно, което досега не съм споменавал", е доста трудно," казва Рут Хънт, изпълнителен директор на организацията за равни права на лесбийките, гейовете и бисексуалните Stonewall.

Частно срещу публично

Повечето бизнесмени са "гнусливи" към говоренето за личния си живот, казва Ян Гудинг, бранд мениджър в застрахователния гигант Aviva и председател на Stonewall. Според нея те биха предпочели да бъдат по-известни с дейността си в професионалната си област, отколкото със сексуалната си ориентация.

Фирмените ръководители обаче в наши дни са подложени на натиск да разкриват повече за личния си живот.

"Когато аз се разкрих, стана ясно, че животът ми е станал публична собственост - и мисля, че когато си лидер на голяма организация, няма как да бъде другояче в наши дни - трябва да оставиш личното си пространство настрана," казва Браун.

Мениджърите, които се разкрият, е вероятно да послужат като ролеви модел за по-младите хомосексуални служители, което също е допълнителен натиск.

"След като се разкриеш, изведнъж от теб се очаква да бъдеш експерт по всички гей-въпроси, но естествено ти си експерт в работата си, а не в гей-въпросите," коментира Хънт.

Опасения за бизнеса

Висшите мениджъри може да имат и още едно притеснение. Дали разкриването на хомосексуалността им не би навредило на перспективите на бизнеса им?

Международната Международната асоциация на лесбийките, гейовете, бисексуалните, транссексуалните и интерсексуалните (ILGA) назовава 78 страни със закони, наказващи сексуалната активност на групите, които представлява. Много от тези държави са в Африка, Азия и Близкия Изток.

Тези региони се развиват бързо и са място, където амбициозните компании биха искали да разширяват бизнеса си.

Сандху смята, че публично заявилите се като хомосексуални мениджъри "потенциално биха могли да повлияят на продажбите" в тези страни. Засега това тепърва предстои да се установи, тъй като за момента липсват данни, подкрепящи тази теория.

След разкритието на Тим Кук, може да установим в следващите няколко години дали клиентите се влияят от сексуалността на изпълнителен директор, когато си избират мобилен телефон.

Кариерни перспективи

Ами различните, които се опитват да пробиват път в кариерната йерархия? Над три четвърти от 500-те най-големи американски компании имат политика на забрана на дискриминацията, която не позволява уволнение на служител заради сексуалната му ориентация, казва Джъстин Нелсън, съосновател и президент на американската Национална гей и лесбийска търговска камара.

И все пак, по негови думи, тези политики не водят до абсолютно приемане на хомосексуалните сред останалите служители. "Има все още ситуации, когато дори и да има политика, човекът на съседното бюро може да има лични убеждения, които не му позволяват да приеме напълно гейовете като равностойни колеги," коментира той.

В някои браншове се полагат повече усилия за преодоляване на такива проблеми

Британската модна индустрия например може да се похвали с единствения открито хомосексуален изпълнителен директор сред компаниите от FTSE 100. Кристофър Бейли стана изпълнителен директор на Burberry по-рано тази година, а по думите на Суки Сандху от Outstanding, широките възгледи са "в кръвта" на Burberry.

Модната индустрия все пак не е сред лидерите в насърчаването на гей служители. Според изпълнителния директор на Stonewall Рут Хънт, юридическите фирми и банките са тези, които са отбелязали най-голям напредък в последно време.

Бизнесът с недвижими имоти също полага доста усилия в тази насока, като строителният гигант Balfour Beatty работи със Stonewall за подпомагане на служителите с различна сексуална ориентация.

Въпреки усилията на активистите, много млади гейове все още се чувстват подложени на натиск да крият сексуалността си.

"Доста шокиращо е да научим, че дори дипломантите, които не са крили сексуалната ориентация в университета, започват да го правят в офисите, защото светът на бизнеса е изостанал", обобщава Сандху.

Oще: apple  бизнес  гей  мениджъри  разкриване  сексуална дискриминация  тим кук  хомосексуалност 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 03.04.2014, 13:21

41 BatJango | 06.11.201422:05

Не ми пречат,но ако може да престанат агресивно да парадират с ноклонностите си. Едва ли не ме карат да се чувствам виновен, че не съм обратен. А и може да се комплексирам, се Господ не ме е блаословил с този дар. Тим Кук бил такъв... е голяма работа, ми като му харесва да го прави, ама чак пък и новина?!
Освен това колко да е либерално да разрешиш на двама хомосексуалисти да осиновят детенце? Ако е природата е решила обратните да могат да се възпроизвеждат, то щеше да е факт... Обаче те не разбират и продължават да опитват.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.03.2014, 15:47

40 Алилуйщина | 06.11.201408:43

Добре де,ето още……….
Хомосексуализмът и педофилията,ръка за ръка!!!


СПРАВКА

Чехия. До 1961 г. хомосексуалните връзки са забранени. Новият наказателен кодекс, въведен през същата година, декриминализира хомосексуализма, но определя 18 години за възраст за сексуалното съгласие. През 1990 г. обаче, възрастта за сексуалното съгласие за хомосексуалистите е приравнена с тази за хетеросексуалните - 15-годишна възраст.

Естония. До 1992 г. законът забранява хомосексуалните връзки, но след като страната излиза от СССР, хомосексуализмът е легализиран и се определя 16-годишната възраст за сексуалното съгласие за хомосексуалистите и 14-годишната възраст за хетеросексуалистите. През 2001 г. възрастта за сексуалното съгласие е изравнена: за двете групи сега тя започва от 14 години.

Финландия. До 1971 г. законът забранява хомосексуалните връзки, след това те са декриминализирани и е определена 18-годишната възраст за сексуалното съгласие при хомосексуалистите и 16-годишната възраст за хетеросексуалистите. През 1998 г. законът изравнява възрастта за сексуалното съгласие и тя е приравнена на 16-годишната възраст за хората от двете групи.

Унгария. До 1961 г. законът забранява хомосексуалните връзки, но през същата година те са декриминализирани и законът определя 20-годишната възраст за сексуалното съгласие, а през 1978 г. тя е намалена до 18 години. През 2002 г. Конституционният съд определя 14-годишната възраст за сексуалното съгласие за всички.

Латвия. До 1992 г. хомосексуалните връзки са забранени. През тази година парламентът ги легализира и определя 18-годишната възраст за сексуалното съгласие за хомосексуалистите. През 1998 г. законът изравнява възрастта за сексуалното съгласие и тя е фиксирана на 16-годишна възраст за хората от двете групи.

Литва. До 1993 г. хомосексуалните връзки в тази страна са забранени. След това те са легализирани и е опредена 18-годишната възраст за сексуалното съгласие за хомосексуалистите. През 2004 г. законът изравнява тази възраст за всички категории лица и тя става - 14 години.

Сърбия. До 1993 г. законът забранява хомосексуалните връзки. Но през тази година те са декриминализирани и е определена 18-годишната възраст за сексуалното съгласие за хомосексуалистите и 14-годишната възраст за хетеросексуалистите. През 2006 г. Наказателният кодекс определя 14-годишната възраст за всички, независимо от категорията на лицата.

Испания. Възрастта за сексуалното съгласие е една от най-ниските в света: през 1995 г. тя е определена на 12 години, а през 1999 г. е увеличена на 13 години.

Същите законодателни тенденции са и в Кипър, Словакия, Словения, Швеция и Англия.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

39 deowin | 06.11.201401:16

>Въдицата“хомосексуалист=педофил“ пуснах за риба

Баналното оправдание "да, аргументът ми е тъп, но то е нарочно и целенасочено, защото троля", евентуално плюс "ти си тъп, че не си го усетил".
Ай сиктир.
Аргументът ти е тъп.
Тъпите аргументи показват твоята тъпота.
Пък после ти си върти и сучи колкото искаш.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.03.2014, 15:47

38 Алилуйщина | 06.11.201400:30

Този който подкрепя хомосексуализЪма,подкрепя и педофилите!
Евроатлантически ценности/перверзии/по демократичен начин/без референдум/скоро/вече/ и в България.

Ура! Аз съм педераст,педофил и сега ще мога безнаказано да изнасилвам деца. Освен това съм и убиец и искам да ми бъде признато правото да убивам за удоволствие.Жертвите имат пълното право да избират с к‘во да ги пречукам. Убийството е форма за изява на„признателност“ между убиец и жертва.А ако някоя от жертвите се възпротиви на това мое право и все пак избегне смъртта, искам да мога да я съдя за нетолерантност, расизъм, антисемитизъм, език на омразата…
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.03.2014, 15:47

37 Алилуйщина | 06.11.201400:28

Така-а-а-а,следва по-сериозната приказка!

Представителите на хомосексуалистите в ООН са най-ревностните защитници на „сексуалните права” на децата. Холандия - страна, която даде най-много права на хомосексуалистите и в която функционира партията на педофилите /получила разрешение за дейността си по силата на демократичните свободи/ и дори се списват няколко педофилски издания.

В тази страна се проведе най-мощната кампания за признаване на „сексуалните права” на децата и бе проведена именно от хомосексуалните групировки - Асоциацията за интеграция на хомосексуализма и CОC /Асоциация за борба с хомофобията/.

Ето какво казва представителят на хомосексуалистите от СОС: „Педофилията трябва да бъде на дневен ред за хомосексуалистите, а възрастта за сексуалното съгласие трябва да бъде премахната. С признаването на сходствата между хомосексуализма и педофилията СОС предостави на възрастните хомосексуалисти възможността да станат по-чувствителни към еротичните желания на много по-младите представители на същия пол, разширявайки по този начин хомосексуалната идентичност”.

Според изследване, проведено през 1992 г. и публикувано в "Journal of Sex and Marital Therapy", хомосексуалните мъже са три пъти по-склонни към педофилия от хетеросексуалните и средностатистическият педофил се гаври с 20 до 150 момчета, преди да бъде заловен.
През 1980 г. най-влиятелната гей-организация в Холандия (латинското й съкращение е COC) приема позицията, че "освобождението" на педофилията трябва да се разглежда като гей въпрос и следователно възрастовите граници трябва да се анулират. През 1990 г. организацията постига значителен успех, смъквайки възрастовата граница на 12 г. Тук децата могат да бъдат законно изнасилвани, защото законът позволява сексуална връзка между възрастни и деца, ако родителите им са съгласни с това./ именно тази организация подпомага идейно и финансово нашата НПО - Българска гей организация Джемини/

Съществува безспорна връзка между хомосексуализма и педофилията, или по-конкретно, между хомосексуализма и гаврата с деца.
Според някои изследвания поне една трета от всички блудства с деца са извършени по хомосексуален начин. Изследване, публикувано през 1985 г. в психологически доклади (Psychological Reports), сочи, че учителите хомосексуалисти са между 90 и 100 пъти по-склонни да се ангажират сексуално с учениците, в сравнение с хетеросексуалните преподаватели."

Американският психиатър Джудиф Рейзман изнася доклад, според който определено има връзка между хомосексуализма и педофилията
Докладът "Homosexuality and Child Sexual Abuse" е публикуван през юни 2002 г. от американската неправителствена организация Family Research Council.
За целия доклад……………http://www.frc.org/get.cfm?i=IS02E3…………………
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.03.2014, 15:47

36 Алилуйщина | 06.11.201400:27

Педофилията е важен компонент от движението за правата на хомосексуалистите, се потвърждава и от присъствието на Асоциацията на американските педофили (NAMBLA) в редиците му още от самото начало на неговото съществуване. По този начин, „Платформата за правата на хомосексуалистите", приета през 1972 г. от Националната (американска) коалиция на хомосексуалните организации, има за цел да се премахнат всичките закони, определящи възраст за сексуално съгласие, а в държавите, където това все още не е възможно да се направи, да се намали тази възрастова граница.

NAMBLA винаги е била представена на гей-парадите в САЩ. Тази асоциация е била също така и активен член на Международната асоциация на лесбийките и хомосексуалистите (ILGA) - неправителствена организация, призната от ООН като представител на хомосексуални общности по целия свят. През 1995 г. ООН под международен натиск е била принудена да изключи от редиците си ILGA именно защото тя не желае да се отрече от педофилските групировки. Една от главните насоки на дейността на Международната асоциация на лесбийките и хомосексуалистите била, и е, пропагандата на „правата на всеки индивид, независимо от възрастта, да определя и развива собствената си сексуалност” - както тя сама твърди.

Така, основната организация на хомосексуалистите по целия свят подкрепя педофилията.

Нещо повече, печатните издания на хомосексуалистите в САЩ, наред с други материали, са със статии в подкрепа на педофилията като форма за изява на „любовта” между възрастни и непълнолетни. А големите вестници и списания на движението на хомосексуалистите в САЩ – „Advocate”, „Edge”, „Metroline”, „The Guide” и „The San Francisco Sentinel” - публикуват статии, поддържащи асоциацията на педофилите NAMBLA и сексуалното насилие над деца.

„Журнал на хомосексуализма” („Journal of Homosexuality”), главното академично издание на хомосексуалистите в САЩ, излезе с двоен брой, озаглавен „Мъжката междупоколенческа близост” (научно заглавие, зад което се опитва да се скрие педофилията). В статиите на това списание се твърди, че родителите трябва да възприемат педофила като човек, който „обича” детето им (момчето им), „не като съперник или конкурент, не като крадец на собствеността им, а като партньор във възпитанието, който трябва да приемат в дома си”.

През 1995 г. „Guide” – американското списание на движението на хомосексуалистите публикува на страниците си следната тирада: „Ние можем да сме горди с това, че движението на хомосексуалистите прие в редиците си някои от тези, които са имали смелостта на висок глас да кажат: децата по естествен начин са сексуални и имат право да изразят сексуалността си с всеки, с когото биха искали да го направят... Трябва да слушаме пророците си! Ние не трябва да се страхуваме, да бъдем заклеймени като педофили, а трябва с гордост да заявяваме, че сексът е хубаво нещо, включително и детският секс... Трябва да го правим заради децата
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.03.2014, 15:47

35 Алилуйщина | 06.11.201400:26

deowin | 05.11.201419:35…………….

1...Алилуя(евр.) хваля,славословя някого.
2...Алилуйщина-възхвала,която съзнателно прикрива недостатъците и с това пречи на борбата против тях.

Макар че,не е тема ако желаеш мога да обясня,защо точно Алилуйщина,нямам против.

Въдицата“хомосексуалист=педофил“ пуснах за риба-Мина,която се храни от обществена храна/медия/,но друг шаран/ти/ я захапа /образно казано не обиждам никой/

Материалът е дълъг,но се надявам повече хора да го видят и разберат какво следва.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

34 deowin | 06.11.201400:07

>Някой може да си помисли, че в американската армия няма малоумни офицери

И ето го очакваният безумен аргумент тип "ама виж, и те са така".
Щото присъствието на тъпи фатмаци в американската армия има съществено значение, когато говорим за българската армия.
Щото присъствието на фатмаци в която и да било армия доказва каквото и да било от нещата, за които говорим.
Апропо, баба ми е свирила на акордеон.

>те няма нужда да са толерантни към нормалните

Поредният аргумент в точно същия стил.
Щото мнимата нетолерантност на хомосексуалните към хетеросексуалните без съмнение означава, че няма никаква причина да търпим техните влечения към същия пол, и определено е нужно да им забраним свободата на сексуален избор. Защото техният е грешен. Duh!

Забелязал съм, че появяването на аргумент от някоя от шепата предвидими, банални, изтъркани от употреба, и възможно най-скучни категории логически грешки винаги се случва в разговори с идиоти. Просто е въпрос на време. Също, идиотът никога не се усеща, когато му класифицираш аргумента и му обясниш защо, какво, как.
Да, dedo adji, според мен ти си идиот, защото боравиш с логика точно толкова умело, колкото котката ми борави с прибори за хранене.

Ще паснеш в кафето идеално - тук клубът на хората, неспособни на рационална мисъл, е голям.
Много голям.
Твърде голям.
Всъщност, нечленуващите в него са шепа хора, много под 10.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

33 dedo adji | 05.11.201423:39

Деосвине,
Някой, който те чете, може да си помисли, че в американската армия няма малоумни офицери, крадливи фатмаци, извращения и пр. Нейсе, да ти повярват. С разните цитирани правила ние с тебе прехвърлихме горе-долу цялата човешка пророда и психика. Я, заеби. По-умни хора са я предъвквали откак свят светува и още не са стигнали до рационално обяснение.
Въпросът беше за гейовете в службата. На Тим Кук му е лесно. Той е биг бос и на никого не дължи обяснения. А какво да правим ние на средното ниво? Работим с колега по общ проект. Той ми казва: "Аз съм гей." "ами добре, гей си, дай сега да се занимаем с проекта." Ако продължим работа, проблеми няма. Ако продължи да ми натяква за гейщината си ще го пратя нанякъде. И тъй като 90% от човечеството са нормални, пет-шест от останалите девет ще го пратят там, че и по-далеч. Тук влиза бос Ролинс и ни поучава да сме толерантни към различните. А те няма нужда да са толерантни към нормалните. Ами сега?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

32 deowin | 05.11.201422:32

>"на работата лекото и на баницата мекото" не е български патент

Нито идеята зад "don't ask don't tell" е американски патент. Мислене от сходен сорт - не ми казвай, не искам да знам; това, което не знам, не може да ме нарани и прочие - са съвсем стандартни навсякъде.

>Don't ask, don't tell беше правило на американската армия

Ключова дума "беше".
Също, армията не е точно представителна извадка, от която е реалистично да си правиш изводи за целия народ.
В противен случай, ако погледнем българската военна служба със всичките й малоумни офицери, крадливи фатмаци, всевъзможни простотии, извращения и прочие неща, които трябва да направят от момчето мъж, и я използваме за да обобщим качествата на целия български народ.. хм.. момент.. може би пък имаш известно право.

PS. Що пък 9та улица?
   

оценка

+1 -0