Средновековните пластмаси на Кракра Пернишки | webcafe.bg
Webcafe

Средновековните пластмаси на Кракра Пернишки

Сандо, Блогуващият с пилци
03.10.2013, 17:00 (обновена 04.10.2013, 07:58)

1 от 20 снимки Назад Напред

кракра

Снимка: © Стоян Георгиев

Мисля, че открих антипода на Микеланджело... В Перник...

Чували сте, предполагам, за гении от рода на Микеланджело Буонароти, владеещи всички видове изкуства до съвършенство, за всестранно развити личности, благодарение на които човечеството върви все така напред и нагоре.

Самият Микеланджело се е подвизавал като скулптор, художник, архитект, поет... Всичко това е чудесно, само че според някои последователи на мистични религии и култове в разпределението на човешките способности съществува закономерност, според която в обществото ни големите гении биват компенсирани с антиподи, т.е. откровени дебили. И тук ще споделя нещо с вас... Мисля, че открих антипода на Микеланджело... В Перник...

Става въпрос за кметицата на града Росица Янакиева, успяла да продължи делото на великия си предтеча Кракра, чиято крепост единствена в България е устояла на Василий II Булгароктон. За да могат бъдните поколения да си представят възможно най-живо пернишката епопея, Росица Янакиева реши да онагледи историята с надстрояване на вече достроената от Людмила Живкова крепост.

Само че времената се менят, способите за "усвояване" на средства тоже - Живкова чрез фонд "1300 години Булгаристан", а Янакиева чрез Еврофондовете. Освен това през соца хората залагаха на трудоемкото зидаро-мазаческо строителство, докато Янакиева реши да поосъвремени Средновековието с модерни пластмасови плоскости, които са евтинки и се слагат за нула време.

Тук обаче се натъкваме на едно нещо, дето по пернишки се нарича "пробуем". Защото новата... хъм... инсталация първо не мяза на нищо, второ не струва толкова, колкото казват, че уж струва (демек пет милиона евро), и трето подобни материали не само не биха устояли на Василий II, ами направо сами ще си паднат до две-три години. 

Но нека разсъдим трезво и направим няколко елементарни сметки. Допитах се до експерт, добре запознат с цената, качеството и функциите на полиестерните смоли и той категорично ми заяви, че десет квадратни километра от използваните полимери барабар с различните му там армировки и втвърдители не струват и половината от изразходваните официално 4 362 149 лева (според вещото лице с подобна сума можем да облечем половината България в полиестери).

Освен това не е сигурно, че качеството на материала ще позволи на "проекта" да надживее с повече от една година мандата на поръчителя си. T.е. Янакиева и общинската банда, съставена от представители на всички партии, отворили жадни устни за европарички, тъкмо вече ще са си събрали вече чукалата, когато идиотщината им ще се стовари върху нищо неподозиращите граовци .

Подобни пладнешки грабежи са вече ежедневие в нашата родина, където примерът на Кракра Пернишки може и да не се спазва особено, но пък за сметка на това съвсем скоро ще издигнем на Емилия Масларова един памятник нерукотворний.

Приятели ми разказаха също така и за един друг пернишки "проект" - Китариада. За мероприятието са взети 50 000 евро/100 000 лева, а на участниците (има-няма двадесет човека) е платено по 500 лева на калпак. Ха сега кажете, кой уши байряка, кой му тури знака и кой гепи парата?

И на трите въпроса ще получите по един среден пръст в отговор.
Не знам с какви очи Янакиева и кликата й ще гледат сега съгражданите си, но най-вероятно ще е пак със същите тези, дето са преброили сребърниците.
И отново - на печелившите, честито!

Oще: кракра  крепост  надстрояване  полимери  проект  росица янакиева 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 15.05.2013, 10:45

2 Боян Илиев | 04.10.201312:02

Май няма нищо чудно Петко Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.09.2011, 20:36

1 Петко Христов | 04.10.201311:29

Има една съвсем лека грешка в статията - за проекта Китариада не са взети 100000, а 515000 и на участниците не са дадени по 500 лв, а въобще не са предвидени средства за тях... За справка
http://umispublic.minfin.bg/srchProjectInfo.aspx?id=51495
http://gradski.org/archives/25318

Но пък какво ли се учудваме - това е нормална практика за някои
   

оценка

+1 -0