Как Тръмп беше наказан за своята арогантност | webcafe.bg
Webcafe

Как Тръмп беше наказан за своята арогантност

Тихомира Дончева
07.01.2016, 14:53 (обновена 08.01.2016, 12:53)
доналд тръмп, абърдийн, университет

Снимка: © Getty Images

Как от инвеститор Доналд Тръмп се превърна в персона "нон-грата" в Шотландия за една нощ? Разказ от първо лице на българска студентка в Университета, който удостои Тръмп с почетна диплома Доктор хонорис кауза

Расист, фанатик, сексист, фашист - западните медии просто обожават да лепят епитети на Доналд Тръмп. При подобни медийни реакции, човек би си помислил, че с наближаването на изборите, републиканецът ще стане по-умерен в своите изказвания.

Но, както в България чакаме Волен Сидеров да напусне завинаги пленарната зала (и само с чакането си оставаме), така и американецът не слиза от медийния подиум.

Той е като маратонец, който никога не се предава.

Още на старта беше препънат от острото световно несъгласие, но Тръмп заобиколи мненията и се заизкачва по хълма към победата.

Наложи се да прескочи дълбокия трап на световната критика след прословутата си реч срещу имигрантите и мюсюлманите, но съвсем леко се спъна и разтегна сухожилие: Шотландия обяви война на Тръмп и поиска достъпа до страната на един от най-големите си инвеститори да бъде забранен.

От своя страна милиардерът заплаши, че ще изтегли инвестицията си от 700 млн. паунда (1 млрд. долара) от Шотландия, ако Великобритания ограничи пътуването му в страната, а дебата по този въпрос предстои на 18 януари.

Очевидно, поклащайки се леко-леко, като Доналд Дък, Доналд Тръмп продължава към финала.

Но какво всъщност се случи, за да се стигне до ограничаване на достъпа на американеца до Шотландия? Нека ви разкажа от първо лице.


Абърдийн е европейската столица на петрола.

Предпочитаните автомобили там са все хай-марки: "Бентли", "Ламборджини", "Ферари", а цената на някои имоти достига до 2.5 млн. паунда. По цена на имотите, Абърдийн е вторият град след Лондон, а три от петте най-скъпи къщи в Шотландия се намират в елитния квартал Кълтс.

За да се угоди на прищявките на господата, които прекарват дългите студени дни на някоя платформа в Северно море, се строят всякакви удобства - от молове и киносалони до голф-игрища.

Може би и по тази причина американският предприемач Доналд Тръмп инвестира 750 млн. паунда в голф- игрище в покрайнините на Абърдийн.

Това, разбира се, е просто малка прищявка за милиардера, за когото е обществена тайна, че участва активно и в добива, преработката и продажбата на нефт.

Университет "Робърт Гордън" забеляза огромните възможности на господин Тръмп и реши да "намаже" от цялата ситуация, като предложи на американския бизнесмен "брак по сметка". Вместо пръстен, Тръмп получи почетна диплома от Университета.

Трогнат, Доналд Тръмп прие всички разноски по "брака". Сумата, за която се говори неофициално из коридорите на институцията - завършва с думата милион (като цифрите варират).

Снимка: Getty Images

"Бракът" обаче се оказа нещастен, защото "съпругът" не посещаваше шотландското си семейство, а се захвана да гради нова кариера в родината си - този път на политик.

След поредното изказване на милиардера, което издава нетолерантност и омраза към исляма, децата на семейството, които са от разнородни раси, се надигнаха.

Когато в един университет броят на националностите е 132, а езикът често е вариация на английския - общуването е трудно. Студентите са разделени на местни и чужди, а груповите проекти се правят отделно. Всеки се опитва да изпъкне, и да "надцака" другия.

Но всички дребни международни несъгласия са забравени буквално за една вечер, след изказването на Тръмп.

Facebook гръмна.

Хиляди коментари и споделяния изразиха ясно и точно мнението, че в Европа студентите са толерантни личности и няма как да подкрепят антирелигиозни и расистки изказвания.

Само за няколко часа далечните и омразни "братовчеди" от Абърдийнския университет (както в американските филми, във всеки университетски град, където се намират повече от едно висши учебни заведения, така и в Абърдийн между учениците на двата университета и четирите колежа има непрекъсната вражда) разбраха за желания развод и подкрепиха разпространена от студентите в интернет подписка.

Бракоразводното дело стана "вайръл", напусна пределите на "семейството" и достигна до всяка англоезична медия.

Притиснат в ъгъла, Университет реши, че е време да се разведе и да си поиска обратно почетната диплома. "Съдията", в лицето на премиера на Шотландия Никола Стърджън, реши, че ще стигне още по-далеч, като дори забрани на Доналд Тръмп да инвестира в държавата, да ръководи бизнес в Абърдийн и даже да домакинства уж вече уреденото световно първенство по голф на собственото му игрище.

Така Тръмп се превърна в персона "нон-грата" в Шотландия.

Ректорът на шотландския университет изпрати до всички студенти официално съобщение, което достигна до световните медии. Ето скрийн-шот от мейла, който беше изпратен от ректора на шотландския университет "Робърт Гордън" до всеки един студент, включително и до мен:

Източник: Тихомира Дончева

"През 2010 Университетът „Робърт Гордън" награди с титла Доктор хонорис кауза по бизнес администрация г-н Доналд Тръмп за неговите успехи в сферата на предприемачеството и бизнеса.

По време на текущата предизборна кампания в САЩ, господин Тръмп изказа няколко гледни точки, които са несъвместими с морала и ценностите на Университета.

Затова Университетът реши да отмени почетната награда".

Но тази "семейна" сага така и не бе отразена по нашите ширини. А трябва.

Българинът трябва да се научи, че активната гражданска позиция е повече от просто изразяване на несъгласие.

Една подписка в Шотландия с лекота събра 80 000 гласа за една вечер, а в България обявилите се за референдум едва достигнаха 250 000 души и то за повече от два месеца.

В понеделник Доналд Тръмп пусна нова реклама, която е също толкова радикална, колкото и предишната му реч и последвалия я "развод". И тази реклама не достигна до България.

А трябва.

Не защото българинът все още се надява на "зелена карта" и по идеите на Тръмп не трябва да има шанс.

А защото Доналд Тръмп прилича малко на нашенските политици, на чиито изцепки все се възмущаваме, но с които така и не се развеждаме.

Oще: абърдийн  америка  бизнес  голф-игрище  доктор хонорис кауза  доналд тръмп  иванка тръмп  инвестиция в шотландия  милионер  президент на сащ  реклама  сащ  тихомира дончева  тръмп  университет "робърт гордън"  шотландия 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 19.10.2015, 11:21

9 cenerentolla | 16.02.201620:59

Доста детски разсъждения от Тихомира Дончева. Статията звучи като есе на седмокласник.

Но както самият Доналд Тръмп казава в "Изкуството на бизнеса" (1987 г.): "Винаги съм бил водачът на групата. И сега хората или много ме харесват, или въобще не ме харесват".

Силно препоръчвам на девойката да прочете книгата до поне 50-та страница, поне за да добие представа за личността, която плюе, а след това да седне и да нпише друга статия, в която предлага как не чак толкова радикално като Тръмп, да се постигне разрешаването на проблемите, които е набелязал и които са напълно реални за днешния свят.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

8 Frida | 09.01.201616:17

г-це мъзи, ако ти праи впечатление, малко преди арогантната, както я наричате забележка на тръмп, едни, уж бежанци от междуособните ислямски кланета изтрепаха 140 души насред париж и 14 на коледно парти в сан бернандино - между убитите на последното почти всички бяха имигранти - латиноси, китайки, иранци, евреи ипр. впоследствие се установи, че в столицата на ес - брюксел съществува цяла фабрика за бомби - забележи г-це, не в газа, не в рака - в брюксел, драга. ако беше в газа - едно дронче - и хоп! трудова злополука! но не би - под носа на евробюрократите едни мюслюмани си майсторят бомби! ше те помола, драга г-це да попиташ уважаемите си преподаватели в унито - защо тези бегълци от насилието се ангажират с производство на такива взривоопасни вещи - поради безработица, изолация, социална обреченост или смъртноболезнена носталгия. или поради нечовешката израелска окупация и колониалната ера, търговията с роби и 16 часовия работен ден, дето отдавна свършиха. когато го получиш и ако си способна на обективна преценка, сравни предложението на тръмп с последиците от досегашната политика на отворени врати, пазви и глави. дано да успееш да стигнеш до разумен, не папагалски извод - и за казаното от тръмп, и за събитията и политиката, и за твоите преподаватели и университет, както и за колегите и съпротестърите ти. пожелавам ти успех! запомни - на едната везна тежат 154 безмислено отнети живота - какво ще сложиш на другата - твой избор - интелектуален, чисто научен, т.е. изискващ известни умствени усилия, не душевни, и без това са ти в изобилие, преливат, тъй да се каже.за тях не се нуждаеш от университет и диплом.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

7 Pavur Pezev | 09.01.201614:59

почнаха да го ровят и тоя.обвиненията в ''левичарство''към оландеца и меркел,дето''покани''сирийските бежанци от конго и гана,се смесват с ''погнусата ''от крайните позиции на тръмп.ойро-атлантите,десни,градски хентелегенти седят разкрачени и бунадясали и скоро ще се нанижат на резания,койтона Ню Иър го развяха надървен и пляскаха по челата на толерантните булки като афтурката.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

6 паяка | 09.01.201613:53

Оооо, Емзет, лесно ти е , щото бедната ни държавица, все още дава на теб и аверите ти по забавление по чалготеки, евтина възможност за придобиване на образователен ценз, а ако имаш и акъл, може даже и знания, щото колкото и да я очернят, образователната система не е чак толкова зле, особено ако имаш мотивация и хъс да се занимаваш с това, за което си там. Докато там - фарфаръуей, спонсорите са сериозен фактор в частните школа. А онова девойче вероятно е писало когато все още не са били обругани жените в Кьолн. Щото едно е да делиш студентска аудитория и общежитие с някого, който е различен от теб, но в ежедневието общите ви занимания ви сближават. Докато нахлулият другоземец, който може би всъщност е войн с мисия, съвсем не дружелюбна, не можеш да приравняваш с колегата си по банка.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.01.2016, 12:18

5 MZ | 09.01.201612:31

Уважаеми дами и господа коментиращи (макар че четейки леко просташките ви коментари, се чудя дали не се обръщам прекалено официално към вас), покрай целия хейт изпускате съществените неща в статията. А те са две: Първо, въпреки че Доналд Тръмп е един от най-успешните бизнесмени и т.н., не му прави чест да прави подобни крайни изказвания в предизборната си кампания за президент в САЩ - ако не се сещате САЩ е една страна, създадена от имигранти (Ако беше индианец, бих разбрал мотивите му). Както и да е, предизборната политика на Тръмп е въпрос на лично мнение и естествено може да се води спор, защото някои го харесват, други - не, затова в крайна сметка има и избори.
Вторият акцент в статията обаче тотално ви е убягнал: А той е, че докато ние българските студенти (уча в университет в България), които би трябвало да сме най-активното звено на обществото, дремем по катедрите на университета (защото предишната вечер е прекарана в Зимния дворец в Студентски, който е превърнат в огромна чалготека, но това е друг въпрос), шотландските студенти все пак са изразили своето недоволство и не са се трогнали особено от идеята, че някой "ще им спре кранчето". Както и да е, дори да не сте съгласни с написаното, не е нужно от коментарите ви да лъха простащина... Очаквам с нетърпение някой цветист отговор на моя коментар.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

4 Frida | 08.01.201621:15

поредната глупост на промит мозък - на доналд тръмп, чиято майка е шотландка, между другото - не могат да му пръднат на пръстчето левашките ви псевдоуниверситети, в които си губите времето и парите на родителите си. дипломирани патки и патоци.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 27.11.2013, 19:18

3 Nikkor | 08.01.201615:00

Едно уточнение за госпоица Дончева.

Не съм гледал последната реклама на Доналд Тръмп, но човекът се изказва принципно срещу нелегалната имиграция и против приемането на мюсюльманьи в страната му. Логичен извод след ставащото във Франция - на което ще ставаме свидетели отново, това ви уверявам - и като се има предвид лекотата с която в САЩ човек може да си купи оръжие. Между другото не се ли случи и там една такава патаклама с главни действащи лица хамерикански мюсюльманьи?

По никакъв начин това не засяга българите кандидастващи за зелена карта. Освен ако и затова Тръмп не е казал нещо, знам ли? Не следя всеки ден какво е рекъл и какво не.

"През 2010 Университетът „Робърт Гордън" награди с титла Доктор хонорис кауза по бизнес администрация г-н Доналд Тръмп за неговите успехи в сферата на предприемачеството и бизнеса.

По време на текущата предизборна кампания в САЩ, господин Тръмп изказа няколко гледни точки, които са несъвместими с морала и ценностите на Университета.

Затова Университетът реши да отмени почетната награда".

То голям морал в това да дадеш титлата "Доктор Хонорис Кауза" за умението да сключваш сделки, обаче щом същия "доктор" вземе че каже какво мисли за тълпи незаконни имигранти и ауууууууууу, ние сме възмутени.

В заключение госпоице Дончева, можете да си вземете "морала", да си го заврете под бурката, да си съберете багажа от Абърдийн и да вървите към Арабистан. Там ще ви научат на морал, възмущение и "ценности".
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 21.07.2015, 08:59

2 Ленивец | 07.01.201621:34

Като са толкова толерантни студентите в Абърдийн защо не поканиха тия 1000 т.н. бежанци от Кьолн да отпразнуват Нова Година заедно на площада?Явно са ви малко мюсюлманите все още там!Има обаче и една кофти новина-ще стават повече.След години като сложиш бурка и мъжът ти може да те бие изнасилва и дори убие без да бъде дори порицан за това едва ли ще си толкова толерантна...Или още по-лошо- дъщеря ти да се омъжи за такъв(не го пожелавам на никой).Не съм чел тази реч на шоумена-бизнесмен-кандидат-президент но по тия две споменати точки човекът си е прав.Ако няма работа за американците напълно нормално е да ограничат и дори спрат зелените карти и още повече да затегнат границите за нелегални имигранти.Това се нарича национален интерес и колкото и да не ни харесва си е тяхно право какво да правят в тяхната държава.Всички знаем вица за старият вожд който казва на делегация от конгресмени да обърнат внимание на нелегалните имигранти за да не завършат като неговият народ.Смешно.Тъжно.И вярно!
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

1 паяка | 07.01.201618:40

МОме, а ако като към лек страничен фактор, обърнеш малко внимание на един от нюансите на новогодишното празнуване в Кьолн, дали би била все още така категорична, че и нравоучителна към българите?
   

оценка

+5 -1