Wiki Weapon Project | webcafe.bg
Webcafe

Wiki Weapon Project

Webcafe.bg , По Forbes
29.08.2012, 13:56 (обновена 03.09.2012, 08:52)
оръжие

Ако едно оръжие върши работа, то е смъртоносно. Няма да е оръжие, ако не можеш да заплашиш с него някой на смърт," отговаря Уилсън. "Може да бъде отпечатано смъртоносно устройство. Да, звучи малко плашещо, но именно това целим да демонстрираме".

Коуди Уилсън има проста мечта: да проектира първото в света огнестрелно оръжие, което може да бъде изтеглено от Интернет и изградено от нулата само чрез 3D принтер - и след това да го сподели със света.

По-рано този месец Уилсън и малка група негови приятели, които се наричат "Defense Distributed" стартираха инициатива, която наричат "Wiki Weapon Project". Те се опитват да наберат 20 000 долара за проектиране и публикуване на конструкция на пластмасов пистолет, който всеки може да създаде чрез 3D принтер с отворен код, наречен RepRap, който струва по-малко от $1000. Ако всичко върви по план, хилядите притежатели на тези евтини 3D принтери, извличащи тънки нишки от разтопена пластмаса за оформяне на прецизни триизмерни обекти, ще могат да превърнат чертежите във функциониращ пистолет, способен да изстрелва стандартен 22-калибров куршум.

При това всичко това е постижимо дори в собствения гараж

"Искаме да демонстрираме принципа, че пистолетът може да бъде отпечатван," казва Уилсън, 24-годишен второкурсник по право в Университета в Тексас. "Не е нужно да можете да изстреляте 200 куршума с него, стига и един. Ала дори и дизайнът да е малко нефункционален, това няма значение, стига да е налице гаранцията за смъртоносност".

Уилсън и няколкото му сътрудници в Defense Distributed планират да използват парите, които набират, за да купят или наемат струващ $10 000 3D принтер Stratasys, както и да проведат конкурс за дизайн на отпечатваем чрез 3D технология пистолет с награда от 1000-2000 долара за победителя. Уилсън казва, че вече са получили идеи за конструкция на пистолета от техни почитатели в Арканзас и Северна Каролина. След като групата успешно изгради надежден 3D отпечатан пистолет с принтера Stratasys, тя планира да адаптира дизайна за по-евтин и по-масово разпространен модел RepRap.

Колкото и противоречив да изглежда проектът, особено предвид наскоро случилите се смъртоносни престрелки на обществени места в САЩ, Уилсън настоява, че Wiki Weapon Project е напълно законен; Потребителите могат да отпечатват с 3D принтер всяко оръжие, което би им било разрешено да притежават по законов път, стига да не ги произвеждат за продажба. Той обаче не отрича, че целта на проекта е да се заобиколят регулациите за контрол върху личното оръжие в САЩ и по цял свят. "Това е една от идеите на американската революция - че гражданите трябва да притежават оръжие," казва Уилсън. "Всеки гражданин трябва да има правото да носи оръжие. Това, което правим, всъщност е начин да се свали бариерата за достъп до оръжие".

Етичните проблеми на подобни технологии

Дали занижаването на тази бариера наистина изисква на всеки да се дава достъп до смъртоносно оръжие? "Ако едно оръжие върши работа, то е смъртоносно. Няма да е оръжие, ако не можеш да заплашиш с него някой на смърт," отговаря Уилсън. "Може да бъде отпечатано смъртоносно устройство. Да, звучи малко плашещо, но именно това целим да демонстрираме".

Реториката на Defense Distributed включва раздел "Манифест" на сайта им, където се цитират изказвания на Томас Джеферсън и Джордж Вашингтон на тема правото за носене на оръжие, както и реч на Джон Милтън от 1644 г. за правото за нелицензирана употреба на печатната преса. "В свят, където 3D отпечатването става все по-разпространено и икономично, системите за отбрана и противопоставяне на тиранията могат да бъдат на един клик разстояние," гласи призивът за дарения на Wiki Weapon на вече нефункциониращата страница в Indiegogo.

"Нека изведем света към това бъдеще заедно"

Въпреки обезпокояващата мисъл за технология, която позволява на всеки да изтегли смъртоносно оръжие не по-трудно от пиратски епизод на "Стъклен дом", регулацията на 3D отпечатването с цел предотвратяване производство на оръжие чрез тази технология, биха били и непродуктивни, и неефективни, твърди Майкъл Уайнбърг, адвокат в НПО организацията Public Knowledge, която се концентрира върху юридическите въпроси, свързани с 3D отпечатването. "Когато е налице технология за обща употреба, тя ще се използва и за неща, за които не искате хората да я употребяват," казва той. "Това не означава, че тя е лоша или незаконна. Аз няма да си използвам личния 3D принтер за създаване на оръжие, но няма да тръгвам на кръстоносен поход срещу хората, които биха го сторили".

Уайнбърг изтъква, че дори преди потребителското 3D отпечатване да дойде на мода, ентусиастите на тема оръжия вече са създавали собствени метални огнестрелни компоненти с компютърно-контролирани системи и са публикували проектите им на сайтове като CNCguns.com. "Ако желаете да направите функциониращ пистолет, изработката му от метал вероятно така или иначе е по-добра от пластмасата", коментира той.

"Това ще промени начина, по който държавата се отнася към гражданите си"

Уилсън от Defense Distributed обаче вярва, че 3D принтерите като RepRap биха могли да станат много по-евтин и масово разпространен източник на самоделно оръжие. RepRap дори има уникалното качество да може да произведе повечето от компонентите за друг RepRap, така че почти може да се самовъзпроизвежда. "Идеята е, че така принтерът може да се "самоопрашва" и да бъде навсякъде". "Представете си ситуация на бунт. Хората биха могли да правят копия на принтерите в собствените си домове извън фабриките. Навсякъде, където има компютър и интернет връзка, би могло да има потенциал за оръжие. Това ще промени начина, по който държавата се отнася към гражданите си."

Ами възможността в това имагинерно бъдеще за повече невинни загинали от всякога, заради неконтролируемото разпространение на оръжие? Или хората, които по закон нямат право на оръжие - като престъпници и психично болни, които особено биха се зарадвали на тази технология? "Не виждам емпирични доказателства, че достъпът до оръжие повишава нивата на престъпността", твърди Уилсън. "Ако някой иска да се добере до пистолет, ще го направи".

"Това отваря много възможности", признава той. "Всеки напредък на технологиите води до такива въпроси. И не е ясно дали това е нещо добро от самото начало. Но свободата и отговорността поначало са плашещи".

Oще: оръжие  принтер 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.09.2011, 12:05

1 axsbf | 31.08.201221:54

има и пластмасови боеприпаси, както и куршуми. достатъчно здрави обаче, за да убиват
   

оценка

+0 -0