Защо простаците са повече | webcafe.bg
Webcafe

Защо простаците са повече

Нора без захар
23.03.2012, 14:56 (обновена 25.03.2012, 09:21)
Ученици

Снимка: © Getty Images

Винаги съм била на мнение, че идиотите и простаците са много повече, отколкото интелигентните и разумните хора. Никой оптимист не може да ме убеди в противното. Още повече след последната седмица, в която една от топ новините беше как някаква чалга-мацка си е сложила 'нам си колко кубика силикон. Да са й честити!

Обаче никак не ми е чудно защо това е така. Защото хората поощряват простотията и пълното потъпкване и на малкото морални ценности, които са ни останали.

Всичко започва от началното училище, когато така наречените "зубъри" биват изолирани от "готините" деца. Като под зубър се разбира всяко интелигентно дете с добри оценки и ниво над средното за класа. Зубърите се държат на едно безопасно разстояние и се приближават само когато трябва да се препише някое домашно от тях. В останалите случаи или се игнорират, или се тормозят - пасивно или активно.

В гимназията сякаш детската жестокост намалява и агресията към "зубърите" става по-скоро пасивна. Изолацията от "готените" е нещо естествено и предопределено от по-ранния етап на образованието. Двете групи си взаимодействат по-гладко, макар че на умните деца обикновено се гледа като адски "забити" и не-социални. (Което е нормално - как ще се социализираш с простаци, ако не си един от тях?)

И най-накрая идва университетът, където, слава богу, всеки си намира съмишленици - и попада сред "свои" по един или друг начин. Тогава идва ред на по-значителното "потъпкване" на морални ценности, за което споменах по-горе.

Този процес се случва някак си естествено и несъзнателно - той не може да бъде контролиран, дори напротив - образователната ни система такава, каквато е, го поощрява. Ако класовете се организират според това кой какви способности има, а не според възрастта, то всички "зубъри" ще бъдат в един клас, а всички "готени" ще бъдат отделно от тях. При все това обаче не съм сигурна, че няма да има някакво вътрешногрупово разделение от друго естество, но каквото и да е то - то няма да се основава на това колко си "готин".

Защо този модел поощрява простотията? Защото той не поощрява интелигентните деца, които в повечето случаи се явяват малцинство. Ако всички интелигентни деца бяха поставени в един клас без такива, които да ги изолират, вероятно между тях щеше да има огромна конкуренция, която би вдигала общото ниво постоянно и непрекъснато. Тогава щеше да е ОК те да демонстрират своята амбиция и интелект пред другите - и това щеше да дава заряд и желание за развитие на цялата група.

Когато обаче в един клас има 3-4 интелигентни деца и 20 по-посредствени, първите не чувстват толкова силно желание за конкуренция, защото те така или иначе са над средното ниво. Още повече - понякога това желание за конкуренция е потиснато от посредствените деца, които се страхуват от (или просто не разбират) интелекта на своите по-даровити съученици. Докато съм била ученичка, съм била свидетел на някакви фрапантни ситуации, в които изключително талантливи и умни деца се "снижават" на нивото на другите, само за да могат да се социализират по-лесно и да бъдат харесвани....

Наскоро попаднах на една статия, в която се разказваше как една жена е на 30 и нещо години и е правила секс само с един човек. Както можете да се досетите, статията беше много коментирана - но аз лично бях изненадана от това, че мнозинството от коментарите бяха ехидни и подигравателни и ОБВИНЯВАХА жената, че е монахиня и света вода ненапита.

Седях и си мислех - и по едно време ми стана много тъжно за всички тези хора, които са възпитани да вярват всички тези неща. Ако направим любимата на някои съпоставка с времето отпреди 20-30 години, тогава вероятно никой нямаше да се впечатли от изповедта на тази дама, защото тя щеше да бъде нормата - а обект на порицание щяха да бъдат всички онези, които тайно й се присмиват. Как се завъртяха нещата няма да питам и отговарям, защото това е една много дълга (и вече обсъждана от немалко хора) тема.

И какво се получава в крайна сметка? Простаците се присмиват на интелигентните хора, а неморалните хора се присмиват на моралните, като цялото това пасивно презрение е придружено от неприкрито чувство за превъзходство.

В такава среда един морален и умен човек може да вирее единствено ако е силен. Но за съжаление, тази сила често е недостижима. И затова простаците са повече. И ще стават повече. Само чакайте така.

***

ПП. Искам да се презастраховам за това, че в текста има много генерализации. Той се базира предимно на личния ми опит (като човек, израснал и учил в малко градче) и не претендира да е общовалиден :)

Oще: гимназия  готини  деца  зубъри  клас  превъзходство  презрение  простаци  хора 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 06.05.2017, 15:42

86 Dimitar Kolev.1309660482462655 | 06.05.201716:11

Лично аз стигнах до заключението, че хората не обичат различните, не обичат тези, които не са като тях. (хората с недостатъци, болните, инвалидите, зубърите.... ) Така и не се научихме да приемаме различните. Сега още по-малко ще стане. Защото сега стана нормално да си простак, невъзпитан, безчувствен, егоист..... Едно е вярно. Държавата сама създаде това и си го поддържа. Един такъв народ се управлява много по-лесно.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.11.2010, 09:33

85 nakadetaka | 27.08.201223:26

Темата за зубърите и готините пак се почна. Какво общо има това с простаците - така и не разбрах, както и защо да си готин е еквивалент на да си тъп, прост, неук и всичко отрицателно. Бих препоръчала на всички автори тук да превъзмогнат най после компелкса си, че не са били от готините в училище и да продължат напред. Ако не беше тъжно - това четиво щеше да е смехотворно.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.09.2011, 21:28

84 Лудколю Деликолев | 27.08.201221:30

Ми ние у "меките глави" (ПМГ акад. Н.Обрешков"), випуск 94-а може и да ни брояха за "зубъри", ама на футбол биехме Корабостроенето и Автото, баскетболния ни отбор беше окръжен първенец, иначе само у нашия клас (биологията) бяхме две борчета, имаше два кикбоксьора и един четвърти на републиканското по културизъм до 18 г. Най-обичахме някъде по дискотеките да вземат някои лускаджии или от механото да се направят на мъже на "зубрачите" - един такъв шамар беше взел от културистчето, че си глътна езика и му викаха Бърза помощ.
Да не говорим, че като играехме на "цък-цък" а.к.а. гъзенка идваха да гледат чак от английската гимназия - зер кога друг път ще видиш 8 души огъзени на голлинията, пищящи от ужас, гумена топка от 6,20 лв. на дузпата и културистчето (баджаците му бяха по 72 санта обиколка) се засилва за пенитенция от центъра на игрището.
Зубрач до зубрача, ръйш ли, всичките очилати, по 45 кила с мокри гащи и шахматисти.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.03.2011, 14:53

83 Bobby_gBG | 27.08.201216:54

Минче, лесно е за момиче да е задръстен зубър, ако не е грозна/дебела в най-лошия случай просто никой няма да и обръща внимание, докато на мъжките зубъри, особено ако са доста непривлекателни - ох мале какво им се случва в даскало...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.07.2011, 12:57

82 Мина | 27.08.201215:32

"
51Илия Илиев | 25.03.201219:05
До Мина:Зубърите са дебелички с очила..и наблягат на закуските през "голямото" отколкото на фудболът. "

Мдаа, явно не си бил зубър, а си ритал мноог фуДбол... Палав

Не е вярно това, ама хич! Завършила съм СМГ с 6.00. Бях:
1. Най-слабичка от всички в класа
2. Най-малка (близо 2 години разлика с най-голямата) от всички в класа
3. Тренирах художествена гимнастика
(4. Най-голямата в класа ми беше най-добра приятелка! Никой, никога не ме е тормозел, приятелства оттогава създавам с всякакви възрасти, националности и религии...Но яко не бях "зубър" едва ли щях да си срещна всичките тези различни националности и религии, така, чееее извода е очевАден!)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.07.2011, 12:57

81 Мина | 27.08.201215:23

"Защо простаците са повече?": Защото е ПО-ЛЕСНО!!!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 06.01.2011, 18:50

80 александър зашев | 27.08.201211:11

УЧЕН и УМЕН са две различни думи,и точно затова са две-защото между УЧЕН и УМЕН разликата е ОГРОМНА. Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

79 lele male | 27.08.201210:30

Простакът живее, умира, и друг се ражда... не разбирам
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 09.09.2011, 08:58

78 янаки | 27.08.201210:18

Не е секрет, че съществува в училището делене на децата на „готини” и „зубрачи”. На последните се гледа като на задръстени и изобщо нещастници, които не са в крак с готините неща от живота.

Ако се прави подбор и групиране на децата, така че да се събират в отделни класове, тези, които се предполага, че ще проявяват интерес към преподаваните знания, то как да се постъпи с другите? Тези на които им се живее интересно, без да полагат усилия?

Преди години в едно предаване по телевизията бивш (сега) директор на Английската гимназия в Пловдив сподели впечатленията си от посещението си в едно общинско училище в Ню Йорк.

По неговите думи, в разговор с директора на това училище, той споделил, че целта на училището не била да образоват децата, „а да ги държат по възможност по-дълго и по-далече от улицата”.

Това също е решение.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

77 Mile Manolov | 27.08.201209:42

един път и аз да съм от мнозинството. горд съм muhihihihi
   

оценка

+1 -0