"Магията" на стената край Елхово | webcafe.bg
Webcafe

"Магията" на стената край Елхово

Георги Папакочев, DW
01.11.2013, 14:49 (обновена 04.11.2013, 13:25)
бежанци

Снимка: © Явор Николов

Ще спре ли новата преграда край Елхово потоците от имигранти? И каква е гаранцията, че южното българско Черноморие няма да заприлича на остров Лампедуза?

(Междувременно стана ясно, че "като мярка срещу контрабандата и намаляване субективизма при проверките на границите ще се поставят допълнителни скенери и в 30-километровата зона край пунктовете", обяви главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. Бел. Webcafe.bg)

В средата на октомври кабинетът на Пламен Орешарски реши да осъществи една от най-екзотичните идеи на своите предшественици от ГЕРБ и започна изграждането на 30-километрова преграда по границата край Елхово.

През 2011 г. тогавашният земеделски министър Мирослав Найденов, подплашен от няколкото случая на болестта шап в крайграничния регион, почти беше успял да убеди правителството, че болните четирикраки нарушители от Турция биха могли да бъдат възпрени с помощта на 270-километрово заграждение от бодлива тел.

Дали заради острото недоволство от страна на турските съседи или пък благодарение на просветналия в крайна сметка разум, проектът тогава не беше осъществен. Днес специални военни машини вече разчистват трасето до граничната полоса, където ще бъде опъната 30-километровата преграда, предназначена да възпира търсещите подслон и защита сирийски бежанци и присламчващите се към тях имигранти от други страни.

Според сегашния заместник-министър на вътрешните работи Васил Маринов, съоръжението, което ще струва около 5 милиона лева, няма за цел да връща бежанците, а само да ги пренасочва към ГКПП Свиленград.

Какво казва Турция?

При посещението си в Анкара тези дни шефът на българската дипломация Кристиян Вигенин е запознал своя колега Ахмет Давутоглу с решението за изграждане на "временни инженерни съоръжения" по общата граница в района на Елхово.

От официалното съобщение на българското външно министерство става ясно, че турската страна е изразила готовност за "съвместни инициативи" за подобряване на ситуацията с миграционния натиск по общата граница. По този повод говорителят на МВнР Ивайло Кашканов заяви за Дойче веле, че всяка държава има легитимното право да охранява границите си и поясни, че турската страна е проявила разбиране за необходимостта от общи действия.

"Турската страна има своя гледна точка по въпроса, но важното е, че е постигнат дух на сътрудничество около неговото решаване", заяви говорителят и допълни, че работата на смесената Българо-турска гранична комисия, създадена след спогодбата от 1967 г., ще бъде възобновена и нейните задачи ще са предотвратяване на гранични инциденти и поддържане на общите гранични съоръжения. Сиреч, става дума за кръг от въпроси, свързани с овладяване на имиграционния натиск, а не само за преградата, поясни Ивайло Кашканов.

А ако имигрантите тръгнат по море?

Опитите да получим мнение и от Главна дирекция "Гранична полиция" към МВР, която е главен изпълнител на "теления" граничен проект, бяха за съжаление безуспешни - поради „огромната заетост на всички нейни експерти". В замяна на това Енчо Господинов, специален съветник на еврокомисарката Кристалина Георгиева и известен журналист-международник, сподели в интервю за Дойче веле, че през годините е бил свидетел на издигането на много стени и огради и не смята, че те имат голям ефект. Според Господинов, бежанските потоци са като водна стихия - те винаги намират пролуки, през които да преминат.

"Ако ролята на новата телена преграда край Елхово е да насочва бягащите от войната към хуманитарните органи, тогава може би издигането на стената е оправдано - такова е и мнението на комисар Георгиева. Но ако участта на тези хора се влоши или в резултат от преградата започнат да се обогатяват разни каналджии, тогава нейният смисъл се губи.

А и каква е гаранцията, че отчаяните бегълци няма да потърсят обходни маршрути по море и ситуацията няма да заприлича на онова, което се случва сега край италианския остров Лампедуза", пита Енчо Господинов.

И още нещо

Подходът на властите към хората, търсещи убежище в България, също поставя въпроси. Преди броени дни в открито писмо до властите с копие до Върховния комисариат за бежанците към ООН, БХК цитира изявления на отговорни правителствени служители, в които става дума за изграждането на центрове за бежанци от затворен тип, вдигането на ограда по границата и предоставянето на биометричните данни на бежанците на сирийското посолство в София. Изброявайки всичко това, от БХК посочват, че тези мерки противоречат на Закона за бежанците, както и на две важни директиви на ЕС по този въпрос.

Публикации в няколко български медии вече ни осведомиха, че жителите на крайграничните райони са скептични относно ползата от новата ограда. Единствените ентусиасти са крайните националисти и някои от едновремешните граничари. Онези с кучетата и автоматите, които са стреляли по бегълците от социалистическия лагер и са получавали за награда десетдневен домашен отпуск.

http://www.dw.de/

Oще: бежанци  граница  имигранти  кабинет  мвнр  пламен орешарски  правителство  турция 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.09.2010, 14:12

1 Белка Стрелка | 04.11.201314:49

Ми то има и морски мини, има и катери. Не виждам никакъв проблем да се използва оръжие за да се спрат нарушителите на държавната граница.
   

оценка

+0 -0