Президентът на САЩ Барак Обама наложи временен мораториум върху нефтените сондажи в крайбрежния шелф, но това не спря компаниите - и регулаторните органи на САЩ | webcafe.bg
Webcafe

Нефтените хищници пуснаха сондите през мораториума на Обама

Webcafe.bg , По NY Times
25.05.2010, 15:56 (обновена 08.06.2010, 18:39)
Нефтена платформа

Снимка: © Getty Images

От 20 април, когато гръмна нефтената платформа на Бритиш петролиъм в Мексиканския залив, американските регулаторни органи са отказали 19 проекта за сондажи - и са разрешили поне 17

Въпреки мораториумът, който президенът на САЩ Барак Обама наложи върху разрешителните за сондажи за нови петролни кладенци в крайбрежния шелф - и след като бе спрян съмнителният отказ от претенции, даден на Deepwater Horizon, са били издадени поне седем нови разрешителни за различни типове сондажи и пет отказа от екологични претенции.

Отказите означават, че правителството се отказва от пълен екологичен анализ на дейностите, които ще се извършват на разрешените дейности, делегирайки на практика тези права на компаниите. Това също така означава, че САЩ няма да имат претенции при евентуални замърсявания. По закон максималната санкция в такива случаи стига до 75 млн. долара.

Официалните данни показват, че от експлозията на 20 април на нефтената платформа на Бритиш петролиъм в Мексиканския залив, федералните американски регулаторни органи са издали поне 19 отказа от еко-претенции за проекти за сондажи в залива - и поне 17 разрешителни за сондаж, повечето от които са били за дейност като тази на Deepwater Horizon. След експлозия на платформата стотици хиляди литри суров петрол се изливат всеки ден в Мексиканския залив.

На въпрос за разрешителните и отказите от претенции, представителите на американското министерство на вътрешните работи и службата за полезни изкопаеми, които се занимават с регулацията на сондажите, се позовават на публични изявления на вътрешния министър Кен Салазар, който казва, че "агенцията няма намерение да спира каквито и да е нови добиви на петрол и газ в залива".

Представители на министерството на вътрешните работи на САЩ разпространиха изявление, че мораториумът е имал за цел единствено да прекрати издаването на разрешителни за сондажи на нови кладенци. Той не е бил предвиден да спира разрешенията за нови дейности по съществуващи сондажни проекти от типа на Deepwater Horizon...

Заради все още изливащия се в залива суров петрол, който се оказва и по бреговете и влажните зони, Обама изпрати отново в района на залива Салазар и секретаря по националната сигурност Джанет Наполитано.

Бившият кандидат за вицепрезидент на републиканците Сара Пейлин саркастично подметна, че Барак Обама вероятно спи с петролните компании...

Резки - на думи, меки - на действия

В рязко формулирано предупреждение до Бритиш петролиъм в неделя, Салазар заяви на пресконференция пред централата на фирмата в Хюстън: "Ако открием, че те не правят това, което се очаква, ще ги махнем от пътя си по подобаващ начин."

Позицията на Салазар е в конфликт с тази, изложена няколко часа по-рано от командира на американската брегова охрана - адмирал Тад Алън, който каза, че достъпът на петролния концерн до кладенеца, който се намира на повече от километър дълбочина, означава, че правителството няма да поеме контрола в опитите да спре изтичането на петрол.

"Техни са средствата за наблюдение, които са долу," каза адмиралът пред програмата "State of the Union" на CNN. "Те са факторът, който няма как да бъде прескочен, за да се разреши този проблем."

От експлозията насам, федералните регулатори са обект на силна критика, че са издали на BP Deepwater Horizon и стотици други сондажни проекти документи за освобождаване от пълен екологичен анализ - и не са успели да осигурят строг надзор над тези проекти.

Изразявайки недоволството си от регулаторните органи и обещавайки да промени начина, по който действат, Обама огласи на 14 май мораториум върху сондажите за нови кладенци и издаването на документи за освобождаване от отговорност за екологични щети.

Разрешителни за голи обещания

"Изглежда, че разрешителните твърде често са били издавани на база голи уверения за безопасност от самите петролни фирми," каза Обама. "Това не може да се случва - и няма повече да се случва. Също така затваряме пропуска в закона, който позволяваше на някои петролни фирми да заобикалят някои критични екологични анализи," добави той по повод освобождаването от еко-проверки.

Проверката обаче показва, че регулаторите са продължили да издават подобни документи за освобождаване - и разрешителни за дейност като тази на Deepwater Horizon. Според Салазар правомощията на властите са ограничени от задължително изискване агенцията да обработва исканията за заявки в рамките на 30 дни от подаването им, което по негови думи е довело до голям брой "категорични освобождавания от проверки с течение на времето в залива".

Недоволството обаче назрява - въпреки че никой от проектите, които са получили в последно време освобождаване от еко-инспекции, не е започнал сондажи. За защитниците на екологията обаче тези освобождавания са особено проблемни, тъй като са издавани чрез специална клауза от законите, която се предполага да бъде ограничена само до проекти, които не представляват никакъв - или минимален - риск за околната среда.

Шест от проектите със зелена светлина - особено опасни

Поне шест от сондажните проекти, освободени законно от инспекции в последните 4 седмици, са за по-големи дълбочини (и съответно по-опасни и трудни за реализация) от тези, при които е работил Deepwater Horizon. Докато тази платформа, която е сондирала на дълбочина само 1500 м, е класифицирана като дълбоководна, много от кладенците на шестте проекта са класифицирани като "свръх"-дълбоководни, включително четири нови на дълбочина над 2750 м.

Обяснявайки защо все още издават нови разрешителни за определени типове сондажи по съществуващи петролни кладенци, министерството на вътрешните работи на САЩ обяви, че част от одобрените процедури са необходими за безопасността на съществуващите сондажни ями.

В очакване на препоръките от 30-дневната проверка на сигурността, властите казват, че сондажите с разрешения, одобрени преди 20 април "могат да продължат, но с приложение на модификации върху съществуващите кладенци, като сондажът се разрешава, ако тези действия се сметнат за подходящи."

Все пак от министерството обясняват, че една от основните оправдания за налагането на мораториум върху нови сондажи е била безопасността. Мораториумът е бил замислен, за да се гарантира, че няма да възникнат нови инциденти, докато администрацията има време да направи анализ на регулаторната система.

Федералната администрация за трудова безопасност и здраве на САЩ е класифицирала част от типа сондажи, които е разрешено да да продължат, като толкова опасни, колкото и нови сондажи. Според федерална документация е имало поне три големи инцидента, свързани с разливи, изтичания или експлозии на платформи в залива от 2002 г. насам, причинени от все още разрешените процедури.

"Мораториумът дори не обхваща опасните сондажи, които причиниха на първо място този проблем," казва Даниъл Дж. Ролф, професор по право в Lewis & Clark Law School, добавяйки, че не е уверен, че министерството има нужния капацитет, за да извърши необходимите реформи.

Непоследователност и объркване

Докато от министерството заявяват, че със сигурност нови сондажни процедури в съществуващи кладенци могат да продължат, Салазар под натиск да обясни защо се разрешават, казва на 18 май, че "няма дълбоководен кладенец в континенталия шелф на САЩ, който да е бил задействан - тоест стартиран - след 20 април".

От друга страна, Newfield Exploration Company потвърждават, че са започнали сондаж на дълбоководен кладенец на дълбочина около 2700 м след 20 април. Документацията показва, че Newfield на 11 май са получили разрешително за стартиране на успореден сондаж. Успоредният сондаж представлява втора сонда, прокопавана настрани от оригиналния изкоп.

Сред типовете разрешения за сондажи, които агенцията по изкопаемите все още издава, са т.нар. заобикалящи разрешения. Те позволяват на оператор да сондира около механичен проблем в първоначалния изкоп до първоначалната цел - от съществуващия сондаж.

Пет дни преди експлозията Deepwater Horizon са поискали и получили ревизирано разрешение за заобикаляне, което е било последното разрешение за сондаж, получено от тях преди експлозията. Сондирането е стартирало - и лошото циментиране или запушване на този изкоп се цитира като една от причините за експлозията.

При прегледа на дейността на агенцията по полезни изкопаеми, федералните разследващи власти ще обърнат сериозно внимание как са издавани на сондажни проекти разрешителни и освобождавания от екоинспекции. Стартира и съвместно разследване на процеса на издаването им. До какво ще доведе, тепърва ще стане ясно...

Oще: барак обама  експлозия  мексикански залив  нефт  разлив  сащ  сондажи  шелф 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.