Да се обесиш на затегнатия колан | webcafe.bg
Webcafe

Да се обесиш на затегнатия колан

Webcafe.bg, по The Independent
20.05.2013, 13:17 (обновена 22.05.2013, 16:49)
Без дом

Снимка: © Явор Николов

На Острова имат проблем не с балканските имигранти, а със собствената си човечност

Не се знае колко хиляди българи ще тръгнат към Великобритания на 1 януари 2014 г. Не се знае и какъв ще бъде ефектът от отворените граници върху живота отвъд Ламанша. Даже и без нашите сънародници обаче обществото на Острова има много дълбоки проблеми, за които източноевропейските имигранти не са виновни.

Това забелязва и журналистката Ясмин Браун от в."Индипендънт". Ето какво пише тя в своя материал "Икономиите са втвърдили сърцето на нацията".

Под сводовете на метростанция „Ватерло" седи мъж с наведена глава. Толкова плътно е намотал шала около врата си, че изглежда сякаш иска да се обеси. Ръцете му са мръсни и покрити с белези, един от които е гноясал. Докато му давам дребни пари и лепенки, го питам защо е дошъл тук. Не ме поглежда и явно не му се говори.

Аз съм с приятелка. Двете ще ходим на предварителна прожекция на филм на Би Би Си. Приятелката ми е нетърпелива и се ядосва за това, че съм спряла и съм си губила времето (не повече от три минути) с „тези хора".

След пътуването си до Индия точно тя се беше възмутила от равнодушието на по-богатите хора към просяците. Напомням й го и тя ми отвръща: "Напълно различно е. Там нямат социални грижи, а тук имаме. Хората сами избират да бъдат бедни у нас".

Вече не можем да бъдем приятелки. Тя не е лош човек, но в някакъв момент е решила, че истинските вътрешни врагове са тези, които зависят от държавата или добрата воля на останалите. Тя ги смята за вредители, които живеят от подаяния.

Според проучване на нагласите в британското общество от 2011 г. 56% от хората смятат, че помощите са твърде високи и не насърчават достатъчно безработните да си търсят работа. През 1983 г., в пика на десния консервативен "Тачъризъм", само 35% от британците са смятали така. Освен това, 63% от запитаните в наши дни са заявили, че децата са бедни, защото родителите им са некадърни и мързеливи.

Все по-сложният живот в условията на рецесия прави непримирими както средната класа, така и работниците. Изглежда, че повечето британци са „за" орязването на помошите за инвалиди и безработни, както и за ограничаването на някои от обществените услуги. Хората са убедени, че тези в нужда са виновни за икономическите проблеми.

Огледайте се. Чуйте какво говорят лекарите, свещениците, общинските съветници, работниците, бездомните, работещите с деца и други. Те говорят на нашата съвест, казват ни какво се случва и не ги чуваме.

Преди няколко дни 53-годишната Стефани Ботрил се самоуби, защото не била в състояние да плаща още 20 паунда седмично за допълнителната спалня в къщата, която цял живот е обитавала. Дали кончината й накара обществото да преосмисли враждебното си отношение? Не мисля. Очите са затворени, ушите са глухи, а на сърцата има катинари.

Ето и някои от истините, които усърдно се подминават. Изследователят от университета в Оксфорд Дейвид Стъклър предупреждава, че „икономиите убиват" - броят на самоубийствата нараства във времена на висока безработица. От 2011 г. насам те са скочили драматично - особено там, където най-много хора са без поминък, като най-често на живота си посягат тези, чиито професии са пряко засегнати от политиката на управляващата коалиция.

Стъклър изразява притеснения също и за хората с увреждания, бездомните и тежко болните.

Доклад на Британската медицинска асоциация (която определено не е банда левичари) предупреждава, че с действията си правителството удря най-слабите. Четвърт милион деца вече не се вписват в стандартите за нормално развитие.

Оставка подаде общинският съветник Грег Ууд, който е работил за „Атос" - компанията, на която правителството плати, за да прегледа всички хора с увреждания и да прецени дали всъщност не са годни за работа. Ууд се оттегли, защото смята, че системата е пристрастна и е във вреда на хората.

Хранителните банки не могат да смогнат, а на много места се затварят убежища за бездомни, защото държавата не дава пари.

Центърът за глобално образование също е на мнение, че дебатът за бедността се е пренасочил от структурните и политическите причини към охулване на безработните и зависимите от социалните помощи. Превърналата се в национален спорт омраза към бедните беше заклеймена в „Лъжите, които казваме сами на себе си" и „Играта на обвиняване трябва да спре". И двете книги излизат с помощта на религиозни организации.

В предговора на второто издание депутатът от либералдемократите Сара Тиътър пише: „Заклеймяването на хора заради получаваните от тях помощи е политически популярно, но не е честно или вярно... То ще направи Великобритания по-малко щедра, и по-малко склонна на съчувствие и помощ. Ще стане по-трудно за политиците да се порят за правата на бедните, защото общественото мнение просто няма да ги толерира".

Колко вярно и колко закъсняло. Състраданието се е превърнало в хоби на малцина в тази невероятно страна, която, помнете, е създала системата си за социални грижи във времена на невероятни трудности и следвоенна разруха.

Нобеловият лауреат за икономика Пол Кругман описва програмите за строги икономии като „неетичен експеримент" с човешки същества. Общественото мнение може да сплаши или окуражи политиците. Днес милиони подкрепят този експеримент. Те, повече от безмилостното правителство, са виновни за кръвта и сълзите на тези с по-малко късмет в живота.

Историята е показала, че свирепата тирания на мнозинството разрушава нациите, а също и връзките между хората. Това се случва тук. Един ден нашата нация ще ни липсва, но няма да има как да си я върнем.

Oще: бедност  великобритания  обществено мнение  помощи 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 22.05.2013, 15:35

8 Donka Popova | 22.05.201315:57

Тази статия ми се вижда малко странна...

"Преди няколко дни 53-годишната Стефани Ботрил се самоуби, защото не била в състояние да плаща допълнителни 20 паунда седмично за допълнителната спалня в къщата, която цял живот е обитавала..."
Ако да се разделиш с допълнителната си спалня е повод за самоубийство, то си мисля, че целият свят трябва да е полудял...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.02.2012, 12:47

7 Boicho Boichev | 21.05.201315:36

Тъй върви света-сития на гладния не вярва.Докато някой даде в ръцете на гладния зареден пистолет и му оясни че са виновни...капиталлистите, или евреите, или негрите, или циганите, и после всички гледат учудено и дълго не могат да разберат откъде толкова злоба и жестокост.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 28.02.2012, 12:47

6 Boicho Boichev | 21.05.201315:25

Представата, че западните държави са върха на човеколюбието е много много погрешна.Наскоро четох как белгийците и техния крал Леополд ІІ избили в началото на 20 век в Белгийско Конго,10 милиона човека.За около 10 години.Плащали за отрязана човешка ръка.Това-цивилизованите белгийци.Концлагерите са изобретение на англичаните от англо-бурската война в южна африка.по бързо да морят пленените бури заедно със семеъствата им-жени и деца.да не говорим за проявения "хуманизъм" към американските индианци,изтребвани като вреден дивеч или към аборигените в австралия, които са признати за хора в 1974г.за великите германски хуманисти и подвизите им през вторта световна война знаят всички.така че представата за запада като рай на човеколюбието и справедливостта е доста погрешна.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 24.12.2012, 15:05

5 Бягащ Вълк | 20.05.201320:04

На Острова имат и традиции в геноцида. В годините на Индустриалната революция там лендлордовете решават да отглеждат овце за вълна. Така земите им стават пасища, а хората, препитаващи се от земеделие биват изгонени. Скитнически години, прекратени с декрет от краля - за скитничество биват избесени десетки хиляди. По този повод се появава изразът "Овцете изядоха хората"...
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 24.12.2012, 15:05

4 Бягащ Вълк | 20.05.201319:59

Великобритания не е между страните в Европа с особено щедра система за социално подпомагане. Казвам го по спомени. Белгия и Франция в това отношение са много по- за предпочитане - Белгия именно заради лесния достъп до социални услуги, Франция заради високата минимална работна заплата.

И все пак е страшен достъпа до информация и мобилността - получаващите помощи са обикновено хора с непрестижни професии, с ниско или никакво образование, както и ниски доходи, които ограничават допълнително мобилността. Нали е важно да знаеш как и къде да получиш необходимата помощ?! Макар и еднаквата информация на по същество пазарни субекти да води до по-ниска ценност и полезност на получаваните блага - за пример булгаристанските ман.али, точещи холандските, белгийските и немските социални каси, което в по-голям брой ще доведе до "затваряне на кранчето"!

Борачо е прав - в българските условия е невъзможно да се изпита съчувствие към тези хора.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.03.2013, 13:26

3 DonTsetsi | 20.05.201317:05

Съгласен съм, че проблемите на британците са далеч по-леки от нашите, но за нещастие отношението е същото. И тук е пълно с хора, за които бедните, дори работещите такива, сами са виновни за положението си. Колко пъти в този сайт съм виждал коментари за това колко е мързелив българина и колко много иска. А реално тук се работи повече за много по-малко пари, отколкото в голяма част от западноевропейските държави.
В държави като Германия рядко се среща бързането по нашенски, придружено с неплатено удължаване на работния ден и работната седмица. Реално причината за по-ниското качество на работата е точно това бързане. Работа има за всички, но за нея се плаща на няколко пъти по-малко от необходимите хора. За френската седмица от 4,5 дни да не говорим...
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 12.11.2011, 13:00

2 Govedo13 | 20.05.201314:12

Квото Борачо каза.
Дреме му на някой на кура,че презадоволените и мързеливи западно европейци са толкова тъпи и задръстени,че не могат да си оправят живота със страхотните системи за социално подпомагане в държавите им.
Приятелката на тая е абсолютно права, ако не могат да четат и да пишат,за да си потърсят правата и помощите сами са си виновни.
Проблемни са тези който хем взимат помощи хем работят на черно- те са проблема а не някаква малка група от хора който са с умствени проблеми.
Ако пуснем един западно европеец в някой малък български провинциален град то той няма да издържи и една седмица. От българска гледна точка такъв вид статии са доста смешни.
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 15.12.2010, 11:11

1 Borracho | 20.05.201313:53

Подобни статии, касаещи богати държави някак си не ми е мястото в българскисайт (ако приемем, че това е българскисайт). Не че не им е мястото тук но те няма да предизвикат никакъв ефект у четящите. Да предизвикат състрадание - абсурд. Най-много злостни коментари, като моя, че за англичаните и техните бедни наистина, съвсем откровено ме боли уя.
   

оценка

+2 -1