Бутилирана или чешмяна? | webcafe.bg
Webcafe

Бутилирана или чешмяна?

Иван Стамболов
09.02.2011, 11:16 (обновена 10.02.2011, 14:46)
Изгубени години

Снимка: © Getty Images

От известно време ми се налага да се занимавам професионално с води. Затова, като съвестен човек, се зарових в текстовете, за да се ограмотя и, както се казва, да не се излагам пред чужденците. Иимам този дефект: при мен всичко минава през четене; дори и най-големите щуротии, които съм написал, са били съпроводени поне от по няколко библиотечни справки.

Друг е въпросът какви изводи пораждат тези справки в моя ум и има ли някаква полза от тях. Каква полза за едно първобитно племе да живее върху златна жила, ако не познава минното дело и металургията!

Но сега говорим за водата. Научих доста неща за нея и това ми подейства ободряващо, но се натъкнах и на някои смущаващи открития.

Например, твърди се, че водата е на свършване и още през 2025 година ни чака водна криза, стига разбира се да преживеем 2012, когато всичко ще свърши така или иначе. Тази песимистична прогноза за една планета, повече от 2/3 от чиято повърхност е вода, ме изпълва с тъга. Още повече, когато научавам, че широко се прилагат индустриални процеси за обезсоляване на морската вода и довеждането й до годност дори за бутилиране и пиене.

Пък и ако е вярно това, че вследствие на глобалното затопляне до края на този век полярните шапки ще се стопят и водата ще се покачи с още 30 см по целия свят, то съм по-склонен да се притеснявам от потоп, а не от недостиг на вода. Но, както вече казах, аз съм като първобитно племе, което не познава металургията, и моите притеснения не бива да ангажират никого.

И други неща научих за водите. Оказва се например, че се води истинска медийна война между привържениците на бутилираната и феновете на чешмяната вода. Докато привържениците на бутилираната вода са просто привърженици на бутилираната вода, то феновете на чешмяната вода не са толкова фенове на чешмяната вода, колкото яростни и фанатични врагове на бутилирана вода, в т.ч. на минералната и изворната, които представляват над 90% от бутилираната вода в Европа. Именно от тези фенове научаваме, че минералната вода всъщност е вредна.

Веднага се сетих за онзи виц, в който някакъв човек отишъл на лекар и се оказало, че е сериозно болен. Докторът му написал рецептата, връчил му я и с най-строгия си глас казал: „И от утре - никакви цигари!". „Но аз не пуша" - виновно се заусуквал болният. „Тогава - почесал се по главата лекарят, - от утре никакъв алкохол, дори бира и вино!". „Но, докторе - не знаел къде да се дене от неудобство пациентът, - аз не лизвам нито капчица, дори бира и вино!". Докторът изпаднал в сериозно професионално затруднение, но преди това затруднение да се превърне в безизходица, се сетил да попита: „Добре тогава, а какво обичате?". „Много обичам - грейнал болният - пържени картофи!". „Тогава - отсякъл докторът, - от утре никакви пържени картофи!".

Та така и с полезните и вредните храни и напитки. Приятното е вредно, а полезното е неприятно. А уж удоволствието било начинът на организма да покаже кое е добро за него! Голям идиот бил този организъм!

Преди години вредна беше захарта, после солта, кафето беше едва ли не отровно, а децата не биваше да гледат телевизия, защото се облъчвали. Макар че телевизията не е нито храна, нито напитка, съгласен съм с последното. Наистина има телевизии с изключително вредно излъчване, но това не са всички телевизии. Какво му е на Евроспорт, например? Абсолютно нищо си му няма.

А като става дума за вредност, щом обявиха и минералната вода за вредна, очаквам да я последват също планинският въздух, морският бряг и сушените на слънце и мариновани в зехтин домати сорт Рома. За слънцето вече се знае, че е вредно, така че всичко си идва на мястото.

Въпросът с бутилираната вода обаче е много по-сложен и надхвърля простата опасност да се преминерализираш като я пиеш. Тя е вредна не само за организма, но също така за обществото и за планетата.

Вредата за обществото е ясна. Гадните капиталисти от бутилиращите компании създават принадена стойност, а къде се е чуло и видяло принадена стойност без експлоатация на човек от човека! Homo homini lupus est! Нищо че големите научни открития, включително и тези, които правят възможно сравнително сносното съществуване на огромната човешка популация на планетата, са финансирани изцяло от принадена стойност и от нищо друго.

Вредата за организма също е ясна. Ровичкайки из Интернет, попаднах и на един дамски блог, в който авторката заключаваше (цитирам по памет): „Във всеки офис има големи пластмасови бутилки с минерална вода и всички си мислят, че това е здравословно, но не си дават сметка, че тези бутилки са пластмасови! Дали има и пет минути, в които да се замислим, че бутилираната вода стои в ПЛАСТМАСА!!!". Надявам се тази блогърка да знае, че изразява едно широко застъпено мнение, споделяно дори и от онколога на Шерил Кроу. Това знание неминуемо ще й донесе удовлетворение и самочувствие.

Оказва се, че пластмасата изпуска във водата тайнствени зловещи вещества, които разяждат тялото ни и ще дойде ден, в който заради тях ще умрем, гърчейки се в нечовешки мъки. Затова бутилираната вода е много по-лоша от онази в язовира, където се изливат клозетите от незаконните вили на митничарите. Клозетите от незаконните вили изливат полезни био-вещества, деривати на качествените храни, които приемат митничарите и техните семействата. Изключение, разбира се, правят случаите, когато тези вещества се изливат от пластмасови цокала. Тогава и язовирната вода е вредна. Всичко идва от пластмасата.

Като прочетох това, аз, който хапвам от време на време кисело мляко, се ужасих като се сетих за пластмасовите кофички, в които „стои" то. А казват, че било полезно! Фарисеи! Още по-ужасна е мисълта за пластмасовите блистери, в които се съхраняват лекарствата, с които се лекуваме, когато се разболеем. Но какво да се прави, ние сме опитните свинчета на глобализиращата се цивилизация, нищо че откакто ги има тези лекарства в пластмасови опаковки, средната продължителност на живота се е увеличила почти двойно.

Бутилираната вода е пагубна не само за човека, но и за планетата - научаваме от нейните непримирими противници. Да я добиеш, да я затвориш в бутилки, да я транспортираш по градове и села, да я сложиш в магазини, да дойдат хората в тези магазини с колите си, да я купят и пак с колите си да я откарат вкъщи - до какво води това, деца? Браво, Иванчо! До ГЛОБАЛНО ЗАТОПЛЯНЕ!

Макар че до глобално затопляне води всичко. Ето и аз, пишейки тези лековати редове, охлаждайки мощния процесор на преобладаващо пластмасовия си лаптоп, излъчвам топлина в атмосферата и сигурно ще оставя поне един пингвин без лично негово си парченце полярен лед, на което да свие гнездо и да снесе яйце. Но такъв съм си аз - изрод.

Разбира се, това че всяко нещо причинява глобално затопляне, не извинява бутилираната вода, задето го причинява и тя. Не сме я линчували все още само защото глобалното затопляне не е най-големият й грях. Има нещо много по-страшно.

Знаете ли за колко години се разгражда една пластмасова бутилка от вода в природата? Точно за толкова, за колкото се разгражда и една пластмасова надуваема лодка на Грийнпийс - между 400 и 1000 години, макар че аз не знам откъде ни е известно това. Може би археолог е открил неразложена пластмасова бутилка от трапезата на Ричард Лъвското сърце?

Но да речем, че бутилката на водата се разгражда наистина за 1000 години. Между другото, пластмасовите бутилки от кока-кола и фанта по-бързо ли се разграждат? Пък и нещо, като не се разгражда, значи, че не цапа, не е ли така? Но, както и да е, това е между другото.

Та, ако речем, че бутилките от минерална вода се разграждат за 1000 години, според мен това нарежда пластмасата сред най-инертните вещества на света. Злато да е, ще се разложи по-бързо. Но едно вещество да е инертно не значи ли да не е активно? Как тогава пластмасата хем отделя вредни вещества във водата, хем не може да се разгради стотици години, изложена на природните стихии? Може би не се разграждат само полезните й вещества. Не знам...

Има и още няколко аргумента в подкрепа било на бутилираната, било на чешмяната вода, но няма да досаждам с тях.  Ще споделя само объркването, което ме връхлита, изправен пред глобалната дилема „бутилирана или чешмяна". Това е колизия, по-драматична от сблъсъка между бялата и червената роза, между Йорк и Ланкастър.

„Бутилирана или чешмяна" е толкова тежък избор, че аз не се наемам да го направя за себе си. Или пък може би съм го направил някога отдавна, там в ембрионалните подсъзнателни дебри на личността. Може би съм го направил и затова по принцип не пия никаква вода - нито чешмяна, нито бутилирана, нито трапезна, нито изворна, нито каквато там още би могла да бъде.

Когато философът казал „жаден съм" и му донесли вода, пояснил: „Казах „жаден съм", а не „мръсен съм"." Една бабичка от Видинско беше споделила: „Чедо, вода в чепика ти да влезе, чоглаво е. А ти искаш да си я вкарам в корема". Преди години, когато е казала това, е била над 90-годишна. Сега едва ли си спомня, че го е казвала, но сигурно не е променила мнението си. Наздраве!

Oще: вода  екология  здраве  иван стамболов  минерална вода  напитки  пластмаси 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 17.12.2010, 18:10

27 Hristo Petrov Mourtazov | 11.02.201117:51

Негативизмът в повечето от коментарите е пример за късогледството на авторите им. Явно, авторите им не могат да четат "между редовете", което е натрупан недостатък от многото блогърствуване. Предлагам, мили приятли, повече книжки отколкото екрани пред очите.
Няма нужда да ви обяснявам кой е Иван Стамболов. Дори съм сигурен, че не той е предложил последната си статия от блога на редакторите да я постнат тук, а точно обратното - те са го помолили и той е дал съгласие, дори и без хонорар. Но, какво да ви обяснявам павече!? Тук всичко е ясно: www.sulla.bg. Прочетете и се извинете на човека.

ПС: Иван дори не е и журналист!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.10.2010, 19:27

26 Smart Na Mishkite | 10.02.201123:44

Извинявам се за хейтъския си коментар погоре,но като прочетох за невредната пластмаса ми причерня тотално.
Трябва да призная,че авторът притежава забавен и увлекателен стил и с голямо удоволствие ще прочета и другите му статии.
Бих искал също така да изкажа личната си позиция по спорът за водата.Имах рибки в къщи и камъни в бъбреците и ми се наложи да разбера някой неща за водата. Примерно тогава живеех в град България с тежка вода(14-17° dH),но много сладка и дори до ден днешен,когато се прибирам я пия от чишмата в промишлени количества(живя на първият етаж и винаги е студенаУсмивка
А на рибките пък трябваше да я преварявам щото иначе(първите 2 опита) умираха и в къщи беше една драма...
Истинските проблеми започнаха когато бях на 14.
Оказа се,че освен оранжавят москич на дадо ми съм наследил и способността да "раждам" песачинки,камъчета и каманяци.Няма да ви занимавам с "ходенето по мъките".Който е имал камъни в бъбреците знае,който не - по-добре така.
Обаче и в момента живея в регейон с доста твъда вода(13,9° dH) и от четири години пия само минерална ботилирана(3,4° dH) и нямам проблеми с бъбреците.
Бърза справака ме обеди,че в София и окръг "тежеста" на водата е 1-3° dH и че някой от билгарските ботилирани води са с огромни стойности на калций и магнезий(които основно образуват dH стойноста).
Прибавяйки факта, че в България пластмасовите ботилки не се събират и рециклират,поне за мен в София да пиеш минерална ботилирана вода трябва да си е углавно престъпление(като дребно хулиганство или поругаване на полицеийски служител).

ПС Пластмасовите острови са реалност и вече са в всички океани(в тихия дори били два) и единственият плус, който имам аз пред всички останали с компютър пред себе си, е че действително познавам журналист,който е виждъл такъв на живо.
По негови думи е огромен и на места дълбок по 12-14 метра.
Така че идният апокалипсис май не е със сценарият на "2012",а е смеска от "WALL-E" ,"Idiocracy" и "Collapse"(Peak oil).
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.01.2011, 15:46

25 Haha | 10.02.201117:15

Ха, снимката вече е друга! Между другото във въпросния късометражен филм се илюстрира именно егоизма на човечеството спрямо природата.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.08.2010, 10:24

24 strawsPulledAtRandom | 10.02.201113:56

Преди време четох за някакъв гигантски "остров" от пластмасови отпадъци в Тихия океан, на запад от Калифорния. Получил се в резултат на някакви океански течения, които се събирали там. Бяха го сравнили по размери с щата Тексас... може да е бил примерно колкото половината щат или нещо от сорта, чак не ми се вярваше да е истина... Но статията изглеждаше доста сериозна.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.10.2010, 19:27

23 Smart Na Mishkite | 10.02.201112:23

Е тва "лайно" няма как да го подмина...

О, неразумни юроде,ти тъпо животно наричащо себе си "разумен човек",напиши в гоогле plastic oceans, виж снимките,статиите и филмите и ако не се гръмнеш след което,върни се пак тук и ми кажи какво по-голямо право да живееш имаш ти от всички други същества на планетата?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.01.2011, 12:17

22 Скапаняк | 10.02.201106:37

Браво на автора! Не съм чел нещо толкова свежо от години. Добро перо! И нищо общо с журналистките, които не само не могат да се изразяват писмено, защото четат много вестници, а и баналността е техен пръв приятел. Имам претенцията, че разбирам от писане, защото съм продал проза в тираж над 120000. Г-н Стамболов спокойно може да си опита перото не само в изконсумираната и проституираща българска журналистика. Желая успех!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.11.2010, 01:52

21 pueblo | 10.02.201105:01

Шокиран stamболов,ти прост ли си, или да? и не питай откъде ни е известно това....някой да каже на бойко,да предаде на началника си,да дойде да си прибере вересиите,да го уеба...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.11.2010, 14:18

20 Бял Облак Синя Планина | 10.02.201101:21

StrausPulledAtRandom, именно и аз мислих да избълвам негативности, защото ме потресе дължината и аморфността на самооспорващия се автор, но стиснах зъби. Прочетох я, и последните абзаци умиха слузта.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.11.2010, 14:18

19 Бял Облак Синя Планина | 10.02.201101:19

Отдавна не бях чел толкова дълга статия, но толкова лека! Авторът не се опитва да ни извади мозъците, да ги преформатира и надупчи, и след това да ги върне в кухината си ни, вече промити и с прясно мнение...
Май точно това - че няма някаква твърда позиция, която да се отстоява ми се струва симпатично и хрупкаво. Отивам да изпия една чаша вода в чест на автора! Чешмяна?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.07.2010, 04:02

18 collapse | 10.02.201100:33

Статията радва Усмивка Не съм се смял толкова от доста време. Но за дамата, която написа, че автора е бил тъп - ми напиши ти нещо смислено като знаеш... Автора си го е казал, че е изрод задето е оставил пингвин без собствено парче лед, ама май никой не е стигнал да прочете до там. Иначе - стила ми харесва и браво - ето такива статии тука, а не глупости Усмивка
   

оценка

+0 -0