Свищовски магистър, български министър | webcafe.bg
Webcafe

Свищовски магистър, български министър

webcafeДияна Костова
02.06.2015, 20:24 (обновена 07.06.2015, 09:41)
величко адамов и колегите му от стопанската академия в свищов - стенопис по мотиви на "тайната вечеря"

Осем години скандали, прокурорски проверки за корупция и пране на пари, и неясен принос към науката не бяха достатъчни, за да се реши кризата в Стопанската академия

* Точно седмица след скандалния избор на 35-годишната проф. Теодора Димитрова за ректор на Стопанската академия, Министерството на образованието и науката я отстрани от длъжност и назначи временен ръководител на ВУЗ-а. До радикалната мярка се стигна, след като част от преподавателите на СА "Д. А. Ценов" оспориха пред съда легитимността на Общото събрание, а проверката на МОН доказа сериозни нарушения при съставянето на форума. Вместо да успокои напрежението, обаче, рокадата доведе до блокада в ректорския кабинет. По всичко личи, че заповедта на Тодор Танев няма да сложи край на драмата в Стопанската академия, която не спира да генерира скандали през 8-те години управление на проф. Величко Адамов.

 

"Днес свищовски магистър, утре български министър"

Така се откри академичната година в Стопанската академия "Д. А. Ценов" преди няколко години. Обявата звучи гордо и в известен смисъл - пророчески. Днес двама випускници на Академията в Свищов заемат постове в правителството - Владислав Горанов и Ивайло Московски.

Престижният някога висш финансово-стопански институт, обаче, отдавна е загубил високите показатели за акредитация и славата сред научната общност и работодателите.

Стопанската академия се намира едва на седмо място по общ резултат в професионално направление "Икономика", при това - след ВТУ "Тодор Каблешков", Икономическия университет във Варна и Русенския университет.

Широко отворените врати на Свищов приемат около 15 000 студенти във всички направления, но количеството идва за сметка на качеството.

На входа - скромната средна оценка от 4,72 от дипломата за средно образование. На изхода - двойно по-висок индекс на безработица сред завършилите в сравнение със дипломантите по икономика от Софийския университет "Св. Климент Охридски" или УНСС.

Случайно или не, упадъкът на Стопанската академия съвпада с управлението на печално известния проф. Величко Адамов и екипа му; управление, съпътствано от корупционни дела, нерегламентирани връзки между университетска дейност, политика и (криминален) бизнес, както и демонстративен лайфстайл, далеч от всякакви стандарти на академичната общност.

Дори "оттеглянето" му от ректорския пост не се размина със скандал. Същото събрание, под обсада от полиция и частни охранители, избра за нов ректор 35-годишната проф. Теодора Димитрова, протеже на Величко Адамов със съмнително скоростно кариерно развитие под съмнително качественото научно ръководство на предшественика си.

Цялата кариера на Величко Адамов през последните 25 години е свързана с управлението на Стопанската академия.

От 1991 до 1999 г. е ръководител на катедра "Финанси и кредит", веднага след края на втория си мандат е избран за декан на факултет "Финанси", а през 2007 г. е излъчен за ректор на академията - пост, който беше длъжен да напусне през април 2015 г. заради законовото ограничение за мандатността и пределната възраст.

За осемте си години като ректор, обаче, проф. Величко Адамов доказа, че трудно се вписва образа на академичен работник от сериозен университет.

Още преди да оглави Стопанската академия, името му попада в разследване по сигнали за корупция заедно с други преподаватели. Уличен е в плагиатство при защита академичния си труд пред Висшата атестационна комисия, която два пъти отхвърля дисертацията му заради нерегламентирано ползване на чужди текстове.

Въпреки всичко Величко Адамов продължава да расте в кариерата.

През 2009 г. се прочу като научен ръководител на Красьо Черния ("много комуникативен младеж, с много контакти", както го описва Адамов), който се беше засилил да става доктор на икономическите науки под ръководството на ректора на Стопанската академия. В тефтерчето на лобиста присъстваха имената на двамата заместници и секретарката на Величко Адамов, наред с телефоните на кмета Станислав Благов и началника на районното полицейско управление.

Свищовският докторат на Красьо от Плевен дойде в разгара на друг скандал, свързан с продажба на научни степени за деца на митничари и провинциални бизнесмени чрез дословно преписани чужди докторски тези.

Малко след това трима бивши преподаватели в Академията изнесоха схема на пряка обвързаност между фирми на Величко Адамов и зам.-ректора Андрей Захариев с компании, контролирани от Маргините и Димата Руснака.

Това не попречи на Адамов да бъде преизбран за нов мандат като ректор с мнозинство от 100% от Общото събрание на Академията в Свищов през 2011 г. (150 от 151 гласа „за", една невалидна бюлетина).

По същото време МОН се принуди да нареди преиздаване на хиляди дипломи за висше образование от Академията в Свищов, защото ректорът Адамов ги беше подписал като "професор" - творчески прочит на присъдено му почетно звание от румънски университет.

Благодарение на промяната в закона за развитие на академичния състав, обаче, Адамов все пак получи професорска титла през 2012 г. - от комисия, назначена от самия него.

Ректорът на Стопанската академия държи на званията и не го крие. Той е "доктор хонорис кауза" на Финансовия университет към Правителството на Руската федерация, както и на още 3 икономически ВУЗ-а в Украйна и Молдова. Раздаването на почетни титли е реципрочно - от 2010 г. насам Свищов е удостоил със същото звание цял отбор ректори на висши училища от Кишинев, Одеса, Тернопол, Черкаси и Житомир.

Между новините за съмнителните научни и търговски начинания на Величко Адамов (който вероятно е единственият ректор в България - концесионер на язовир), валяха умопомрачителни записи от изявите му на поп-фолк банкети, обяснения за естетическата стойност на стенописа във вилата му, адаптиран по мотиви от "Тайната вечеря" на Да Винчи, или журиране на конкурси за красота "Мис Академия" сред свищовските студентки.

Смесването между политика, бизнес и академична дейност изглежда не смущава никого в Свищов.

Приближени до Адамов университетски преподаватели оглавяваха местните партийни структури и до неотдавна - Общинския съвет. Връзките между Величко Адамов и несменяемия кмет Станислав Благов (СДС - Синьо единство - СДС) станаха повод за конфликт в Реформаторския блок преди местните избори.

Директори на застрахователни компании вземат научни степени от Академията, с която впоследствие сключват договори за обслужване. Новоизбраният ректор проф. Теодора Димитрова получава доходи по консултантски договори с три компании: пенсионно-осигурително дружество "Топлина" (между 2014-2015), ОЗК "Застраховане" (2013-2015) и Общинска банка (2012-2015). Има съмнения за конфликт на интереси, тъй като Общинска банка е обслужваща сметките на Стопанската академия.

Един от последните безсмислени скандали, в които се намеси Адамов, беше изграждането комплекс от паметници на бивши ректори в центъра на Свищов без разрешението на Общинския съвет. За финансирането на проекта, струващ 100 000 лева, целият академичен състав, подчинен на Адамов, е бил принуден да внесе "дарение" между 500 и 1000 лева на човек.

"Стилът, който Адамов упражнява, е авторитарен, няма никакво съобразяване с мнението на заместниците. Ние сме като офицери, които трябва да изпълняват заповедите на своя командир, а не академична общност от равнопоставени участници", коментира в проф. Иван Върбанов, бивш зам.-ректор на академията в Свищов.

Той е един от преподавателите, които оспорват избора на 35-годишната Теодора Димитрова, наследила Величко Адамов преди седмица.

Досега Теодора Димитрова беше професор в катедра "Финанси и кредит" и зам.-ректор на Свищовската академия, както и "доктор хонорис кауза" на Житомирския държавен технологически университет, Украйна.

Според справка в Националния център за информация и документация, Димитрова е произведена в доцент на 29 години (през 2010), а в професор по икономика - през 2013 г., като цялата й професионална дейност се развива под крилото на Величко Адамов.

"Има качества, написала си е трудовете, студентите я обичат, чете добре лекциите си, има международни публикации и участия, и отговаря на условията по закона за академичния състав", беше обяснението на проф. Адамов за кариерното израстване на новия ректор на академията.

"Тя беше най-младият професор в страната. Сега вече е ректор. Такива кадърни и амбициозни хора трябва да се издигат, а ние по-опитните ще им помагаме в управлението", коментира още той.

Именно близостта между двамата притеснява недоволните преподаватели от Стопанската академия, които са убедени, че старият ректор ще продължи да провежда натиск през подставено лице, избрано на форум със спорна легитимност.

Казусът в Стопанската академия извади на показ всички дефекти на системата за контрол върху държавните висши училища от страна на Министерството на образованието и науката.

Според Закона за висшето образование (ЗВО), лицата избирани на ръководните длъжности ректор, декан, директор на департамент, филиал и колеж, и техните заместници, не могат да бъдат избирани за повече от два последователни мандата на една и съща длъжност. Университетът има право да определи единствено продължителността на мандата - от 3 до 5 години.

Това "принудително пенсиониране" сложи край на пожизнените академични началници (историята помни 18-годишния ректорски мандат на проф. Георги Костов от Музикалната академия), които едновременно управляват държавна собственост, изпълняват академични и стопански функции, а изборът им зависи от служители, които сами си назначават.

Няма и защита, която да предпази от репресия служителите на ВУЗ-а, когато напредъкът в научната им кариера зависи пряко от ректора. Най-големите критици на Величко Адамов - дългогодишни преподаватели в Стопанската академия - са уволнени по съображения, известни единствено на него, като някои от тях са дадени на съд за клевета.

При това натискът да се отмени ограничението на мандатите не спира - от февруари в Народното събрание отлежава законопроект на проф. Иван Станков от АБВ, който предвижда всяко висше училище само да определя броя на мандатите на ръководните си служители.

Иронично - на фона на драмите около Величко Адамов.

Казусът от Свищов показва, че дори този предпазител не е достатъчен. Системата няма контролен механизъм, който да спре ректора-феодал в намерението му да инсталира послушен наследник.

Осем години скандали, прокурорски проверки за корупция и пране на пари, и неясен принос към науката не бяха достатъчни, за да се реши кризата в Стопанската академия.

Най-притеснителното е, че ще продължи да бълва реколта след реколта "възпитаници" на Адамов - бъдещи банкери и държавници.

Oще: академична общност  академията в свищов  акредитация  величко адамов  владислав горанов  диплома за висше образование  доктор на науките  закон за висшето образование  закон за развитието на академичния състав  ивайло московски  избор на ректор  икономика  кмет  кой е величко адамов  коя е теодора димитрова  красьо черния  магистър  маргините  министерство на образованието и науката  министър  мон  образование  общо събрание  плагиатство  професор на 35 години  проф. теодора димитрова  ректор  ректорът на свищовската академия  са "д. а. ценов" свищов  свищов  свищовската академия  скандал  станислав благов  съвет на ректорите  съд  финанси  чалга 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 20.02.2015, 19:36

10 Вълков | 04.06.201520:02

Ами ако ,а те са ,умните образованите по добре простаците да ни управляват ,както и си е.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.06.2015, 19:29

9 uran | 04.06.201519:35

Корупцията в унверситетите - удобен повод за отклоняване на вниманието от корупцията в политиката. Каквото и да са "откраднали" даскалите, то като сума бледнее пред милиардите, които крадат политиците като пладнешки разбойници, под благословията на същите тези медии, които громят "корупцията" в образованието.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.06.2015, 19:29

8 uran | 04.06.201519:34

Корупцията в унверситетите - удобен повод за отклоняване на вниманието от корупцията в политиката. Каквото и да са "откраднали" даскалите, то като сума бледнее пред милиардите, които крадат политиците като пладнешки разбойници, под благословията на същите тези медии, които громят "корупцията" в образованието.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.06.2015, 16:42

7 todorkoleff | 04.06.201516:46

Очаквайте подобна ситуация за борбата за ректорското място на Проф. дин Георги Велков Колев - декан на Педагогическия факултет в Шуменския университет. Той ще е кандидат за ректор и от сега е започнал подковаването за гласове !
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.12.2012, 15:05

6 Бягащ Вълк | 04.06.201512:32

Свищовската "академия" е само олицетворение на цяла една система на работа. И не е български патент, макар послушните протежета в български условия да са мнозинството от българските граждани. Накратко, на различните позиции се слагат удобни хора, а не способни. 5 коментара и всичките съдържат точно това.

Удобните хора са подвластни, зависими, за разлика от знаещите, можещите и т.н., които по най-прекия път биват "разкарани". И това е навсякъде в обществения живот - икономика, политика, образование, бизнес, технологии. Показателно е, например, как за тандема Пеевски-Василев не се пишеше нищо критично, докато не се разпадна. Тогава тръгнаха атаките срещу Цв. Василев - в медиите, вербални, писмени.

Наблюдавал съм това явление не само в България. Идва във фирмата нов мениджър. Как е назначен, не питайте - 45-годишна жена без образование и някаква сериозна квалификация, но се " шиба" с големия шеф. Или друга, която идва да ми демонстрира с кой точно се такова - пак един от мениджърите. Абсолютно умишлено ми се появява пред квартирата. До един си "качват" протежетата на избраните позиции. За останалите - санкции. Няма никакво значение колко си реално "добър" професионалист, защото те мачкат и не ти позволяват да покажеш на какво си способен.

Мерките срещу всеки инакомислещ могат да бъдат доста неприятни - от мрънкане, през психически тормоз от персонала (разбирай удобните г.зоблизачи) и се стигне до наказания, изгонване и впоследствие злепоставяне пред други фирми, които биха желали да ви наемат! Например, липса на ясни правила как, кой и къде е оправомощен да извърши някаква дейност. Трябва да сте вие, обаче шефовете ви саботират и поставят друг. Липсата на определен регламент е умишлена, за да могат да настройват служителите един срещу друг. Така вие или останалите ще си подлагате един-другиму динени кори и ще се мъчите да си спечелите благоразположението на висшестоящите!

Ще се учудите ли ако вие откажете по морални подбуди, но вашият съсед, колега, познат приеме да донася, плюе колегите си зад гърба, получава привилегии в съответствие с доносите?! Във вашето фирмено досие ще пише "липса на професионализъм", " често допуска грешки", "системно не се справя със задълженията си", докато в досието на г.зоблизача всичко ще е идеално!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.01.2011, 02:29

5 straight | 04.06.201503:13

В България цялата академична система е порочна и гнила структура, която се основава на това на кой, колко и как е близък кандидата за научно развитие. Ако изобщо има някакво значение какви са истинските му способности, то това е на последно място. Първо и най-важно, кой ти е научния ръководител. Трябва да е влиятелен и с тежка дума в съответните среди. Да може да убеди другите гласуващи, че ти си наш човек и ставаш. Че утре ще си благодарен и ще им се отплатиш. Второ, трябва да си подобаващо близък с научния си ръководител. Колко точно, той решава, а ти предугаждаш и се нагаждаш в правилната посока. Трето, трябва да си истински послушен и смирен, готов на всякакви плонжове, дебелашки шеги и по-брутални изцепки. Ако се справиш отлично с тези задачи, минаваш с овации. Търпеливо изчакваш реда си и после ти правиш същото със следващите, изпълнен със съдистично задоволство, че е дошло твоето време и сега ти мачкаш. В резултат, вместо да се селектират научни кадри, пробиват безскруполни комплексари с огромни амбиции. Още по-лошото е, че те продължават порочния кръг и продължават да лансират послушни кариеристи, а не мислещи хора. Мислещите хора нямат място в академичните среди. Както ми каза един от водещите професори в моята област, ако не плуваш по течението, то те изхвърля навън.
Всичко това изпитах на свой гръб и затова си позволявам така категорично да се изказвам.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 06.04.2014, 22:35

4 тъп | 03.06.201520:41

90% от магистратурите, докторантурите и хабилитациите в нашите университети са резултат на шуробаджанащина и покупкопродажба. и двете страни са доволни и си траят, или се дуят. толкова професори и доценти, толкова магистри... само дето на 100 м. от нашата граница никой не ги бръсне за... тиква. а в световните рейтинги, нашите университети и след 500 не се забелязват. и на всичкото това великолепие, масово продаваме дипломи и на чужди смешници. Плези се Плези се Плези се
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 03.05.2015, 10:27

3 libro | 03.06.201514:52

Както казват завършилите в Свищов - ние сме "ФИНАНСИСТИ", ние сме навсЕкъде!!! Що да ни е страх?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.12.2014, 19:07

2 Шамито | 03.06.201513:49

Ало в каква социална система живеем?Демокрация и пазарна икономика.Голям рев за нарушения–липса на санкции.Е къде е дефекта?В неправилно избраните хора или в системата позволяваща това.По изпитан болшевишки маниер държавата уидиса на протестиращите.Майната и на демокрацията когато не спазва моите правила.Висша демократична ценност.
   

оценка

+0 -5

Регистриран на: 29.04.2015, 16:31

1 rare case | 03.06.201510:51

Адамов просто прехвърли всякакви граници. Но, повярвайте, всички ректори, до един, са корумпирани, крадливи интриганти. Някои от тях са една идея по-умни и не се набиват на очи. Но хората от университетите много добре знаят за далаверите им, техни и на хрантутниците около тях. Те са част от псевдо-висшето образование и от Гугъл копи-пейст науката. Мафията на ректорите е люпилня за депутати и министри. Фитил и тротил, това е спасението от тези хорица. Бесен
   

оценка

+4 -0