Политиката като брак | webcafe.bg
Webcafe

Как ни оправят политиците...

Елена Кодинова
15.03.2011, 08:00 (обновена 17.03.2011, 15:16)
Сянка

Снимка: © Васил Танев, Sofialive.bg

Как българинът практикува демокрацията - като с компаса на капитан Джак Спароу, който никога не сочи север, а само посоката на най-силно желаното...

Преди време двама театрали се бяха хванали гуша за гуша, плюха се по всички медии, дори започнаха да се съдят. Нормален спор в демократична държава, нищо особено, но хората се наелектризираха покрай него. Едно от мненията искрено ме разсмя, а после веднага ме натъжи. Защото е изключително симптоматично за начина, по който българският гражданин практикува демокрацията.

Няма север, само посоката на най-силно желаното

"Абе те двамата да си кажат политическите пристрастия, пък тогава ще решим кой крив, кой прав." Това е като морална ориентация с компаса на капитан Джак Спароу от "Карибски пирати" - онзи уред, който никога не сочи север, а само посоката на най-силно желаното.

И собственикът на такъв компас преначертава във всеки един миг посоките на света според собствените си пристрастия и въжделенията на групата, към която се е присламчил. За него няма абсолютен обективен север, няма практичност и хладна логика. А както знаем, липсата на прагматичност при избора на държавно управление има склонността да играе лоши шеги.

Родният електорат често ми прилича на глуповатичка свръхемоционална жена, тръгнала да си търси мъж, да я "оправи". Подобно сравнение направи наскоро известен български социолог, когато обясняваше спада на подкрепата към сегашното правителство. Каза, че България се е държала с Бойко-Борисовото управление като влюбена жена, която в един миг започнала да се чувства незадоволена и разочарована. Метафората ми хареса и смятам да я доразвия.

Женската нация

Нашата нация наистина е женска в смисъла, в който влага в това определение холандският социолог Герард Хофстеде. Амбициозните и агресивни нации за него са мъжки (като САЩ например), а по-пасивните и самосъзерцателни са женски (най-добрият пример за това е Канада).

Ние сме женска нация, защото не ценим амбицията, индивидуализма, личния успех и пробивността, при нас всичко се случва по логиката на роднинството, приятелството и търговията с доверието - като на Женския пазар. Само че за разлика от Канада сме тъпа и лесна жена, което ни прави плодородна почва за популистите.

Ние сме склонни да се влюбваме, а не да избираме прагматично управлението си. Залагаме всичките си надежди на една карта. И чакаме пасивно новото правителство да ни "оправи". То обикновено ни "оправя", но не в смисъла, в който ни се е искало. След това се натъжаваме, чувстваме се използвани, започваме да мразим, ставаме емоционални, разделяме се на агитки и се мразим помежду си. Единици са примерите, в които хора с различна емоционално създадена политическа ориентация са склонни да си признаят качествата и да работят заедно в името на обективни ценности.

Когато се влюбихме в Бойко Борисов...

Така преди няколко години нацията се влюби и в Бойко Борисов. В едрата му челюст, в решителния му тон, в широките му плещи, в простонародното му говорене, в гръмките му обещания. Дори интелектуалци, които бърчеха гнусливо нос пред факта, че лидерът на ГЕРБ е прочел само една книга, и то точно "Винету", бяха някак си вътрешно погъделичкани от излъчването му за мъжественост, защото понякога манталитетът се развива по отделна от интелекта логика.

Електоратът с женски особености видя в Борисов - за пореден път - онзи, който ще го оправи. Нито за миг не се запита какви реални управленски качества има. Дори очевидни предизборни провали, като например сриването му на икономическите дебати с далеч по-опитните му опоненти, не разколеба доверието в него и той влезе на бял кон в държавното управление.

Година и осем месеца след встъпването във власт на ГЕРБ всенародната любов започна да изстива. Оказа се, че цените ни се вдигат, контрабандата вилнее, строят се магистрали, но пенсионерите гладуват, почти няма шумна полицейска акция, която да издържи в съда, хората по високите етажи се договорят за корупционни схеми, първенците на властта за чудодейно и необяснимо забогатели, здравеопазването е в руини, културата и науката са унизени, безработицата не помръдва - все основания за развод или поне за брачен консултант.

Съпругът в този брак - каквато роля ние сами отредихме на управляващите - все още ни подгрява манипулативно с методи, по които се лъже глупава жена - с обещания, увъртания, тежки мъжки мълчания, фръцвания и чисти лъжи. Всъщност това са методи, които много вървят при покорните съпруги, вървят и при българския електорат.

Плач, вайкане - и смирение...

Как постъпва една глупава жена, когато осъзнае, че е била използвана и подценявана в един брак? Плаче и се вайка, призовава съпруга си да се погрижи за нея, апелира към чувството му за дълг и отговорност, оплаква се на съседи. Умната и горда жена просто се развежда, съди половинката си за имущество и поема семейните дела в свои ръце.

Не знам кога българският народ ще разбере, че практикуването на демокрация в никакъв случай не е това да изсипем в краката на този, в когото сме влюбени, всички правомощия да прави с нас каквото пожелае.

Че връзката между управляващи и управлявани и динамична и в нея не можем да имаме нито миг спокойствие.

Че трябва непрекъснато да контролираме властта и да я перваме през алчните или некомпетентни пръсти, когато се опита да злоупотреби с доверието ни или да ни навреди.

Да живееш демократично значи да си непрекъснато нащрек и непрекъснато да осмисляш интелигентно това, което ти се случва. А не да се довериш на любовта си и като омаян от романтика глупак и да позволиш на обекта на чувствата си да прави каквото пожелае с теб. Демокрацията сме ние. Държавата няма да ни оправи. Освен по неправилен и болезнен начин.

Всъщност, краят на всеки популист, който идва на власт благодарение на манипулиране на комплексите ни, е един същ и много тъжен за него. Той свършва разлюбен, към образа му доживот е прикачена горчивината на разочарованието и излъганите чувства. Никога популиста не е изпратен достойно от властта. Никой не му казва: "Благодаря, че пое за четири години управлението. Справи се достойно, направи каквото можа, остани да помагаш на следващите."

Махалото на емоциите просто отлита в другата посока и настъпва тежък развод по италиански между електорат и власт. След това се влюбваме в някой друг и порочният кръг се завърта. И така вече 22 години.

Всъщност, има надежда. Всяка лъгана много пъти жена в някакъв момент разбира, че животът й зависи само от нея и никой не може да я оправи така, както си е мечтала в невинните си години. Все някога се включва инстинктът й за самосъхранение.

Разбира, че в политиката няма емоции, има само икономически планове, мениджърски умения и взаимен контрол на властите. Много ми е интересно дали ще доживея това прагматично съзряване на електората. Силно се надявам да го видя преди да умра. Тогава, за да решим дали някой е прав, няма да го питаме за политическите му пристрастия, а ще му искаме управленския план и ще го четем и тълкуваме образовано.

И няма да се влюбваме в поредния популист, а ще сключваме взаимно изгодни договори за управление.

Oще: бойко борисов  брак  българи  влюбване  граждани  жена  нация  политика  политиците  популист  управление 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 20.03.2011, 13:53

23 Kihano | 20.03.201114:32

Е па тази статия е глупости на търкалета. Авторката явно нищо не разбира както от народопсихология, така и от технологията на "демократичната" власт. Да, народа не разбира (пък и да разбира какво от това) ситуацията в която се намира. Но неразбирането или безизходицата не са нито мъжки нито женски. За това неразбиране се грижат маса "експерти" (главно платени от чужбина, нека споменем поне Г.Ангелов), почти всички медии, политици и заблудени псевдоинтелигенти за които желанието да са "модерни" стои над естествената склонност към критично мислене.
В крайна сметка България е колонозорана страна, макар че да кажеш "колонизирана" се счита за неприлично. Затова не е редно да се очаква от Бойко или от когото и да е друг да ни "оправи". Всичко е в ръцете на колонизатора, а предизборните обещания ... са за наивниците.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

22 Pavur Pezev | 17.03.201117:06

А оядените бюрократи от ЕС,ще ви го набухат и тука:http://www.dnevnik.bg/analizi/2011/03/16/1060535_redakcionen_danukoplatcite_-_garant_i_za/
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

21 Pavur Pezev | 17.03.201111:11

''Служителите на НСО, която от 20 години работи без закон, ще могат да стрелят по преминаващи около кортеж на властта коли, ако преценят, че се създава потенциална опасност за охранявания. Това реши правителството вчера, след като гласува наредбата за съхраняване и употреба на оръжие и боеприпаси в службата. Това е първият нормативен акт, който урежда тези действия на НСО, като досега охранителите се съобразяваха само с вътрешни правила. Според наредбата охраната на властта може да стреля и при "неизбежна отбрана, за предотвратяване на отвличане или при освобождаване на заложници, при пресичане на терористични или други посегателства".

Честито,сега освен да ви ебат,ще могат и да ви отстрелват като вреден дивеч.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

20 MacAllister | 16.03.201111:30

А, не мислите ли, че колкото и ... ъъъ скучно да звучи някои неща трябва да си ги казваме? Имам пред вид, разбира се статията, имам пред вид и повече - нашите мъжаги от силовите и не толкова силови групировки, които 20 години се изреждат на народа биват от друга страна постоянно и по ред оправяни от жените и приятелките си. Знам доста по неформална линия, но има ли нужда да се позовавам на радио Ереван, когато и публично известните факти показват едно правило - прави се каквото се прави от големите гяволи, но в крайна сметка го обират жени и изчезват една по една в чужбина. Далеч не говоря само за Цветето на Бойко и за Сибанк, дето уж от седесарска стана сикаджийска, примерите са много, но корена е един - начело в страната ни попадат все едни момчета, борчета, дето и блондинка може да ги "оправи", така както никой читак не е "оправял" българина през 500 годишното присъствие на читаци по българските земи Усмивка.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.03.2011, 23:01

19 Кака Мара | 16.03.201111:11

scorpio, не се притеснявай.И аз така се минах- започнах да чета статията, без да погледна автора, пък автора бил Дамата с претенциите. Карай, поне се усетих след третия абцзац, че инак можеше да се мъча да чета до край Шокиран
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.03.2010, 12:34

18 Ицо | 16.03.201110:14

Как ни оправят политиците... ами как - оправят ни ОТЗАД
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.03.2010, 12:34

17 Ицо | 16.03.201110:13

Как ни оправят политиците... ами как - опражшт ни ОТЗАД
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

16 Harry | 15.03.201122:45

Е за това на жените трябва да им се забрани да гласуват, защото взимат сексуалните си мераци за политически пристрастия.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.09.2010, 21:31

15 scorpio | 15.03.201122:02

Имам тоя недостатък да не поглеждам кой е атвора на даден материал, а направо да се зачитам, подведен от заглавието...и тоя път ми трябваше да стигна до средата на статията след мъчителни размисли след всеки ред - адйеба да продължавам ли нататък... автора очевидно е педераст (нищо обидно няма в сексуалната ориентация нали?)... е - оказа се жена... и типично по женски се опитва да демонстрира, че не е толкова тъпа, колкото посестримите си... като така само затвърждава общото впечатление... Съжалявам за грубия тон, дори ще си позволя да не давам примери, защото те са на всеки ред от текста, а и самото им изброяване предизвиква у мен неописуемо натоварване на нервната ми система...
Само едно ще кажа: "О, неразумни юроде! Поради что се срамиш да се наречиш Болгарин?...Или не са имали Болгаре царство и господарство? Ти, Болгарино, не прелщайся, знай свой род и язик..."
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.11.2010, 20:40

14 Miss Ivano | 15.03.201121:53

Електората не го мисли, помисли ти като си жена - що се пънеш по цял ден да си мислиш - задоволена ли си или не и на кого приличаш на САЩ или на Канада... Шокиран /редовното ми човече/.
Не пишете глупости след като си вземете някой изпит!!!, че тая статия нареди „жена” до разните му там млекодайни животни, органи, физиологии и др. обидни думи.
Опомнете се! Усмивка Все пак живеем в 21 век и жена не е само символ на пасивност и секс.
   

оценка

+0 -0