"Стани богат" - едно неочаквано добро завръщане | webcafe.bg
Webcafe

"Стани богат" - едно неочаквано добро завръщане

Webcafe
18.04.2018, 17:45 (обновена 20.04.2018, 19:36)
билалов, михаил билалов, стани богат, бнт

Снимка: © Стопкадър БНТ

Предаването е дългоочаквано разнообразие от риалититата

След злополучното участие на Александрина Иванова - жената, която беше категорична, че Анкара е столицата на Гърция и слънцето изгрява от запад, дори и най-големите скептици разбраха, че предаването "Стани богат" се завърна в ефир.

То се излъчва по БНТ всеки делничен ден от 19:00 часа. Форматът вече е добре познат на публиката и на пръв поглед почти всичко си е почти същото. Декорът в студиото не е претърпял никакви промени, както и регламентът - 15 въпроса, три жокера, две сигурни суми и голяма награда от 100 хил. лева.

Единствената наистина драстична промяна е, че "Стани богат" вече е с нов водещ - Михаил Билалов, известен с ролята си на Джаро от сериала "Под прикритие". Факт е, че много от зрителите все още не могат да свикнат с новото амплоа на актьора и това е напълно разбираемо - Ники Кънчев беше на стола на водещия в продължение на 13 години.

Трудно е да смениш едно толкова разпознаваемо лице с ново, но БНТ направиха правилен избор с Билалов.

На пръв поглед Билалов може да ви се стори като мълчалив и леко навъсен отличник, но всъщност се справя много добре.

Тази илюзия обаче се разсейва в следващите минути. Огромен плюс е, че водещият не е наследил навика да изрича подвеждащите реплики като "Помислете пак...", "Добра логика..." или некоректният въпрос "Сигурен ли сте?". Преди спирането на предаването през 2014-а неведнъж имаше ситуации, в които тези думи отклоняваха участниците от верния отговор и откровено го заблуждаваха.

В други случаи насочващите думи на Кънчев помагаха прекалено много на гости, които без негова помощ щяха да отпаднат. Освен това шегите и отклоненията от конкретната тема понякога бяха в повече, разсейваха и губеха от ценното време на предаването.

С подхода на Билалов умишлено да не дава никакви насоки си личи как участникът наистина се опитва сам да стигне до верния отговор, вместо да се колебае дали в момента му помагат, или обратното - саботират го.

Не толкова осезаема е и друга промяна в "Стани богат" - тази в типа на въпросите. До голяма степен те вече са ориентирани към актуални и/ или любопитни новини от последните седмици и са добър индикатор дали гостът следи внимателно информационния поток.

Само че подборът на въпросите и тяхното разпределение си остава един от големите минуси на предаването, както беше и в предишния му формат.

До определена сума се стигна твърде лесно, след което трудността на въпросите рязко се повишава. Да, състезанието е своеобразен тест за интелигентност и обща култура. Но ако в най-добрия случай си тръгваш с около 2500 лева при голяма награда от 100 хил. лева - това действа демотивиращо.

Поведението на самите участници добре показва тази тенденция. Те започват играта с голям хъс и ентусиазъм, които с всяка следваща стъпка намаляват.

На втора сигурна сума повечето от тях предпочитат да си тръгнат с парите, вместо да рискуват да изгубят все повече и повече от спечеленото.

Някои зрители биха отчели като недостатък и часовия пояс, в който се излъчва "Стани богат". Новините на голяма част от телевизиите са от 19:00 и аудиторията свикна в този час да пуска информационна емисия. Но предаването има своите почитатели и тепърва набира нови, на които риалити шоутата и евтините забавления вече омръзнаха.

Положителните качества на предаването, компетентният водещ в лицето на Билалов, както и жаждата на зрителя за глътка "умно" забавление са все неща, които доказват, че "Стани богат" е неочаквано добро завръщане.

Очевидно предаването не се появява отново в ефир като експеримент, а като причина все по-често вечер да превключваме на БНТ.

Oще: билалов  бнт  викторина  михаил билалов  ники кънчев  обществена телевизия  предаване  стани богат  телевизия 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 31.01.2011, 17:20

11 ММ | 19.04.201819:46

Хахах е Димо Падалски изкарваше от "Минута е много" повече пари, отколкото с професията си- даскал беше, човекът.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

10 Дракон с кисело зеле | 19.04.201816:05

"Минута"-та беше строго научно и бяха нужни бая дълбоки познания,докато "Стани богат" се стреми повече да забавлява
---
ЛОЛ.
Харесвах "Минута е много" доста до едно време, бтв, обаче там никога не са били нужни дълбоки познания. В последното предаване, което гледах, на въпроса на какъв език говорят чукчите участникът отговори "Техен си" и водещият каза: "Аз приемам вашия отговор за верен, защото говорят чукотски език."
Да не говорим, че на някои хора, имам чувството, им беше станало професия да участват в "Минута е много" и ги виждах толкова често, че накрая ми дойде до гуша от тях - Гавраил Янков, Димо Падалски и прочие.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 08.07.2015, 15:05

9 e-mil | 19.04.201812:19

"Огромен плюс е, че водещият не е наследил навика да изрича подвеждащите реплики... С подхода на Билалов умишлено да не дава никакви насоки..."

Абе, вие въобще гледали ли сте предаването?
Как да не дава насоки, като именно при участието на Александрина освен всички други подсказки направо я попита: "Коя е Страната на изгряващото слънце?" за да се сети, че слънцето изгрява от изток.
На следващия ден сериозно се намесваше във въпроса за картините: Герника на Пикасо била гълъбът на мира - може би е искал да противопостави гълъба за да се сети участникът за ужасите на войната в Герника, ама излезе, че картината била за гълъба. А после го насочваше с въпроси за цензурирането на анатомията при обсъждането на "Свободата води народа".

Форматните предавания са като бургерите на Макдоналдс. Правят се по т.нар. "библия", в която се описва абсолютно всеки детайл на шоуто, за да са еднакви по целия свят. Няма как да очаквате да има промяна в декора, музиката или в поведението на водещия. Може да се избират повече въпроси от местната история и настояще, може водещият да има различен темперамент от предния, но не и да променя формата със собствено поведение.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.03.2016, 11:35

8 deaf | 19.04.201810:13

ММ,

"Минута е много" и "Стани богат" почти нямат допирни точки. (Сравни им имената!) "Минута"-та беше строго научно и бяха нужни бая дълбоки познания,докато "Стани богат" се стреми повече да забавлява Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.04.2018, 08:55

7 Теодора | 19.04.201809:10

Изгледах с превъртане няколко епизода от качените в Ютуб. Харесва ми Билаловв това ампола, но според мен БНТ щеше да спечели повече, ако беше взел жена за водещ, за да се избегнат максимално сравненията на който и да е мъж с Ники Кънчев.
Кънчев сам по себе си отдавна дразни аудиторията, но е неизбежна асоциация с шоуто.
Участниците са под всякаква критика, ако БНТ иска да държи интереса може би ще трябва да правят предварителна пресявка - никой не иска да гледа нон стоп глупаци препъващи се още на първите въпроси.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

6 pixie | 19.04.201808:49

violator,
няма как предварително да се знае кой колко багаж има преди да седне да стола пред Билалов. Дори да си попълнил супер грамотно заявлението си за участие и да създадеш впечатлението за много интелигентен и образован.
А участието на тази Александрина е много показателно за дереджето на средното ни образование, което раздава дипломи не за реални знания, а защото всички трябва да завършат училище. И момичето е студентка, защото пък са и дали диплома за средно образование, което пък и дава право да кандидатства за висше. Може по биология и химия да е супер подготвена, но по география трябваше да и пишат -2, ама щом е завършила, оценката и е различна, и няма да се учудя, ако даже има 6, за да не и се развали общия успех. Колкото тя има вина, толкова имат вина и учителите и.
А че ще има още такива на нейната възраст и около, е повече от сигурно. Не е единственият продукт на "завидната" ни образователна система.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 31.01.2018, 07:45

5 Kenny McCоrmick | 19.04.201808:14

За мен Билалов е по-добър от Ники Биг Брадъра. Това предаване не иска лиготии и дебелашки шеги. Господарите много хубаво му бяха хванали на Кънчев маймунските маниери.
Не е лошо да има въпроси и от новините. Интелигентният човек не живее само с енциклопедиите.
Гостите... Според мен съвсем умишлено се допускат и дебили. Колко пъти се е заговаряло за предаване по БНТ (изключвам им слънчевите затъмнения)? А след онази Александрина вечерта само нейната простотия се коментираше. Телевизията-майка и по-точно "Стани богат" успя да влезе в устата на хората.
В Нова също имаше дебили. Имаше хора, които не знаеха къде са пирамидите, помня го добре. А за ВИП броевете им да не отварям дума даже... Феодалните старци тоя път взеха, че направиха нещо правилно.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.04.2017, 10:49

4 violatоr | 19.04.201804:10

Първо - Билалов също подсказва доста често. Това си е стандарт на шоуто. Друг е въпросът, че участниците са пълни идиоти и не напипват подсказката.
Второ - тенденцията за повече въпроси от информационния поток не е нещо положително. Това не показва обща култура. Напротив. Показва повърхностна осведоменост.
Трето - селекцията на участниците дотук е потресаваща. Полуидиот след полуидиота. Единият бил астролог, другата била богомилка, третият бил от Бялото братство, петият бил експерт по хюмън дизайн, шестата не знае какво е изкуствен интелект. А това е най-важното - качеството на участниците. Как пък не са избрали един нормален и мислещ индивид...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

3 pixie | 18.04.201822:02

Напълно естествено е да сравняваме, особено в началото, стария с новия водещ. И винаги ще има хора, които няма да харесват Билалов и да го приемат. Поне пита участниците "С КОГО сте в шоуто?", а не като Ники Кънчев, който до края продължаваше да пита "С КОЙ сте в шоуто?". Беше дразнещо.
Билалов също прави грешки, ама като му прошепнат правилния вариант в ушето, бързо се поправя. Ще свикне и лека-полека хората ще започнат да го възприемат.
Освен това му се възхитих искрено на самообладанието, когато се наложи да изтърпи стоически липсата на елементарни общи познания на кандидат-фармацевтката. Аз не бих я изтърпяла.
Харесва ми, че предаването е динамично, не се губи време в празни приказки, и най-важното, рекламите са супер кратки.
Много ми липсваше и не ми пука особено кой точно е водещият. Ники Кънчев може да е тръпка на много хора, но не бих гледала Биг или ВИП брадъри, само защото им е водещ.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.01.2011, 17:20

2 ММ | 18.04.201821:00

Очаквах го с огромно нетърпение, но с новия водещ предаването ми е суховато и скучно, не можах да се зарибя и трудно изтрайвам цял епизод. "Стани Богат" вече прилича на "Минута е много", но без свежестта на Петър Вучков.
Абе..дървено е много.
Надявам се по някое време да се пооправи, ама със сигурност няма да е в тоя сезон.
   

оценка

+0 -0