Късмети от производител | webcafe.bg
Webcafe

Късмети от производител

Драго Симеонов
02.01.2012, 09:34 (обновена 06.02.2015, 20:04)
2012

Нова година - нов късмет...

Нова година - нов късмет. За баща ми тази максима винаги е звучала по-различно: „Нова година - нови късмети".Това е световният шампион по писане на листчета с пожелания.

Откак се помня, в ранния следобед на 31 декември, щом майка ми подхванеше подготовката на празничната трапеза, в ръцете му се озоваваха лист и химикал и той започваше тайнствените си писания в нещо като рима. Понякога беше във форма и амалгамата от конкретика и абстракция му се получаваше; друг път го мързеше и мерената реч силно накуцваше. При всички положения десетина късмета задължително трябваше да бъдат произведени, увити в станиол и пъхнати в баницата, за да може няколко часа по-късно всеки член на семейството да ги зяпа недоумяващо и да се чуди какво точно означават.

Не съм сигурен откога датира тази традиция. Вероятно плавно е заменила старите дрянови пожелания на дядо ми. Новото време изискваше и нови идеи и така в служба на новогодишната манифактура на късмети беше впрегнат поетичния талант на баща ми, макар че, между нас казано, поезията не е силната му страна. В резултат на добрата му воля и вдъхновение се получаваха неща като това:

Такъв успех

Такава слава

Де да бех

С твойта глава

Или пък:

Всеки ден през таз година

Да бъде като на картина

Забелязвате, не е точно Лилиев, но късметите си ги бива определено. Как ги помня ли? Ами не ги помня, пазя ги. Реших да си ги събирам и да ги лепя в тефтерче, защото кой, за Бога, би изхвърлил подобно съкровище. А пък и какво друго можеш да ги правиш?

Тези история би могла да свърши тук. Достатъчно сантиментално-новогодишна е. Само че онзи ден разглеждах въпросното тефтерче, за да проверя останали ли са му листа за новата порция с пожелания. И внезапно  открих нещо много любопитно. През всички тези години сме пропускали да забележим, че късметите на баща ми са не просто весели поетични издънки за баница, а послания с провиденчески елемент. Когато през 98-ма ми се падна:

Идва страшен кяр,

Благ, умен, а бе - цар.

не вденах съвсем за какво става дума, но сега ясно виждам, че баща ми е предсказал завръщането на Симеон и кяра, който падна за мнозина.

На следващата годиана пък изтеглих:

Пътни магистрили

Са на дневен ред

Късмет!

Дълго време бях убеден, че става дума за новата ми шофьорска книжка, но татко всъщност беше посочил държавния приоритет десет години по-късно. Ето как вече не гледам на пожълтелите и омазнени листчета като на сантиментални свидетелства на отминали празници; те са най-добрите политически прогнози, които съм виждал. Така се правят предсказанията.

Твърдо решен съм в навечерието на всяка Нова година да сядам с тефтерчето и чета старите късмети на баща ми, в опит да отгатна кой ли от тях и под каква форма ще се реализира в скоро време, докато той все така пише нови, за да ги пъхне между корите и сиренето. Всъщност сигурни ли сме, че писанията на Нострадамус не са мислени именно като късмети за баница?

Oще: драго симеонов  късмет  късмети  късмети за баница  нова година  нов късмет 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.09.2010, 14:43

2 Bozo Kosmev | 02.01.201217:41

А написа ли: "Виж късмета - е го - Лего..."
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.02.2011, 15:02

1 kakao | 02.01.201217:24

Драго, Драгооо... като няма какво да кажеш, що просто не си замълчиш?!
   

оценка

+0 -0