Защо sms-ите на кирилица не са като тези на латиница | webcafe.bg
Webcafe

Защо sms-ите на кирилица не са като тези на латиница

Любомир Аламанов*
11.02.2017, 10:50 (обновена 15.02.2017, 07:38)
Смартфон

Защо есемесите на кирилица са различни от тези на латиница

На вниманието на КЗП! Отворих сайта на КЗП, прилагам снимка като доказателство. И разгледах скрипта. Знам, шокирани сте. Но владея такива тайни сили, нали съм електронен джедай, мога да разглеждам скрипта на сайтове. И видях страшен проблем. Сайтът е писан на латиница.

Представяте ли си? Сайтът на най-патрЕотична институция в България, на институцията, която пази обикновения български патриот от мръсните лапи на чуждоземните изедници, на институцията, която се бори за чистота на езика, е писан на латиница! Това не може да продължава така! Това е подигравка с всичко най-свято. Това е предателство към обикновения, отруден, но горд, българин. Това е изоставяне на изконните традиции на българщината. Народът, който е оцелял 500 години като тайно е писал на кирилица, сега трябва да търпи този позор - сайтът на важна българска административна единица да е писан на латиница! Позор за КЗП и нейния шеф! Това са предатели на изконните български традиции, всичко да се пише на кирилица!

Затова стартирам нова кампания: "Бъди патрЕот, програмирай на кирилски асемблер! За ИмКо 2!"

Щеше да е смешно, ако не беше тъжно. За пореден път ставаме свидетели как объркани политици, търсещи каузи и изяви, започват да правят и говорят глупости, само защото нямат и грам идея каква полезна работа да свършат. И как журналисти тичат и им повтарят думите, без да се опитат да разберат дали казусът е смислен, или е тотална смешка.

Драмата около смс-ите на кирилица е толкова измислена, колкото и заговорът на илюминатите за ръсене на кемтрейлс. Ето едно ненаучно описание (за да го разберат и политиците) какво се случва с тези смс-и:

Представете си, че като изпращате смс, все едно изпращате колет. Кашон с размер метър на метър на метър. Всеки път. Независимо дали пишете само „zdr", или „Hej, kak si? Kakvo pravish? Lipsvash mi. Da se vidim! :)" Всеки път изпращате по един такъв кашон. И идва един здравеняк, куриер, който вдига кашона и го отнася. Кашонът е разделен на 160 кутийки. Малки кутийки, по една за всеки един символ. Всеки път изпращате по един такъв кашон, независимо дали всички кутийки са напълнени или само няколко са заети, а другите са празни. Кашонът поема само латиница. Сори, това е положението, трябва да приемем, че светът прави откритията си на латиница. И съвсем, ама съвсем не се интересува, че в „земя, като една човешка длан", някакви хора тропат с крак и настояват гравитацията да е на кирилица.

Та, да се върнем на примера. Ако все пак човек иска да използва друга азбука, той си инсталира допълнителен софтуер. Това важи както за кирилицата, така и за арабски, китайски, финикийски, индиански, и всички други азбуки, които не са латиница. И които не са били в първоначалното изобретение. Софтуерът слага тази втора, допълнителна, азбука на телефона или друго мобилно устройство. Допълнителна! Нали е ясно? Т.е. вече всичко трябва да е двойно, за да има място и за двете азбуки. Телефонът няма идея на коя искате да пишете, няма идея колко искате да пишете, няма идея какво мислите и чувствате. Има само идея, че за да се използват и двете азбуки за смс-и, трябва да има двойно по-големи кутийки в кашона. За да побират и двете азбуки.

Повтарям - телефонът си няма идея коя искате да ползвате и се подготвя за всички възможности. Тъй като кашонът продължава да си е със същите размери - метър на метър на метър, а кутийките са два пъти по-големи, то логично има място за два пъти по-малко на брой кутийки. И вие можете да натъпчете два пъти по-малко символи в кашона. Т.е. този софтуер, който ви инсталира кирилицата, променя кашона отвътре. Променя организацията му. И вие си пишете смс-а, идва същият куриер, взима кашона и го отнася.

Това е положението, това е технологията. Няма патрЕотизъм, няма политически глупости, няма лично отношение към Гордия Българин. Има технология.

Между другото, в примера мобилните оператори са куриера, който просто идва, вдига подготвения кашон и го отнася. Куриерът няма и грам идея какво има в кашона, на колко кутийки е разделен, какво сте сложили вътре и т.н. И да, когато искате да пратите три кашона, ще дойдат трима куриери. Просто е. Технология. Няма заговор срещу кирилицата, няма опит на империалистите и илюминатите да ни затрият, няма теория за конспирацията. Има технология. Измислена на английски, защото там уважават технологиите. А тук държавната администрация проверява защо кирилицата е дискриминирана. Два свята, единият е тъп.

Да се върнем и към сайта на КЗП. Естествено, че ще е писан на съответния език за програмиране. И че командите ще са на латиница. Така е измислен, това е технологията. И ние можем да измислим нещо, ако не си губим времето с глупости. Аман от невежи политици!

(Само за информация. Ръководството на КЗП е избрано от току-що разпуснатия парламент, идва от редиците на Реформаторите и е внесено с предложение на Лукарски. Радвам се, когато политици на думи се правят на десни и модерни, а на действия са патрЕоти и в главите им кънтят залповете на Аврора.)

*Любомир Аламанов e ПР-специалист с дългогодишен опит в предоставянето на консултантски услуги и изграждане на комуникационни стратегии. Аламанов е и магистър по информатика от Факултет по математика и информатика на Софийския университет.

Oще: есемес  есемеси  кзп  кирилица  любомир аламанов  мобилни оператори  мобилни устройства  телефони  технологии 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.12.2017, 23:45

30 Nikolai Galabov.1741919645858440 | 18.12.201723:45

Вече има решение на въпроса с цените на СМС-ите на кирилица. Вижте приложението BgSMS
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.nikolai.galabov.bgsms
https://sites.google.com/view/ngalabovpage/bgsms/version-1-1/revision-01/user-guide
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.02.2017, 13:38

29 Iceman | 15.02.201715:04

Специално за Harry, без да съм ПР, макар че вероятно няма да го разбере:

Не, операторите не могат да ти таксуват смс-а различно според това на коя азбука си го написал.

Както и други хора ти го казаха, операторът няма как да научи това без да ти прочете смс-а, което може да направи, но би било незаконно. И друго: ако пишеш на два езика как да ти го таксува умнико?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

28 Harry | 13.02.201721:21

ПР-рите на телекомите избягват да отговорят на същинския въпрос, МОГАТ ЛИ АКО ИСКАТ, да таксуват и СМС-ите не на латиница, както и тези на латиница.

Даскалът едно време в училище казваше: Отклоняваш се от темата, двойка! Стар ПР-ски номер, да разказваш някаква истина, която не е по темата, за да убедиш в правотата си, някой, който не слуша внимателно.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.05.2011, 17:21

27 peta_wawa | 13.02.201721:05

Два свята. Единият е тъп. смешник
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

26 sim4o | 13.02.201717:15

.."Технология. Няма заговор срещу кирилицата, няма опит на империалистите и илюминатите да ни затрият, няма теория за конспирацията. Има технология. Измислена на английски, защото там уважават технологиите.."
------------------
Да бе - заради Операционната система!
И как мислите приятели КОЙ е създал ПЪРВАТА В СВЕТА операционна система в Bell laboratories ?
Ми РУСНАК- някакъв си Висоцки ...

А вие - империалистите и илюминатите ..

Ето ЗАРАДИ КОГО са нещата така - заради ей тоа Висоцки!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

25 Harry | 13.02.201717:00

Верваме!

Много щастлив Много щастлив Много щастлив Много щастлив Много щастлив Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.04.2014, 14:43

24 Ivan Minev | 13.02.201715:53

До колкото ми е изветно Хари, операторите не събират в база данни или по-какъвто и да е друг начин самите СМС-и, по закон трябва да събират трафични данни, т.е. кой на кого е изпратил СМС и в коло часа на коя дата. Същото е и за разговорите, такъв е закона доколкото си спомням...за събиране на самото съдържание на разговори и СМС-и е изисква съдебна заповед за използване на специлани разузнавателни средства!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.02.2017, 13:38

23 Iceman | 13.02.201710:31

За всички необразовани и отказващи да се образоват коментиращи:

Цялата тази статия, под която се пените и дзверите с всякакви дивотии е за да покаже, че КЗП - държавен регулатор с много сериозни функции и задължения, с доста несвърщена работа и със солиден контролен и санкциониращ ресурс се занимава с глупости и губи своето време, както и времето на оператори, медии и потребители.
КЗП може и трябва да се занимава с операторите по съвсем други и много по-съществени причини, отколкото една технология ъс затихващи функции. Още повече, че всички оператори са обяснили това за кирилицата и знаците на сайтовете си, но малко потребители си правят труда да четат.

СМС-ите на кирилица НЕ СА по-скъпи от тези на латиница. Просто побират по-малко знаци. Точка по този въпрос. Това е така, защото такъв е международният стандарт, който естествено, че може да се промени. Но за това трябва да има конкретна и основателна причина десетки производители на устройства и стотици оператори по целия свят да похарчат едни пари за нужните промени, като това дори не включва нужното за промяна на софтуера на вече наличните телефони, много от които не подлежат на ъпдейт.

Как точно малоумният чиновник от КЗП си преставя това е доста тъп въпрос, защото отговорът е НИКАК, защото единственото, което чиновникът знае е да издава наказателни постановления, а технология не се променя с такива.

Така че, аре стига с тия смс-и...
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

22 Harry | 13.02.201710:12

М-да-а, чаках този отговор, за да задам истинския си въпрос:

А как тогава операторът събира и съхранява в база данни всички наши СМС-си, като уж не знае какво ние си пишем, и не не може да прочете кореспонденцията ни на кирилица?

А?

Внушението, че операторът няма техническа възможност да таксува СМС-сите на кирилица еднакво с латиницата е невярно. Убеден съм, че ако иска, може да го направи.
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 13.04.2014, 14:43

21 Ivan Minev | 13.02.201709:15

Хари, не ги разделя оператора, а софтуера на телефона. Оператора не знае какво има в СМС-а, за оператора това е пакет от 140 байта данни със подател и получател, като в този пакет може да има само една реална дума от 5 букви примерно и останалото да е празно - но телефона пак подава целия пакет от 140 байта до оператора.
   

оценка

+1 -0