Противоречия във версиите на втория заподозрян за убийството на Яна | webcafe.bg
Webcafe

Кога Русинов лъже?

Webcafe.bg
02.08.2011, 18:07 (обновена 03.08.2011, 10:17)
Николай Русинов

Пламен Трифонов - задържан, Николай Русинов - освободен, МВР събира доказателства...

Разследването на убийството на Яна Кръстева започва все повече да прилича на лош криминален филм. Особено в светлината на публикуваната преди дни сравнително пълна стенограма от разговора между единия заподозрян за деянието Николай Русинов и журналиста Мартин Карбовски.

Русинов бе обявен за общодържавно издирване във връзка с тежкото престъпление, той се обади на Карбовски от чужбина и разговаря с него по телефон и скайп. Общуването им е документирано, има го на електронен носител.

След това Русинов се прибра и се предаде сам на полицията. И след има-няма и 24 часа, след само един разпит и никакви други криминални експертизи (или поне ние не знаем да има) е не просто освободен, но напълно оневинен.

В същото време в разговора му с Карбовски има толкова много противоречия, че е ясно и с просто око, че за доста неща лъже. А тези несъответствия са достатъчни поне за основателни съмнения, заради които да го пооставят поне малко в ареста до изясняването им.

Иначе остава неприятното усещане, че някак си тайно, тихомълком и не много логично го изкараха невинен.

Какво в думите на Русинов пред Карбовски, в изявленията на адвоката му Иво Найденов и в твърденията на ченгета и прокуратура за отпадането на обвиненията срещу него хич не се връзва.

Непредумишлено

Прокуратурата твърди, че има достатъчно доказателства за това, че Русинов не е замесен в убийството. Полицията потвърждава. Ерго - няма обвинение. Обаче преди всичко това да се случи, самият Русинов изглежда не е сигурен в това твърдение.

Когато Карбовски го пита при какви условия би се предал, той отговаря:

"Имам условия, в смисъл психически анализ, такива неща. Второ - непредумишлено. Как така ще убия човек, аз не съм човек, който може ей така да убие човек. Освен това - нищо не си спомням. Това ме притеснява, защото като кажа, че не си спомням, и те ще кажат: е ти може да си направил еди какво си."

Първата идея на побегналия в чужбина заподозрян за сделка с властите е... искане на обвинение в непредумишлено убийство. Не гаранции за справедлив процес, не представяне на допълнителни доказателства. Той иска обвинение в непредумишлено убийство. Странно...

Ние не знаем дали той е убиецът. Но май и той не го знае. Иначе защо ще иска гаранция за обвинение в „непредумишлено убийство"? Като че ли има леки подозрения, че е възможно и да е убиецът. И точно затова май отказа и детектора на лъжата - по съвет на адвоката си. Защото полиграфът отчита колебанието. Какво ли е казал на адвоката си, за да го посъветва той да откаже изследването?

Как тогава полицаите и прокуратурата бяха напълно убедени в нещо, за което дори заподозряният по всичко личи, че се колебае?

Наркотиците

Пред Карбовски Русинов на няколко пъти твърди, че е употребил "два хапа", че няколко пъти е пушил джойнт, които прибавени към двата литра твърд алкохол са помогнали за така удобната амнезия.

След като той се предаде и полицията го освободи поради липса на доказателства, адвокатът му Иво Найденов категорично отрече, че клиентът му е употребил наркотици в онази нощ.

Кой кога лъже? Когато Русинов се старае неистово да докаже амнезията си, която някак си му се струва, че автоматично го оневинява; или адвокатът му, който се е усетил, че притежанието и употребата на наркотици води до подвеждане под отговорност?

Най-вероятно Русинов е употребил наркотици и това - доколкото ми е известно - е доказуемо с медицински изследвания, дори дни по-късно. Натрупванията в косата остават дълго след взимането на опиатите.

Най-малкото на такова основание можеше да бъде задържан до изясняването на останалите противоречия в твърденията му на различни места.

В какво състояние е жертвата?

Досега не стана ясно в какво състояние е жертвата, когато се е събудил Русинов до нея от тежката си амнезия на 9 юли „на зазоряване".

Според публикувания първи разговор с Карбовски:

"Беше с гръб към мен, със сигурност не беше със скъсани гащи и дъра бъра...Това е, в смисъл всичко е доста замъглено. Не може да съм я убил."

Но в интервюто, което бе излъчено в предаването на Карбовски, Русинов - по съвет на адвоката си - отказа да посочи в какво състояние е била жертвата, когато се е събудил. Карбовски го попита няколко пъти нещо, което Русинов вече му е казал. И той два пъти заяви, че „няма да коментира подробности".

"Е*беш, е*беш, пък се обърнеш" - обяснява също така пред Карбовски действията си с жертвата Русинов. И след това по думите му е заспал и му се губят моменти. Т.е. - той не отрича половия акт, но как той е станал възможен в облечено състояние, след като на другата сутрин, когато се е събудил, е намерил момичето съвършено облечено и живо, както първоначално твърди?

Последно - била ли е гола тогава? И защо Русинов отказва да коментира това след консултация с адвокат? Може би защото адвокатът му е обяснил, че ако е имало полов акт (който той не отрича), е доста невероятно да се е събудил до облечено момиче, особено ако и двамата са били под въздействието на психотропни вещества?

Часът на убийството

Все по неясен започва да става часът на убийството на Яна.

Според първата пресконференция на СДВР, когато бяха съобщени имената на двамата заподозрени - става въпрос за „малките часове на 9 юли".

Според Русинов пред Карбовски - Яна е била жива в парка на зазоряване (което е около 5-5.30 часа).

Пак според полицията след освобождаването на Русинов - след проследяване на местенето на връзката на телефона му из различните мобилни клетки, е установено, че Русинов се е отдалечил от местопрестъплението след 5.30 сутринта.

Ами нали убийството е в „малките часове"? На всичкото отгоре майката на единствения арестуван и обвинен за убийството - Пламен Трифонов, твърди в скорошно интервю за "Труд", че синът й е бил при нея около 1.30 през нощта.

На нас продължава да ни е съвсем неясно кога е точният час на убийството и по отношение на този час къде са се намирали според движението на мобилните им телефони двамата заподозрени? Като че ли той започва удобно да се мести там, където ще се върже най-добре със събраните от полицията доказателства.

Преди дни Webcafe.bg зададе и други въпроси, свързани с неясните обстоятелства около пътуването на Русинов, неговите документи, основанията на полицията да го търси, а после да го освободи и напълно оневини; както и около доказателствата за съпричастността на втория заподозрян. С тези нови питания нещата започват да изглеждат все по-мъгляви и съмнителни.

Засега в ареста има един заподозрян за убийството - 34-годишният Пламен Трифонов. Той е арестуван само на базата на това, че бдителна гражданка е докладвала в полицията; заради показанията на майка му, която после се отрече от тях; и заради косми по жертвата, които са „морфологично сходни" с неговите (или с други думи - приличат на неговите).

Съдът вече предупреди, че на тази основа присъда няма да има.

Полицаите бяха много словоохотливи в началото на разследването. После някак си млъкнаха и започнаха да говорят неясно и неубедително. Налага се обаче като са казали А, да кажат и Б.

Защото много хора не са убедени, че Русинов е пуснат основателно.

Oще: карбовски  несъответствие  николай русинов  пламен трифонов  показания  убийство  яна кръстева 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.09.2010, 17:11

22 Белия татко | 06.08.201101:30

Фьодорчо, приличаш на неказан изнасилвач, който се опитва да защити събрат.
Ти верно ли само като изнасилваш ти става?
Русинов си е виновен 100 процента за това, че е изоставил момичето. Дори друг да е физическият убиец - за което след тази статия изобщо не съм убеден - той е моралният. Тъпото надрусано, грозно, дебело, шкембесто импотентно педалче си е тръгнало и е оставило момичето само.
Фьодорчо, и ти ли така правиш бе, чекиджия импотентен, грозен малкопишковец?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.09.2010, 16:38

21 Федор Венедиктович Езерский | 05.08.201103:17

"А прокуратурата, преди да получи тези отговори, не би следвало да заявява, че въпросния герой Николайчо е невинен като детска сълза..."
Интересно? А да заяви, че е виновен ли? Като оня прокурор срещу оня бивш министър - "Ти си престъпник! Лежи долу!" Чуди се Чуди се Чуди се
А посла 20 - 30 000 евро заради причиненото прихическо неудобство и прочее лиготии?

Да... доста плитък коментар. Точно като за този форум Смее се Смее се Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

20 KingoftheROAD | 04.08.201123:13

Я па че сакаме, да му напрайм тва, което той направи на Яна, само нема да го довършваме напълно, и че го оставим да се мъчи Палав Много щастлив Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.04.2011, 13:15

19 Чарли Шийн | 04.08.201122:05

не бих го оставил да се измъкне, ако бе моето дете - щеше да ми разкаже всичко с подробности по минути, без адвокат
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

18 KingoftheROAD | 04.08.201117:01

17 Vessel Gagov

Рибата се вмирисва откъм главата. Там е гнилата ябълка. И на тоя Русинов и на още много места в България има много гнили ябълки. Какво ли ще стане когато повечето изгният напълно?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.08.2011, 15:20

17 Vessel Gagov | 04.08.201115:42

Доста плитки коментари \за съжаление на този форум\ на тази критична публикация. Въпросите, които авторът задава, до голяма степен отразяват отзивите под предишната публикация по същата тема, за която се споменава. И тези въпроси са съвсем рационални и на тях едно непреднамерено разследване би трябвало да даде ясни и точни отговори. А прокуратурата, преди да получи тези отговори, не би следвало да заявява, че въпросния герой Николайчо е невинен като детска сълза...
Аз отивам по-нататък и задавам въпросът: "Коя е гнилата ябълка в случая?". Къде се къса "конецът" в правоохранителната система? А, противоречията в изказаните от Николай с мисловно напрежение съждения и неговото поведение изобщо не коментирам. Боклук.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

16 KingoftheROAD | 03.08.201123:16

Тоя не го давам на никой, искам го за мен. Даже и на бае Миле нема да го дам Палав Много щастлив Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.03.2011, 20:11

15 Копа | 03.08.201120:41

Тоз Николайчо, бахти бота! ДВА литра концентрат!!!, два хапа, няколко цигарки, показал, че е мъж, дремнал и в 5 и 30 станал и си тръгнал! Абе някой иска да засенчи Ангел Каралийчев, май? И сега ако не се работи в полицията по него, поне знам кой че бъде третия български космонавт! Този момък е по-здрав от чук и със сигурност много по-умен от него.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.07.2011, 12:57

14 Мина | 03.08.201119:03

Никой, 10, аз поне се "утешавам", че заради това, което излезе на яве, вече няма да има заблудени девоийки като онези "7-8", които след половин час от запознанството си си лягали с него! Даааааааа бе, даааааа! Както и да е, надявам се от днес нататък никоя жена никога да не си легне с него!!! Лош или много луд
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

13 Thea Atanasova | 03.08.201118:54

Българският народ стана по-див от маймуните в Зоопарка... Дори това, че имаме заведения с името "Маймунарника" говори достатъчно...
   

оценка

+0 -0