Агресивността на Кремъл застигна и България | webcafe.bg
Webcafe

Агресивността на Кремъл застигна и България

Илиян Василев
12.10.2014, 18:30 (обновена 13.10.2014, 15:02)
руският вицепремиер дмитрий рогозин на оръжейното изложение "оборонекспо - 2014"

Снимка: © Getty Images

Не случайно в България не съществува спор относно признателността ни към Русия за освобождаването ни в резултат на Руско-турската война. Погледнато в материален аспект - веднага след войната сме си платили за това, че са ни освободили.

Туитърската акция на Дмитрий Рогозин и последвалото изказване на говорителя на Министерството на външните работи на Русия освен да окажат натиск в предстоящото договаряне за състава и характера на българското правителство, са и признание за провала в руската външна политика. Надеждите, че Русия ще съхрани лостовете си за влияние след влизането на България в НАТО и ЕС, се оказаха напразни.

Никой не беше предвидил, че Путин ще стигне до открита конфронтация със Запада, при която нито едно българско правителство не може да има избор освен да изпълнява съюзническите си задължения към тези два блока.

Енергийният шлем, на който толкова много се разчиташе за схемата - политическа ориентация на Запад, икономическа зависимост на Изток - не сработи. "Южен поток" е блокиран.

Стремежът на Русия при предстоящите преговори за съставяне на българско правителство е да очертаят "червените линии" на своите интереси и да изолират "антируските" (в тълкуването на Москва) политически фактори - президент, служебни министри и най-вече подкрепящите тезите им преговарящи с ГЕРБ.

Целта е ясна - коалиция тип "Южен поток". Посланието е: или ще си запазим влиянието си в България, или ще я дестабилизираме до степен тя да бъде безполезна за ЕС и НАТО, а българите да се обърнат срещу Европа.

От моята практика зная, че официалните реакции чрез руското външно министерство са обикновено балансирани и не са частта, от която трябва да се безпокоим. Опасната част идва от активирането на неформалните канали и най-вече на местните проводници на влияние и въздействие. Затова не се учудвайте, ако тези дни има засилване на дейността на традиционните политически и бизнес фактори, които да развият подадените от Москва теми за"предателствата" на президента Плевнелиев, усилени внушения за чувство на историческа вина или откровено неспокосани реакции на босове на футболни клубове, опитващи се да "ударят рамо" на "Южен поток".

Няма смисъл да обръщаме прекалено голямо внимание, защото губим ценна обществена енергия. Но си струва да реагираме на недостойните обвързаности на миналите заслуги на Русия със сегашните "дългове" на съвременна България. Трябва спокойно, но твърдо да отстоим своето право на различие и идентичност.

Тезата за "неблагодарните" българи не е нова, но досега не е изразявана с подобна арогантност. Като посланик в Москва винаги съм защитавал схващането си, че признателността на България към тогавашните руски, украински, финландски, румънски войни и техните генерали не подлежи на съмнение или уговорки. Съвременните руснаци и българи заедно трябва да бъдат в равна степен признателни към предците си. Но съвременниците не дължат нищо един на друг за миналото, а само за това, което са направили в настоящето.

Всяко поколение изгражда своите мостове на общуване, по които текат признателност и уважение. Ако колегите в руското МИД (Министерство иностранных дел Российской Федерации) не разбират това - толкова по-зле.

Това не е урок, който се учи в късни години.

Не случайно в България не съществува спор относно признателността ни към Русия за освобождаването ни в резултат на Руско-турската война. Погледнато в материален аспект - веднага след войната сме си платили за това, че са ни освободили.

Погледнато в духовен план - признателност има и ще има - независимо от вековете и правителствата. Затова тихо и безшумно се грижим да съхраним паметта за великото дело на тези знайни и незнайни воини и генерали, дошли да ни освободят.

В същото време в самата Русия много паметници на нашите общи герои се рушат, тънат в забвение или се премахват - като паметника на генерал Скобелев в Москва.

Съвременните поколения руски граждани могат само да се поучат от начина, по който се грижим за паметта на руските войни у нас. Така че и тук, ако има признателност, то тя не е към съвременното поколения управленци в Русия.

Лошото на историята е, че тя съхранява и примери за предателства към България от страна на Русия. Българският народ няма причина да бъде "признателен" на Русия за действията и при Александър Трети, при Ленин и Сталин, и през целия период на Съветския съюз.

Най-вече, защото вместо да се интегрираме с европейските политически, икономически и цивилизационни ценности сме били принудени да съучастваме в роден в Русия проект за глобална доминация какъвто беше "световната социалистическата система". И това без да имаме право на избор, с хиляди жертви и с цената на обезглавяване на интелектуалния и политически елит на българската нация.

Всеизвестен факт е, че няма загинал съветски войник на българска територия при нахлуването на Съветската армия, но има много българи загинали в резултат на прякото ръководство на репресиите в България, дейността на отрядите СМЕРШ и партийните комисари изпратени от Москва. И в тази сметка пасивите, ако има такива, са за наследниците на съветския тип политика в лицето на Дмитрий Рогозин и говорителя на МИД, който се възмущават от интервюто на българския президент.

А той не казал нищо повече от общата констатация на цяла Европа, че Русия на Путин е агресивна страна, която не уважва своите партньори и техните интереси.

Не случайно в някои страни от постсъветското пространство отправят искове към наследника на Съветския съюз - Русия - за обезщетения и компенсации за щети в резултат наложената със сила съветска система.

В България, именно защото сме мъдър и почтен народ, предпочетохме да замълчим по темата и да гледаме напред. Замълчахме и по-много други теми - като ликвидационната квота от СИВ, която бе експроприирана от Русия, регулярните "санкции" срещу българския износ на стоки и услуги, в резултат на които днес сме на дъното по износ в сравнение с другите страни от Централна и Източна Европа. И днес продължаваме да гледаме общата картина и мълчим по редица факти и обстоятелства от двустранните отношения, по който на практика не съществува равноправие и партньорство.

Всяко поколение допълва своята страничка в историята на българо-руските отношения. Днешното не е изключение. Но отношенията между нашите народи не се свеждат само до интересите на група олигарси около президента Путин в един или няколко проекта в енергетиката. Ако днешна Русия посяга от най-близките си братя и сестри в Украйна, ако тя всекидневно се ангажира с агресивни думи и действия спрямо други нейни близки страни и народи, с които доскоро са съжителствали в рамките на една страна или система, какви изводи да си направим в България?

Не Русия, а България де факто дава ежегодно своя немалък дял от финансиране на вертикала на властта в Русия - не само защото търговския ни баланс е с тежък дефицит за нас, но и защото България е лишена от правото да купува своите енергийни ресурси на глобалния пазар и всяка година плаща на Русия монополна енергийна рента от над 5 милиарда долара!?. Не само, че не получаваме отстъпки, но плащаме и по-високи цени за природния газ и достатъчно високи цени за внесения суров нефт при ниски преработвателни такси в рафинерията. Преработвателният бизнес не е лек, но е факт, че от години, ако има изобщо печалби от Лукойл, те се символични. Нямаме никаква привилегия и при цените на горивата, защото докато цените на суровия нефт спаднаха - с изчистена валутна компонента - от 7% в бензиностанциите съкращението е с малко над 1%.

По всички проекти на енергийния шлем сме в минус, като нетен резултат.

Накратко, не Русия ни дава нищо даром, за всичко си плащаме и то с лихви, т.е. при отрицателен за нас платежен баланс, т.е. не Русия нас, а ние я финансираме. С посочените по-горе 5 милиарда долара можем да купим енергоресурси от други износители, без да ни поставят политически условия, или да ги вложим в местен добив. Но в продължение на години тези възможности са съзнателно блокирани.

Инвестициите на руски граждани в недвижими имоти и в туристически услуги също не са улица с еднопосочно движение, която Кремъл се стреми да използва като забранява на държавни служители да инвестират у нас. Нарастваща част от приходите в българския туристически сектор се реализират от руски компании, при затворен цикъл на добавената стойност и намаляваща остатъчна част у нас. Но това е нормално и логично и никой не прави от това въпрос.

Давали сме и ще продължаваме да даваме подслон на много емигранти от Русия - като се започне от белогвардейците, мине се през дисидентите и се завърши с гонените от режима на Путин.

Добра дума ще намерим и за негови привърженици, защото нищо не е вечно.

Атаката срещу България е не само опит за пряка намеса при формирането на следващото правителство, но и в по-общ план представлява част от стратегията на Кремъл да дискредитира традиционни дестинации за туризъм и бизнес за средния и малкия руски бизнесмен или държавен служител, за да омекоти недоволството му от предстоящите ограничения върху пътувания и възможността да инвестира зад граница..

Каквото и да правят в Кремъл, обаче, България е и ще бъде привлекателно място и пристан за руските граждани и инвеститори, които искат да се спасят от несигурността и нестабилността в Русия. Без значение колко пари и усилия изразходват, за да налагат Крим като задължително място за инвестиции и туризъм. И все път когато пожелаят нашите руски приятели и гости ще могат да се поклонят пред паметта на загиналите руски войни.

Рано или късно Путин ще "затегне колана" на обикновения руски граждани - ще въведе контрол върху валутните операции и ограничи свободата на придвижване. Двуцифрената инфлация и сриващата се рубла неизбежно ще родят обществено недоволство и протести, който той не може да управлява безкрайно.

Затова му трябва външен враг и външни причини за провалите му.

България и българите отказват да бъдат този враг и да служат за оправдание на чужди грехове.

"Газпром" призна, че рекордно скъпият проект "Южен поток" ще стане още по-скъп, което е признак, че няма да може да си го позволи. И тъй като основната му цел бе политическа - чрез декларацията на говорителя си МИД и туитъра на Рогозин - Русия търси да си осигури изход с ползи - политически дивиденти и влияние в България, без да го строи, като конвертира и насочи недоволството си в полето на историческата вина на българското правителство и блокира българския президент. Така ще успее да осигури подходяща среда за коалиция "Южен поток". Не е тайна, че именно с привлечените по заръка от Москва в последния момент гласове на русофилите, основно от БСП, Атака успя да влезне в Парламента.

Надявам се българското правителство, колегите от Министерството на външните работи и българските политици да запазят добрия тон и да ориентират реакциите си по дългосрочните интереси на България и на балансираните българо-руските отношения, като съхраняваме отворените канали за комуникация с максимално широк кръг от руски политически, бизнес и културни представители извън "недоволните" от България в Москва..

Агресивността е разрушителна само когато е взаимна. Не трябва да го допускаме.

Oще: българия  външна политика  дмитрий рогозин  илиян василев  кремъл  преговори  рогозин  русия  руско-български отношения  южен поток 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 06.06.2014, 10:38

113 The Seeker | 17.10.201422:52

Апропо, Владимир Вольфочив Жириновски е Евреин също - нищо лично Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.06.2014, 10:38

112 The Seeker | 17.10.201422:23

@deowin | 14.10.201419:46
"Открай време се знае, че клоунът Жириновски казва това, което мисли Путин, но не му стиска да каже сам."
#Това пък от къде го измисли. Техния Жириновски е като нашия Жорж Ганчев – много шоу малко работа.
Ето един пример, в разрез с твоето твърдение:
http://www.youtube.com/watch?v=pq6L4QRnW1I

„Апропо, щом ще правим паралели между Русия и САЩ, припомнете ми за американски политик, който да си е позволил да обиди българския народ по начина, по който го направи Жириновски. В пряка реч, защото все пак всеки може да каже "ми начинът, по който Обама помаха с ръка, според мен е нагъл и ме обижда". „
#Веднага ще ти припомня – може и да си бил в БГ по това време.
Годината е 1997, семинар в Боровец, посланикът на САЩ – Ейвис Боулън казва, цитирам: „Вие (Българите) не ни трябвате повече от 4 милиона” – и това ако не е изказване СРЕЩУ БГ здраве му кажи. По запознатите могат да направят историческа съпоставка с плана Ран-Ът от старта му до сега.

@Оня Дето Го Трият | 15.10.201400:00
„Но в случая нищо не е станало. Това дето ви казваме отдавна, че сте гъзолизци пред чужда държава, просто са го потвърдили и от там.
Черно на бяло. „
#На всяко гърне ...
Стига си изкачал толкова рязко от никъде, стряскаш ме .
Извинявай, след такива изказвания в подкрепа на Запада и САЩ, кой на кого е гъзо...ец, ... черно на бяло 

@Ролинс | 15.10.201401:21
„За Украйна вече няма заплахи, там Руснаците директно си финансират терористи.”
#Първо са сепаратисти (терорист идва от думата терор и се използва за определение на хора които НАПАДАТ, не тези които се защитават – семействата и домовете си) - заболяха ме пръстите да повтарям.
И второ – както всички америкалофили коментираш грешно ситуацията – запада инвестира в скинари, Русия помага на защитаващите се.
Ако едни платени скинари обстрелват ежедневно населено място, без да подбират жени, деца, старци и сепаратисти – т.е. трепят на ред – кой от двете страни е терориста, м?

@Павел Ангелов-Пулиев | 15.10.201413:12
Нов сте във форума, но въпреки уважението ми към по възрастните, ще възразя с мнението Ви:
„Докато Путин управлява Русия сътрудничеството между нея и Европейския Съюз е невъзможно.”
#Избора го правят от запада, не Русия инициира това отношение – да не се връщаме в годините, преди създаването на ЕС и още по преди, основно взаимоотношенията между Англия и Русия (и не само). Русия винаги е била мишена на запада (от 200 г. и на САЩ) и почти винаги е била в позиция на отбрана – не тя е инициирала и таргетирала страните от Европа.
Каквото повикало, такова се обадило – преки и скрити нападки срещу Русия в годините до сега от Европейски страни трудно могат да постигнат добри взаимоотношения в днешно време.

„Крехък е и световния мир.”
#Много вярно – но кой е световния жандарм в момента, който клати лодката?

„Ролята на ООН е основно компрометирана.”
#Вярно и похвално – отново има двуполюсен модел. И въпрос – къде беше ООН като се сдърпаха Гърция и Турция преди време за острова – и двете бяха член на ООН?

„За съжаление, руският народ вместо да бъде възпитаван в дух на сътрудничество с Европа и САЩ се надъхва с пренебрежение и омраза към останалите народи и управления.”
#Не смятам, че който и да е народ трябва да бъде „възпитаван” . По-скоро абзаца звучи – да се прекланяме и слушаме ЕС и САЩ – защо? Не се надъхва за омраза към никого – просто е свободолюбив. Към омраза надъхва гореспоменатия жандарм.
Русия сътрудничи с тези, които желаят да са в сътридничество – стотиците милиарди в стокооборот от ЕС към Русия (преди ответните Руски санкции) е добър показател за това.

„В частност, русия винаги е гледала на своите съседи, в т.ч. и на България, като на дребни мъничета, които може само милостиво да погали по главата, но не и да се вслуша в техните нужди. А при нужда може и да ги поограби, нали затова е голям брат!”
#Русия почти винаги е помагала на така наречените от Вас „мъничета” (когато те не са били срещу нея) – да си припомним милиардите инвестиции от Русия към България по време на СССР във форма на машини, суровини и пряко финансиране. Вие най-добре от нас (по-младите) би трябвало да знаете и да сте видели каква е била БГ веднага след войната и каква е станала преди началото на прехода – с чии пари е станало това – ЕС или САЩ?


„Позицията на Русия при Путин е заплаха за световния мир, ако той се съюзи с арабските страни и въвлече в него велики страни като Китай, Индия и др.”
#Позицията на Путин е заплаха за плановете на запада и „жандарма” да тероризират света и извиват ръце и за никой друг. Те вече парираха няколко войни подети основно от „жандарма” (Сирия, Иран, до голяма степен в Украйна има крехък мир отново заради тях) – ако парирането на война е заплаха за световния мир, кое не е?

Китай и Индия тепърва стават „велики страни” – едната наследила строя от Русия, и двете отърсила се от запада (основно Англия) – те са били „възпитаван в дух на сътрудничество с Европа” и това не им е донесло нищо хубаво (едните са били опиянени от опиума изнасян от Англичаните, другите са били почти роби на същите) – общото между тях е, че и двете са започнали да стават „велики страни” като са се отърсили от прякото влияние (и „възпитание”) на запада.
Ще е много интересно ако сработят в ново-оформилия се икономически съюз с Русия – скоро не се знае, коя фракция ще е догонваща .

„Не ни остава друго, освен да чакаме...колко дълго никой не знае.”
#Напротив, г-н. Пулиев, остават ни много варианти – освен, ако не мислите, че бъдещето на БГ е единствено в паразитирането (гъзо....нето) по/на тази или онази велика сила. Време е БГ да се събуди от 25 годишния сън и да започне да прави нещо егоистично за собствения си интерес, а не да чака трохи от тези или онези!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.12.2010, 12:04

111 LaForce | 17.10.201415:24

има много начини да гледаш. едно и също нещо се вижда много различно от различни позиции.
Безспорно интерпретацията за която говориш има смисъл.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.05.2013, 01:45

110 Conspirator | 17.10.201413:53

LaForce,направо ми прибра акъла с последния ти коментар.Пък аз си мислех,че съм конспиратор.
''Решителите'' са толкова напред с ''материала'',че е вероятно да решат проблема и със самите себе си?А дано,ама надали.
Моят метод на размишление винаги започва с Cui bono/в полза на кого/.В случая с Русия нямам съмнения.Отказаха категорично да бъдат безгласна суровинна база на ''световната демократична общност''и бяха наказани със собствена ''Сирия''/Новорусия/,която да легитимира изпитаният метод на икономическите санкции.Както казва Ташунка Витко/във великият диалог с Ташунка Сапа/,ако не можеш да подпалиш вигвама на врага,подпали съседа му.Докато е зает да гаси огъня НИЕ ще изядем бизона.
''Бизонът'' е споразумението от 1916 година ''Сайкс-Пико",което е определило границите там преди близо 100 години,но не е предвидило държавата Израел и нейната отбранителна стратегия.Затова сега ще се наложи малко ''шев и кройка'',което лесно ни отвежда до ''Армагедон''.Справка-Библията.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.12.2010, 12:04

109 LaForce | 17.10.201412:32

Алилуйщина | 17.10.201411:01

Напротив, днес е лесно да се отгатнат плановете, заради глобализма (реалното текучество на информация по целия свят в реално време). Стига да знаеш кое е същественото и кое захранка за шарани (нещо изключително рядко срещано е да знаеш кое е съществено обаче).

Информационната революция промени света още веднъж също както земеделската и индустриалната - а именно промени го извън възможностите на движещите сили или управляващи да предвидят.

И макар че (или пък точно защото) основите на системите за глобални комуникации са поставени от финансовите и военни господари на вчерашния свят, днес точно тези технологии са техния унищожител или по-скоро трансформатор (криптовалути, кибервойна, алтернативна медия).

Колкото до противопоставянето и случаите на агентът на разузнаването Путин, възпитаника на сороски университет Олбран и други "противопоставяния", ще ти припомня, че основния способ на "решителите" е да решават чрез създаванто на конфликти (в духа на диалектиката) на които предлагат предварително начертани решения (контролират всички изходи от ситуацията чрез задаването на входните параметри).

Доколкото съм запознат най-голямата опасност (за решителите, като такива) е опасността скоростта на промяната да превиши възможностите на населението да я възприеме. За целта най-често се използват войни при които народите приемат огромна скорост на промяна без да могат да идентифицират истинския и източник (технологиите въведени втората световна) и без да разрушат структурата на управлението си.

Естествено промяната засяга и самите решители и е много вероятно да бъдат променени и те драстично според мен.

Но един български билдерберг каза че в края на миналия век основното притеснение е не силната (по това време унищожена на практика) Русия, а точно обратното - слабо лидерство там и произтичащата нестабилност... е по-обединена русия около лидера си никога не е имало... изглежда решителите са се справили добре и този път!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.03.2014, 15:47

108 Алилуйщина | 17.10.201411:01

Conspirator | 16.10.201402:39..................................
Без съмнение, съмнението ти буди интерес.Не бях се замислял за подобно.Смятах че,ще я карат по старата процедура,както в бившите соц.страни-пари идват от Запад, и се връщат само под формата на заеми, увеличаващи дълговото заробване на страната… Не мога,не се наемам да дам компетентно мнение,съжалявам!Не съм запознат добре относно това…Виж едни лукави хора какво са вършели преди 150г.

"Малкото, които разбират системата, са дотолкова
концентрирани върху личната си изгода или са дотолкова
зависими от нея, че из между тях никога няма да има
опозиция. Голямата маса от хора обаче, умствено не са в
състояние да проумеят и те си носят бремето без да се
оплакват, вероятно и без някога дори да заподозрат,
че тази система е техен враг."
Братята Ротшилд, до техни американски
бизнес-партньори 28.06.1863

Доста трудно ще да отгатнем плановете,които се кроят сега.
Но вече знам, че подобни планове могат да бъдат осуетени,примерите- Орбан и Путин.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 09.03.2014, 15:47

107 Алилуйщина | 17.10.201407:40

Deowin…………..
Зърно-През 1999-2009, селското стопанство на Руската Федерация, демонстрира стабилен растеж, а страната се превръща от зърно вносител, в третият по големина износител на зърно, след ЕС и САЩ…………………….http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D0%BA%D0%B0_%D0%BD%D0%B0_%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F…………….

Долар-,,че ако не беше падането на курса покрай кризата от 2008, то рублата може би щеше сега да е не $40, а $50,,……………..АКО не бяха санкциите срещу РУСИЯ, то рублата може би щеше сега да е не $40, а $20.Така че, с ,,АКО‘‘ не става работата.

Митата- Невероятно,но факт!,,Руските петролни компании с огромен ръст на печалбите.
Рекордният ръст на печалбата на петролните компании е резултат от обратния ефект на „ножиците на Кудрин": експортното мито върху петрола се повишава, изоставайки с два месеца от растящите петролни цени.

Цената на руския петрол през първото тримесечие се увеличи с 15% до 100 долара за барел, а експортното мито за този период се повиши само с 2% до 338 долара за тон. През второто тримесечие тази тенденция ще продължи.

Макар, че митото бе увеличено през април до 398 долара, суровините поскъпват много по-бързо и причини за намаляването на цената на петрола няма: барел поскъпна през април с 7,95% до 110,57 долара, а барел за същия период поскъпна с 8% до 106,42 долара‘‘……………. http://news.expert.bg/n161057
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 09.09.2011, 08:58

106 янаки | 16.10.201423:03

Не си правете майтап с това, каква икономическа сила бяхме като държава по времето на бай Тошо. Не знам дали е вярно, но казват, че той бил казал, че „това което се построи в България по мое време, вие няма да можете за същото време да го бойДИШете!” Има нещо вярно, щом всяка година се изнася скраб за 2-3 милиарда лева.
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 05.02.2011, 12:23

105 AlahAkbar | 16.10.201422:47

Тия наште русофилски тролове не са дорасли и до рубладжии. Живи копейкаджи са. Много щастлив смешник смешник
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

104 deowin | 16.10.201422:05

>1.Под зърно се разбира пшеница

Погледни линковете. В производството на пшеница Русия нито е трета, не е била трета през последните 5 години, и определено не е била трета всяка година през последните 5 години.
Сега очаквам да кажеш "да, излъгах за това трето място". Защото, да, излъга.

>usdrub Погледни графиката посочена от теб,май има едни числа около-29.

Да, има. И свършват преди около 3 години, от когато до сега курсът е над 30, като от 2008 насам неизменно се покачва. Всъщност, покачва се доста монотонно и преди 2008, което означава, че ако не беше падането на курса покрай кризата от 2008, то рублата може би щеше сега да е не $40, а $50.
Ако не вярваш на графиката и на собствените си очи, пусни някакъв time-weighted average, например Gaussian kernel smoother - една монотонно растяща функция би била очевидна дори за дете.

>защо са вдигнати митата

Защото, както ти сам каза, налива пари в празната тогава хазна.
А това с вътрешния пазар е смехотворно - няма никаква логика Русия да изнася такива гигантски количества енергийни източници (припомням - 2/3 от съвсем не малкия й експорт), ако това означава недостиг на вътрешния й пазар. Митата по принцип са пазарен механизъм - горепосоченото би имало смисъл да се прави единствено, ако енергийният добив в Русия беше контролиран от частни компании. Но не е. Почти изцяло държавен е.
   

оценка

+2 -1