Убийствената София | webcafe.bg
Webcafe

Убийствената София

арх. Евгения Ходкевич, арх. Борис Енев - Fordewind Architecture
04.05.2014, 16:37 (обновена 06.05.2014, 10:42)

1 от 7 снимки Назад Напред

София

Няколко набързо напечатани бележки A4 и една провиснала бялочервена лента са единствените следи от тежкия инцидент, случил се преди броени дни в градинката пред НДК

Няколко набързо напечатани бележки A4 и една провиснала бялочервена лента са единствените следи от тежкия инцидент, случил се преди броени дни в градинката пред НДК. И три торби с пясък.  Тт два дни те пазят десетметровата смъртоносна пропаст в най-посещавана градинка в българската столица.

На официалната страницата на Столична община за трагичната случка от НДК нито дума-„Кметът на София Йорданка Фандъкова провери изпълнението на ремонта на бул. „Цариградско шосе"" и „Столичното 88 СОУ „Димитър Попниколов" има нова спортна зала" .

Aргументът, че от 30 години нищо не се е случвало при фонтаните на НДК, не e аргумент в защита на столичната управа, не e и аргумент в защита на софийската кметица, a доказателство за безотговорно безхаберие, което цари на „Московска" и всички на нея подлежащи служби - ДАГ, столичен инспекторат, малките общини с главните си архитекти и инжинери, ДНСК и други общински и национални служби осигурчващи нашата сигурност.  Изказването, че от 30 години нищо не се е случило е по-скоро доказателство, че 30 години вече е могло да се случи нещастие в градинката на НДК и че Софийска Община не е намирала за необходимо да осигури за нейните граждани и посетители безопасна градска среда.

Според служител на столична община, нямало конструктивен начин да се осигури ефективно 10 метровата дупка и на мястото нямало как да бъде поставен предпазен парапет. Явно няма и възможност предпазната лента да се сложи на сигурно разстояние преди пропастта. Явно надписите трябва са толкова дребни и толкова близо до дупката, че за да ги прочетете, вече влизате в опасност.

Явно не съществуват и разбираеми знаци и пиктограми, които да предупреждават за опасността. Децата, които не могат да четат, хората със слабо зрение и чужденците явно кучета ги яли.

Ако няма друга конструктивна възможност, защо тогава преградите пред Народното събрание не се изграждаха вместо от метални парапети, от червенобели лентички с бележки: „ВНИМАНИЕ! ПРОТЕСТИРАЩИ ГРАЖДАНИ", или „ПАЗИ СЕ! ОПАСНИ НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ!"

Защо  в името на сигурността и човешкия живот не се предприемат същите мерки както за спокойствието на Народното събрание?

Законът задължава при височина над 90cm да бъдат поставени парапети. Нормативите отбелязват, къде, как, колко висок и какъв точно трябва да е парапетът. Ако са стъклени, какво да е стъклото, ако са от метал, да не може да послужи за стълба и да даде възможност за изкачване. Aкo на една дупка не може да бъде поставен парапет, тогава трябва да бъде премахната дупката.

Трагедията, случила се пред НДК, няма да е последният инцидент, причинен от бездействието на Столична община.

Редица капани застрашават гражданите в София. Разгледайте стъкления парапет около дупката на Ларгото. Въпреки че стъклата са триплекс, те не са достатъчно дебели, не са закалени и не са захванати сигурно. Стъклата са частично пукнати, счупени, държат се по чудо или вече липсват тотално и допускат свободно падане.

Обърнете внимание на опасните „рампи" за детски колички и хора в неравнопоставено положение, където наклонът вместо законните 5% стига до 60%.

Обърнете внимание на множеството опасни за децата ни общински детски площадки. Обърнете внимание, че на много от стълбовете за градското осветление зеят открити кабели на височината на детските ръчички.

Обърнете внимание, на колко много други места в общественото пространство на София човек може да падне поради липсващи или прекалено ниски парапети.

Обърнете внимание на парчетата мазилка, които падат от кооперациите, на падащи дървета, опасни рекламни пана, на препълнените маршрутните таксита, шайките радикали около мачовете, и да, обърнете внимание и на хайките бездомни кучета, които все още обикалят града. Ако кметът Фандъкова мисли, че не е нейна отговорност или че не може да се справи, тогава наистина трябва да си подаде оставката. По-добре днес отколкото утре.

Eдно десетгодишно дете се бори от три дни за живота си, защото e паднало в една свободно достъпна и неосигурена пропаст в центъра на София, играейки там с баща си. Искаме да изразим нашето най-искрено съчувствие на семейството на пострадалото момче. Нашите надежди и мисли са обърнати към неговото спасяване и оздравяване.

Oще: дете  инцидент  ндк  столична община  фандъкова  фонтан 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 30.01.2014, 19:15

17 The Correct Answer | 06.05.201418:56

Мадам Мануела - както и Хаос

на вас какъв точно ви е проблемът ? живеете в държава с огромна бюрокрация, за какво, мислите, им се плаща. както национални, така и европейски пари текат в тази бюрокрация, и, изглежда тя също се счита за отговорна, защото във всяка община в София - а сигурно и в Ст.Загора - има собствеб ОТДЕЛ ЗА Архитектура.

за какво, мислите, че е той, Хаос, както и Мадам М. ? не само за да си купуват кифли отсреща.

замислете се, както казах, поемете отговорността за това че и вие трябва да контролирате държавата, въпреки че разбирам вашето отчаяние и оттам безделие.

а аз ще се оттегля малко от форума, защото не съм от общински отдел по арх. и следователно имам и други заетости. беше ми приятно, чао засега.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

16 Manuela Gerenova | 06.05.201416:50

Какви са тези сравнения ли? Изброявам ви потенциално опасни места и то на прима виста. На които без родителски контрол ще има грозни инциденти.
За мен тук няма втора страна. Има родител, изпуснал детето си от погледа си. Всичко друго според мен е оправдание и поредното потъване в самозаблуди, самоизвинения и безхаберие.

П.П.: Въздържах се да го кажа досега, но имам наблюдение, че все повече родители отглеждат първокласни призьори за наградите Дарвин. Това в статията, което отричат като аргумент - че за еди-колко-си години никой не се е утрепал... Ами, аргумент си е. Ставаме свидетели на все по-странни и страШни изпълнения от небрежност и липса на елементарни умения.
   

оценка

+2 -3

Регистриран на: 14.09.2012, 17:17

15 Xaoc | 06.05.201416:37

Съжалявам за трагедията на детето, но държавата тук няма вина. Аз ако реша да ходя по покрива на някой блок и се подхлъзна, сам съм си виновен. Затова хората имат очи - за да гледат къде ходят. А затова децата пък имат родители - за да гледат къде ходят децата им.
И не ми давайте за пример Европа, където всичко е толкова уредено и за всяко нещо има знаци, табели и указания, че само дето няма инструкции за рязане на хляб. Ако искате да ви е като в Европа, да се осигурят европейски бюджет и европейски заплати. След като никой не е успял да го постигне, вие които лаете по форумите ли ще го постигнете? Ами заповядайте - никой не ви спира да гласувате, основавате партии, фондации, движения. А през това време аз също си имам моето право на мнение, колкото и минуса да ми слагате.
   

оценка

+1 -3

Регистриран на: 05.05.2014, 19:05

14 Kiril Gotsev | 06.05.201412:28

Не искам да те обиждам, но или си сляпа или не си прочела какво е написано преди това. Има два важни фактора за това което се е случило и един от тях е родител, а другия познай кой е ? Какви са тези сравнения с удавяне в море, Шипка, асфалт, земя и т.н. Това се случва в центъра на София и трябва да си наистина овца, че да не ЗАБЕЛЯЗВАШ или ОТРИЧАШ колко ниски са парапетите ТАМ (ако въобще това може да се нарече парапет ) !! Аз приключих с писането, защото вече става досадно... Остава само да се молим за оздравяването на детето !! Аз потърсих информация, но не мога да открия такава за сегашното му състояние. Знам, че е в кома Тъжен
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

13 Manuela Gerenova | 06.05.201411:41

За мен няма по-"овча" мисъл от това, че непременно, винаги, абсолютно и ексклузивно държавата е виновна и никога вината не е лична.
Ако утре дете се подхлъзне и претрепе по стълбите на Шипка? Падне на Чудните мостове въпреки парапетите и табелите там? Подхлъзне се в пропаст при някои излет? Удави се в морето, въпреки спасители и шамандури? Пак ли държавата. Сигурно... Тя държавата трябва да ти гледа децата, твоя е задачата само да ги родиш, после какво има да им гледаш... Имаш си държава...
Да, няма как очите ти да са на шест всеки път, не се живее на тръни от ужас да не стане нещо с детето. Или да държиш наследника на каишка, за да не стане гаф. Или да го заключиш в тапицирана стая. Но безхаберието не бива да се оправдава. Осъзнавам, че да си родител е безкрайно трудно. Но в случая става въпрос за предимно родителска грешка, за съжаление - фатална.
Знам, че така казано звучи жестоко и безсърдечно за някои, но не можем за всичко да търсим вината извън себе си и почти винаги в "Държавата", все едно е живо същество. Не може за всеки родителски фал да казваш "Тя държавата е виновна, не той". Бягането от лична отговорност е по-страшно от липсата на табели (не ми се захваща как никой българин не обича да чете табели въобще и дали табела на фонтана щеше да е изобщо от полза).

П.П.: Това с бетона беше ирония.
   

оценка

+3 -2

Регистриран на: 05.05.2014, 19:05

12 Kiril Gotsev | 06.05.201410:58

Мануела, ама ти сериозно ли ? Не разбра ли, че там където дори има потенциална опастност ( като ТОВА място от където е паднало момчето и ОЩЕ МНОГО ДРУГИ ) трябва да се сложи знак, табелa или нещо на което да обърнеш внимание по какъвто и да е начин. Няма навсякъде десет метрови пропасти, че да се обезопаси всичко, а пък това за наливането на бетон е пълна глупост излязла от твоята глава и аз съм далеч от нея... Стига с тази овча мисъл Удивителна
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

11 Manuela Gerenova | 06.05.201409:17

То за хора като вас Държавата е виновна за всичко, дори за лошото време. Родителят в тая България никога не е виновен, дори когато е опасен за децата си.
   

оценка

+2 -2

Регистриран на: 30.01.2014, 19:15

10 The Correct Answer | 06.05.201400:29

да се 'облече всичко в бетон' не е единственият начин да се вземат мерки. от спазване на - законните ! - материали до поставяне на четлив знак за опасност има толкова креативни начини. повтарям, не пътувате в чужбина. никъде в западния свят не изобилстват такива безобразно примитивни начини да се убиеш и раниш: не, в Ди Треви не се хваща ток.

моля да преосмислите позицията на овца, която смята, че винаги децата и родителите са отговорни, а не държавниците, поставени на власт тъкмо с тази цел. такива личности като вас вредат на гражданското общество, на всякакви положителни промени и напредък. живеем в изостанала бедна държава тъкмо защото вие дърпате назад и надолу.
   

оценка

+3 -2

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

9 Manuela Gerenova | 05.05.201423:52

Напротив, из света има много места, които са потенциално опасни. Реално твърдата земя/ асфалт под краката ти е потенциално опасна. Деца умират и при падане от катерушки и пързалки. Хайде да оставим вече "Вие не знаете". И в Ди Треви виждам начини да се пречукаш. В 99% от фонтаните и в огромен процент от забележителностите има начин да умреш.
Аз пък съм против поредното изпляскване на парапети, огради, обезопасения и както искаш ги наричай. Първо Славейков, сега и НДК и така докато не облечем градовете в огради, понеже, сакън, някой нескопосан родител ще си изтърве отрочето да си играе баш на най-голямата височина. Ами, аз заради вас предложих да бетонираме всичко и да гадаем къде какво е имало. Бас държа, че пак ще стане някоя трагедия, а тогава няма да има отговор защо.
   

оценка

+4 -4

Регистриран на: 30.01.2014, 19:15

8 The Correct Answer | 05.05.201423:13

Xaoc, Nqkoi, albavladi, Manuela Gerenova и пепе -

очевидно вие не пътувате в чужбина и не напускате пределите на родната долина. защото, ако бяхте отишли до всеки цивилизован* град, щяхте да видите какво означава минимално обезопасяване на улици в населено място наречено град. тук не става въпрос за недоволни архитекти, а за недоволни граждани - и вие, ако сте граждани, имате права. това са вашите данъчни пари, с които не се гради цивилизация във вашия град, не разбирате ли ! посетете други градове, разгледайте снимки в интернет, как е в Лондон, Барселона и другаде. Не разбирам защо хора като вас избират урбанни структури за техния живот, след като нщмате и минимално гражданско съзнание.

*необременен от вредите на (пост)комунизма
   

оценка

+1 -1