Къде е разрешен добивът на шистов газ | webcafe.bg
Webcafe

Къде е разрешен добивът на шистов газ

Webcafe.bg , Reuters, БТА
20.01.2012, 12:48 (обновена 20.01.2012, 13:43)
шистов газ, протест

Всъщност технологията фракинг за добив на шистов газ предизвиква опасения и страхове не само в България

Развитието на добива на шистов газ е потенциален фактор за промени на световните енергийни пазари, като предлага възможност за изобилни доставки на пазари, които иначе биха могли да изпитат недостиг през идните години, отбелязва Ройтерс, цитиран от БТА.

В САЩ, където технологията е най-широко използвана, шистовият газ може да превърне страната от нетен вносител в нетен износител. Добивът на шистов газ обаче изисква големи количества вода и химикали, а опасенията за околната среда накараха някои правителства да го забранят или да наложат мораториум.

Ето и страните със запаси на шистов газ и позициите на правителствата за технологията. 

Аржентина

Извлекаемите запаси от шистов газ на Аржентина се определят на 774 трилиона кубични фута (1 куб.фут е 0.028316 куб. м). Така южноамериканската страна вероятно се нарежда на трето място по резерви на шистов газ в света след Китай и САЩ, според американската Агенцията за информация по енергията (АИЕ) (Energy Information Administration (EIA).

Правителството започна да изпълнява програмата "Газ плюс", която обещава да даде ценова гаранция за новооткрития газ. По тази програма са одобрени около 50 проекта, като голяма част от тях се отнасят до неконвенционални газови находища. 

Австралия

Австралия разполага с 396 трилиона кубични фута технически извлекаем шистов газ, според АИЕ, което е около 46 на сто от резервите на САЩ.

Широко разпространените опасения от влиянието на технологията хидравлично разбиване на пластовете (фракинг) върху водните ресурси в Австралия предизвикаха призиви за мораториум върху добива на шистов газ в няколко щата. Временен мораториум има в щата Нов Южен Уелс.

Австралийската промишленост, свързана с шистовия газ, се разраства през последните няколко години. Но все още далеч не се е превърнала в голям газов производител, тъй като високите разходи и липсата на инфраструктура за достъп до отдалечените активи остават пречка пред сектора.

Появиха се твърдения, че шистовият газ може да стане конкурент на процъфтяващата австралийска промишленост, свързана с газа във въглищните пластове. Експертите посочват обаче, че значителният добив на шистов газ най-вероятно ще стане факт след десетилетие. 

Великобритания

Британското правителство замрази местните дейности, свързани с шистовия газ, след като миналата година през май проучвателни работи предизвикаха малки трусове близо до Блекпул в Северозападна Англия.

Правителството разглежда доклад по инцидента на компанията, която е извършвала газовото проучването Куадрила рисорсис (Cuadrilla Resources) и се очаква скоро да вземе решение, посочи говорител на отдела за енергия и климатични промени (DECC).

Кандидатстващите за лиценз за проучвания чрез хидравлично разбиване на пластовете трябва да получат разрешителни от местните и екологични власти, от правителството и от службата за безопасност.

Освен това кандидатите за лиценз трябва да посочат пред компетентните власти съдържанието на течностите, които се използват при тази технология.

Великобритания разполага с известни резерви от шистов газ в Северозападна Англия, но оценките за залежите на страната все още трябва да бъдат уточнени и проверени. 

България и Румъния

Българското правителство забрани през януари проучванията за шистов петрол и газ чрез хидравлично разбиване на пластовете заради опасения за околната среда след протести.

Правителството отмени разрешителното на Шеврон (Chevron) за проучване за шистов газ в находището в Нови пазар, чиито резерви се оценяват между 1 и 3.5 трилиона кубични фута.

Румънският сектор на шистов газ все още се намира на ранен етап и страната в момента няма специален действащ закон, като използва законите, които са в сила за сектора на обикновения газ. 

Китай

През януари Китай одобри шистовия газ като независим минен ресурс - правен статут, който може да позволи на повече китайски компании да развият неконвенционалния енергиен източник.

Чуждестранни фирми няма да могат да участват в търговете, но могат да стават партньори на китайски компании, които са спечелили търгове.

Най-големият енергиен потребител в света вероятно притежава резерви от шистов газ на стойност около 1275 трилиона кубични фута, според АИЕ, като резервите на САЩ се оценяват на 862 трилиона кубични фута. 

Франция

Френското правителство забрани използването на хидравлично разбиване на пластовете миналата година заради опасения, че ще нанесе щети на околната среда. То отмени няколко лиценза за шистови проучвания на големи енергийни компания, сред които и Тотал (Total SA).

АИЕ посочва, че Франция притежава резерви от шистов газ на стойност 180 трилиона кубични фута.

Полша

Няма специално законодателство за шистовия газ, но започна работа по нов данък върху шистовия газ и други въглеводороди, който се очаква да бъде готов през първата половина на 2012 г. Страната се насочва към неконвенционалния газ, за да увеличи енергийната си сигурност и да намали зависимостта си от външни източници.

Резервите й от шистов газ се оценят на 187 трилиона кубични фута. Те са най-големите известни резерви на неконвенционален газ в Европа и могат да задоволят вътрешното потребление за около 300 години. Правителството е дало над 100 концесии главно на чуждестранни компании. 

САЩ

Добивът на шистов газ в САЩ е регулиран предимно от самите щати. Агенцията за защита на околната среда сега проучва технологията за хидравлично разбиране на пластовете и влиянието й върху водата за пиене, като първоначалният доклад се очаква тази година. Окончателните анализи ще бъдат оповестени през 2014 г.

Министерството на вътрешните работи също осъвременява правилата за технологията за хидравлично разбиване на пластовете на обществени територии. Няколко щата не разрешават хидравлично разбиване на пластовете. Властите на Ню Джърси неотдавна се споразумяха да въведат едногодишна забрана върху тази технология, а в Ню Йорк е в сила мораториум.

Други щати прилагат определени норми, за да следят отблизо сондажите, докато федералните регулаторни органи не се произнесат. Много щати, сред които Тексас и Колорадо, изискват най-малко да бъдат обявени химикалите, които се използват при хидравлично разбиване на пластовете.

Oще: австралия  аржентина  добив  залежи  мораториум  полша  правителства  румъния  сащ  технология  шистов газ 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

34 Оня Дето Го Трият | 22.01.201211:39

@straws

Добре де, вие протестирате против това че проучването за шистовия газ щяло да доведе екологичен апокалипсис, а сега ми говориш за чисто пазарни проблеми с цените, т.е. цените били проблема.
Къде отиде екологията?
Ако само договорите и цените са проблема протестирайте само срещу Шеврон, а нека за шистов газ да си копаят спокойно всякакви други при по-добре договорени условия.
Значи арабите никой не ги лъже и богатеят от даденостите си, а нас задължително някой ще ни излъже, така че по-добре въобще да не се занимаваме ако имаме нещо....
Егати и извъртането и егати и демагогията!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.05.2011, 21:39

33 John Smith | 22.01.201211:12

Ок де.... аз пак питам- що в Норвегия може , а тука не може. Въпрос
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.08.2010, 10:24

32 strawsPulledAtRandom | 22.01.201210:34

Оня, при условията, които бяха договорени с Шеврон, точно това твърдя. Плащат ни няколко милиона, ок, обаче после всичкият добит газ е техен и ни го продават на пазарни цени. Тоест, точно същите, на които можем да си го купим от всяко едно друго място. Същите като от Русия, може и по-високи. Колкото Шеврон определят. Съвсем конкретен пример от България ти давам, остави ги арабите. Дънди Прешъс. Копаят злато за милиарди, а общата сума на инвестициите им (тоест разходите, а не парите, които дават на България като такси, концесии и т.н. Удивителна ) са малко над стотина милиона (в една стара тема за шистовия газ бях пуснал линки към малко по-точни суми). Как мислиш, цената на тройунция злато в България паднала ли е от този факт? Дали не беше по-добре самата държава да експлоатира находищата? Ама тогава кой щеше да вземе милионите рушветче... Същото е и с шистовия газ. И ако има някаква мъглява и практически доказано невярна логика, че самият газ може и да поевтинее (абсурд, обясних защо), то бензинът и т.н. са умишлени демагогии от твоя страна. Все още ли не разбираш какво имам предвид, или просто се ебаваш, колкото да си упражниш красноречието Объркан Убеден съм, че е второто.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

31 Pavur Pezev | 22.01.201208:39

Фрида,моли се китайците да не започнат да папкат лЯП,щото тогаз тон пшеничка,ша струва колкото 30 барела петрол или стотина хиляди кубика газчица.Тогаз не домати с гени на риби,амо жаби с гени на краставици ша проядем.Пък в наши дни хората мутират и умират от рак толкова чевръсто и по прозаични причини,че нишката на зъбатите домати ша са губи още доста десетилетия.Инак хората който са бачкали в и около Нефтохима или в Долината на Голямата Химия,могат да разкажат доста интересни неща и ГМО-тата и шистовият газ ще ви се сторят като нагледен школски урок по химия с променящи цвета си течности в колби.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

30 Оня Дето Го Трият | 21.01.201223:09

@straws

Откровено не ти схващам писанията.
Значи ако България няма природни ресурси е зле
Ако обаче се окаже, че има - пак ще е злеШокиран
Е да го уеб-а тия държави дето имат ресурси за кво са им в такъв случай?не разбирам
По тая логика и арабите дето нефта им е под краката не би трябвало да са богати, а да си го купуват на пазарни цени като нас и да мизерстват ....ма май не е така Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.05.2011, 21:39

29 John Smith | 21.01.201222:25

Павур е както винаги хирургически точен..... на все пак има въпроси от коментар #11 Идея
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

28 Thea Atanasova | 21.01.201221:13

Стролс написано е в статията, аз само съм го повторила.
А лично мен повече ме учудва, че поканата за протеста беше изпратена на 22 000 човека. Това вече е странно и говори за някакъв интерес към прекратяване на проучванията за шистов газ. И то интерес не на хората в района.
А и Павур ви казва, че и сега има доста замърсени води на територията на България. То риби измираха, то розови и лилави води текоха, то не бе чудо. Еми в Черно море продължават да си се изливат лайната, а и кой знае още какво.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.01.2012, 20:59

27 Mihail Nenchev | 21.01.201221:07

GOSPODA KLKIORI IEKOZA6TITNICI VAV KOI KU4E6KIASPUX BAHTE SEZAVRALI KOGATO PARVANOV PRODADE UZNOTO 4ERNOMORIE NA PUTIN ZA DA STROI BURGAS ALEKSANDROPULIS ?javascript:emoticon('Идея')
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.08.2010, 10:24

26 strawsPulledAtRandom | 21.01.201220:24

Оня, твърденията че бензинът, газта или парното ще поевтинеят; че ще се спасим от енергийната си зависимост и прочее щуротии, само заради факта, че ще купуваме газ на пазарни цени (все едно сега не можем...), са пълни простотии. Само пълен дебил може да повярва в това. Не бързай да се засягаш, нямам теб предвид. Зная, че не си такъв, а просто се ебаваш. Имах предвид хората, които действително вярват, че като могат да си купят на пазарни цени шистов газ от Шеврон, ще им поевтинее този от Русия. Или пък евентуално бензина (щото 99% от колите по улиците на газ вървят :veryconfУсмивка? А студената вода, както и цените на мобилните оператори?

Тея, по принцип си права, не ми е работа да изказвам мнение за интелекта ти, но като изтърсиш някоя простотия с важен тон, няма как да се сдържа. Тъкмо щях да ти поднеса извиненията си, когато дочетох поста ти за селяните, които протестирали и се отказах. Разбираш ли какво си написала? Дори като подминем "гражданското" ти самочувствие, не ти ли мина през акъла, че хората в малките градове протестират, защото са лично засегнати? Все едно някой в Шумен да се чуди защо само софиянци протестират против липсата на места в детските градини или против забавянето на метрото. Що ли?
Но пък от друга страна, поне си симпатяга.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

25 Frida | 21.01.201220:10

ами, може и да не съм наред, само да ти кажа, лудогорче, че в момента на фона на световната смяна на поколенията в енерго-мафиотския елит и неговото преструктуриране, трябва да сте много внимателни, но и динамични, щот да си във фейсбука не е нещо съществено, когато свалят шалтера през три часа...
пък и да ядете органо-домати и краставици - уврежданията при второ чернобилско поколение са генетични. Смее се
   

оценка

+0 -0