Здравето като касичка | webcafe.bg
Webcafe

Здравето като касичка

Иван КуцаровИван Куцаров
08.06.2015, 19:20 (обновена 09.06.2015, 23:09)
здравеопазване

Снимка: © Getty Images

Всеки един лекар от провинцията може да ви разкаже по няколко случая за негови колеги, които са на 3 договора в поне 2 болници, без да броим и частните им кабинети

В медиите се говори за НЗОК основно по два повода - или заради поредната обществена поръчка, или заради поредното актуализиране на бюджета й. През 1999 година, когато бе създадена Здравната каса, България бе с най-много болнични легла на 100 хил. души и втора след Австрия по брой лекари. Тогава здравеопазването бе застинало в 80-те години във всеки един аспект - от методите на лечение, до апаратурата.

Целта на реформата в здравеопазването - достъпно, модерно и ефективно лечение, в комбинация с добро отношение към пациентите и достойно заплащане на лекарите - продължава да изглежда повече като мит, отколкото като практика 16 години по-късно.

Бюджетът за здравеопазване се увеличава всяка година, финансирането на болничната помощ от НЗОК нараства почти двойно в сравнение с нивото от преди 5 години, но ефектът от наливането на пари без контрол е нулев - корупция, масово доплащане на ръка от пациента и свръхконцентрация на средствата в малък брой (частни) болници в няколко големи града.

Неефективната система на здравеопазването трябваше да бъде реформирана чрез Закона за здравното осигуряване, в който е заложен троен ефект - ограничаване на ненужното потребление на медицински услуги, осигуряване допълнителен стимул на лекарите и възможност за двойна засечка на реално извършените медицински услуги.

Към днешна дата комбинация от трите основни идеи на реформата не се среща в почти нито едно лечебно заведение.

НЗОК е парадоксална обществена институция - по своя дух и замисъл създадена да бъде независима от държавната машина, която през годините се трансформира в придатък на Министерство на финансите.

Въпреки вноските във фонда от страна на гражданите, всяка година държавата дофинансира дейността на НЗОК, което само увеличава корупцията и обезсмисля логиката на замислената в края на 90-те коренна промяна в здравеопазването.

Реформите, предприети от министъра на здравеопазването Петър Москов, целят изсветляване на проблемите и корупцията в здравеопазването.

Появата на "държавни частници" не е запазена територия само за университети. През последните години много болници се превърнаха във феодални владения, в които дивият капитализъм изяде хипократовата клетва, а междувременно НЗОК се превърна в златната кокошка.

Идеята за обединението на администрацията на 9-те болници от национално значение в карето на Медицинска академия под ръководството на доц. Красимир Ангарски е стъпка в правилната посока за прекъсване на порочните практики, които се развиваха през последните 15 години.

Чрез намаляването на администрацията, създаването на общи обществени поръчки и прекратяването на дублиращите дейности, най-накрая ще се видят реални изражения от здравната реформа в поне няколко лечебни заведения. Общото администриране е възможност за премахването и на дефектните практики при избора на доставчик на лекарства, както и - при добро управление - прекратяване на корупционните схеми.

Не така стоят нещата обаче извън столицата и големите градове.

Сегашният модел на финансирането на болници е язвата, която убива здравеопазването. С настоящия ред лечебните заведения трябва да изберат дали да увеличат заплатите на лекарите, да инвестират в апаратура или да направят ремонт на дадено отделение.

В същото време, липсата на лекари е осезаема - само разгледайте колко вакантни позиции за специалисти и лекари има по места. Порочната практика с фиктивното здравеопазване стига нови висоти през последните години.

Всеки един лекар от провинцията може да ви разкаже по няколко случая за негови колеги, които са на 3 договора в поне 2 болници, без да броим и частните им кабинети.

Фиктивни, разбира се. Настоящите правила изискват определен брой специалисти за съществуването на здравно заведение, а желаещи за заемане на свободните позиции няма. Именно заради това болничните мениджъри прибягват до това да наемат лекари за хиляди левове на месец, които дори не са стъпвали в лечебното заведение.

Модерното здравеопазване в провинцията е факт благодарение на тапията на специалист от Русе, който никога не е бил в болницата в Тутракан, от която получава допълнителни доходи. Развратните привички са с изключителен мащаб, а чрез тях не само се увеличават разходите от страна на НЗОК, но и пациентите не получават адекватно лечение.

Затова не може да бъде решен и един от основните проблеми на българското здравеопазването - от колко лекари се нуждаем.

Когато към тази сметка включим и редовните "добавки" към диагнозите за пациенти, чрез които се източва касата, мащабите на неефективност придобиват колосални размери. Добрите примери в управление, като болницата "Св. Екатерина", само потвърждават нуждата от истинска реформа в здравеопазването.

Към цялата картина трябва да добавим и проблемите в Бърза помощ, които са трупани с години. Като оставим настрана, че нейната работа е неефективна - по неофициални данни близо 70% от случаите, които се поемат от Бърза помощ, са за личен лекар, а само 30% са в прерогатива им - и там се вижда ясен проблем с кадрите.

Въпреки че на места в провинцията се дават 100 лева за допълнителна смяна от страна на лекар от друго отделение, желаещи няма.

Ниската стартова заплата, в комбинация с липсата на възможност за развитие, принуждават много млади специалисти да емигрират в чужбина.

Към днешна дата здравеопазването не е нито обществено, нито управлявано от обществото. НЗОК се превърна в поредната институция, зависима от държавата и източвана по същите схеми, както множество успешни предприятия.

Истината е, че не е толкова трудно да бъдат открити и закърпени пробойните в кораба, наречен здравеопазване. Нужно е единствено желание за реформа и контрол от страна на държавата. Нищо повече.

Oще: болница  бюджет за здравеопазване  доходи  здравеопазване  здравна реформа  здравни осигуровки  къде отиват парите за здравеопазване  лекари  лекарски съюз  национална здравноосигурителна каса  нзок  операционна зала  операция  пациенти  правата на пациентите  реформа  търг за лекарства  фиктивни договори 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 10.01.2011, 02:29

3 straight | 09.06.201522:04

Първопричината за отчайващото състояние на здравеопазването в БГ е систематичното съсипване и ограбване на самата държава. Няма как да се изгради работещо и социално-ориентирано здравеопазване в бедна държава и при липса на адекватни закони. Второ, здравната система е последният приоритет на което и да е правителство в последните десетилетия. Липсва последователен подход при подбора и изграждането на кадри, създаването на условия за развитие и усъвършенстване, както и на адекватно заплащане на високо квалифицирания труд на лекари и сестри/акушерки. Липсва и обратна връзка - отговорност на медицинския персонал пред обществото. Трето, медиите и политиците охотно нападат и обвиняват в престъпления лекари. Това омаловажава значимостта на професията и я принизява до нивото на обикновения лаик. Накрая, водещите специалисти в БГ са се окопали в своята месторабота, превръщайки я във феодално владение, където всички останали работят за тях. Точно тези са основните генератори на корупция и васално подчинение, които са пагубни за професията. Така се стига до там, че всеки, който иска да се развива, усъвършенства, живее нормално и независимо, заминава на Запад. Който счита, че се е изучил и няма защо повече да чете, устройва го да си стои послушно и да вегетира на едно място или пък се счита особено значим на позицията, която заема, остава в БГ. И точно тези хора са гръбнакът на медицинската професия в БГ. Разбира се, има и изключения, но като цяло - това е картината.
Е, кажете, как искате здравеопазването да работи добре в такива условия...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 29.04.2015, 21:11

2 Виктория Пенелопова 07 | 09.06.201518:17

Почти изцяло съгласна. Ще помоля автора, ако прочете тези редове и ако може, да цитира представително проучване, което да посочи цифри за "масовото плащане на ръка".
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.12.2014, 19:07

1 Шамито | 09.06.201516:35

Най големият порок на съвременното здравеопазване е неговото пазарно ориентиране.Търговията с най висшата човешка ценност–здравето е абсолютната перверзия на пазарната икономика.Това ни доказва че вече не сме хора а първични индивиди за които не съществува понятието морал.
   

оценка

+0 -1