Бързи кредити. Опасно за живота | webcafe.bg
Webcafe

Бързи пари. Опасно за живота

Екип на Webcafe.bg
15.10.2013, 16:24 (обновена 20.10.2013, 14:40)
Бързи кредити

Не подписвайте, обадете се на син/дъщеря/внук

Те откриват жертвите си безпогрешно. Също както телефонните измамници нацелват при 90 на сто от позвъняванията.

Фирмите за "бързи кредити"/"бързи пари"/"пари до заплата" се нароиха също като казината и заложните къщи. Затова ги и откривате в близост до тях. Към момента броят им е 163.

Никой не ги контролира

Нито БНБ, нито Комисията за финансов надзор, нито Комисията за защита на потребителите. Те хем са извън закона, хем не са незаконни.

На регистрационен режим са в БНБ, което ще рече, че просто отиват и подават някакви листа, с които документират съществуването си като "небанкова финансова институция". Дори не са на разрешителен режим.

Сега управляващите са обзети от законодателен устрем да... ги узаконят - изцяло, и даже да наложат таван на лихвата. Доколкото разбираме, основополагащият въпрос е дали да е 20 или... 60% годишно.

През 2009-а държавата се зае да регламентира лихварството, което развиваха заложните къщи. Приета беше наредба, която закова тавана от до 3% лихва, която могат да слагат, което правеше годишното оскъпяване най-много до 43%.

Това стана в момент, в който заложните къщи отпускаха заеми при лихви от по 20% и повече на месец. През 2009-а банките все още не бяха затегнали съвсем режима на отпускане на кредити - в частта потребителски, но смразяването на пазара вече се усещаше. И в същата 2009-а БНБ определи, че режимът за фирмите за бързи кредити ще е регистрационен.

Бизнесът се оказа дотолкова добър, че идват и чуждестранни фирми - от съседна Румъния например

Институциите ни успешно заметоха под килима основния въпрос - какъв е произходът на парите, които използват въпросните фирми за бързи кредити. Дали парите, с които работят, са изрядни, не са от укрити доходи или не става въпрос за пране на пари? Капиталовите изисвания, наложени от БНБ, са за 50 000 - 250 000 лева, в зависимост от обхвата им, което е смешно ниска сума. Но никой в България не задава въпроса: "Откъде са парите?"

Какво показват данните на БНБ, която води статистика. 163 са дружествата, специализирани в кредитиране, които към март т.г. са раздали кредити за 2.570 млрд. лева, докато през юни м.г. раздадените заеми са били за около 2 милиарда лева.

Освен сериозния им ръст, преглед на кредитите, раздадени от банките, показва нещо впечатляващо. Към юни 2013 г. в сегмента кредити до 1000 лева на "нефинансовите предприятия, домакинства и НТООД" са били отпуснати 439. 245 милиона лева, а заемите от 1000 до 2500 лева са за 706.464 милиона лева. Дори да прибавите към тях заемите в евро и в друга валута, отпуснати до тавана от 2500 лева, пак няма да стигнете "бързите кредити".

Така че банките отстъпват територията на микрокредитите - до 400 лева, 1000 лева или малко повече, на фирмите за бързи кредити, тъй като явно са сметнали, че администрирането им (събирането, обслужването и др.) не си струва разходите.

Така те обръщат гръб на тези 2.3 милиона пенсионери, потенциален контингент на фирмите за бързи кредити (но и на телефонните измамници - че и на БСП :)), както и на тези 600 000 българи, или 27.5% от работещите у нас, които са получавали нетна заплата под 352 лева през 2012 г.

Всички те нямат шанс да получат каквито и да било заеми от банки

Но пък техните "спасители", които ги карат да се подпишат на празен лист хартия, са готови и на крака да им дойдат.

Има такава предвидена услуга, прочели сте в разлепените обяви, при която консултантът идва вкъщи. Всъщност тази "любезност" е с цел да огледа жилището и да прецени платежоспособността, кредитабилността, както я наричат още, на клиента. Разбира се, тук има и психологически трик - възрастните хора биха били много по-спокойни в домашната си обстановка, отколкото в един офис, в който при това не проникват слънчеви лъчи.

А в последните дни из улиците на София има разлепени и обяви, които са съвсем таргетирани: кредит за 1500 лева за хора над 65 години. Така че ограничението, което искат да въведат законодателите само за заеми до 400 лева, е смехотворно.

Както и в случая с телефонните измамници, най-добре да посъветвате родителите, бабите, дядовците, възрастни роднини, да не сключват такъв заем, преди да се консултират с близък човек.

Защо ли? Защото наред с опасностите, които дебнат в договора, който така и не виждат - или не четат, съществува съвсем реалната опасност, ако са в третата възраст, да умрат - и да оставят дълговете си като наследство на наследниците си. И измъкване няма. Вероятно скоро ще се появят и обяви от типа - 1000 лева за хора над 75. И ще има и за внуците - наред с панелката и фикуса.

През септември Комисията за защита на потребителите, без да назовова име, съобщи, че е забранила на небанкова финансова институция да прикрива съществена информация за основните параметри по предоставян кредит, а именно - крайна цена, погасителния план, Общите условия и годишния процент на разходите (ГПР).

Оказва се, че фирмата ги казвала, но... след подписване на одобрението за съответния заем. Така че дори и да иска да се откаже, след като ги чуе, вече е късно. Горкият потърпевш получил информация единствено за размера на месечната си вноска, което е в разрез с разпоредбите на Закона за потребителските кредити.

Ако не си прочетете договора, няма да знаете какво ви очаква в случай на неплащане

Наскоро двама събирачи на дългове от Велико Търново бяха обвинени за нанасяне на средна телесна повреда на длъжник на фирма за бързи кредити. Човекът от Дебелец просрочил връщане на заем от... 400 лева. С лихвите трябвало да върне 720 лева на 6 вноски, но до юни погасил само две вноски по 120 лева и спрял да плаща, защото останал без работа.

Така го набили, че му счупили няколко ребра - и контузия на белия дроб. Побойниците са и служители на кредитната фирма.

И ако БСП и ДПС са решили да въведат ред и хигиена в този мутренски бизнес, да не започват от лихвата, а от произхода на парите. Може и най-големият чистофайник - Делян Пеевски, да поканят за акъл. Преди да почисти от офшорки, да прочисти бързите пари.

Но вие все пак контролирайте - и близките си, и себе си.

Oще: бсп  бързи кредити  дпс  жертви  закон  фирми 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 23.03.2018, 11:06

50 roseanderson | 23.03.201811:08

Търсите ли незабавен паричен заем ?, Нашата компания работи по ясни, гъвкави, прозрачни и лесни за разбиране условия. Ние предлагаме много ниски лихвени проценти във връзка със забавянето на икономическата активност (рецесия) в повечето страни по света. Възможно е да имате лош кредит. Нашата компания сега предлага заем за по-ниски лихвени проценти, така че от какво се нуждаете, за да увеличите бизнеса си? Или имате нужда от пари за някои лични цели? Защо да не се свържете с нас сега, когато предлагаме лични и законни заеми при лихвен процент от 3% за максимален период от 25 години. Заинтересован кандидат може да се свърже с нас по електронна поща сега: paulsonloaninvestment@gmail.com или Whats App номер +18077007921
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.11.2017, 14:38

49 Louis Bonny.115639772549524 | 24.11.201714:38

Здравейте

Понастоящем даваме сезонни заеми с нисък лихвен процент от 2%
Ние одобряваме финансиране до $ 50,000,000.00 и повече в зависимост от
Характер на дейността. Няма кредитна проверка, Няма обезпечение, Личен заем за облекчаване на вашите финансови ограничения се приема. Нашите услуги са надеждни и издръжливи, Свържете се с нас днес чрез
(bonitecloancompany@gmail.com) Вашият успех е наш приоритет.

С Най-Добри Пожелания!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.04.2015, 21:11

48 Виктория Пенелопова 07 | 13.10.201721:27

Кви са тия навлеци? Кредисимо?? Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.07.2017, 06:41

47 MARIAHEINZE | 13.10.201709:21

Аз съм г-жа Мария Хайнц, кредитор на частни заеми, който ви дава възможност за заем за цял живот. Имате ли нужда от спешен заем, за да изплатите дълга си и имате нужда от заем, за да увеличите бизнеса си? Бяхте ли отхвърлени от банки и други финансови институции? Имате ли нужда от консолидационен заем или ипотечен заем? Нещо повече? ние сме тук, за да сложим край на всичките ви финансови проблеми. Ние заемаме пари на хора, нуждаещи се от финансова помощ, и тези, които се нуждаят от пари, за да плащат сметките си и да инвестират в бизнеса. нашият лихвен процент е 2% и искам да използвам този носител, за да ви информирам, че можем да предоставим надеждна и полезна помощ и ще бъдем готови да Ви предложим заем. Затова моля, свържете се с нас по електронната поща на адрес:
mariaheinze@marquezfinanceltd.com
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.07.2017, 06:41

46 MARIAHEINZE | 13.10.201709:21

Здравейте,
Аз съм г-жа Мария Хайнц, кредитор на частни заеми, който ви дава възможност за заем за цял живот. Имате ли нужда от спешен заем, за да изплатите дълга си и имате нужда от заем, за да увеличите бизнеса си? Бяхте ли отхвърлени от банки и други финансови институции? Имате ли нужда от консолидационен заем или ипотечен заем? Нещо повече? ние сме тук, за да сложим край на всичките ви финансови проблеми. Ние заемаме пари на хора, нуждаещи се от финансова помощ, и тези, които се нуждаят от пари, за да плащат сметките си и да инвестират в бизнеса. нашият лихвен процент е 2% и искам да използвам този носител, за да ви информирам, че можем да предоставим надеждна и полезна помощ и ще бъдем готови да Ви предложим заем. Затова моля, свържете се с нас по електронната поща на адрес:
mariaheinze@marquezfinanceltd.com
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.12.2014, 19:07

45 Шамито | 02.08.201714:45

Предлагащите бързи пари са РИБАРИ.Приемащите са РИБКИ в тигана на курвенската демокрация.Задавате ли си въпроса защо все още съществуват.Ами защото си ПЛАЩАТ на съответното място.Разновидност на телефонните измамници.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 23.03.2017, 09:28

44 Florence Oseremen.253441771783368 | 23.03.201709:31

Вы бизнесмен или женщина?
Вам нужен быстрый бизнес-кредит?
Нужен ли вам кредит для начала бизнеса?
Нужен ли вам кредит для улучшения вашего бизнеса?
Я могу помочь вам получить кредит.
От $ 5000 до $ 100 миллионов долларов.
Годовая процентная ставка составляет 3%.
Эл. Почта: ( kreditunion1@gmail.com )

1 Ниже приведена форма заявки на кредит. Отправьте нам следующую информацию.
(1) Ваши полные имена:
(2) Ваша страна:
(3) Ваш город:
(4) Ваш телефон:
(5) Ваш возраст:
(6) Мужчина или женщина:
(7) Ваша профессия:
(8.) Ваш ежемесячный доход:
(9) Сумма, необходимая в качестве кредита:
(10) Цель Займа:
(11) Срок кредита / Продолжительность:

Как только мы получим эти данные, мы сразу начнем обработку вашего кредита.
Эл. Почта: kreditunion1@gmail.com
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.03.2017, 13:07

43 Hopkinson Lance.436970126637380 | 20.03.201713:11

Добър ден,

интересуват от заем ли сте? дълъг или кратък срок, и ти се отрече на заем от банката? Нуждаете се от личен заем? Бизнес кредит? необезпечен кредит? бърз и лесен заем? или всяка друга форма на кредит, което трябва. Вашият заем ще бъде предоставена на вас между 48 до 72 часа, свържете се с мен чрез моя имейл адрес: hopkinsonloan@outlook.com и попълнете информацията по-долу.

Пълно име:
Заета сума:
продължителност на кредита:

Благодаря.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2015, 22:18

42 Farida Stephen.1504578569862739 | 14.09.201522:23

Добър ден, аз съм регистриран частен кредитор пари. Ние даваме заеми за подпомагане на хората, фирмите, които имат нужда да се актуализира финансовото им състояние по целия свят, с много ниска годишна лихва от едва 2% в рамките на една година, до 30 години погасяване продължителност период до всяка точка на света. Ние даваме заеми в диапазона от 5000 евро до 100.0 милиона евро. Нашите заеми са добре осигурени, за максимална сигурност е наш приоритет. Интересува човек трябва да се свържете с нас чрез имейл: (24hourstloancompany1@gmail.com)

Били ли сте били отказали от толкова много банки
ви е необходимо финансиране за разширяване на бизнеса ви,
имате нужда от личен заем

Кандидатствайте за заем, изсипваме подробностите по-долу:
1. Пълно име
2. Адрес
3. Размер
4. Срок Период
5.Phone Номер
6. Професия

Г-жа Фарида Stephen
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.08.2015, 10:26

41 Karim Sonogo.1472409439750163 | 21.08.201510:27

Имате ли нужда от бърз и лесен заем? Аз съм г-н Йона, главен изпълнителен директор на Йона финансите заем компания, аз съм да ти кажа, че това е фирма, която дава заеми теглят заеми при лихвен процент от 2% до хората / бизнес организации, които се нуждаят от пари. Искам да знаеш, че си заем сума ще бъде предоставена на вас. Ние предлагаме всички видове заеми до сериозни мислещи хора, които се нуждаят от финансова помощ. За да получите процедурите за заем, започнати, изпратете ни следните данни: -имейл: jonnafinance@outlook.com
   

оценка

+0 -1

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.