Тука има, тука няма… пътна маркировка | webcafe.bg
Webcafe

Тука има, тука няма… пътна маркировка

Божидар Божанов
21.04.2015, 17:45 (обновена 22.04.2015, 19:59)

1 от 2 снимки Назад Напред

Липсваща пътна маркировка

Снимка: © blog.bozho.ne

Път Е80, от Калотина до Драгоман

Предполагам всички ще се съгласят, че пътищата в България са зле. Да оставим за малко настрана, че са тесни, дупките, неадекватните знаци - и да погледнем маркировката. Да, и тук всички ще се съгласят, че маркировката е зле - или я няма, или не отразява светлината от фаровете.

И както с повечето други неща, ще напсуваме „държавата", че няма хубава маркировка, и ще отворим следващата бира.

Но след като се връщах от Сърбия с кола по тъмно, фрапантната разлика между сръбската и българската маркировка ми се завря в лицето (от едната страна на границата - плътна, светла, а от другата - тясна, изтрита и налична само по осевата линия), реших да поразровя темата.

Може би някой „краде" наистина?

Първо попитах пътната агенция (АПИ) (по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ)) какви са изискванията към пътната маркировка. След това попитах кога са последните подновявания на пътната маркировка по всички първокласни пътища. Всички бяха подновени максимум преди 1 година, повечето - преди няколко месеца.

Но от това, което виждах поне по път Е80 (от сръбската граница до София, и от Пловдив до Свиленград), маркировката беше зле - подновяването беше единствено по осевата линия, а крайните ограничителни линии де-факто липсваха (и продължават да липсват).

Ето снимки, всички от които са не повече от 6 месеца след подновяване на съответната маркировка. Виждате ли маркировка в дясната част на пътя, т.е. „дясната ограничителна линия"?

Нещо не е наред - може би пък в обществените поръчки за подновяване на маркировка е пишело да се поднови само осевата линия? Попитах АПИ и това. Казаха, че няма практика да се подновява само осевата линия (логично). И все пак, само това беше станало.

Може би АПИ не извършва контрол? Питах ги и това (пак по ЗДОИ) - кога са датите на последните инспекции на пътната маркировка. Отговориха ми - последните инспекции са били преди месец-два.

Да обобщя: има изискване за подновяване на цялата маркировка; последните обществени поръчки за подновяване са били скоро (и са редовно); последните инспекции са били скоро. Но маркировка няма.
А това не е третокласен път между две села - това е главен международен път Е80.

Единствената оставаща възможност е... корупция? Фирмите, подновяващи маркировката, пестят боя, полагайки само (под) 1/3 от маркировката, а инспекторите отчитат, че всичко е наред?

Подадох сигнал за корупция до АПИ. Нищо.

Подадох и на anticorruption.government.bg. Нищо.

Подадох и до инспектората на МРРБ (към което министерство е АПИ). Отговориха, че предстои ново подновяване - и ако имам конкретни данни за неизпълнение, да ги пратя. Изпратих им снимките. След това нищо.

Добре, значи обществен натиск може да свърши работа. Писах до медиите, вкл. бТВ, Нова, „Господари на ефира", накратко описвайки ситуацията и прилагайки снимките. Нищо. Никакъв отговор.

Та, да, корупция сигурно има, разни фирми си прибират редовно от пари за маркировка, ние не виждаме къде е пътят, стават катастрофи може би.

Но явно на никого не му пука за това. Нито на компетентните органи, нито на медиите, а може би и на шофьорите не им пука?

Пука ни, колкото да качим снимката във Facebook или да псуваме държавата на маса?

И после, ако всички я споделят възмутено, евентуално някоя медия може да направи репортаж за „снимката, взривила социалните мрежи", а после евентуално .. някой орган може да се самосезира.

„Тука е така"? Еми, така ще е...

Текстът е публикуван в блога на автора

Oще: апи  божидар божанов  дупки  корупция  маркировка  пътища  пътища в българия  пътна маркировка  сърбия  трафик 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 10.01.2011, 02:29

5 straight | 22.04.201521:53

Ето, в това е проблема - авторът е посветил толкова време и усилия на този въпрос, но никой не обръща внимание. Нищо, че това пряко касае сигурността по пътищата. Защото и медиите, и държавата, изобщо не ги интересува какво ще се случи с хората. И двете институции се вълнуват само когато инкасират приходи. Политиците, разбира се, най-вече ги интересуват личните и партийни постъпления. Казано по-просто, БГ се управлява от алчни и корумпирани хора, дошли на власт благодарение на откраднатите от държавата пари (които би трябвало да се използват за развитие на държавата). А всички ние сме съучастници в този процес, било със своите действия или бездействия. И така, до пълната разруха.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

4 паяка | 22.04.201516:08

Изводът и призивът са: Спрете да крадете, бе, или малко по-малко крадете, да не дойде време да ви заболи от пресищане.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

3 паяка | 22.04.201516:06

по Е79 е същото - т.е. липсва в България, влизаш в Гърция - жълти плътни маркировки
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.07.2010, 13:20

2 мааму стара | 22.04.201515:16

... често срещана, положителна информация за наше, родно производство на боя за хоризонтална маркировка по пътищата, издръжлива... но... на запад, у Авропата...
... нема логика, мааму стара!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.04.2015, 06:39

1 Диман | 21.04.201518:32

И според мен се крадат парите за маркировка!Имам чуството, че се прави с водни боички!Трайна е само в участъци, където е имало и смяна на асфалт, но след това не се поддържа и след около година почти не се вижда.Не знам дали ще доживеем да видим някой крадец и някой корумпиран държавен чиновник в затвора?!По-скоро не!!!
   

оценка

+1 -0