Законодателство по поръчка | webcafe.bg
Webcafe

Законодателство по поръчка

Ясен Бояджиев, DW
07.02.2012, 08:12 (обновена 08.02.2012, 08:00)

1 от 4 снимки Назад Напред

витоша

Всичко в името на бизнеса...

„Подобряване на условията за правене на бизнес", „разработване на нови инструменти в подкрепа на бизнеса", „ефективно насърчаване на инвестициите" - това са част от обявените от правителството в края на 2011-та основни приоритети в икономиката за новата година. И ето, че с трескава нормотворческа дейност бързо и целеустремено думите се превръщат в дела.

Лесно предвидими "непредвидени обстоятелства"

Някои казват, че приетият миналата седмица на първо четене законопроект за публично-частното партньорство бил доста объркан, а и не бил съобразен с други действащи закони. В преходните му разпоредби обаче, между другото, фигурира текст, който си е много добре съобразен. С него се променя друг закон - за концесиите, така че действащите вече концесионни договори да могат при „непредвидени обстоятелства" и постфактум да се променят и допълват и обектът на концесията да се увеличи с до 50 на сто от първоначално предвиденото.

Законодателство по поръчка

Поправката значително ще подобри „условията за правене на бизнес". И по-конкретно - бизнеса на концесионера на ски зоната в Банско. Там „непредвидените обстоятелства" са възникнали отдавна и съзнателно, тъй че си бяха съвсем предвидими. Посочиха ги първо еколозите, а после две измервания на Министерството на околната среда доказаха, че концесионерът в нарушение на договора е разширил зоната, като е построил писти и лифтове не на 995, а на 1650 декара в природния парк „Пирин".

Оттогава мина цяла година, но санкции не последваха. Вместо това беззаконието се узаконява с промяна в закона. И се отваря вратичка, пред която е лесно да се предвиди опашка от инвеститори, сблъскали се с „непредвидени обстоятелства".

Изкрещяха "Рекет!" и запретнаха ръкави...

Днес в Пирин, утре - на Витоша. Отношението към едната планина се очертава като перспектива за другата. Още повече, че зад схемата от офшорни фирми прозира връзка в собствеността на двамата инвеститори. В планината над София все пак условията засега са твърде различни, тъй че се налага „разработване" на друг законодателен „инструмент в подкрепа на бизнеса". Става дума за поправка в Закона за горите, приета от правителството на последното му за годината заседание, а вече и от съответните парламентарни комисии. Тя облекчава регламента за изграждане на писти и лифтове в държавен горски фонд.

Засега процедурата изисква търг, после смяна на предназначението на гората и заплащането на съответната такса. В бъдеще тези усилия, както и доста пари, ще бъдат спестени на инвеститорите, което безспорно значително подобрява „условията за правене на бизнес". И по-специално - бизнеса на собственика на ски съоръженията на Витоша. При това облекчението си е по негово искане. В началото на зимата той спря лифтовете и заяви, че няма да ги пусне, докато законът не бъде променен. Представители на държавата първоначално определиха искането като рекет, но после лично „запретнаха ръкави" да пишат и приемат нов закон.

Разкриващите се нови възможности за застрояване, естествено, ще могат да се ползват и в други планини, включително и за затвърждаване на очертаващото се в този бизнес монополно положение.

Мистериозни текстове, писани за шепа олигарси

Поправките в Закона за горите въвеждат и някои нови правила в дърводобива. Като например забележителната от гледна точка на пазарната конкуренция възможност държавните горски стопанства да бъдат едновременно и организатори на конкурсите за дърводобив, и участници в тях.

В приетата през ноември наредба, която регламентира дейността им, пък мистериозно се появиха текстове, предварително невиждани и необсъждани от никого. Те предвиждат 25-процентна „бонификация" в търговете за дърводобив за „стратегически партньори" на държавните стопанства. Така наредбата силно подобрява „условията за правене на бизнес", но не за всички, а само, по думите на представители на браншовата организация, за най-големите фирми и за "шепа олигарси, свързани с ловния бизнес". Те обръщат внимание и на факта, че „най-ревностен защитник на тези текстове" е депутат, който стопанисва две ловни стопанства.

Всичко в името на...

Това не са единствените примери за лобистко законодателство по нечия поръчка и мярка. То, разбира се, винаги се аргументира с „обществения интерес".  Общественият интерес обаче обикновено остава твърде общо формулиран. За разлика от частния, който ясно прозира зад благовидните предлози.

Ситуацията напомня стар виц, който сега може да бъде преразказан така: „Всичко в името на бизнеса, всичко за благото на бизнеса. Всички обаче знаят и името на бизнеса."

DW.de

Забележка: Заглавието е на редакцията, оригиналното е "В България се случват едни неща...".


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.08.2011, 12:42

2 Ближи си сладоледа | 07.02.201216:35

Това, да управляваш е най-трудната работа на света. Необходими са определени качества, опит и далновидност. Избори се печелят лесно, с два- три популистки трика и няколко ефектни пози пред обектива и те ти булка Спасов ден, вече сме във властта. Сложността на ситуацията се задълбочава от факта , че във властта в България влизат тотално неподготвени затова хора. Да управляваш една държава яхайки я, не е кой знае какъв талант, иска се малко да си гьонсурат и поведение в стил: юруш на марулите!

Няма лошо да се правят закони, които да обслужват няколко човека. Няма лошо да се снимат през три минути , за да изявяват съпричастност пред камерите на фона на поредната човешка трагедия, разиграла се защото същите тези управленци не са взели адекватни решения, когато му е било времето. Няма лошо и в това, че с такова законотворчество и с такава политика сме заприличали на държава от третия свят, на който вътрешно се присмиваме: с 3 % ултра богати и 97% ултра бедни. Няма лошо. Нека си гледат интереса.

Лошото е, това че чувам все по често 10-11 годишни деца, да казват: "Като порасна, аз няма да живея в България, тук нищо няма смисъл."

Ето, това е резултата от всичките гимнастики, дето ги правят по върховете: аз на тебе, ти на мене. Когато липсва далновидност в политическите практики и законотворчеството, бъдещето става неясно за всички, защото "който сее ветрове, жъне бури"!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.12.2011, 10:21

1 тутурутка | 07.02.201212:00

А на бас,че иде реч за Емил Димитров по въпроса за ловните стопанства.
   

оценка

+0 -0