Добрите хора отиват в рая, лошите остават в България | webcafe.bg
Webcafe

Добрите хора отиват в рая, лошите остават в България

Арманда
04.10.2010, 10:27 (обновена 06.10.2010, 13:09)
магии

Снимка: © Getty Images

В тази истерична окултност човек не може да се чувства по-далеч от Христос на никое друго място в света, отколкото в България...

Не е като да не съм допускала, че национална телевизия може да посвети цяло предаване на една доста срамна част от "българското народно творчество" - правенето/развалянето на магии - особено ако е някоя МВР акция с кодово име "Магьосниците". Но да изтипоса в най-гледаното време някого, самопровъзгласил се за ходжа, с всичките му там ексцентрични и изумителни за човешкия разум работни инструменти като змийска кожа, вода от мъртвец, малки триъгълни книжки със заклинания на староарабски - не (2 октомври, Нова тв, "Горещо")

Дори да допуснем, че в името на рейтинга госпожа Венета Райкова е склонна да причини на уважаемите си лековерни зрителки помятане, да легализираш страха/вярата на някаква част от българите към съществуването на толкова грозни практики, давайки им гласност в национален ефир без опозиционна гледна точка, не е много добър майтап - поне на фона на едно доста злокобно изследване.

Въпросният ходжа (хората, които се връзват на подобни неща, наричат ходжа всеки, за когото просто са чували, че прави "бели и черни магии") се постара да бъде толкова безпощадно убедителен в нагледното си изложение, че всеки поразнебитен от проблемите си средностатистически зрител би трябвало да повярва, че магията - и само тя - е виновна за неуредения материален свят, липсата на деца, липсата на любов, липсата на нормални управници...

Половин България - урочасана

В опита си да проумея колко души в тази страна са склонни да вярват, че нещо не им върви, болни са или непрестанно мислят за самоубийство, щото някой тежко ги е урочасал, попаднах на единственото социологическо проучване по темата, направено от "Галъп" през 2004 г.

Може да се каже, че леките суеверия са присъщи почти на всеки човек - от малки вярваме, че освен счупеното огледало, всичко друго счупено носи щастие, че черната котка е на лош късмет и че е възможно да звършиш петък 13-ти в токсикологията например... Затова не е странно, че според въпросното проучване всеки трети българин е убеден, че като си излязъл веднъж от вкъщи, не трябва да се връщаш, за да не ти тръгне наопаки.

По-сериозното в това излседване е, че цели 60 % от българите вярват в силните суеверия - че на човек може да му бъде направена лоша магия, която да го съсипе. Това обаче е безобидно на фона на данните, които сочат, че всеки пети българин (20 %) е бил замесен по някакъв начин в урочасването - като автор, обект или просто свидетел...

Нова идеология

2004-а - годината на изследването - не е толкова назад във времето, а и не вярвам нещата да са се променили в по-добра посока предвид уверението на госта на Венета Райкова, че си има бая работа, така че излиза, че в технологизирания ход на постмодерния свят българинът продължава да живее с демоните и змейовете, които са просмуквали бита му векове.

След падането на комунизма изкуствената идеология изглежда също толкова страшна - тя се крепи на някакъв окултен атеизъм, в чиято масовост хората са склонни да търсят причините за всичките си беди в нещо, което е извън тяхната отговорност, и лек за проблемите си, хващайки се за възможно най-тънката сламка (достатъчно да е да си припомним набедените за лидери с магически способности, които избрахме през последните години).

Повсеместната вяра в магиите е чудесен пример за това, че хората наистина са изправени пред стената на собственото си безсилие. Те се опитват да се излекуват, да оправят личния си живот, да си намерят по-добра работа, да отмъстят, да се успокоят, уповавайки се на "магически" символи като яйца, червени конци, ножици, захар, броеници, катинарчета, но не и на собственото си авторство в живота...

Бог е невинен

В тази истерична окултност човек не може да се чувства по-далеч от Христос на никое друго място в света, отколкото в България. Тук и вярата, и суеверието просто се припокриват, изчерпвайки се с прословутия въпрос за отвъдното. Моралното измерение на вярата все повече липсва. А много по-голямо значение от нея има това, че без идеята за спасителния пример на Исус за ненасилие и човеколюбие е трудно да очакваш от едно общество да уважава добродетелността.

Когато са съвсем безнадеждни, хората не се молят на Бог. Ходят да се молят на ходжата и въобще на всеки шармантен гадател, който си прави шоу с душите им. В нихлизма към църквата ни, до който тя сама се докара, атеистите, разбира се, биха казали, че и двете общувания са еднакво глупави и нерационални.

Да, но когато реши, че някой се е отнесъл несправедливо към него, безстрашният българин не се изправя лице в лице с противника си. А просто му сипва сол на главата, докато спи.

Oще: венета райкова  вяра  морал  суеверие  ходжа 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 01.08.2010, 23:34

11 zvezdha | 06.10.201015:23

Астролог | 06.10.2010 13:23 луд!?!?!


сериозно ли говориш или се майтапиш Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.08.2010, 23:34

10 zvezdha | 06.10.201015:22

каква магия бе лелееее болни хора Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.09.2010, 13:32

9 Астролог | 06.10.201013:23

За съжаление, "черните" магиите не са просто суеверие. Има даже книжки на площад "Славейков" в София...
Атеизма и нАуката явно не се справят с всички проблеми...
Друг е въпроса, че и с магии не е най-подходящия начин
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.09.2010, 11:22

8 turbalan | 05.10.201011:06

"
Тук [в България] и вярата, и суеверието просто се припокриват, изчерпвайки се с прословутия въпрос за отвъдното.
"
И в Куба може да е така, и в Ямайка.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.08.2010, 04:30

7 Ateista | 05.10.201004:07

Съгласен съм с "Леле" - верно е,4е 4алгарниците са яко запленени от това - магии,предсказания,поверия...ли4но съм се убедил как тази примитивна порода безмозъ4ни фенове са то4мо такива.
И не ,не съм набор на "лелето",родих се в средата на 70 те,но мисля така...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.06.2010, 18:23

6 lele | 04.10.201021:15

Да, предаването можеше да мине за голям майтап - някой път се зазяпвам в такива неща, и безкрайността на човешката тъпота направо ме омагьосва. Прочетох обаче отстрани в колонката, че господин Райчев твърди, че младите хора се занимавали с тия неща повече от възрастните. Нядавам се господин Райчев да мери младостта по своята възраст и да има предвид като млади 40-годишните например - където тия занимавки наистина са си тренд от години - просто виждам опашките пред вратата на съседката ми ясновидка... Нея ако я питаш - всяка година има бум на магиите Усмивка Моето поколение, родените в края на 80-те, мога да твърдя не вярват на такива неща, не могат да ги проумеят дори. А колкото до това - също твърдение на Андрей Райчев - че жените се занимавали два пъти повече с магии от мъжете - ми аз пък с очите си съм виждала как точно 40-годишни мъже разнасят някакви ходжа-амулетчета, за да им тръгнат сделките например или за да се отърват от влиянието на няква зла жена. Въобще - тая тема може да се коментира от много страни. Това, което е най-непроумяемо как някви хора ходят да правят т.нар. "черни магии" на ближните си. Вие сериозно ли бе хора? И искам да ви кажа, че това с магьосничеството си е аспект на чалгаджийницата отвсякъде. Поредното давене на мъка. Поредната причина, за да напусна тази страна. И да - една акция "Ходжите" никак не е излишна. Иначе статията ми хареса. Арманда, имаш ли фейсбукче?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2010, 19:17

5 Аз008 | 04.10.201016:38

Хм, ...! Защо просто не спрете да гледате телевизия?!? Така най-лесно ще разкарате малоумните и/или промиващи мозъка предавания. Толкова е лесно. Мислете сами, бе, хора! Като средство, телевизионното "зомбиране" е демоде, но в България си работи перфектно. "Магиите" и всяка друга тема нямат особено значение. В главите ви наливат л.йна!!!
... Аз не гледам телевизия и никак не ми липсва.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.09.2010, 00:00

4 koncentratico | 04.10.201015:37

За светещия като топ малоумник
Ти ли си последната инстанция да кажеш, кой е отвратителен и какво заслужава?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.07.2010, 08:54

3 светъл_като_слънцето | 04.10.201012:36

Магьосничеството е голяма сила и е добре да се насърчава използването му. То е прекрасно средство отвратителното да се въздаде час по-скоро на отвратителните.
Някои се обграждат с пари и власт, за да станат недостъпни. Самозабравят се и започват да дерибейтсват, бидейки "добре защитени" от "масите". Е, няма пък да останат безнаказани. Болести, нещастия, ужасна агония, полудяване и смърт... така трябва да бъде. Нека бъде!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.09.2010, 14:43

2 Bozo Kosmev | 04.10.201012:19

А много по-голямо значение от нея има това, че без идеята за спасителния пример на Исус за ненасилие и човеколюбие е трудно да очакваш от едно общество да уважава добродетелността.

----------------------------------------------

Сигурно например индийското общество има супер големи проблеми с добродетелността. Аман от църквисти...
   

оценка

+0 -0