Здравната реформа на Барак Обама най-сетне мина | webcafe.bg
Webcafe

Обама успя - вкара социализъм в здравeто на САЩ

Webcafe.bg
22.03.2010, 12:23 (обновена 23.03.2010, 11:58)
Барак Обама

Снимка: © БГНЕС

15 месеца след влизането му в Белия дом американският президент Барак Обама може да се гордее с първото си изпълнено ключово послание от предизборната кампания - здравната реформа

Близо 15 месеца откакто влезе в Белия дом, американският президент Барака Обама изпълни едно от обещанията в предизборната си кампания: здравната реформа вече е факт с помощта на решаващия 216-и глас - Рубиконът, който беше преминат при гласуването й в Камарата на представителите.

Долната камара на американския Конгрес одобри президентския проектозакон с 219 гласа "за" срещу 212 гласа "против". Повечето анализатори определиха събитието като "историческо". Победа за американския народ я нарече и самият президент.

Това е вторият му сериозен успех след прокарването на плана от 787 млрд. долара м.г. за стимулиране на икономиката.

Здравната реформа беше едно от ключовите послания за избирането му. Президентът я обяви за свой пръв вътрешнополитически приоритет - и успя да я доведе до финалната права, каквото не успяха да направят Рузвелт, Джонсън и Картър.

Критиките срещу нея бяха срещу нарушаване на тотема на САЩ - пазарния принцип и въвеждането за първи път задължение за здравно осигуряване, което досега е на доброволен принцип.

Групата на демократите посрещна победата с ръкопляскания, след като бе регистриран решаващият 216-ти глас в тяхна полза. Републиканците се обявиха твърдо срещу предлаганите промени. Очаква се пакетът от мерки да мине много по-лесно през Сената, където демократите имат достатъчно голямо мнозинство.

Здравната реформа на Обама предвижда включване на още 32 милиона американци в системата на здравното осигуряване, които досега са били извън нея заради ниските си доходи. Целта е да бъдат обхванати 95 процента от американците под 65-годишна възраст в края на реформата, която е с 10-годишен хоризонт. Хората над тази възрастова граница вече са включени във федералната програма за възрастни и хора със здравословни проблеми Medicare.

След окончателното приемане на закона американците ще бъдат задължени да се осигуряват за здраве, като в противен случай ще плащат глоби на държавата. Здравноосигурителните компании вече няма да могат да отказват осигурителни права на болни хора или да повишават вноските им. Малките предприятия ще получат кредити, за да финансират здравните осигуровки на своите служители. Бедните домакинства с доходи под 75 000 долара годишно ще получат държавна подкрепа. Отпадна едно от най-радикалните предложения - държавата да излезе на пазара на здравните осигуровки и да се конкурира с частните застрахователи.

Според изчисленията на Белия дом реформата ще струва 940 милиарда долара за следващите 10 години, но и ще намали държавният дефицит с 138 млрд. долара за този период.

В момента, по данни на CNN, малко над 1% от американците "консумират" над 32% от средствата за здравеопазване.

В първата година на Обама дефицитът стигна 1.4 трилиона долара, след като мина 1 трилион във втория мандат на Буш главно заради войните в Ирак и Афганистан. Прогнозите за тази година са да допре до 1.6 трилиона долара. Заради това президентът предложи орязване на разходи във федералния бюджет за 3.5 трилиона долара, близо 60 на сто от който отиват за социални дейности и здравеопазване. Издръжката на един войник в Афганистан струва на САЩ 1 млн. долара годишно, а изпращането на 40 000 нови там е колкото годишният бюджет за образование на САЩ.

Застрахователи, начело с UnitedHealth и WellPoint вече трябва да обхванат и децата с вече съществуващи здравословни проблеми, предаде Блумбърг. Възрастните обаче няма да могат да се възползват от това до 2014 г. Освен това децата ще могат да се ползват от застрахователните планове на родителите си до навършване на 26 години.

Регулаторните органи на САЩ ще пишат правила, които да регламентират печалбата на частните здравни застрахователи, както и кои медицински обезщетения трябва да бъдат покрити. Макар че застрахователите само ще спечелят от потенциалните 32 милиона клиенти, как точно помпат печалбите си, остава неясно, коментират анализатори. 

Съкрашения на болници, такси и данъци върху фармацевтични компании, застрахователи и американци, които печелят над 200 000 долара годишно, ще финансират реформата. Данъкът върху по-заможните американци се въвежда от 2013 г. Разширява се и обхватът на друга федерална програма за здравеопазване - Medicaid.

Фармацевтичните компании ще започнат да предлагат отстъпка в цените на лекарствата за възрастни пациенти.

Предвидена е и по-голяма прозрачност на разходите на здравните застрахователи, които ще бъдат задължени да разкриват каква част от премиите харчат за медицински грижи, заплати на персонала си, бонуси и други административни разходи. От 2011 г. те ще се дължат отстъпка за клиенти, ако харчат по-малко от 80 на сто от социалните помощи за хората в индивидуални или групови малки планове.

Застрахователите могат и да имат полза от факта, че бяха поставени в прожекторите на настоящите политически дебати, казва Лен Никълс, здравен икономист в университета Джордж Мейсън във Феърфакс, щата Вирджиния. Техните нон стоп аргументи са, че вноските се покачват, тъй като медицинските разходи изпреварват инфлацията.

Освен това новото здравно законодателство създава Independent Payment Advisory Board, който ще следи разходите на Medicare, за лекарства и други здравни услуги. Той ще започне работа през 2014 г., докато всеки щат създаде свои разпоредби.

Oще: барак обама  здравна реформа  сащ 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.