Разпад на Северозападна България | webcafe.bg
Webcafe

Пустиняк*

Webcafe.bg , Агенция Франс прес, превод БГНЕС
11.12.2011, 12:34 (обновена 13.12.2011, 12:29)
Просяк

Снимка: © Sofia photo agency

Разпад на Северозападна България

Голи полета, празни пътища, разрушени къщи и затворени училища. Добре дошли в Северозападна България - официално най-бедният регион на Европейския съюз.

"Почти няма социално-икономически индикатор, по който този регион да не е последен, както в България, така и в ЕС", заяви в неотдавнашно интервю за Франс прес заместник-регионалният министър Николай Нанков.

През 70-те и 80-те години на миналия век регионът се сблъска с масирана индустриализация, произвеждайки стоки, които имаха пазар единствено в комунистическия пазар - СИВ. Но когато Желязната завеса падна преди 20 години, заводите бяха затворени. Оттогава хората са станали рядкост, обезлюдяването и застаряването на населението удря безжалостно малките градове и особено села, оставяйки в руини кипящите някога от живот училища, величествени църкви и ТКЗС-та. 

"Това беше едно голямо село с 9000 души население, но сега всичко си е заминало", споделя 77-годишният Никола Георгиев, жител на село Якимово. То е разположено в сърцето на Северозападна България на около 100 км северно от столицата София. Сега в селото живеят само 2000 души.

"Болно ми е, болно ми е за България, за любимата ми внучка, която емигрира в Италия, за да търси работа. Надявам се, че децата ни ще се върнат някой ден у дома", каза Георгиев.

Почти не може да се намери работа в близките градове Монтана и Враца, нито във Видин, намиращ се по на север. Димящи комини на къщи и миризма на изгорели въглища са навсякъде, защото това е най-евтиният начин за отопление. 

Безработицата в трите града се движи в диапазона между 17.6 и 19.9% през първата половина на 2011 г., или почти два пъти над средното ниво за страната - 10.3% (в България по последни данни е близо 12 на сто - бел.р.). 

Днес земеделието е основният икономически поминък в тази част на плодородната Дунавска равнина, но заради старите технологии за отглеждане добивите са ниски. В резултат на това, северозападният край е формирал едва 7.4% от БВП на страната през 2009 г. спрямо 48.3% за най-богатия Югозападен регион.

Северозападът е привлякъл само 2.4% от всички чуждестранни инвестиции. Големият демографски срив и застаряването също са виновни, разказа Нанков, имайки предвид "ужасяващия" спад на населението в региона с 18.3% за периода между преброяванията от 2001 и 2011 г. 

"Какви деца? Няма деца тук", каза 61-годишният безработен Детелин Андреев пред местното училище в село Войница, недалеч от Видин. "Тук са само пенсионери и безработни, купуващи храна на кредит през цялото време", сподели местният бакалин, който отказа да назове името си. Магазинът му предлага оскъден асортимент.

Картината е още по-мрачна по западната дъга на региона по границата със Сърбия. "Тук нямаме магазин за хранителни стоки. Децата ни идват отвреме навреме, за да ни носят храна и да проверят дали сме живи. Има автобус вторник и четвъртък и понякога го използваме, за да отидем на лекар", заяви 70-годишната Надежда Пешева от село Чичил.

Какво се случва, ако се разболеете в някой от другите дни? "Отиваш там, където всички ние ще отидем - при Бог", добавя тя, сочейки към селското гробище.

"Елате при мен всички, които сте уморени, и аз ще ви успокоя", гласи надпис над входа на местната църква в Якимово. Но портите й са отдавна заключени, а дуварите - покрити с некролози. 

"Всичко се разпада", каза 82-годишният пенсиониран тракторист Димитър в покрайнините на село Ошане. "Те съсипаха нашите стопанства и изгониха младите хора в чужбина, но всичко е по наша вина, защото сме гласували за тях. Тази страна никога не е имала нормални лидери", заяви той, пасейки своите четири-пет овце.

За заместник-министъра изходът е в повечето еврофондове за помощ и държавните пари в инфраструктура, като паневропейският транспортен коридор номер IV и втория мост на река Дунав за Румъния край Видин, готов вече на 70%.

Интензивното земеделие и туризъм, както и насърчаване на проекти за регионално развитие и инициативи за трансгранично сътрудничество с Румъния и Сърбия са други пътища за връщане на хората и изтеглянето на региона от ръба на пропастта, казва Нанков.

*Според жаргонния речник на Северозападна България, публикуван от smeshko, "пустиняк е първата и най-бързо научавана дума, служи за универсална обида, със силна емоционална натовареност (Пустиняк мръсен. Тоа е голем пустиняк!), като в произношението се влага злъч, лют червен пипер и змийска отрова".

Oще: бедност  безработица  българия  видин  враца  ес  монтана  население  регион  северозапад  села 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.07.2010, 13:20

23 мааму стара | 05.04.201315:31

http://www.youtube.com/watch?v=R9OJUXOzNNE
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.02.2012, 15:59

22 Не е задължително да си луд | 24.03.201313:53

"Столичани в повече" наистина ми дойдоха в повече!

Потомци на видни ватмани ( начин да получиш софийско жителство ), кремиковски бачкатори ( начин да получиш софийско жителство 2!), партийна номенклатура ( начин да получиш софийско жителство 3! ) се правят, че не знаят как живеят роднините им! Хайде, сиктир!
Като стъпите на жълтите павета и ставата "голямата работа на брат ми Робърт". Отръскайте съ сламата от дрешките бе деча!
Обадете се на баба си и я питайте поне веднъж, на колко километра трябва да я закара комшията, за да я преледа "доХтора"; колко пъти карат хляб в хотемага В МЕСЕЦА; на първата ти братовчедка децата колко пътуват, за да отидат на училище;

Комунистите са виновни!

Някой през деветдесете, каза че "лявото е лошо!" и най-бедната държава в Европа - България, се оказа на първо място по десни партии на глава от населението.
Десни партии, които имат по-леви идеи и от вечния виновник за всичко БКП/БСП!

Знаете ли, май тя е всъщност е най-изчистената партия, отърсила се от всички деца на "активни другари", партийни секретарки и любовници на соц. величия, които през 90-те скриха под леглото партийния си билет ( "ами, ако пак потрябва?!") и прелитат от партия в партия за топло местенце.
Блазя и на тази държава, в която най-големите "антикомунисти" са:
- фатмак, напуснал МВР за да запази партийния си билет;
- преодавател по Политикономия, станал асистент, като се оженил за партийния си секретар;
.... списъка е безкраен - има го в регистъра на политическите партий в РБългария!


Бесен Лош или много луд Палав Бесен Лош или много луд Палав Бесен Лош или много луд Палав Бесен Лош или много луд Палав
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 12.01.2013, 23:45

21 Bezpartien | 24.03.201310:01

Единствения растеж в резерват северозапад е отглеждането,и финансирането от държавната номенклатура,цигански растеж!Да има кой да гласува по избори!
По големи пустиняци,здраве му кажи!Ама така ще е докато резервата се е превърнал в скотобойна,и разни Божиновци,и Дамяновци доят овчата пасмина!Тия отдавна трябваше да са дали фира ама нема кой!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

20 Harry | 12.02.201323:59

А през най-трудните военни години на ВСВ , този край хранеше София, от там пристигаше "мазния" влак. Роди и много интелектуалци и родолюбци на България.
Комунизма го удари жестоко, "Прехода" го доуби.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.01.2011, 18:57

19 Milen Marinov | 14.12.201100:13

Борачо и Маминсин- тук опреди 10 години почти нямаше цигани. Откакто закриха Видахима, тютюневата и шивашкото, българите избягаха кой по София, кой в чужбина, а сякаш самия Ад изригна цигани, като скакалци полазиха и започнаха да се самонастаняват в имотите на заминалите, позамразените строежи и останките от заводите.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.12.2011, 23:46

18 Sevar | 14.12.201100:05

По повърхностни, некомпетентни и идиотски коментари не бях чел никъде! Тъжен
Хора България не е само София, разходете се малко, разгледайте понаучете нещо пък после коментирайте....
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 12.01.2011, 17:43

17 Voin | 13.12.201114:49

Мануела, ще ме извиняваш, ама в случая не си права и като че изобщо не си разбрала мисълта на Боби.
Всъщност напълно съм съгласен с него. Не ми пука дали са мюсюлмани или не в случая, забележи, не предявявам расистки или религиозни предрасъдъци.
Но е истина. В Кърджалийско няма работа, с тютюна е трудно /аз пък за разлика от теб имам представа как е, защото съм живял в Родопите, макар и в друг край/, земята е бедна, неплодородна...
В същото време, в България, има буквално много райони с плодородна почва, на която селското стопанство би процъфтявало доста по- добре от единият тютюн край Кърджали. Е, проблемът с прекупвачите пак ще си остане, все пак, както пак Боби, отбеляза, те са навряни навсякъде.
Да, не е лесно да изоставиш родният дом и да се забиеш на пут**на си лелина на майната си, но гладният човек няма избор, забележи.

В гъза - да не споря с теб, но преди две години си бях в България и минах през Родопите /любима планина/ и доста от селата си бяха пълни с народ...и джамии, ама то друга тема на разговор.
А между другото, за протокола, аз съм бая години в Испания, обиколил съм една немалка част от нея, но помаци почти няма. Ама нейсе, за португалия може и да си прав.
А колкото за кривогледането на родолюбците- като те гледам и ти не правиш изключение...
Калъф непатриотичен...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.08.2010, 12:01

16 v guza | 12.12.201119:38

13 Bobby_gBG | 12.12.2011 07:54
Мануела, лично не знам, нито пък ти знаеш, но всички "знаем" какво е не само за тях, ами и за всички останали дето са принудени да минат през прекупвачите, как литър минерална вода струва повече от колкото плащат на производителя за литър мляко... И за зеленчуци и т.н. За всичко е така.


Само че аз наистина не мога да си обясня защо много по-плодородната земя пустее, хората се разбягаха от родните си места, а онези седят горе из чукарите и не бягат...
================================
Кой не бяга бе, калъф патриотичен?
Миграцията от Родопите е не по-малка, от където и да е било другаде в страната. Помаците ходят да бачкат по Испания, Португалия и Гърция, а турците по Германия, Белгия и Холандия, където има стари колонии гастарбайтери от Турция, и където нашите турци могат по-лесно да си намерят работа понеже се оправят с езика (турския).
Връщат се защото патриархалността е по-силна, защото семейните връзки са по-живи, защото на други места в страната такива родолюби кат теб ги гледат накриво.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.12.2010, 11:11

15 Borracho | 12.12.201112:53

Материала в тази област на България е доста по-зле. Прекалено голяма част от хората там са необразовани, постоянно пияни скотове. Имат земя, имат природа ама ги мързи и не правят нищо. До голяма степен сами са си виновни, Българи са а живеят като цигани, че и по-зле.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 25.07.2011, 12:57

14 Мина | 12.12.201110:28

Да, тъжно е.
   

оценка

+0 -0