Ако България отново иска да привлича истински чужди инвеститори, то тя трябва да се опита да излезе извън клишето на ниски данъци и евтина, но квалифицирана работна ръка | webcafe.bg
Webcafe

Кой сега е номер 1

Десислава Николова, Институт по пазарна икономика
03.08.2011, 18:38 (обновена 06.08.2011, 08:46)
пари, плащане

Снимка: © Sofia Photo Agency

Кои страни в региона привличат най-много чужди инвестиции

В периода преди кризата България се оказа най-привлекателната страна за преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в региона на Централна и Източна Европа. През 2006, 2007 и 2008 г. България водеше класацията убедително с двуцифрени числа за отношението между преки чужди инвестиции и БВП.

Кулминацията беше достигната през 2007 г., когато ПЧИ в страната се равняваха на 29,4% от БВП. За сравнение, втората по привлекателност за чужди инвестиции страна от региона - Естония - ни следваше на почетно разстояние с повече от 2 пъти по-малко ПЧИ (като % от БВП).

Както е известно, основните отрасли на българската икономика, към които се насочваха преките чужди инвестиции преди кризата, бяха недвижимите имоти (23% от всички инвестиции за периода 1999-2008 г.), финансовият сектор (19%), преработващата промишленост (18%), търговията, складовете и съобщенията (18%).

Строителството често погрешно се цитираше сред водещите сектори, привлекли най-много преки чужди инвестиции. Официалните данни на БНБ обаче му отреждат едно много по-скромно място със само 7% от общия входящ поток за периода 1999-2008 г.Друг мит, който често се срещаше в публичното пространство, гласеше, че притокът на ПЧИ в България в годините преди кризата се е дължал най-вече на покупка на недвижими имоти от чужденци и свързаните с това дейности. Това обяснение, както се вижда от статистиката, е вярно само отчасти.

Наистина, близо ¼ от всички ПЧИ в България са били насочени към "операции с недвижими имоти, наемодателна дейност и бизнес услуги" - според официалните данни на централната банка. Но сравнимо големи дялове от по 18-19% заемат и финансовият сектор, преработващата промишленост, търговията и съобщенията. Т.е. тук не можем да говорим за явното доминиране на един единствен сектор, а по-скоро имаме една достатъчно широка (секторна) база за привличане на преки чужди инвестиции.

Какво се случва в региона

Интересно е да се види какво се случва с преките чужди инвестиции към страните от региона след началото на кризата. Докато България успява да запази лидерското си място като най-привлекателна дестинация за ПЧИ (като % от БВП) в региона през 2009 г., през 2010 г. страната ни вече е изместена от Естония.

Причината за това се крие в относително стабилния приток на чужди инвестиции за около 1,2 млрд. евро на година за периода 2008-2010 в балтийската страна. В същото време в България се наблюдава намаление на ПЧИ наполовина както през 2009, така и през 2010 г.

По-конкретно, преките чужди инвестиции в България се свиват от 6,7 млрд. евро през 2008 г. до 3,3 млрд. през през 2009 и 1,6 млрд. евро през 2010 г.

 

Все пак, почетното второ място в целия регион1 по привлечени ПЧИ през 2010 г. не е никак зле за родната икономика. Особено като се има предвид, че данните за чуждите инвестиции традиционно се ревизират с голямо закъснение и нищо чудно да се окажат дори и повече.

Въпреки продължаващата криза в недвижимите имоти, този сектор все още привлича най-много ПЧИ. Възможно обяснение на този феномен би могло да бъде завършването на започнати проекти с цел намаляване на загубите. Всъщност, секторите, които остават водещи от гледна точка на привлечени ПЧИ дори и след удара на кризата, са обичайните "заподозрени" - недвижимости, финанси, търговия и съобщения, преработваща индустрия и донякъде строителство.

Интересното е, че т.нар. комунални услуги (ток, вода, газ, електричество) са привлекли относително повече ПЧИ спрямо периода преди кризата. Докато до 2008 г. делът на този сектор е бил едва 5,7% от общите инвестиции, за двете кризисни години (2009-2010) е стигнал 14,7%.

Едно от обясненията би могло да бъде, че секторът на комуналните услуги обикновено не страда в такава степен от икономически кризи, както другите сектори. Причините за това се крият както в традиционния спад на световните цени на повечето суровини по време на криза (газ, петрол), така и в относително нееластичното търсене на комуналните услуги.

Т.е. потребителите в условия на криза съкращават някои свои разходи (като почивки, образование, ремонт, покупки на стоки за дълготрайна употреба и т.н.), но запазват относително стабилни разходите за храна и битови сметки. Тези фактори, заедно с дългосрочните инвестиционни програми на много от чуждите дружества в този сектор биха могли да обяснят относително високият дял на ПЧИ в комуналните услуги по време на криза.

Друг интересен момент в статистиката за ПЧИ към България са страните, от които получаваме най-много инвестиции. Традиционно това са страните от ЕС. И преди кризата, и след началото ѝ, страните от ЕС са отговорни за над 80% от ПЧИ в България, т.е. не може да се каже, че кризата е повлияла по някакъв сериозен начин на географското разпределение на чуждите инвестиции към България. Любопитен факт е, че преди началото на кризата (1999-2008 г.), най-големият "износител" на ПЧИ за България е Австрия, следвана от Холандия, Гърция и Великобритания.

За периода на кризата (2009-2010 г.) обаче Холандия заема лидерското място с впечатляващи инвестиции за 2,16 млрд. евро или повече от 50% от всички ПЧИ в България. Далеч зад нея се нареждат Кипър (453 млн. евро), Германия (420 млн. евро) и Гърция (373 млн. евро).

Логичното обяснение за Холандия: офшорна зона


Как може да се обясни това разместване по "върховете" сред страните, изпращащи най-много ПЧИ в България? Кой знае какви холандски инвестиции в българската икономика няма - човек се сеща за няколко марки бира и сравнително малката финансова група ING (банка, застраховане, пенсионно и здравно осигуряване).

Всъщност, най-логичното обяснение за големите инвестиции на Холандия в България през последните 2 години е популярността на Холандия като офшорна зона за регистрация на български фирми. Т.е. голяма част от тези "чужди" инвестиции всъщност може би не са чужди, а местни, но заради факта, че централата на компанията е регистрирана в Холандия, те се отчитат като холандски.

Същото обяснение важи и за рязкото изкачване на Кипър в класацията след началото на кризата до почетното 2-о място като най-голям инвеститор в България (от 8-о място преди това).

Може би кризата е принудила много местни предприемачи да търсят всякакви начини за намаляване на разходите, включително и по линия на платени данъци и осигуровки, което пък ги е насочило към регистриране в офшорни зони. Може би просто наблюдаваме пране на пари, спечелени по време на големия строителен бум.

Независимо от причините, спадът на „истинските" ПЧИ в България (т.е. тези, които не идват от български предприемачи, регистрирани в офшорни зони) в периода след кризата вероятно е доста по-голям, отколкото показват данните на пръв поглед.

Изводът, който може да се направи, е, че правителството не трябва да се успокоява с наличните данни и да вярва, че въпреки всичко, страната продължава да е относително атрактивна пред чуждите инвеститори. Самият факт, че през последните 2 години има много европейски страни с дезинвестиции в България (т.е. отрицателни инвестиции или изтегляне на капитали от България) - сред които Австрия, Люксембург, Малта - е достатъчно тревожен.

Ако България отново иска да привлича „истински" чужди инвеститори, то тя трябва да се опита да излезе извън клишето на "ниски данъци" и "евтина, но квалифицирана работна ръка".

Свръхрегулирането на бизнеса, негъвкавият пазар на труда, тромавата администрация, лошата инфраструктура, нелоялната конкуренция в редица сектори, корупцията, шуробаджанащината и неориентираното към практиката образование са все реални пречки пред инвестициите. Колкото по-бързо се справим с тях, толкова по-лесно ще се докажем като топ дестинация за чужди инвестиции.

12-те страни от региона, които разглеждаме са България, Чехия, Естония, Латвия, Литва, Унгария, Полша, Румъния, Словения, Словакия, Хърватска, Турция.

Oще: бвп  българия  източна европа  икономика  инвестиции  промишленост  пчи  регион 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.05.2011, 23:16

9 tytyrytka | 06.08.201116:06

Винаги се съм се чудела, за какво е този безсмислен труд за изчисления и статистики по финансовите показатели, когато се говори за инвестиции. Дори и тази дума не е наша,ако беше жив Алеко, вероятно щеше да я доближи до Алъш- верижа, но тя е турска дума.
и така..
мнението е ми е, че инвестициите към една страна се определят от свободните красиви и интелигентни ЖЕНИ и от степента на тъмната, скрита икономика на страната.
Во а ла!
Идея
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.08.2010, 15:10

8 Astarot | 05.08.201113:28

Engineer, за човек, който се предполага да използва рационално мислене и склонност към опростяване на логическите решения, не показваш особени дарби.
Най-голямата лъжа е, че всеки може да забогатее, ако е достатъчно умен и предприемчив. Защото в един затворен кръг на производство на стоки и услуги, печалбата за един е на гърба на разходите на другия. Така е и в международен план общо взето. Богатите са толкова богати, основно защото имат къде да изнесат производството си и да се ползват от по-ниски разходи за заплати и/или ресурси.
От гледна точка на макро-икономиката, цялата съвкупност от икономости, се борят и надлъгват един с друг, кой да генерира по-голяма печалба за себе си, но както винаги, печалбата за един е загуба за друг и целият този процес не води до увеличаване на националния продукт.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.04.2011, 18:40

7 Engineer | 04.08.201122:01

Ех, момчета, момчета,
ако икономическите закони не съществуваха,нямаше да има високо развити страни...Това, че не виждаш или не разбираш нещо, не означава, че то не съществува...
И икономиката не е наука, която те учи как да станеш богат, а по-скоро как да упралвяваш това което имаш за да не го загубиш и да го увеличиш ако е възможно, как да организираш силите и ресурсите си за да живееш по-добре...
Но щом казвате че всичко е измишльотина...ОК, нека покажем на света, че можем да живеем по-добре без икономика (всъщност вече сме им показали - кражби, подкупи, корупция, далавери, убийства...още малко и ще накараме Европа и САЩ да заживеят като нас)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.04.2011, 07:59

6 Чочо Енчев | 04.08.201120:26

Чел съм разни сравнителни анализи за шансовете да спечелиш/загубиш на Уолстриит и във Вегас. Въпреки цялата им относителност и днес си мисли, че са близки, само дето едното е по-престижно така малко...НЯМА УЧЕБНИК ИЛИ ТЕОРИЯ, КОЯТО ДА ТЕ НАУЧИ КАК ДА ПЕЧЕЛИШ. АКО ИМАШЕ ВСЕКИ ЩЕШЕ ДА Я НАУЧИ...
http://www.investa.biz/28801.html
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

5 Thea Atanasova | 04.08.201118:42

Чичифон много си прав. На мен икономист ми звучи като секретарка и не виждам защо трябва да се отдава толкова голямо внимание на някакви статистики, които всеки може да си ги направи сам.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.02.2011, 14:31

4 Vasil | 04.08.201117:06

Дянков е некадърник който е поствен тук да защитава чужди интереси и да съсипе икономиката на страната !!! Който разбира от икономика много долре знае за какаво става въпрос . Именно ИПИ има пръст в докарването на смешника Дянков - НЯМА МЯСТО ЗА ИПИ И ЗА ХОРА КАТО ДЯНКОВ В БГ - ДА ГЕ ИЗГОНИМ - СЪСИПВАТ НИ 22 ГОДИНИ ВЕЧЕ С ПРОПАГАНДА И ГРУПОСТИ - ВЪН!!!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

3 Оня Дето Го Трият | 04.08.201115:07

Чинчифон

Точно същото съм си мислил и аз винаги и се чудя защо никой никога не отваря дума за това!Чуди се
Икономиката като наука е едно изкуствено усложняване на сравнително прости процеси. И това, че половината трудоспособно население се зове "икономист" по образование или по професия под една или под друга форма, показва колко енергия се пропилява от преливане на пусто в празно....
Дано не звуча, като някакъв ретрограден талибан, но трудно някой може да ме убеди, че от милионите финансови анализатори, борсови посредници, бизнес консултанти и прочие "професии" със сложни имена, се генерира някакъв полезен продукт...
Кризата в момента е в резултат точно на това! Идея
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

2 Чинчифон | 04.08.201114:44

Опитите да се представи икономиката като наука добиват паталогични размери.Да си припомним,че наука се нарича такова знание,което е постигнало собствени открития и е установило непознати закони и факти,признати по целият свят.В този смисъл единственото сериозно знание,имплантирано в измислената наука "икономика" е аритметиката,
и то в частта и за числата и за десегичните дроби.Икономиката и до днес
не разполага дори с едно,макар и скромно,собствено научно откритие.Но писането на групости от икономисти /не счетоводители!/ и позирането им като интелектуалци е изумително и смешно.Вижте Дянков и съдете сами!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.02.2011, 14:31

1 Vasil | 04.08.201109:39

някой трябва да закрие ИПИ и тяхната неолиберална пропаганда .- НЕ ГИ ПУБЛИКУВАЙТЕ !!!! този институт е с главна вина за разрухата в БГ последните 20 години - протежета на американците и Сорос .- платени драскачи . БГ никога НЯМА ДА СЕ ОПРАВИ с вредните а анти - народни съвети на ИПИ и техните глупости за паарен фундаментализъм - ВЪН ПАЗАРНИТЕ ФУНДАМЕНТАЛИСТИ ОТ БЪЛГАРИЯ !!!! НАЛИ ИСКАХТЕ ПО-МАЛКО ДЪРЖАВА - ВИДЯХТЕ КАВАО СТАНА
МАХАЙТЕ СЕ!!!
   

оценка

+0 -0