Ребалканизират ли се Балканите | webcafe.bg
Webcafe

Ребалканизират ли се Балканите

Дойче Веле
26.11.2012, 09:02 (обновена 27.11.2012, 07:59)
Косово

Снимка: © НАТО

Балканска картинка от Косово

Особената "шизофрения" на Балканите се изразява в това, че всички в региона са с двойници: Гърция си има Кипър, Турция - Сев. Кипър, Румъния - Молдова, Албания - Косово, Сърбия - сръбска Босна. А България и Македония?

За първи път терминът "балканизация" е използван преди 95 години от германския дипломат Вилхелм Ратенау като нарицателно за подялбата на един регион между множество малки и враждебни една спрямо друга държави по подобие на случилото се след двете балкански войни през 1912-1913 година. Постепенно отрицателните значения на балканизацията се разширяват и днес терминът е символ не само за разделение, подозрения и враждебност спрямо съседите, но и на корупция и изостаналост.

Два са принципите, залегнали в основата на това, което наричаме балканизация - всеки е срещу всеки, и че за да спечелиш, някой друг трябва да загуби, твърдят изследователите на феномена.

В последния вагон на Европа

Според професор Али Паязити от университета на Югоизточна Европа в Тетово, най-ярките проявления на балканизацията през последните 20 години са свързани с разпада на бивша Югославия и със съпътстващите войните прояви на геноцид, етнически прочиствания и унищожение на културно-исторически и религиозни паметници.

"Ето защо усилията на международната общност, и преди всичко на Европейския съюз, са насочени към дебалканизацията на Югоизточна Европа. Това означава възстановяване на мира и добросъседските отношения между балканските страни. Този процес неминуемо е свързан с противодействие на шовинизма, с декомунизацията и денацификацията на полуострова.

Без това не е възможно страните от региона да станат част от "рационалната Европа". В противен случай съдбата ни е да бъдем вечни пътници в последния вагон на влака за Европа. За съжаление събитията в моята страна Македония не съответстват на надеждата това да не се случи", изтъква професор Паязити .

Бейрутизация - новата балканизация

Професорът припомня едно скорошно интервю на македонския архитект Мирослав Гърчев по повод строящия се в момента в центъра на Скопие мегаломански тематичен парк с грандиозни паметници на исторически личности и с римска триумфална арка, известен като "Проект Скопие 2014".

По думите на Гърчев, в Македония се работи за "бейрутизацията" на нейната столица. Това води до едно ново и много опасно разделение между македонци и албанци, което така или иначе съществува посредством стандарта на живот в двете части на града.

Професор Йонуз Абдулай от Тетовския университет е на мнение, че търсенето на нова идентичност, базирана на история и факти отпреди няколко хилядолетия, в крайна сметка води до разделение между двата етноса и до напрежение в отношенията със съседите. Според Абдулай, Македония няма перспективи да продължи да съществува като единна държава, ако не осигури равни права и не интегрира малцинствата в социално-икономическия живот.

Носталгията по Титовите времена край Вардар и опитите да се сътвори македонска идентичност върху история от памтивека в крайна сметка се оказват добър параван за нищожния прогрес при разкриването на престъпленията на комунизма и по обнародването на документите и досиетата на агентите и доносниците на зловещата югославска тайна милиция - Удбата.

"Като студенти по времето на Тито са бояхме да говорим открито за проблемите на страната и за правата на гражданите в нея - между нас имаше доносници", си спомня професор Абдулай.

Балканите пред ребалканизация?

Идва ли краят на балканизацията? Едва ли, ако се съди по изказаните становища по време на състоялия се наскоро софийски форум на социолозите от Югоизточна Европа.

Като прояви на ребалканизация се посочват и случващите се по гръцките улици и площади шумни антиевропейски демонстрации и нападенията на националисти и неофашисти срещу бежанци, емигранти и представители на малцинства във всички балкански държави.

Мечтите за "велики" Албания, България, Гърция, Румъния, а сега и Македония, са живи. Всеки опит да се разсеят митовете на миналото се приемат навсякъде на Балканите като "предателство" и "кощунство" спрямо "националните идеали". За България пример в това отношение е споменът за грозната публична реторика и заплахите за физическо насилие спрямо авторите на прословутото германо-българско изследване за баташкото клане.

Масовата психоза във всички балкански държави по отношение на табутата в националните им историографии се случва на фона на един странен на пръв поглед феномен. Бегъл поглед върху политическата карта на региона разкрива една особена "шизофрения" - всички държави в Югоизточна Европа си имат "двойници".

Двойникът на гръцката държава е Кипър, на турската - Северен Кипър, на Румъния - Молдова, на Албания - Косово, на Сърбия - Сръбска Босна. Дали пък двойникът на Македония е България или е обратното - само балканизацията си знае...

http://www.dw.de

Oще: албания  балкани  балканизация  българия  ес  македония  сърбия 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

40 паяка | 27.11.201216:04

Абе, да не почнат скоро да се молят като ингилизките даскале: "Узмете си шопо, нищо не прифача."
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2012, 13:41

39 Leila | 27.11.201215:57

Ех все някой се цани да ни оправя от как свят светува.... muhihihihi Все искат да ни ребалканизират , а пък накрая се оказва точно обратното като свършат с "Ребалканизацията" .. шизофрения пълна....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.07.2011, 13:11

38 Fedar | 27.11.201211:51

Oня,

по-добре ти му обясни какво аз обяснявам, защото така или иначе накрая ще излезнеш с твоя версия за моето мнение. Усмивка
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

37 Оня Дето Го Трият | 27.11.201208:35

Федар

Щом е нов, сигурно не е чел и твои бисери - обясни му за ЦСКА и властта как стоят нещата Смее се
А иначе коя фраза е пришита?
По-долу цитирах скорошни умотворения на Бобчо.....и вместо отговор - минуси. Ех, съдба не разбирам
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 20.07.2011, 13:11

36 Fedar | 27.11.201202:42

Сиукс,

приятелю, ти очевидно си нов в този форум и не познаваш добре порядките и някои от главните герои. Смее се

Разбирам справедливото ти недоволство, но това да изискваш от Оня да НЕ ти пришива мнение, което не си изказал, и да не ти изкривява думите, е все едно да изискващ от гората да не се разлиства, от слънцето да не грее и от вятъра да не духа. muhihihihi

Просто това си му е стилът на момчето, запазена марка, така да се каже. Нищо чудно да е син на ченгета, защото това е точно милиционерски маниер - използват го при разпити и като искат да натопят някой.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 31.07.2012, 09:22

35 sioux | 27.11.201200:16

Тезата, че "западняците са виновни за ВСИЧКО" със сигурност съществува в нечия глава. Със сигурност съществува някъде във виртуалното пространство. В коментарите под тази статия обаче такава теза не присъства. Следователно няма смисъл да й се опонира. Ако някой много иска да изкаже възмущението си от тази теза, трябва да потърси форуми, в които тя е изложена. Или да каже "така и така, някои хора мислят, че западняците са виновни за ВСИЧКО, а аз не съм съгласен с това". Но да се изкривяват думите на коментиращите и да им се пришиват мнения, които те не защитават, е меко казано непочтено.
   

оценка

+5 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

34 Оня Дето Го Трият | 26.11.201222:10

Вон

Сигурен ли си, че тези въпроси са точно към мен?
А Бобчо (и Бобчовците) са ми праснали 2 минуса без въобще да помислят на това, което ги питам....... е да, със "специалисти", които предлагат подобни идеи ясно е че все Запада за всичко ще им е виновен не разбирам
   

оценка

+0 -4

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

33 Frida | 26.11.201221:56

-------Носталгията по Титовите времена край Вардар и опитите да се сътвори македонска идентичност върху ИСТОРИЯ ОТ ПАМТИВЕКА в крайна сметка се оказвА-ДОбЪр ПАрАВАН ЗА НИШОЖНИЯ ПрОГрЕС ПрИ рАЗКрИВАНЕ НА ПрЕСТЪПлЕНИЯТА НА КОмУНИЗмА И ПО ОбНАрОДВАНЕТО НА ДОКУмЕНТИТЕ И ДОСИЕТАТА НА АГЕНТИТЕ И ДОНОСНИцИТЕ НА ЗлОВЕЩАТА ЮГОСлАВСКА ТАЙНА мИлИцИЯ...
----------------------------------------------------------
препоръчвам на стоус и боби да се замислят върху това изречение, защото то е показателно и за състоянието в беге. паралелът е достатъчно красноречив и не го коментирам.
само да вметна, че коментарите за баташкото клане по повод злополучната -научна работа-, която си е чиста проба провокация, съставляват добър материал за подобни на автора съждения. а и вечната досадна препратка към холокоста само затвърдява впечатлението за късогледство и тесногръдие, следа от тоталитарно възпитание и белег за съответен манталитет. неспособността или по-скоро страхът да се признае примерно приносът на МОНАРХИЯТА за спасяването на българските евреи,който би развенчал мита за фашистка България, а оттам и на претенциите на македонските закъснели националисти, отсъствие на някаква национална доктрина, следвана сериозно и твърдо, страхливото свиване и отсъствие на българската държава при всяко обвинение от македонска страна, без ясна политическа реакция, почиваща на реални исторически факти, без позиция и т.н. и т.н. поводи отново отвеждат до горецитирания авторов извод.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 29.02.2012, 21:17

32 Von Bl | 26.11.201221:19

bih, също и Словения е Австрия. Вярно тек е, но е факт! Метеора, бъркаш и за Молдова??? Буковина,Молдавия и Молдова апропо германска доминация....отиди и виж селата и малките градчета...архитектура и подредба?
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

31 Pavur Pezev | 26.11.201221:04

Те и каталунците ги тресе май балканския синдром.И шотландците.И у Белгия.У Бавария.Къде ли не.Ама не-тука сме били балканизирани.Тука сме били циганофоби,щото след като са ги натирили ония,толерантните на запад,тука тъмните,тесногръди балканци сме ги приели и те са се разплодили и си ветреят особеностите под носа ни и даже са се домогнали до гъзовете ни.Аре наистина без клишета,а?
   

оценка

+1 -1