Македония - игра на доверие | webcafe.bg
Webcafe

Македония - игра на доверие

Илина Василева
02.05.2014, 12:11 (обновена 04.05.2014, 10:05)
паметници в скопие

Партиите разчитат, че гласоподавателите, на които са подарили нещо, ще гласуват за тях

Игра на доверие - така наричат македонците изборите за президент и парламент. И Македония се довери и избра. На 27 април 2014 г. новият - стар президент Георге Иванов остана на власт, а неговата партия ВМРО-ДПМНЕ победи на парламентарния вот с най-много гласове и депутати в парламента. Казват, че за да опознаеш една страна добре, трябва да посетиш по-малките й градове и да видиш как живеят хората. Нека ви разкажа за едно малко градче в Македония, наречено Делчево, и за това как преминаха изборите там.

Делчево е малко симпатично градче с 12 000 жители. Разположено е точно до границата с България. Тук за месец на пълен работен ден получаваш заплата 6000, но не лева, а денари (македонската валута), които се равняват на 200 лева. В магазина се пазарува на вересия, защото местните не винаги могат да си позволят да платят веднага.

Тук повечето хора не карат BMW, а югословенския първенец - юго. Денонощна аптека няма. Ако ти потрябва лекарство, отиваш при съседа. Има две дискотеки и още няколко кафенета, които местните наричат „кафичи". Има и две училища - основно и средно, което е професионална гимназия по текстил. Завършиш ли я - алтернативата е текстилната фабрика, в която работиш 6 пълни работни дни седмично и за месец получаваш 200 лв. Иначе работни места почти няма.

Младите записват висше образование и търсят работа в Скопие или в България. Местен бизнесмен извозва с микробус жителите на Делчево, които искат да подадат документи за българско гражданство, за да могат да живеят и работят в България или евентуално да заминат в чужбина. Другите остават в Делчево и се женят. Жените отглеждат децата и живеят скромно, докато мъжете им са на гурбет в Италия или Швейцария - най-достъпните дестинации за македонците.

Най-шумно в Делчево е в събота - пазарен ден - местните се събират в центъра да напазаруват и да си разменят някоя друга клюка. Но в този съботен ден оживлението беше още по-осезаемо - в неделя Македония щеше да избере своите президент и депутати и жителите трябваше да дадат своя глас.

Дойде ли време за избори, правилата са ясни. Партиите започват предизборна агитация. Само че в Македония тя е малко по-различна от тази в България. Тук не се правят концерти с фолкпевици. Партиите осигуряват безплатен превоз за всички македонски студенти в България, за да могат да се приберат и да гласуват.

Кандидатите обикалят къщите и жилищните блокове в Делчево, за да се срещнат с гласоподавателите. Понякога им оставят подаръци, за да ги агитират. Питат ги за проблемите им и съответно обещават решения. Често в бедното градче пристигат големи камиони, организирани от партиите, и се раздава брашно, захар, олио или други продукти на местните. Или пък се осигуряват дърва за огрев. Така партиите се надяват, че в замяна македонците ще гласуват за тях.

Получава се нещо като негласно споразумение. Mакедонците знаят, че ако сега гласуват за партията, която им е донесла дърва, след време те ще могат да отидат при същата партия, за да помолят да им намерят работа. Така някои дават гласа си за политика, който им е донесъл нещо, за да ги агитира.

Но предизборната кампания е игра на доверие - казва 23-годишният жител на Делчево Мартин, защото всъщност никой не гарантира на партията, която ти е донесла например дърва за огрев, че ти ще гласуваш за нея. Някои може и да дадат гласа си за нея, но други няма да го направят. „Не всеки македонец ще се продаде за един пакет брашно" - споделя ми Мартин.

„Дори от опозиционната партия да ти донeсат пакет захар или да ти платят превоза до вкъщи, ако си решил, ти ще подкрепиш управляващата партия" - добавя той.

На сегашните избори управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ събра повече гласове от социалистите от СДСМ. Според Мартин това е така, защото македонците са разочаровани от СДСМ заради неизпълнените им обещания. Казва, че сега народът е доволен от ВМРО - правят пътища и създават работни места. Македонците им се доверяват.

Изборите в Македония наистина са игра на доверие. Партиите разчитат, че гласоподавателите, на които са подарили нещо, ще гласуват за тях. От своя страна избирателите се надяват, че партиите ще изпълнят своите обещания. Защото някои може и да гласуват само заради облагите, но други дават гласа си заради обещанията, които получават от политицте.

Делчево е един от най-бедните райони на Македония. Хората тук печелят по 200 лева на месец, които не им стигат за нищо. Затова един пакет брашно рядко ги убеждава да гласуват. Това, което ги кара да отидат да урните, са обещанията за по-качествени пътища, по-високи заплати, нови работни места. Изборите всъщност са една по-различна игра на доверие - доверие за по-добро бъдеще.


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.04.2014, 16:09

1 Bulgarski_Colombiec | 03.05.201401:11

Какво да Ви кажа съжелявам ги Тези Македонци. Жалка работа. Трябва да се оттърват от миналото си за да оцелеят в Бъдещето. Иначе и те са като нас. Те правяр същите неща като нас.
   

оценка

+1 -0