Как сръчках системата | webcafe.bg
Webcafe

Как сръчках системата

A. Влахов
19.07.2012, 16:02 (обновена 21.07.2012, 09:45)
S.G.A.N

Не е наша работа да им вършим работата

Как сръчках системата? Ами такова животно като българската гражданска администрация се сръчква само по един начин - с кърпел. И най-добре ръчкането да е придружено с викове.  Разбира се, нечленоразделния рев също не води до големи резултати - по-добре да обясните на представителя на "Системата" какво очаквате от него, какви са задълженията му и откъде идва заплатата му. Но е добре да го кажете силно и с нетърпящ възражение тон - иначе ви отсвирват безапелационно.

Сцена на действието - община "Сердика" в София. Отделът за личните документи на български граждани. Поводът да съм там - унищожена лична карта и необходимостта да си направя нова. Нося си копие на акта за раждане, представям го на служителката, която се е заела да ме обслужва.... и удрям първата греда:

"Ама това не е оригинал!" Е не е оригинал, разбира се! Нямам склонност да разнясям 35 годишни документи по джобовете си и не знам да имам и такова задължение.

"Ама то не е на оригинална бланка...." Ами не е, принтирано е - изпратиха ми на мейла файл от сканираната хартийка.

"Ама не може така!" Ами аз пък нямам нито желание, нито време да се понеса на бегом към Пазарджик, за да ви нося същото, ама на оригинална бланка.

"Добре, дайте да го видя...." След 30-секундно взиране в листа на лицето на служителката /млада, което прави нещата по-лоши!/ грейва победоносна физиономия: "А, я вижте какво пише тук! Според това ЕГН вие сте на 76 години ли, какво? Аз това /актът за раждане/ не мога да го приема!"

Фръц, чао, победа! Още една за деня - отпратила е поредния навлек, без да свърши нищо за него. Нищо, че данъците на навлека й плашат заплатата. Да, ама навлекът е провинциален простак, както се разбра - и добре подкован юридически /което пък е важно в сблъсъците със Системата!/ И не е склонен да търпи да го разиграват, когато е в правото си.

На бученето се отзовава се по-възрастна служителка. Явно е чула за какво става въпрос, защото ми казва само „Дайте да видя документа". Взима го и само след бегъл поглед ми казва, "Да, ясно.... Ами правен е на стара програма, тя вече не се използва и колежката не я знае". Демек - ЕГН-то ми е изписано по начин, неразбираем за по-младата. ОК, случва се, разплетохме загадката, но се явяват въпроси - тоя пропуск в знанията на колежката ви не я ли прави некомпетентна да изпълнява работата, за която взима заплата? И защо от тоя пропуск трябва да страда гражданинът-данъкоплатец, който ви осигурява прехраната? Мълчание...

Но въпросът ми е уреден - приеха ми не съвсем редовното копие на акт за раждане, след нормалния срок нормално си взех личната карта, и така.... Но това нямаше да стане, ако бях приел "Ама не може така!" за свършено чиновническо задължение. Хора, разберете го, просто е - тези хора са там, за да ни правят живота по-лесен. Ясно е, че след 45 г. администрация по съветски модел сме зомбирани да тичаме послушно от гише на гише, носейки купища хартия, и чинно и търпеливо да се обясняваме, и да тичаме отново след всяко "а сега донесете и еди-какъв си документ....", но това трябва да спре!

Моделът /уж/ вече не е съветски, ние не сме длъжници на никаква Система, и лично аз искам когато си имам работа с администрацията, да отида в съответната институция, да кажа "Добър ден, трябва ми еди-каква си услуга!", след което да седна удобно и да изчакам да ми донесат всичко наготово. Не е наша работа да осъществяваме координацията между звената на системата, не е наша работа да знаем за кое какъв документ се иска и на какво точно трябва да мирише хартията, върху която е отпечатан... Не е наша работа да им вършим работата.

Oще: администрация  система 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.04.2012, 12:44

6 НедоученУчен | 21.07.201217:19

И това със сръчкването на системата е точно като във Фейсбук - има го, ама нищо особено не върши. Объркан
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.04.2012, 12:44

5 НедоученУчен | 21.07.201217:16

А какво значи акронимът С.Г.А.Н? Сдружение на гневните асоциални нищожества? Или Сдружение на гниди с антивластови настроения?
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 30.09.2010, 17:54

4 Scooby Doo | 20.07.201216:13

Ама той Влахов от къде да знае коя институция какви документи издава. Казаха му да напише статия и той пише.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 04.03.2010, 20:45

3 belov | 20.07.201211:54

Тази история е много странна. ЗА МЕН ИЗЛОЖЕНИТЕ ФАКТИ НЕ СЕ ВРЪЗВАТ.
1. Документ за самоличност не се издава от службите на местната администрация (Община/Район) ДОКУМЕНТ ЗА САМОЛИЧНОСТ ИЗДАВАТ САМО ОРГАНИТЕ НА МВР (Сектор "БДС" в СДМВР/ОДМВР/РПУ)
2. За подмяна на документ за самоличност на пълнолетен гражданин НЕ СЕ ИЗИСКВА АКТ ЗА РАЖДАНЕ. Този документ за пълнолетен гражданин се изисква само ако Лична карта се издава за първи път.
3. Документ за самоличност се издава от орган на МВР по постоянен адрес. Следователно гражданинът, който иска да му бъде издаден такъв документ трябва да има вече постоянен адрес на територията, на която действа съответния орган на МВР. Промяната на постоянен адрес се извършва от местната администрация на чиято територия е новия адрес (Служба "ГРАО" на съответната Община/Район), която след промяната издава съответното удостоверение. За издаването на Удостоверение за постоянен адрес НЕ СЕ ИЗИСКВА АКТ ЗА РАЖДАНЕ.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

2 Оня Дето Го Трият | 20.07.201209:52

Да се чете:
...отгоре надолу, не отдолу нагоре... Отегчен Отегчен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

1 Оня Дето Го Трият | 20.07.201209:50

Резултат от сръчкването на системата:
Една дребна служителка е победена. Едно косъмче от туловището на звяра Държавна Система е подръпнато леко.
Всичко обаче си е непокътнато, като теглиш чертата.
Система се променя според мен отдолу нагоре, не отгоре надолу!
Писахме си вече за тая идея СГАН, че само гъделичка системата по тоя начин, друго не прави....начина е друг - в коментарите под предишния текст го пише.

-------------------------------------------------------------------------------
И който не му харесват писанията ми е хейтър - предварително да е ясно! muhihihihi
   

оценка

+1 -0