Цензура или добър вкус е, че пада "Булка"? | webcafe.bg
Webcafe

Цензура или добър вкус е, че пада "Булка"?

Webcafe.bg 16.01.2013, 22:19 (обновена 18.01.2013, 17:01)
булка, сирене, деликатес

Създателите й негодуват

Цензура ли е, че клипът с "Булка" пада от екран?

Да.  
Не.  
Не ми пука.  

На петия ден от препоръката на Националния съвет за саморегулация (НСС) да бъде спряна рекламата на продукта, имитиращ сирене - "Булка", създателите на продукта обявиха, че пада от екран.

"Фикосота синтез" уведоми с писмо НСС, че спира клипа, макар че компанията не приема доводите за препоръката, особено предвид цялостната телевизионна среда в България.

Рекламата на имитиращия продукт "Булка чеиз" нарушава етични правила за реклама и търговска комуникация в България и затова Етичната комисия към Националния съвет за саморегулация (НСС) препоръча излъчването й да бъде спряно, обяви комисията на 11 януари.

Съветът се самосезира заради сексуалния контекст на рекламния клип. Освен това и гражданин изпратил жалба с мотива, че "рекламата е не само неподходяща за деца, излъчва се по телевизията във всякакви часове на денонощието, а и е с уникално нисък морал и никакво благоприличие".

НСС е преценил, че рекламата нарушава правилата за благоприличие, социална отговорност и правдивост.

"Авторите на клипа очевидно не са се задоволили с по-лек и дискретен намек, а всячески са настояли на предизвикателно излъчващата съблазън сценка", пише в мотивите на решението.

Според съвета "сексуалният контекст на рекламата е подсилен чрез яркия цвят на Според съвета "сексуалният контекст на рекламата е подсилен чрез яркия цвят на женската рокля на Жулиета, която следва извивките на тялото й, силно изразеното деколте и действията й - изпускането на парче от продукта между гърдите й, изваждането и поднасянето му в устата на мъжа".

Това напомня на еротичната сцена от американския филм "Девет седмици и половина", казват от НСС.

За общото внушение на клипа допринася и мелодията, послужила за музикален фон на рекламата, която жанрово се доближава до чалгата, допълват от там.

Пред Dnevnik.bg от "Фикосота синтез", създатели на продукта, казват, че със спирането на рекламата им е била наложена цензура от "малка група хора, определящи се като елитарни".

Oще: булка  деликатес  клип  нсс  фикосота синтез  цензура 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 05.07.2010, 18:51

16 Зелен Бетон | 18.01.201302:49

Проблемът не е в сексуалното внушение. Едва ли някой би поискал да се свалят рекламите на водка Флирт, примерно. Само че тяхното внушение е елегантно, а на тази е просташко.

Разликата е като между еротика и порнография: и двете са в сексуален контекст, само че първото е предназначено да въздейства върху естетическото възприятие, а второто – върху инстинктите и физиологията.

Ако искам да гледам порно картинки, ще бръкна в интернет или ще си купя нещо от будката за вестници. Но не може филанкешията да решава, че цялата телевизионна аудитория, включително дечурлигата и старците, трябва да му гледа порното. Никъде по света порнографията не е общоприет елемент от публичната среда – и това не е случайно. Защото освен писаните норми има и неписани.

А „успокоителният“ аргумент, че мацката е готина, е неадекватен. Ми да вземем тогава да наслагаме готини разголени мацки навсякъде, а? Да си „естетизираме“ средата?

Най-дразнещото обаче е, че фирмата-рекламодател „не приема доводите за препоръката, особено предвид цялостната телевизионна среда в България“.

... ОСОБЕНО ПРЕДВИД ЦЯЛОСТНАТА ТЕЛЕВИЗИОННА СРЕДА В БЪЛГАРИЯ. Все едно казват - какво сте се заяли с нас, бе, ВСИЧКИ ПРАВЯТ ТАКА!

Значи една от големите компании в България е на мнение, че след като някой друг нарушава нормите (без значение писани или неписани), и тя има пълното право да ги нарушава, без да носи отговорност.

Освен това смята, че след като подобна порнография се вихри свободно из чалга клубовете, значи няма никакъв проблем да се извади в праймтайма по национален ефир.

Е, само заради това заслужава да бъде санционирана допълнително. Както се санкционира за обида на съда. Ако хората, вземащи решенията във въпросната компания, са толкова върли чалгари, че не могат да проумеят какво нередно са сторили, поне допълнителната санкция да ги принуди да се позамислят малко.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

15 Manuela Gerenova | 17.01.201319:28

Цензура и малко щипка задкулисни борби между така наречените "брандове".
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.12.2010, 20:45

14 Stefan Chervenkov | 17.01.201318:12

Съгласен съм, че изглежда по-разумно да са я свалили заради заблудата - поне аз съм свидетел как не един човек, след репликата " не сирене- а деликатес" разбира че става въпрос за някакво супер готино сирене, а не за фалшименто буламачите от соя, които Миро Кучето реши че трябва да се кръстят "деликатес".

Обаче, щото сме в България, и пошлоста върви за ръчичка с средновековно пуританство, не бих се изненадал ако истинската причина наистина са циците на "булката" които са накарали някой некролог от СЕМ да вдигне кръвното Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.11.2010, 12:35

13 vanko | 17.01.201317:11

Герито Дончева - дъ бест булка форевър!!! Пляскане
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.02.2011, 18:45

12 Georgi Tashev | 17.01.201316:31

Съгласен съм с паяка, че не е логично сексуалният контекст да е причината. Реклами на водка Флирт, мастика Пещера, Ариана и др. продукти имат сексуален контекст, но не са цензурирани.
От друга страна, колкото и да е просташка рекламата, предпочитам да видя чифт хубави женски гърди, вместо поредната реклама за ипотечни кредити.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

11 паяка | 17.01.201316:24

Усещате ли манипулацията? Облягайки се на кълката, че българинът, макар и да се срамува да си го признае явно, си е чалгар, рекламодателят приспива таргета с внушението, че корумпираният, ограничен откъм естетически виждания наблюдаващ и санкциониращ орган иска да лиши зрителската аудитория от красиви гледки. А небрежно се премълчава същността. Ето и тук се размирисва от платени поръчкови публикации.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

10 паяка | 17.01.201313:21

"Рекламата на имитиращия продукт "Булка чеиз" нарушава етични правила за реклама и търговска комуникация "

Ако е спряна, не е за чалгавизията, по-скоро е заради заблуждаващото звучене на името Чеиз, наподобяващо Чийз, а рекламирания продукт е всъщност сурогат, имитация на сирене. Според мен това е причината. Тук е нарушена бизнесетиката.
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 15.12.2010, 11:11

9 Borracho | 17.01.201313:07

Да и аз мисля, че е цензура.
Още съм бесен на рекламата на памперси и осрани, намазани дечица връткащи се на парчето Power на Snap. Ето това за мен е истинска пошлост, лош вкус и гавра. Но очевидно комисията няма проблем с това, не - проблема е с едно хубаво момиче и едни хубави цици.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 20.10.2011, 14:57

8 bate Misho | 17.01.201312:43

Криворазбрана Цивилизация - е това е...
Да не би рекламата на Киндер буено да е с някакъв друг подтекст???
Че е пошла и простовата - така е, ама...то повечето реклами в нашият ефир са пошли и простовати Отегчен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

7 Оня Дето Го Трият | 17.01.201312:30

Да, цензура е! Точка.
Щото ако заради липса на вкус почнат да махат от екран, ще останем без телевизия и без предавания muhihihihi
   

оценка

+3 -1