Кой спечели изборите | webcafe.bg
Webcafe

Кой спечели изборите

Ивайло Калфин, евродепутат от Групата на ПЕС
14.05.2013, 13:50 (обновена 15.05.2013, 07:59)
Ивайло Калфин

Снимка: © Sofia photo agency

Според Ивайло Калфин, ако условията, поставени на БСП от страна на ДПС и "Атака" за съставяне на правителство са неприемливи, би било по-разумно БСП да не се ангажира със съставяне на кабинет

Кой победи на парламентарните избори? Зависи кого ще попитате. Партийните лидери на избраните в парламента партии ще бъдат доволни. Въпреки че ако видят ситуацията в по-широк контекст, може пък да си признаят, че са загубили. За гласоподавателя няма спечелили и загубили - има политици, на които са възложени определени задачи. Нека обаче започнем поред.

Резултатът от изборите се определи от рекордно ниската активност. На практика решиха твърдите партийни привърженици и очевидно това е съотношението между тях. По-висока активност щеше да вкара повече партии в парламента и да направи възможностите за съставяне на правителство повече.

Половината от избирателите не гласуваха. Не се сбъднаха прогнозите и за протестен вот. Вместо това негласувалите оставиха на основните партии втори шанс. Ако се бяха намесили, то щеше да бъде или в подкрепа на някоя особено убедителна партия, или за да отстранят някого. Очевидно нито едното, нито другото се случи.

ГЕРБ остана първа политическа сила и то след като предсрочно беше свалена от власт. Тук първият въпрос е

доколко протестите са изразявали народно недоволство,

а вторият - появи ли се достатъчно убедителна алтернатива на омразното управление на Борисов. Въпреки резултата е малко вероятно ГЕРБ да остане в управлението. За да се случи това, Борисов и Цветанов трябва да се оттеглят. Тогава досегашните управляващи ще могат да търсят коалиция с ДПС или подкрепа от "Атака".

Без двамата й лидери на властови позиции, ГЕРБ е обречена на бърз разпад. Същевременно, ако се оттеглят, те биха си осигурили сравнително плавно и безболезнено излизане от властта. Стига да намерят желаещи да я споделят с тях.

БСП не успя да победи ГЕРБ,

въпреки че увеличи значително своите депутати. Същевременно тя има най-големи шансове да сглоби правителство. Тази задача няма да е лесна, защото освен задължителната коалиция с ДПС, много вероятно ще трябва да се търси и подкрепа от "Атака".

Не се знае какви условия ще поставят тези две партии. Ако са неприемливи, би било по-разумно БСП да не се ангажира с правителство, което е нестабилно и няма достатъчна подкрепа или желание за дълбоки реформи. Този вариант би вкарал България в продължителна криза и нестабилност.

ДПС и "Атака" запазиха парламентарните си позиции

С тази разлика, че политическата им тежест се повиши значително. От ДПС вероятно ще зависи кой ще състави правителство. При паритет в местата в парламента, "Атака" вероятно ще изживее звездния си час да поставя условия и да определя приоритети на правителството. Това ще е пагубно за тази партия, защото ангажирането с властта е несъвместимо с популизма и националистическата риторика.

От всичко това следва, че възможността БСП да е в основата на съставяне на правителство е много вероятна, но тя зависи от решения на ГЕРБ, ДПС и евентуално - "Атака". БСП няма самостоятелна инициатива. Няма да се спирам на малко вероятните сценарии за нови избори или за съставянето на широка коалиция между ГЕРБ и БСП. С чий мандат и с кой премиер ще бъде правителството, в случая няма особено значение.

Ще си позволя и един съвет. Нека коалицията и подкрепата на правителството се основават на много ясна и подробна програма за действие във всички области. Получава се том от 200-300 страници, но всичко е ясно до най-малките подробности. Така се прави например в Холандия, която от десетилетия е управлявана от коалиции.

Добре е основните елементи на програмата да се договорят преди съставяне на коалицията, за да има гаранции, че ще бъдат изпълнени. Това е единствената възможност правителството да започне да работи на светло и с минимално необходимата обществена подкрепа.

Oще: атака  бсп  герб  действие  дпс  избори  партии  победа  програма 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 16.01.2013, 11:01

3 След час | 15.05.201315:36

Знам кой загуби изборите – българският народ. Няма никакви изгледи да се случи това, което хората от улицата искаха – а именно старата паплач да се измете и да дойде на нейно място нещо ново.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.03.2012, 16:55

2 Aybat | 15.05.201314:35

Калфин,
Защо пропусна 20-те % разпръснат вот помежду "малките партии", непреминали 4-процентовата бариера. Сред тях е качественият електорат - там са онези, които не приемат вашето олигархично статукво "бсп-герб-дпс" (умишлено с малки букви). Ето това е протестният вот - тези 20 % + безмълстващото мнозинство от негласували.
И с право ни пропускате, защото се страхувате от нас - ние сме НЕКОНТРОЛИРАНИЯТ ВОТ. Близък е денят, когато ще ви изметем, цялото червено-кафяво гюбре на "статуквото на застоя".
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 29.10.2010, 17:47

1 Бояна | 14.05.201316:45

Анализът е добър и най-вероятно посчената алтернатива е възможна.Иначе Герб без Б.Б. и Ц.Ц. би могла да съществува само от ден до пладне, защото тя е роден в грях и като авторитарна и лидерска , т.е. не като партия с която може да се сътрудничи по определени политически програми! Най-големият успех от тези избори обаче е , че българското общество най накрая успя да се освободи от сините болшевики ,идиологическите фундаменталисти на т.нар. антикомунизъм, в резултат на което се създават предпоставки за възможно учредяване на нормална дясна партия в България,ръководството на която в центъра на своето внимание да постави националните ни интереси и преди всичко иконмичиските такива , а не както досегашните политически дегенерати за тридесетте чужди сребърника да са готови да обслужат всякакъв интерес , само не националният български.Именно лидерите на досегашните десни са основните и главни виновници днес да сме на последно място по жизнено равнище в Европа, те разбиха до основи българската икономика-селско стопанство и промишленост, както взривиха в центъра на София мавзолея, те ни превърнаха в най бедната и колониално зависима страна и то не само в Европа , но и сред повечето страни от т.нар Трети свят!Дано повече никога на власт в България да не бъдат хора като Желю, Иван Костов , Софиянски , М.Димитров и техните продажни клики!
   

оценка

+1 -3