И Бог създаде ДС | webcafe.bg
Webcafe

И Бог създаде ДС

Драго Симеонов
18.01.2012, 08:35 (обновена 06.02.2015, 20:08)
Митрополити от ДС

Снимка: © Десислава Георгиева и неизвестен автор

Митрополически ориентирани...

Мишо, Ваньо, Велко, Владислав, Добрев, Пенев, Николов, Ковачев, Благоев. Не, това не е новата селекция на Локомотив (Сф).

Това са част от агентурните прякори на митрополитите в Светия Синод. Имаме разбира се известни забележки към подбора на псевдоними; и вербуваните, и вербовчиците можеха да проявят по-голяма ономастична изобретателност, все пак става дума за свещеници. Но това не променя факта.

11 от 15-те членове на управителния орган на Българската Православна Църква се оказаха сътрудници на Държавна сигурност. Един вид - разпространявали са не само Словото Божие, но и това на миряни с уклон към политическата диверсия.

Шести отдел си е имал специално синодално подразделение. Как точно се вписва това в религиозната догматика е въпрос на сериозен теологически анализ. Важното е, че в голямата си част митрополитите ни са били правилно политически ориентирани. Или може би е по-добре да кажем „митрополитически".

Далеч сме от мисълта, че принадлежността към най-репресивната структура на тоталитарната държава те прави автоматично лош човек. И през ум не ни минава. Нека с този проблем си блъскат главата ортодоксалните радикали. На нас с вас не ни е дадено да съдим, така че просто констатираме ситуацията. Мишо, Ваньо, Велко и компания няма да накърнят вярата ни, само ще ни убедят за кой ли път, че специален план за всички ни има както Всевишния, така и ДС.

Българското духовенство ще продължи да има свои светли и достойни представители и това, че някои пастири не са били докрай честни със стадото си, си е за тяхна сметка. Държавната сигурност явно им е била по-скъпа от душевната.

Темата може да се погледне и от друг ъгъл. От векове насам свещениците по света са служили и на светската власт, включително с оръжие в ръка. Достатъчно е да споменем само тамплиерите - монасите-войни. Родната история също изобилства с примери на бойни попове, нарамили пушка в борбата за свобода. Расото не винаги е символ на смирение и пасивност. Просто висшено съсловие на родния клир е предпочело да се включи в редовете на агентурата, не на обикновената войска. Ако тук и там си имат монаси-пехотици или кавалеристи, нашите са основно свещеници-разузнавачи. Далеч по-хитро, сигурно и престижно е. От гледна точка на сигурността голяма разлика няма. За народ, който предпочита да плямпа, отколкото да действа, нищо чудно, че и духовните му пастири са се насочили към попрището на информаторите.

БПЦ все още няма официално становище по скандала със синодалните доносници. Отговорните интелектуалци на държавата (за секунда щяхма де са объркаме и на напишем на Сигурността на държавата) вероятно все още обмислят някое отворено писмо срещу онези подривни идеологически елементи, които уронват устоите на Църквата в обществото.

Сал един Западно и Средноевропейският митрополит Симеон (европейска работа, друго си е) коментира случката с лаконичното: „На Бога съм служил, това е то". Заядливците може да скочат, да размахат пръст и да се провикнат: „Кой е твоят Бог, отче. ДС ли?".

Но нещата са много по-дълбоки. Всичко на този свят ни е дадено от Всевишния, следователно това включва и Държавна сигурност. Не подобава на един свещеник да се отрича от което и да е Божие творение, тъй че доносничеството в някакъв план е служба на Небесата. Е, поне сега разбрахме кога у нас ще се свърши веднъж завинаги с водевила на досиетата. Е как кога - с Апокалипсиса и Второто пришествие.

Oще: бпц  вяра  доносници в църквата  драго симеонов  дс  дс в църквата  държавна сигурност  митрополити  светия синод  ченгета митрополити 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 21.11.2011, 16:30

123 Michelle | 24.01.201222:56

121 ДА!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

122 Frida | 21.01.201215:27

любо,
мисълта ми бе, че когато стане въпрос за светлите моменти в историята на Царство България и БПЦ, съвременниците умишлено принизяват тези деяния.
Всъщност сегашният висш клир е не сътрудничил, а чисто и просто е бил НАЗНАЧЕН от дс - за да бъде нивото на православието такова, каквото го представя мечок - аз съм православен, а не евреин, т.е. искариот, продажник Тъжен
сравнете с думите на Патриарх Стефан, с които се обръща към евреите в най-тежкия момент за тях. каква подмяна на православието, от което е останало само кухата руска екзотика, стил распутин
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.09.2010, 14:01

121 Катя | 21.01.201210:48

Вместо да се карате за тези неща по-добре обърнете внимание на начина (и времето) на подаване на информацията за въпросните досиета.
Замислете се колко години вече някой решава кога и за кои хора и каква част от информацията да подаде. Така че ако се замислите кой би имал интерес от това може да разберете и малко по-голяма част от картината.
Досиетата на няколко попа са една мъничка част от голямата картина.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.09.2010, 10:49

120 иван | 20.01.201221:24

Ти направо сложи точка на дискусията. Ако това,което беше до сега може да се нарече дискусия. По скоро бяха монолози, всеки продължаваше оттам, докъдето беше стигнал в предния си коментар.

Интересно ми беше да прочета поемата. Но не мисля, че е решение, като отхвърляш всички „заблуди” на хората търсещи „спасение”, уповаващи се на подкрепа свише. Но, може и да греша. Ще ти предложа и аз нещо от рода, което може би ти е познато.

I dare not guess; but in this life
Of error, ignorance, and strife,
Where nothing is, but all things seem,
And we the shadows of the dream,

It is a modest creed, and yet
Pleasant if one considers it,
To own that death itself must be,
Like all the rest, a mockery.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.11.2010, 20:35

119 Георги Тотев | 20.01.201220:38

No use to pray, there's no one listening
I will die anyway
Some say i've killed, some call me satan
Now my blood must be spilled
I'm sentenced for crimes i did not commit
I'll pay with my blood, is this really it?
Creations of god?
No way!
Burn your crosses, make way for science
Christ has only caused death and violence
Burn your crosses and make way for yourself
Put faith in mother earth
Don't call his name, don't trust in others
Bishops fighting for fame
Torture in vain, i won't surrender
Purified by pain
Mankind's great mistake was to create god
Creation of man, excuse to spill blood
Creations of god?
No way!
Burn your crosses, make way for science
Christ has only caused death and violence
Burn your crosses and make way for yourself
Put faith in mother earth
No use to pray, there's no one listening
I will die anyway
Leaving this place, the end is near now
Dying ain't no disgrace
My last night alive has come to an end
Death once i feared, but now it's my friend
Creations of god?
No way!
Burned my crosses, made way for science
Christ will only cause death and violence
Burned my crosses and made way for myself
In mother earth i trust
Now burn!

Източник : http://www.youtube.com/watch?v=RCIrclHEhUw
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.09.2011, 08:58

118 янаки | 20.01.201216:33

ЗА ТЕЗИ, КОИТО НЕ ЗНАЯТ КАКВО Е АРХОНТ:
„Съществото „мутра” беше въведено в храма, като „светилник на скрин” (по думите на Пловдивския митрополит Николай). Това, което извърши Галактион Старозагорски е смайваща литургична пародия, ритуално кощунство. Но то е и своеобразна карикатура на византийската „симфония на властите”. „Мутрите” получават статут на „външни епископи”, на гаранти на временното благо. Архиереите – князе на църквата, пастири на душите. Получава се нещо като корпоративна църква, финансово обезпечена елитарна структура. Синтез на Църква и Подземие. Масонска работа с евразийски елементи. Или обратното. „
Д-р Николай Михайлов
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.03.2011, 09:26

117 Мечока | 20.01.201216:13

Моля те, тези бесовници ...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

116 lele male | 20.01.201216:09

Мечок, специален поздрав:
http://www.youtube.com/watch?v=Oqbeo5A6ujE

Jesus saves

You go to the church, you kiss the cross
You will be saved at any cost
You have your own reality
Christianity

You spend your life just kissing ass
A trait that's grown as time has passed
You think the world will end today
You praise the Lord, it's all you say

Jesus saves, listen to you pray
You think you'll see the pearly gates
When death takes you away

For all respect you cannot lust
In an invisible man you place your trust
Indirect dependency
Eternal attempt at amnesty

He will decide who lives and dies
Depopulate Satan's rise
You will be an accessory
Irreverence and blasphemy

Jesus saves, no need to pray
The gates of pearl have turned to gold
It seems you've lost your way

Jesus saves, no words of praise
No promised land to take you to
There is no other way
---
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.03.2011, 16:53

115 My Majesty | 20.01.201214:33

До trellian: Прав си. Добре е да погледнем първо себе си, преди да поучаваме другите. Затова горещо ти препоръчвам да видиш ПЪРВО себе си. Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.03.2011, 09:26

114 Мечока | 20.01.201213:53

дето за 30 сребърника продава ближния си.
==========
hm, православните не са евреи миличка ....
ама ти чети ..
@ леле мале - ти пък за какво си зажадняла? за Х*й?
   

оценка

+0 -0