До какво води любовта към месото | webcafe.bg
Webcafe

До какво води любовта към месото

Диана Тодорова
24.02.2012, 16:52 (обновена 26.02.2012, 09:50)
месце

Снимка: © Getty Images

Aко сте загрижени за всички животни, които биват убивани за да се нахраним, но въпреки това не мислите, че може да станете вегетарианци, редно ли е да пробваме месо отгледано в лаборатория?

„Горкото пиленце, преди два часа щъкаше и кълвеше камъчета, а сега е изпечено с картофки и го хапваме за вечеря." Много НЕвегетарианци си казват това, когато вечерят нещо вкусно с чаша вино, но дори и не си помислят да спират месото, защото така или иначе животните са „обесени" по телата ни във вид на обувки, шапки, палта, ръкавици, чанти и т.н.

Тоест един вегетарианец - целия облечен с кожени якета (защото издържат повече време и топлят), не е по-малко виновен от колкото един месояден, нали? По тази тема никога няма да има консенсус и едни ще хрупат спанак и ядки до гроб, а други - наденици, пържоли и вурстове, каквото ще да става.

Еволюцията обаче съществува и то съвсем видимо. Ако погледнем зъбите на нашите предци, които имат здрави мъдреци, поникнали най-късно на 26-30 г. и нашите, които растат накриво или при някои хора изобщо не поникват - това е най-простия пример. Причината е, че вече не късаме огромни бутове сурово месо като диваци и по този начин не използваме всичките си зъби. Като са ненужни - не поникват. Точно както във филма с Кевин Костнър - „Воден свят" - хората се бяха адаптирали към вечното, безгранично море и имаха хриле на ушите.

Така и ние в близките 20-30 години ще се адаптираме към нов вид храна. След всичките ГМО продукти, които ни заливат, мляко, което не е мляко, сирене, което не е сирене, и т.н. време е да преминем към фаза КЛЕТЪЧНО ХРАНЕНЕ.

През 30-те години Уинстън Чърчил казва: "След още 50 години ще избягаме от абсурдността на това да отглеждаме цяло пиле за да изядeм само гърдите или крилцата му, a ще отглеждаме тези части отделно по подходящ начин".

Aко сте загрижени за всички животни, които биват убивани за да се нахраним, но въпреки това не мислите, че може да станете вегетарианци, редно ли е да пробваме месо отгледано в лаборатория?

„Холандски учени използваха стволови клетки, за да създадат мускулна тъкан и обещават да произведат първия хамбургер "отгледан" в лаборатория. Целта на изследването е да развие по-ефективен начин за производство на месо от отглеждането на животни." Екипът на проф. Пост в университета в Маастрихт в Холандия е отгледал малки парчета мускул дълги около 2 cм., 1cм. широки и дебели около 1мм. На цвят са мръсно бели и приличат на каламари. Парчетата ще бъдат смесени с кръв и изкуствена мас и до есента на тази година ще се превърнат в хамбургер. Освен това, в началото месото няма да има много вкус. Професор Пост ще проведе отделен експеримент, за да анализира кой компонент от месото му придава вкус и така ще подобри лабораторния бургер".

Не звучи ли интересно? Това е една огромна крачка напред, която ще помогне да запазим живота на земята. Въпросът е ще запазим ли себе си и в какво ще се превърнем ние, стремейки се да запазим животните, защото за да съществува в този вид това месо, то е натъпкано с химикали, които да го запазят по-дълго време.

Това лято се срещнах с едни американци в Италия. Майката ми разказа как в Америка вече 12-годишни момичета са високи по 1,70 м и носят чашка за сутиен D. Като станат на 20 г, ако не са от семейство с нормални доходи, за да ядат горе-долу качествена храна, изглеждат като китове и все гладни. Купуват си по 3 литра фреш от портокал за 99 цента и се радват на евтината храна. Всичко това звучи като опитни зайчета. Тест коя храна става и коя - не.

Сега и на нас ни казват, че лабораторно отгледаното месо ще помогне за живота на планетата, ще намалеят вредните емисии, няма да умират безцелно животни и ще го има в изобилие на една доста по-ниска цена от сегашното.

Дали обаче не правим една голяма грешка, опитвайки се да запазим животните чрез тези технологии? Природата ни е създала да живеем в хранителна верига и по-големите да изяждат по-малките, колкото и жестоко да звучи. Проблемът е, че ние са размножаваме с огромна скорост и ставаме все по-разрушителни в любовта си към природата.

Ако погледнем нещата в цифри, може би няма да можем да избегнем създаването на храна лабораторно. Населението на земята в началото на ХХ век е било само 1,656,000,000. В момента е около 7 милиарда, а към 2050 г. се очаква да станем над 9 милиарда.

Може би трябва наистина да повярваме на индиеца Хира Ратан Манек, който от 14 години не е ял и е в перфектно здраве и сигурно се чуди защо си харчим парите за скъпа и безмислена храна без която всъщност можем?

Oще: вегетарианци  клетъчно хранене  месо 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

14 deowin | 28.02.201221:03

>индиеца Хира Ратан Манек, който от 14 години не е ял

Ахахахахаа!

>дебелите до невероятно ниво американски свини (граждани) не са мит, и огромна част от причините за това са именно ГМО храните

Муахахахахаха!!!

>Ако територията, на която се отглежда фуражът за животните и самите те "живеят" и се угояват преди да бъдат заклани се засее с плодове, зеленчуци и зърнени култури ще има храна за всички и то много по-полезна от месото.

МУАХАХАХАХАХАХАААААХАХАХААА!!!!

Е, добре се посмях следобедно. Мерси за което Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

13 Дракон с кисело зеле | 27.02.201214:43

Моля ви, нека бъдем по-интелигентни от анти-ГМО-зомбитата, които не могат да отличат ДНК от кофа мръсно пране, ОК?
На американците не им е виновно ГМО, между другото. Изобщо. Не съм бил в САЩ, но, все ми се струва, а и съм чувал от приятели, че за доста от тамошните жители представата за здравословно хранене се изчерпва с диетична кола към поредния хамбургер от "МакДоналдс". Това е. Непрекъснатото нагъване на джънк-фуд и бруталното обездвижване водят до придобиване на почти идеално сферична форма. ГМО няма нищо общо.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.01.2011, 20:35

12 Копче | 26.02.201217:38

Естествено, че нямаме нужда от ГМО! Ако територията, на която се отглежда фуражът за животните и самите те "живеят" и се угояват преди да бъдат заклани се засее с плодове, зеленчуци и зърнени култури ще има храна за всички и то много по-полезна от месото. Друг е въпросът, че има доста хора, които не са заинтересовани от това да загубят кокошката със златните яйца.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.09.2011, 12:05

11 axsbf | 26.02.201216:52

Дебелите американци - мит?!? Леле, колко са се митосали някои хора?
Правилно е обратното - нормално сложените американци са мит, и то отдавна. А това, което виждаме по американската боза от Холивуд е подбрано след зверски кастинг от по няколко десетки хиляди кандидата.
За ГМО - категорично против! Земята има достатъчно ресурс да изхранва и сегашното население. Само че част от "скромните" разходи на тъпанари в САЩ, Европа и Китай трябва да се насочат към тази цел. Става дума за "жълтите стотинки" за отбрана основно.
А и ако останалият свят види този жест, много е възможно джагалите-терористи да преосмислят действията си и да поумнеят.
Поздрави!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 23:02

10 fALLEN | 26.02.201216:51

*за да похапнат бургер
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 23:02

9 fALLEN | 26.02.201216:51

една интересна алтернатива за хора, които прекалено много обичат животните и не искат те да бъдат убивани, за да похапне той бургер:

http://www.youtube.com/watch?v=HDvSPQ7megQ

Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.08.2010, 12:32

8 No name | 26.02.201216:11

Извинявам се! Това не беше за тази статия. Отегчен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.08.2010, 12:32

7 No name | 26.02.201215:59

"Как можем да разпознаем хейтъра?

Както може би се досещате „хейтър” идва от думата „hate”, която в превод от английски означава „мразя”. Според Urban Dictionary понятието „хейтър” означава „човек, който не може да бъде щастлив от успехите на другите”. Вместо да се радват на постиженията на хората, те изтъкват тъкмо най-големите им пропуски. Но да не бъркаме понятията. Хейтърите съвсем не са ревнивци. Хейтърът не иска да е като лицето, което той хейтва. Той иска само и единствено да критикува злобно. Друго определение за хейтъра е „човек, чието обичайно състояние на душата е да изпитва омраза/неприязън към заобикалящата го действителност”.

Онлайн деформацията „хейтър” е субектът, който изпълнява действието “hate speech”. Това е непровокирана омраза, изразена чрез словесна агресия. Днес думата „хейтър” е широко използвана от много млади хора, които обаче не си дават сметка какво се крие зад понятието и кои всъщност са истинските хейтъри.

Къде можем да открием хейтъра?
Всъщност хейтърите се раждат във виртуалното пространство. И там виреят най-добре. Защо? Защото в Интернет човек стига да иска може да бъде анонимен. А те точно това и търсят. "
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.02.2012, 14:29

6 Крум Фильовски | 26.02.201214:34

...разсейте митовете с факти и направите важен избор за вашето физическо,
и НАЙ ВЕЧЕ и НАЙ ВАЖНО (духовното здраве) Удивителна
да гледа и всеки,който го е грижа за животните и иска да направи света едно по-добро място за живеене http://youtu.be/8-uMsEgEkBQ Идея
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.03.2011, 14:53

5 Bobby_gBG | 26.02.201213:04

Всъщност статията си е съвсем нормална и смислена, и дебелите до невероятно ниво американски свини (граждани) не са мит, и огромна част от причините за това са именно ГМО храните.


И постепенно ни ебават мамата и на нас с все по-широкото разпространение на ГМО. От една страна населението на света расте, и скоро няма да има как да бъде изхранено всичкото без ГМО.

От друга страна ако ЕС спре толерастичната либерастична политика да изнася бизнес от другата страна на света, и да допуска тук милионите "гастарбайтери" да компенсират тотално омързеливилите се европейци, това няма да е проблем, защото ние можем да се изхранваме с натурална храна без проблем, не ни трябва ГМО за да осигури нужните бройки.

Маймуните в индия кат нямат закони за регулиране на раждаемостта - да ги оставим да се оправят сами, да не се пускат в Европа докато се самоизядат.
   

оценка

+0 -0