Мутри vs капути | webcafe.bg
Webcafe

Мутри vs капути*

Емилия Милчева
11.11.2013, 14:49 (обновена 14.11.2013, 07:16)
Сенки

Гущерът надживя всичките си опашки

Представете си, че искат да ви направят срамна снимка и предложат да си изберете компания от ВИП-ове, в която ще ви е най-срамотно, кого бихте си избрали: а/ В.С., Десислав Чуколов и сие; б/ Христо Бисеров, Делян Пеевски, Николай Бареков и сие; в/ Васил/Георги Илиев или Иво Карамански, Стоил Славов и сие?

Последните са покойници. Не е ли странно, че политиците на прехода надживяха мутрите? Не е - гущерът надживява всичките си опашки.

Може би отговор "в" - поне по-мъжкарска изглежда компанията, макар че проститутките, в които Карамански е гасил цигари, едва ли са си мислили така.

Менте капут*!

Безуспешен опит за компромат произтече преди ден - снимка, на която Бойко Борисов беше редом с Иво Карамански, Киро Японеца и др. Истински се оказа само Кръстника, както приживе беше митологизиран Карамански. И ... "Менте капут".

От всички (мъртви) "мутри" Карамански е от малцината, които могат да бъдат причислени към мафията, просто защото имаше влезли в сила присъди и дори лежа в затвора. Но нима България не е страната, в която мафията си има държава?

Няма да открием снимка, която да документира например среща на Карамански и прокурор Малена Филипова, уволнена дисциплинарно през февруари т.г. като шеф на Инспектората към Върховната касационна прокуратура (ВКП), или на Карамански със земеделския министър Светослав Шиваров, или с Йордан Соколов, или с други политици...

Вместо с таран, с десертно ножче

Мутра или бизнесмен беше Илия Павлов, покойният шеф на "Мултигруп" - най-известната офшорна компания в България, регистрирана в швейцарския кантон Цуг, която години наред успешно беше окупирала входа и изхода на най-големите държавни предприятия?

С какво е по-различен от Карамански - освен че не е лежал в затвора като него? И двамата имаха купища фирми, е, Павлов го раздаваше по-арт от Карамански, но Карамански имаше далеч по-развит бизнес нюх, защото искаше софийското сметище още през 1995-а. Но се вживя като някакъв Робин Худ и публично обяви, че  югоембаргото се нарушава с политическите протекции на кръговете около кабинета "Беров".

В доклада на "Конгрешенъл Куотърли" за Борисов имаше много по-притеснителни писания (виж вдясно). Но очевидно кръговете, които не успяха да направят Делян Пеевски шеф на ДАНС, за да го използват като острие (!!!) - всъщност като таран - срещу Борисов и Цветанов, сега опитват да направят същото с десертно ножче.

Въпросът не е дали Борисов се е виждал или не с Карамански, ако ще кръвни братя да са били. Въпросът е какъв работодател е, какви предприятия и медии охранява ИПОН, плащат ли осигуровки на хората си, върху какви суми. През 2013 г. това е въпросът. Да не надигаме мъртъвците от гроба. Нищо няма да ни кажат.

Паметник на мафиотската арогантност

Осем години след показния разстрел на боса на ВИС 2 (Вярност, Инвестиции, Сигурност - или ВИС - бел.р.) Георги Илиев в Слънчев бряг, на плажа все така си стърчи тъмночервеният му хотел "Дюн". Неразрушим, незаконен, неподатлив на политическите промени - съществува при четвърто правителство.

Когато Георги Илиев отвори "Дюн" през 2004-а, бумът на застрояването по Черноморието тип "китайска стена" още беше далеч, нямаше ги и скандалните заменки на тройната коалиция. И шефът на ВИС 2 го направи по мутренски нагло - стъпи на плажа, който по Конституция е изключителна държавна собственост, и не се намери институция, власт, политик, чиновник, който да го събори. Камо ли да конфискува в полза на държавата - по Закона за отнемане на незаконно придобито имущество, преустроения в луксозен хотел ресторант от соца.

"Аз лично си мисля, че преходът в България ще свърши тогава, когато изчезнат мутрите на прехода и тези знакови фигури свързани с организираната престъпност бъдат отстранени от българския обществен живот и бъдат изправени пред правосъдието", заяви Борис Велчев на среща с КРИБ като главен прокурор през февруари 2010 г.

Е, отстраниха ги. Убитите мутри лека-полека стават студени досиета. Нямаше кой да ги остави на правосъдието, защото до тях щяха да се изправят и други - тези, които ги надживяха, и обслужващите ги капути.

*Капути (от bgjargon.com):

1. презерватив
2. тъп, некадърен мъж, неправещ нещата както трябва

От тълковния речник:

1) (междуметие). Във възклицание - за означаване, че някой е напълно изтощен, разбит, унищожен или се желае неговият край, гибел, смърт. Пример: Хитлер капут!
2) (жаргон; презрително). Жалък, нищожен, пропаднал човек.

Oще: бойко борисов  иво карамански  илия павлов  мутри  преход  снимка 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.