Ще разпознават терористи по сканиран скелет | webcafe.bg
Webcafe

Ще разпознават терористи по сканиран скелет

Webcafe.bg , По Physorg.com
26.08.2010, 12:10 (обновена 27.08.2010, 11:47)
скелети

Така ще изглеждат гражданите не-терористи през новите скенери

Американският изследователски институт "Райт" (WSRI) разработва новаторска система, която ще сканира скелетната структура на хора на летища, спортни стадиони, увеселителни паркове и други обществени места, които биха могли да бъдат уязвими за терористични атаки, отвличания на деца и други престъпления. Изображенията след това биха могли бързо да бъдат сверявани с потенциални заподозрени чрез база данни от предварително сканирани скелети.

Идеята се ражда, когато учен от държавния университет "Райт" проверява онлайн, преди малките му дъщери да тръгнат на традиционната си обиколка на квартала за Хелоуин, и установява, че осъдени за сексуално насилие живеят в квартала. И той се замисля какво би станало, ако съществува начин със сигурност да бъдат идентифицирани сексуалните насилници при влизане в увеселителни паркове и други места, посещавани от малки деца? Или, още по-добре, ами ако има начин да бъдат разпознати маскирани терористи на летища или входни точки на САЩ?

Отговорът му хрумва сравнително бързо - скелетите. Практически всеки човек има уникална скелетна структура, която е почти невъзможно да бъде променена.

Ограниченията на досегашните технологии

Опитите да бъдат разпознати терористи и други престъпници чрез пръстови отпечатъци, технологии за разпознаване на лицето и сканиране на ретината на окото имат своите ограничения. Пръстовите отпечатъци и сканирането на ретината са технологии, свързани с неприятен контакт - и изискват съдействието на обекта. Разпознаването на лицето може да бъде преодоляно чрез маскировки, бради или пластична хирургия.

"Но те не могат да скрият костите си. И именно в това смятаме, че тази технология има известни предимства". казва Фани Кидамби, изследовател в института и един от ръководителите на проекта. "Помислете за ситуация, в която лицето не съответства, но костите са същите", твърди той. "Това определено е човек, представляващ изключително голям интерес, тъй като явно се е опитал да промени лицето си."

Скелетът на възрастен човек има 206 кости. Размерът, формата, плътността и структурата на връзките правят всеки скелет леко различен. Ако добавим и допълнителен лумбален прешлен или допълнително ребро - което някои хора имат - както и ранни счупвания на кости, импланти, винтове и други идентифициращи характеристики, и признаците стават още по-индивидуални.

Костният подпис 

А скелетните структурни характеристики остават сравнително стабилни по време на живота на възрастните. Рентгеновите лъчи, гама-лъчите и други форми на сканиране на тялото биха могли да бъдат използвани за създаване на "костен подпис" на всеки човек. Изследователите в момента работят върху идентифицирането на основни елементи и размери на скелета, които различават един човек от друг.

"Смятаме, че може да не е необходимо сканиране на цялото тяло", казва Кидамби. "Може би и само част от тялото е достатъчна." Един от вариантите е да се спрат на ключицата - една от най-различните и индивидуално специфични кости в тялото.

Скелетите на заподозрените в тероризъм, които биват арестувани, или на осъдените сексуални насилници, ще бъдат сканирани - и характеристиките им ще бъдат каталогизирани в база данни. Специален компютърен софтуер ще позволи току-що сканирани скелетни изображения, заснети на летища, стадиони и увеселителни паркове, бързо да бъдат сравнявани с тези в базата данни. Системата ще разпознава само хора, чиито скелети вече са в базата данни.

"Базата се изгражда от нарушители на закона, известни на закона", посочва д-р Джули Скипър, изследовател в WSRI. "И след това се очаква тези нарушители да се появят отново на неподходящо място."

Директорът по оперативната дейност и стратегическите инициативи на изследователския институт - Райън Фендли, казва, че скенерите биха могли да бъдат използвани на места, където има контролирани входни точки. "Може да се поставят навсякъде", коментира той. "Биха могли да бъдат на всяко летище, както и в хотели, ако бъдат направени с подходящ размер и цена."

Скенерите биха могли дори да бъдат използвани като устройства за сигурност за държавни или частни фирми, гарантирайки, че само оторизирани служители биха могли да получат достъп до важни сгради или помещения. "Сега имаме баджове за тази цел", казва Скипър. "Но баджовете могат да бъдат изгубени, откраднати или фалшифицирани."

Пет секунди за сканиране, още 10 - за проверка

Сканирането вероятно ще отнема около пет секунди - а съответствие би могло да бъде открито в рамките на допълнителни 10 секунди, твърди Кидамби. "Това е най-голямото ни предизвикателство - точно да получим характерните белези на костите от разстояние," допълва Скипър, добавяйки, че федералните власти биха желали да разполагат със средства за точно разпознаване на скелети от 50 метра разстояние."

Сензорите в скенерите изискват хората да са на около 2 метра от апаратурата. "Ако бяхме разрешили този проблем, щяхме вече да бъдем на пазара." За разлика от скенерите на цялото тяло, които виждат през дрехи и разкриват лични характеристики на тялото, скелетните скенери биха давали картина под повърхността на кожата.

В зависимост от избраната технология, скелетното сканиране би могло да изложи човек единствено на радиация, която е приблизително еквивалентна на извършването на един полет със самолет през цялата територия на САЩ.

Базирането на скенерите на достъпните в момента скенери за плътност на костите би могло да позволи технологията да бъде внедрена в полеви условия до година, казва Кидамби. Институтът има няколко скенери за плътност на костите, които могат да бъдат използвани за конструирането на прототип.

По-голямото предизвикателство е събирането на сканирани данни на заподозрени и изграждането на базата данни. "Може да имаме чудесен инструмент, който събира сканирани данни от телата на обикновените хора, но ако нямаме информация, с което да ги съпоставяме, то реално не сме постигнали нищо."

Oще: биометрия  скенери  терористи  технологии 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 26.08.2010, 16:22

1 Myhouse | 26.08.201016:48

Може да звучи тъпо, но все повече се радвам че одъртявам. Така няма да се налага да търпя през целия си живот, малоумщините които се налагат...

А идеята въобще не е нова... "откривателя" е гледал една от сериите на Терминатор /може и да бъркам филма, но актьора беше Шварценегер/. Там имаше такава сцена, проверяваха всички влизащи в метрото...

Да не говорим, че колкото и да убеждават, че е безвредно, сканирането на скелета може да стане само с рентгенови лъчи. А както знам те са доста вредни..

Света отива на зле... имам развито /развинтено/ въображение, и картините които ми рисува то въобще не са розови.. тотален контрол на личноста и всичките и действия се задава...
   

оценка

+0 -0