Колко безпомощно е позитивното мислене | webcafe.bg
Webcafe

Колко безпомощно е позитивното мислене

Webcafe.bg, по newyorker.com
14.03.2014, 18:25 (обновена 20.03.2014, 19:36)
щастие

Няма лошо в позивитизма, стига да не ви спира да постигнете целите си

Откакто е публикувала книгата си "Тайната" през 2006, австралийската писателка Ронда Бърн пише манифести за самопомощ, базирани на идеята, че хората, които мислят позитивно, живеят в щастие, богатство, мъдрост и успех - и печелят много пари.

През ноември 2013 тя публикува "Герой," четвъртата книга от поредицата си. Книгата демонстрира мъдростта на 12 герои - бизнесмени, спортни звезди, писатели и филантропи. Идеята на Бърн не е нова - тя е сред фундаментите на компаниите за поздравителни картички, мотивационните лектори и учителите от десетилетия - но тя се е превърнала в един от най-известните пророци на тази теза.

"Начинът да преодолеете липсата на вяра е много прост," пише Бърн. "Започнете да мислите противоположното на това, което сте мислили за себе си: че можете да го постигнете, че притежавате всички необходими качества, за да го направите."

Има известна истина в идеите на Бърн за връзката между мисъл и действие

Нови открития се появяват, след като изобретателите преминават през години на планиране и психическа подготовка, без съмнение. Когато хората страдат от т.нар. соматизационно разстройство, психологическият и емоционален стрес се проявява във физически симптоми - болки в ставите, главоболие, дори припадъци.

Бърн също така е права да подчертава колко упорито нещо е мисълта. След като започнете да мислите нещо, много е трудно да заличите тази мисъл от главата си. Покойният блестящ социален психолог Дан Уегнър описва това като огромната ирония на психическия контрол: за да е сигурно, че не мислите за нещо нежелано или неприятно, трябва постоянно да насочвате мисълта си към точно тази нежелана идея. 

Как да сте сигурни, че не мислите за бяла мечка, караща червено ферари, ако не мислите за това дали мислите за нея?

Книгите на тази тема имат много привърженици; повечето от рецензиращите ги в онлайн им дават пет звезди. Те обаче имат и доста противници. Една от критиките е, че книгите използват техника, популяризирана от фитнес гурутата. Когато виждате актьори с изваяни тела и страхотен тен, популяризиращи ново фитнес-оборудване, оставате с усещането, че те не са в отлична форма, защото са прекарали часове в използване на тази конкретна машина.

По-вероятно е те да тичат или да вдигат тежести, или просто да имат добри гени или свръхбърз метаболизъм, или комбинация от всички тези характеристики.

Също толкова трудно е да вярвате, че героите в книгите на Бърн - или още по-малко свръхпродуктивни гении в много области като Гьоте, или прочутият с раздразнителността си Бетовен - са успели, защото са култивирали в себе си позитивизма.

Нещо повече, както журналистът Оливър Бъркман отбелязва в "Противоотровата: щастие за хора, които не могат да понасят позитивното мислене", "безкрайният оптимизъм за бъдещето води само до още по-голям шок, когато нещата не вървят по план; с опитите да се поддържат само позитивни мисли за бъдещето, позитивно мислещият се оказва по-слабо подготвен, и всъщност по-стресиран, когато най-накрая се случи нещо, което той не може да убеди себе си, че е добро."

Бъркман е напипал златната жила. Според много изследвания, положителните фантазии намаляват шансовете ви за успех. В един експеримент социалните психолози Габриел Йотинген и Дорис Майер поискват от 83 германски студенти да дадат оценка на степента, в която те "възприемат положителни мисли, изображения или фантазии по темата на прехода към кариерата, завършването на университета, търсенето и намирането на работа."

Две години по-късно те се свързват със същите студенти и запитват какъв е опитът им в работата след университета. Тези, които са се опирали на положителни фантазии, са кандидатствали по-рядко, получавали са по-малко предложения за работа, и в крайна сметка са получили по-ниски заплати. 

Същото важи и в друг контекст

Студентите, които са мислили положително, е било по-малковероятно да поканят желана партньорка на среща, и по-вероятно да имат затруднения в академичните си постижения.

Пациенти също така са се възстановявали по-бавно след операция на бедрото, когато са се опирали на позитивни фантазии да вървят, без да усещат болка.

Хедър Бари Капс, професор по мениджмънт в Лондонската школа по икономика, е публикувала сходно изследване на това на Йотинген. Запитана защо фантазиите пречат на прогреса, тя казва, че те притъпяват желанието за успех: "Представянето на позитивен завършек предава усещането, че се доближавате до целите си, което отдалечава границата на потребността от реални достижения."

Йотинген и Капс са поискали от две групи студенти да си представят следващата седмица. Едната група си е представяла, че седмицата ще мине максимално добре, докато другата версия е описала по-неутрална версия на седмицата. Седмица по-късно, когато студентите са се върнали в лабораторията, тези с положително мислене са споделили, че имат усещането, че са постигнали по-малко през въпросната седмица.

Ако слушате политици да говорят позитивно, гответе се за тежки времена

В провокативен нов анализ Йотинген и колегите й твърдят, че публичните демонстрации на позитивно мислене могат дори да предсказват спад на макроикономическите показатели.

Те са използвали програма за текстов анализ, за да оценят тона на публикации в USA Today в периода между 2007 и 2009, и са установили, че особено положителните публикации са предшествали спад на индекса Dow Jones Industrial Average след период, вариращ от седмица до месец.

Учените също така са анализирали всичките 21 обръщения на американски президенти при встъпване в длъжност от 1933 до 2009 г. и са установили, че президентите, които са говорили оптимистично за бъдещето, са изживявали възход на безработицата и забавяне на икономическия растеж през мандата си.

Вероятно е твърде пресилено да твърдим, че самото позитивно мислене е довело до тези мащабни макроикономически промени, но шокиращите резултати в това актуално изследване потвърждават продължилите повече от десетилетие изследвания в лабораторията на Йотинген.

Не може да се отрече, че много хора намират утеха в идеите за позитивното мислене

Подобно на религията, позитивното мислене предлага привлекателно, не-техническо решение на най-важните житейски проблеми, като изисква от поддръжниците си единствено вяра. (Всъщност "Тайната" на Бърн освен другото включва и цитати от Евангелията на Матей и Марк, насърчавайки идеята, че хората получават в живота това, което искат в молитвите си.)

Но въпреки че много хора в наши дни все пак приемат, че в религията това е простено, защото тя твърди, че се фокусира върху въпроси, за които науката не може да даде отговор, същото не важи и за успеха.

Идеолозите на позитивното мислене представят идеите си без доказателства, но ние можем да оценим реалната им смисленост на база конкретни данни. Запитана дали позитивните фантазии понякога са полезни, Йотинген коментира, че това е възможно, ако човек обмисля конкретните стъпки, които да предприеме, за да преодолее пречките пред успеха.

Капс допълва, че фантазиите може и да бъдат полезни, когато не можете да удовлетворите своя потребност - например когато сте гладни, а остават часове до момента, в който ще се нахраните - защото те временно притъпяват страданията ви.

Тъй че няма нищо лошо в това да се отдавате на фантазии - стига да не се надявате те да ви донесат промяна в реалността.

Oще: изследване  позитивизъм  позитивно мислене  учени  щастие 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 17.03.2014, 17:14

5 stomaneniq | 17.03.201417:34

Прочетох половината от този текст и виждам, че авторката въобще не е запозната с поредицата тайната. Въобще не става въпрос за позитивно мислене от рода на случи ти се нещо гадно и се убеждаваш колко е хубаво, а за вселенски закон за привличането. Аз съм се убедил напълно, че това нещо работи. Може и елитите да са се уплашили, че все повече хора го откриват и поради тази причина да се получава сякаш целенасочено световно оплюване от подобни олющени сайтчета.
Та изгледах 2-те части на филма и не го взех много сериозно. След седмица видях една моя съседка, която не съм виждал от много време. Много се беше разхубавила. Започнах да си мисля за нея често и забелязах, че както се виждахме 1 на година изведнъж започнахме да се засичаме постоянно. Дори се стигна до комичната ситуация, че като тръгвах да изхвърлям боклука и до магазинчето в съседния блок си взимах цигара за да си я пуша с нея. Тогава вече разбрах за какво иде реч.
Осъвършенствах се до такава степен, че преди няколко дни си поръчах маршрутно такси в 00:30 през нощта от хотел плиска. Реших да пробвам нещо доста малко вероятно и застанах на спирката. Представях си как се задава маршрутката и аз се качвам и се прибирам. След 10 минути дойде точно моята маршрутка. Спрях я (явно шофьора спря по навик) и тръгнах да се качвам. Вътре имаше 3-ма възрастни мъже и шофьора, които си разговаряха и пушеха. Единя ми каза че е частна кола. Аз не разбрах и продължих да се качвам. Той пак ми каза частна кола и вече се усетих, че одавна е свършила смяната и ме гонят да слизам от там до където се бях качил. Шофьора ме попита на къде съм. Казах му на къде и ми каза еми хайде не е работно време, но минаваме оттам и ще те качим. Така си получих маршрутката около 2-3 часа след свършване на работното и време. Усмивка
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 09.03.2014, 18:01

4 alf | 16.03.201421:23

глупости на квадрати - има си психолози които много добре знаят че щом на човек живота му е бил щастлив е по скоро да е оптимист и обратното. също така могат да помогнат на някого с няколко сеанса, но трябва да ги тъпчат с хапчета и да си отглеждат донори
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

3 pixie | 16.03.201409:22

Май се чудим какво да изсмучем от пръсти, а?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 16.03.2014, 01:54

2 Джони Браво | 16.03.201401:57

Ми давай да живеем като вуйчо ми. Всяко второ изречение му е - Нищо не става, нищо не става. Хващай ножа и през вените, защото да мислиш позитивно е лошо.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 25.02.2014, 21:26

1 Snow White | 16.03.201401:44

Колко безпомощни са авторите! Смее се
   

оценка

+2 -0