Бразилия слага щастието в Конституцията си | webcafe.bg
Webcafe

Щастие по Конституция

Webcafe.bg , Асошиейтед прес
04.02.2011, 12:15 (обновена 06.02.2011, 22:25)
бразилци

Снимка: © Getty Images

Бразилците ликуват - този път заради Световното по футбол...

Необходима ли е наистина конституционна поправка, която да защитава стремежа към щастие в страна, известна с веселяшкия си дух, масови тържества и наглед вродена способност да празнува каквото и да е под слънцето?

Няколко законотворци мислят така и до голяма степен се очаква Сенатът да одобри скоро поправка в конституцията на Бразилия, която да направи стремежа към щастие неотменимо право. След това законопроектът ще отиде в долната камара.

Дебатите излизат на преден план месец преди карнавала в Бразилия - буен фестивал, пълен с десетки хиляди полуголи мъже и жени, определян от властите в Рио като най-голямото празненство на Земята. Поддръжници обаче казват, че като се остави настрана веселбата, законопроектът за щастието е сериозно начинание, предназначено да се бори с острите икономически и социални неравенства в Бразилия.

"В Бразилия ние имахме икономически растеж без очаквания социален растеж", каза директорът на подкрепящата законодателството неправителствена организация "По-щастливо движение" Мауру Моторин. "С конституционната поправка ние искаме да предизвикаме дискусия, да потърсим одобрение за създаване на условия, при които се насърчават социалните права", заяви той.

Япония и Южна Корея включват правото на щастие в своите конституции

Други правителства също предприемат подобни сондажи за официализиране на стремежа към щастие. Япония и Южна Корея включват правото на щастие в своите конституции, а по-рано този месец британското правителство разработи планове за започване на проект за 3 милиона долара, който да измери благополучието на гражданите.

В началото на 70-те години на 20 век хималайското кралство Бутан стана инциатор на идеята за поддържане на "индекс на щастието". Много преди това в Декларацията за независимостта на САЩ от 1776 г. е записано често споменаваното днес настояване за "живот, свобода и стремеж към щастие".

Внесеният в Конгреса на Бразилия законопроект би въвел израза "стремеж към щастие" в член 6 на конституцията, който постановява, че образованието, здравето, прехраната, работата, жилището, свободното време и сигурността - наред с други неща - са социалните права на всички граждани.

Сенаторът и бивш министър на образованието Кристовам Буарки, който е вносител на законопроекта в Сената, заяви, че добавянето на "стремежа към щастие" е съществено за това да помогне на обикновените хора да започнат да търсят отговорност от правителство, което отдавна е обвинявано, че не осигурява основни услуги на бедните.

Бразилия - петата икономика в света до 2016 г.

Бразилия е на път да се превърне в петата икономика в света до 2016 г., когато ще бъде домакин на Олимпийските игри, но западналата система на държавното образование, лошите пътища и жп линии и гъмжащите от престъпност бедняшки квартали заплашват по-нататъшното развитие.

Специалистът по конституционно право и преподавател в университета в Бразилия Кристиану Паисау каза, че според него предложената поправка е безсмислена кръпка, която в крайна сметка би се превърнала в "правен фолклор", тъй като след края на военната диктатура между 1964 и 1985 г. демокрацията в Бразилия няма нужда от подобни трикове. "Това би имало смисъл, ако се намирахме в период на връщане към демокрация, в период на движение за преки избори. Сега това просто ще бъде безполезно", заяви той.

На изслушване в Сената, преди законопроектът да бъде приет от комисия през ноември миналата година, Даниел Сейдел от Националната конференция на бразилските епископи разкритикува движението за "стремеж към щастие" като не много по-различно от маркетингова кампания, която не предлага решения на социалните беди в Бразилия. "Не би ли било по-добре да се говори открито за социално благополучие, за намаляване на неравенството?", запита той сенаторите.

Пътят към щастието - спасение и за социалните права

Но президентът на Националната асоциация на държавните защитници Лусиану Боржес каза, че движението би могло да вдъхне живот на правното настояване за насърчаване на социалните права. "Това велико предложение би създало инструменти, които да позволят в стремежа към щастие да бъдат спасени социалните права", заяви той.

Моторин от "По-щастливото движение" каза, че просто се надява обществото да погледне сериозно на предложената поправка и може би да промени очакванията си. "Щастието не е игра. Хората го бъркат с нещо, което е излишно, а то не е такова. Ние имаме нужда от качествено здравеопазване, което ни липсва. Имаме нужда от качествено образование, което ни липсва", заяви той. "Става въпрос за създаване на условия, в които хората да се стремят към щастие, но с обучение, със знание, което да ни подготви да бъдем по-напредничаво общество в бъдеще", заяви Моторин.

Oще: бразилия  движение  икономика  конституция  право  сенат  социални права  страна  щастие 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 05.01.2011, 13:52

4 Sceptic | 05.02.201123:29

Хареса ми идеята. За да може една добра идея да добие материални очертания, трябва първо да се формулира и напише някъде. Конституцията е едно добро място за това. Браво. И в нашата трябва да залегне, твърдо ще гласувам за това.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.11.2010, 12:45

3 stg | 05.02.201115:52

с тия социални права какво шоу ще стане чак не е истина
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.11.2010, 01:52

2 pueblo | 05.02.201106:09

Смее се цигански истории........
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

1 Pavur Pezev | 04.02.201121:11

Дилма Русефффффф,да вземе да обяви българският за официален у Бразилия.България на 5 континента и 4 океана...уряяяяяяяяяяя Смее се
   

оценка

+0 -0