Малкият Мартинчо и Синята идея | webcafe.bg
Webcafe

Малкият Мартинчо и Синята идея

Елена Кодинова
01.09.2011, 15:39 (обновена 14.09.2011, 22:36)
Мартин Димитров

Снимка: © БГНЕС

Днес г-н Мартин Димитров е лидер на една партия символ, а тези, които я основаха, си го подават като топка в игра на пиян морков.

Има някои дейности на тази земя, за които младостта и наивността не са добра атестация. Една от тях е политическото лидерство, за което се изисква мъдрост, далновидност, памет, усещане за история, проницателност и шахматна комбинативност.

Когато се роди Синята идея през 1989 г. - синя, красива и мамеща като очите на Надежда Михайлова, малкият Мартинчо е бил 12-годишен ученик в София. Ние, големите, тогава вярвахме на чичовците му Иван Костов, Стефан Софиянски и Евгений Бакърджиев, че те са водачите на съпротивата срещу тоталитаризма и неговите гробокопачи.

Когато през 1997 г. взеха цялата власт в страната, вероятно младежът Мартин е бил част от новата площадна студентска подкрепа от онова време. Ние вече бяхме пораснали още малко и у нас през 4-те години на мандата им остана неприятно усещане за баница.

Днес г-н Мартин Димитров е лидер на една партия символ, а тези, които я основаха, си го подават като топка в игра на пиян морков.

Сигурно като се опълчи на чичо си Иван Костов и леля си Екатерина Михайлова и пристана на чичо си Стефан Софиянски и чичо си Евгений Бакърджиев, си мисли, че се е еманципирал до независим политически лидер. Обаче у нас, по-възрастните, пак има едно леко напрежение и усещане за манипулация на млад и наивен човек.

Остава ни и подозрение за класическо промиване на мозъка: "Остави го онзи лош чичо, той само те потиска и не те смята за равен, ела при нас, ние те ценим, ти си младостта, бъдещето на нацията."

Колко лесно се лъже млад, амбициозен и тщеславен човек, особено когато разчовъркаш неувереностите му.

А в същото време Синята идея, такава каквато я помним от митингите през 1989-а и началото на 90-те години на миналия век, минава все повече на изкуствено дишане. Някога беше популярна, защото бе символ на съпротивата. После се опита да се превърне в дясна идеология, но не като антитеза на комунизма, а като капиталистическа философия.

Но какво дясно политическо пространство в най-бедната страна на Европа? Откъде да се вземат всичките тези индустриалци и консервативни членове на средната класа, които да го подкрепят? Тук открай време виреят левите популисти и сиромахомили, които обещават централно да ни оправят.

Както за да си интелектуалец ти трябват четири дипломи за висше образование - твоята, на баща ти, на дядо ти и на прадядо ти, така и за да си десен, ти трябват поне богати татко и дядо. Иначе си пролетарий и това се отразява на мирогледа ти. И когато Синята идея престана да бъде съпротива срещу комунизма, тя престана да намира и широка подкрепа. Просто чисто демографски няма на какво да стъпи.

А сега, с тези крамоли и прегрупирания, политически манипулации и предизборни пренареждания между бащите й и най-младия й виден син, нещата със Синята идея вървят към летален изход.

"Десните" партии все повече заприличват на БЗНС-тата от началото на прехода - нароени, нацепени, формирани около отделни прояви на политическо его. И пак у нас се появи онова усещане за баница. И съмнението, че докато хората показват идеологическа вярност пред изборните урни, някой си брои парите на скрито и ни се подиграва за наивността.

Но историческите процеси са необратими, новата действителност няма нищо общо с площадната еуфория след падането на комунизма. Може пък да е по-добре да спрем да кърпим и гримираме старото дясно, всичко да се сгромоляса и от руините да се издигне нова истинска дясна партия.

Само че преди това трябва да се създадат десни избиратели - достатъчно богати, за да са консервативни, и достатъчно млади, за да са забравили, че у нас много погрешно да си десен значи преди всичко "да си против БСП" - партията на най-едрите олигарси и капиталисти.

Oще: дсб  дясна партия  евгений бакърджиев  иван костов  мартин димитров  сдс  синята идея  стефан софиянски 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.04.2011, 06:08

47 apropos | 05.09.201119:15

Има форумци, които искат да кажат нещо, НО не знаят точно какво и
все пак за да бъдат забелязани си показват езичето.
Е, някой малоумник или шмекер може да се върже или да се направи, че се връзва....
добре де, добре добре де, добре добре де, добре добре де, добре добре де, добре добре де, добре добре де, добре
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.04.2011, 05:03

46 veselavesela | 05.09.201109:44

Който е тръгнал да рови, да се върне малко по- назад във времето, точно , когато предприятието започна да се срива, защо ли? И кога точно е началото на оглозгването? Да се поинтересува , как точно се вменяват дългове, за да се обезцени. Интересно защо не беше позволено на работещите там , въпреки желанието им , да изкупят акциите..
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.04.2011, 06:08

45 apropos | 05.09.201105:38

Bichkiiata -Не съм срещал досега хора които да плюят Костов и да говорят истината.
Дори понякога да казват някои верни неща, те винаги добавят ЛЪЖИ и по този начин се опорочава цялата идея.
НО В ПОВЕЧЕТО СЛУЧАИ ТОВА СА 100% ЛЪЖЦИ или НЕКОМПЕТЕНТЕН МАТ'РИАЛ.
НАПРИПЕР:

Агенция по приватизация
=======================

На 17 юли 2002/!!!!!!!!!! Къде е Костов по това време/, късно следобед, беше подписан Договора за продажбата на акциите на “Видахим” АД.

------------------
------------------

Купувачът на “Видахим”АД се задължава да уреди задължанията на Дружеството в размер на 68 888 914 лв. /!!!!!!!!!! /съгласно одобрения от съда окончателен списък на кредиторите, чрез сключване на двустранни споразумения. Задълженията към Агенцията за държавни вземания и Държавна Агенция “Държавен резерв и военновременни запаси” трябва да бъдат уредени в споразумения,които да бъдат сключени до 75-дневен срок от датата на подписване на Договора.
Да 4 месеца от подписването на Договора трябва да бъдат уредени и задължанията към останалите кредитори
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

44 Bichkiiata | 04.09.201123:56

koce.. и всички останали от отбора на циганина

Аз въпреки всичко което написах по-долу и въпреки отврашение то ми към него ще ви призная, че на последните избори гласувах за него ( след дълъг периот от 1998 година кога си бях дал лично обещание да не гласувам повече за българска политическа партия) просто защото претедента Бойко Борисов ми се виждаше абсурден фарс и нереален бъзик с България. Уви българите обичат здрави вратове и тъпи погледи. Циганина все пак е умно копеле и от двете злини нормалният човек логично би трябвало да избере по-малката, не търси логика обаче в подивелият балканец, Боко спечели заради малоумното интервю ( дали не беше целенасочено, защото Доган е всичко друго но не и тъп) на Доган и обещанията, че ще съди предишните. Това е простотията на един цял народ избиращ първосигнално с мотива на отмъщението.
Но помнете Костов е изключително користен, озлобен човек отмъщаващ на БКП заради неуспехът му да влезе във висшите и ешелони докато България беше социалистическа.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

43 Чинчифон | 04.09.201111:20

Драги косе,
никой няма право да иска от теб да намразиш Костов!Обичай си го свободно и за цял живот.Но не се измъчвай да ни съчиняваш дълги доказателства за да ни накараш и ние да го обикнем колкото теб.Знаеш,че сме прост народ,нали?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.11.2010, 21:47

42 koce | 04.09.201107:09

Старо и изтъркано е да се преписват чужди грехове на Костов.
Нито масовата приватизация, нито затриването на среднив бизнес е негово дело.
Средния бизнес се затри при Царя, а масовата приватизация се случи 94-97-а при Виденов
измислете нещо друго, но конкретно, а не общи приказки за дикататури и едноличност.
Защото той беше единствения премиер уволнил некадърните си министри. И точно те после се продадоха и провалиха СДС
И продължават да вредят
Мислете конкректно: гледайте реалните доходи и ще се усетите (може би) че тези негови 4 години е единствения период на растеж на реалните доходи на българина.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.11.2010, 21:47

41 koce | 04.09.201107:04

ПОовремето на "оная" война коридор бяха дали:
Словения, Унгария, Чехия, Словакия, Македония, Гърция, Италия, Австрия,Полша, Румъния Франция, Германия Англия, Испания, .....
Повечето от тях дадоха не само коридор (като нас) а дадоха самолети, войска....

По времето на войната в Ирак обаче Първанов и Царя дадоха войска, а войската даде жертви!!
После и във Афганистан, в Либия... пак ли лошия Косотв прати български войници.
Повтаряте си една мантра и забравяте откъде ви извади Костов за 4 години... оттам където пак ще ви закарат същите хора.
Само глупака се спъва два пъти в един камък
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.04.2011, 05:03

40 veselavesela | 04.09.201100:15

stg -например Видахим, категорично беше рентабилен
Един пример ти е достатъчен.
А, ако добре си ме прочел, говорех за подобряване материалният парк, чрез инвестиране, но в тази ситуация се изисква време и дългосрочни материални активи, а те от алчност побързаха да разпродадат, ликвидират и пр.
Колкото до управлението му, какво направи - централизира властта, окрупни бизнеса с цел лично и на приближените му, /между които разбира се са и редица комунисти/ с цел тяхното облагодетелстване и това
скапа прохождащият дребнен и среднен бизнес. Вдигна данъците. Разду се административният апарат. Смятам, че точно това отвори пропастта в която потъна оформящата се средна класа. Следващите не искам да коментирам ,ефектът е очевАден.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.04.2011, 19:30

39 Fraxinus | 03.09.201116:34

31koce | 02.09.2011 20:53
Само да ти припомня ,че точно по времето на тази война , правителството на И.Костов даде въздушен коридор на натовските изтребители - нали дори минаваха над София някои от тях.
александър зашев | 03.09.2011 12:08
Зашев, един път да се съглася с теб на бира
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.04.2011, 06:08

38 apropos | 03.09.201114:50

александър зашев

ЗАШЕВ, ДА ! 100% СЪМ СЪГЛАСЕН С ТЕБ, ОТ КОЯТО И ПАРТИЯ ДА СИ.

АЗ СЕ ОТВРЪЩАВАМ ОТ КОМУНИСТИТЕ,
ГЕРБ И Б.Б. СА НЕАДЕКВАТНИ,
НО ОТ ВСИЧКИ НАЙ-АНТИПАТИЧЕН МИ Е БОЛЕН ЛИДЕРОВ
/за мен той е извратен-гей отрепка, която има наглостта да се нарича политик и да ми дава акъл/
НО НЕ МОГА НА НИКОЙ ДА ПОЖЕЛАЯ СМЪРТТА.

ЛЕСНО Е ДА УБИЕШ НЯКОГО - ЕДИН КУРШУМ И...КРАЙ.

БЕЗКРАЙНО ТРУДНО Е ДА УБЕДИШ НЯКОГО.
   

оценка

+0 -0