Гепи и бегай | webcafe.bg
Webcafe

Гепи и бегай

Мария КасимоваМария Касимова
03.03.2017, 18:16 (обновена 06.03.2017, 15:36)
кражба

Снимка: © Getty Images

В българската народопсихология кражбата има героичен ореол. Особено когато не те засяга лично или е добре прикрита.

„ВзЕми и за мен, ако не те хванат!"

Помните ли го този майтап? Много български, разбираем само за нас си - демек „открадни и за мен". Позитивно и непринудено утвърждаващ присвояването на нечие чуждо нещо.

Не разисквам темата само покрай случката на варшавското летище. Клептомания или тридневна разсеяност, тя си е факт точно толкова, колкото е факт, че Елена Поптодорова не е трамвайна джебчийка, че някак да не сме толкова изненадани.

Факт е също, че престъпление, извършено от публично и международно позната личност, влияе на имиджа на цялата ни страна и на самочувствието ни като нейни граждани. Случвало ми се е в група от хора от всякакви страни, когато кажа, че съм българка, да ги виждам как деликатно си попридърпват чантите под мишниците. Затова и този пореден международен конфуз силно ме потресе и все още не е позволил човешкото ми съчувствие (като към болен от клептомания човек с лична драма) да надделее над гражданското ми възмущение.

Кражбите са си много и вечно актуална българска тема. Откакто се помня, слушам или преживявам кражби. Като първолак ми откраднаха набор от цветни, миришещи гумички от чина. Не помня колко пъти съм оставала без анцуг или раница, защото някой си ги е харесал.

Веднъж откраднаха четирите гуми от колата на татко - на сутринта я намерихме добре закрепена на трупчета. След това майсторът-строител на семейната ни виличка, пред разярения поглед на баща ми най-нагло извади една по една от багажника на москвича си пет торби от личния ни цимент за строежа, които беше приготвил да си „припознае".

Хвърляше ги на земята, нареждайки „На ти си ги, бе, на ти си ги!" в лицето на баща ми, когото явно намираше просто за скръндза.

Времето беше такова - артистите (баща ми беше актьор в Сатиричния театър) тогава минаваха за богати хора, затова от тях масово крадеше цялото майсторско войнство. Днес явно целият ни народ е приеман за богат, след като у нас всеки краде от всеки, на всички нива и по всякакъв начин.

Крадат ни от сметките за ток и парно, крадат ни от телефонните разговори, крадат ни водата и чистия въздух, парите за билетчето за автобуса и онези, които наричаме спестявания. И идеите ни крадат - на мен ми се е случвало немалко пъти, при това все от хора, на които нито въображение, нито талант, нито известност им липсват. Просто им се краде.

В българската народопсихология кражбата има героичен ореол. Особено когато не те засяга лично или е добре прикрита. Знаеш например, че съседът краде ток. Стига да не се е вързал за твоя електромер, „присвояването" му си е направо геройство, защото мощно цака ония от ЧЕЗ! Да си краде човекът - евала! Ех, ако мога и аз да се включа в далаверата!...

Да си тръгнеш от ресторант, без да си си платил сметката, също е едно от „големите геройства".

Наслушала съм се на сума разкази на маса, в които разни хора с луд смях разказват как са направили „бомба" еди къде си и „ония тъпаци" не са се осъзнали. Готино е още да пътуваш гратис, да чопнеш нещо от някой магазин или да си прибереш например някоя обществена собственост - пейка от парка, жълти павета след някой ремонт в центъра на София, тротоарни плочи, бордюри или каквото дойде.

Преди години една приятелка държеше малък, кокетен столичен бар. В продължение на три месеца всеки ден засаждаше цветя в две големи саксии на входа му. И всяка сутрин намираше саксиите опразнени. Накрая хвана престъпника - една миловидна баба реститутка, която беше решила да превърне вътрешния двор на кооперацията си в райска градина, благодарение на цветарското гратис снабдяване на моята приятелка от бара. Баба от класа - с хубаво шлиферче, кокален бастун и газено шалче върху главата с ролки! И пак крадне!

Някои българи могат почти с национална гордост да представят величието на нацията ни, разказвайки как „наш човек" е замесен в едно от най-големите световни срамни престъпления - кражбата на трупа на Чарли Чаплин. То е извършено две седмици след погребението на великия комик. От поляк (който е мозъкът на операцията) и българин („мръсните ръце") с многозначителното в литературния ни контекст име Ганчо Ганчев. Двамата искали откуп от Уна, жената на Чаплин, за да й върнат тялото, на което пък тя отговорила с добре организирана полицейска акция и думите: „Чарли е в сърцето ми, той щеше да намери това за смехотворно.".

Всъщност на фона на цяло отмъкнато мъртво тяло на знаменитост какво наистина значи някакъв си откраднат, пък макар и скъп, крем? Ей това ще се запита средният българин и с размахана във въздуха като за гонене на досадни мухи ръка ще определи това като медийни групости. То нали сега за всичко медиите са виновни...

Ето ви още едно типично българско разбиране за краденето - у нас то се измерва физически, а не морално. В този смисъл гепването на един крем направо не си заслужава обсъждането - та те ни откраднаха милионите от банките, плажовете от бреговете и дърветата от планините, ние сега за някакви помади ще се разправяме.

Така е, но въпросът е, че и за милионите, плажовете и дърветата не реагираме. А не реагираме, защото свикнахме да приемаме краденето за нещо напълно допустимо, хеле пък ако е в малки размери. Т.е. не е важно самото присвояване на нещо, което не ти принадлежи, ами е важно отмъкнатото нещо да не е голямо. Или да не е така видимо.

Само така мога да си обясня кънтящата днес обществена тишина по повод източването на КТБ - как да ги видим тия откраднати пари физически, че някак да ни се задейства логичната гражданска реакция на протест? И с плажовете и горите е същото - там са си, не са ги отнесли под мишница нанякъде, защо да протестираме, че някой ни ги бил откраднал, моля ви се?! Едно е да откраднеш труп или кола, съвсем друго - крем от летищен магазин. „Активно мероприятие си е - отсича българинът разбирач - никакво джебчийство не е!"

Помислете си само колко думи и изрази в българския език изразяват простото действие „крада"!

Присвоявам, тафя, чопвам, „лява ръка - десен джоб", гепя, грабя, обирам, задигам, отнемам, дигам, взимам си, похищавам, „познавам си", замъквам, щипвам, отнасям, „цап-царап", неправомерно източвам, конфискувам, приватизирам... Както стана ясно след варшавската летищна излагация, можем вече да наричаме кражбата и просто „забравяне", „невнимание" , „разсеяност" или „активно мероприятие".

В контекста на новата международна коректна лексика, можем да я наричаме даже „алтернативен факт" или „пост-кражба".

Така може да се наредим достойно и до някои от съвременните престижни световни крадци като например десния кандидат на президент на Франция Франсоа Фийон и съпругата му Пенелоп, чакала години наред по семейните сметки да постъпват нейни държавни заплати, за които тя не е работила нито час. Ще се приобщим вероятно и към националистката Марин Льо Пен, която пък точила европейски пари, за да плаща на бодигардовете си.

На нас обаче с такива префинени кражби не можеш да ни събудиш гражданската съвест. То тука премиерите си ходят по мачове с държавни хеликоптери, депутатите си строят дворци за по един мандат време служене на народа, а парите на банките се изнасят като стой та гледай за една нощ, та ще седнем ние да смятаме кой точно е бумнал европейските фондове или пък ще роптаем, че друг е приватизирал някакъв си козметичен продукт!

„Ай, да си краднат, ма како, лошо нема! - както казваше кварталната ни циганка Краса през деветдесетте. „Кат ми не е бръкнАл у портифейля да ми изтегли двато лева с двата пръста, ко ша му наскачам да го пра'им пишман?!"

Така, де - няма се разправяме за глупости...

Oще: дипломатически скандал  елена поптодорова  заложни къщи  кражба  ктб  мария касимова  народопсихология  обир  открадната кола  откраднати гуми от автомобил  престъпление  скандал  сметки за ток 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

41 Крив Макарон | 13.03.201721:39

Погледнете сериозно на проблема... В смисъл гледайте това видео, за да ви се изясни:
https://www.youtube.com/watch?v=luH7YzkbItY

Много щастлив

Обвиняем за магистрални грабежи има по-добро познаване на законите от служебните лица!?

Извинявам се, но голяма част от кражбите в много случаи се дължат именно на чувство за безнаказаност у извършителя. Просто държавата няма подготвени служители, които да приключат едно дело. А във въпросното видео се говори дори нещо още по-лошо; говори се за склоняване към лъжествидетелстване, т.е. самата система произвежда престъпници.

И тук говорим не за манталитет, а за условия. Човек с основни познания по бихейвиъристична (поведенческа) психология, или повърхностно познание на тезата на Чарлз Дарвин относно оцеляването и пригоденоста, може да ви обясни ситуацията как отделния идивид променя своите навици (и ги утвърждава) по схемата стимул - реакция. Т.е. самата държавна система предполага извършването на деяния от престъпен характер!

Личен пример; в петък 9.03. дадох допълнителни свиделства относно моя жалба срещу изпълнителния директор на "Топлофикация София" Героги Беловски. Посочвам на две места, където той отрича събития и факти. При всички тези обстоятелства ако моите показания останат без последствия има две правилни решения; или ставам част от заобикалящате ме престъпна среда, или се дистанцирам колкото може по-далеч. Вариантът да работя, за да ме крадът, а прокуратурата да бездейства не съществува!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.09.2011, 23:11

40 Vankata_820 | 07.03.201721:45

Честито, Българи,
Най-накрая лъсна Истината защо е дадена възможността на Елена Поптодорова да задава Дневния ред на България, като нито се самосезира Главна Прокуратура на Р.България, по казуса"Елена Поптодорова", нито се задейства Външно Министерство, като не изиска Дипломатическия паспорт на Елена Поптодорова, до изясняване на случая!!!
Вчера Соломон Паси, съпругът на Гергана Паси, обяви официално, че той е Менторът на Елена Поптодорова, както и отговорен за Нейното назначение, а днес ставаме свидетели на инициативите на Кабинета"Огнян Герджиков", които опипват тихомълком почвата за Гергана Паси, която да бъде издигната за Еврокомисар от Р.България!!!
Вчера Иван Костов, спомена че е по-добре да падне Валутният борд, а днес Аз си спомних, че по времето на Тройната коалиция(НДСВ), стана една валутна операция, благодарение на която Външният дълг порастна два пъти, може и да греша, но приятелят на Соломон Паси, Милен Велчев, едва ли си спомня нещо по случая?!!!Усмивка
Е, Българи, сега като си имате НАТО, трябва да си плащате лептата, а може и да се потупате в гърдите с "правилния" Еврокомисар:

"Служебното правителство гласи бившия министър по европейските въпроси Гергана Паси за еврокомисар. Нейната кандидатура отново е лансирана пред служебния премиер Огнян Герджиков, съобщиха пред Епицентър.бг източници от Министерски съвет. В Министерство на външните работи пък са били предупредени да имат готовност с номинацията ѝ и да „опипат почвата“ в Европейската комисия.

През последните дни семейство Паси е провело серия от разговори с министри и високопоставени държавни чиновници. Самият служебен премиер заяви преди дни, че новият български еврокомисар най-вероятно ще бъде жена. "Кого имам предвид за еврокомисар? Няма да ви кажа. Желателно е да бъде жена. Това е изискване на Европейския съюз. Те държат много на равновесието между половете и понеже Европейската комисия е доста с мъжкото начало, затова голямото желание на Юнкер, а и не само неговото, е комисар от България да бъде жена. И ще бъде жена", каза Герджиков на 2 март в Черепиш.

Според него служебното правителство ще управлява до 27 април, а България трябвало да издигне еврокомисар, ако след изборите на 26 март парламентарните партии се забавят със съставянето на редовен кабинет. И понеже е сигурно, че съставянето на новото правителство е ще се забави, затова Гержиков намекна, че именно неговият кабинет ще бъде принуден да излъчи новия български еврокомисар."
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.09.2011, 23:11

39 Vankata_820 | 07.03.201721:45

Колкото повече рови Ленчето и се опитва да прехвърли вината, толкова повече информация ще излиза за Нея в Световен мащаб, а тогава нито Соломон Паси ще може да й помогне, нито Вени Марковски, нито Ивайло Калфин, нито Асен Агов, нито Кирил Маричков, нито Тодор Живков, нито Лех Валенса, нито Полските правораздавателни органи и Летищни власти!!!
Трябва да знаеш кога да отстъпиш в една битка, особено ако си Дипломат от Кариерата!!!
Животът продължава!!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.09.2011, 23:11

38 Vankata_820 | 07.03.201721:44

1. Защо Елена Поптодорова задава дневния ред на Държавата си?!!!

Много ще се учудят от Подхода, в който тезата е по-различна от заглавието, но заглавието е дребна подробност на фона на Международната Вакханалия и е хубаво да се смени Ъгъла на видимост към Световната въртележка, за да се осъзнае, незначителността на заглавието и лесната му подмяна от Четвъртата власт, при подходящо Желание и съответното Национално съзнание, примерно с:

Защо Елена Поптодорова не бива да задава Дневния ред в Държавата си!!!Усмивка Усмивка Усмивка

---------------------------------------------------

Защо Европа на две скорости, а защо не и на шест - числото на Шестаците от ДС, с Големите компромати?!?!?

Европа на две, на три скорости, на шест скорости, защото всеки си носи обременената история и своите зависимости, които са били част от Стратегията на Петата колона, спомогнала за сформирането и удържането на този Европейски съюз!!!
Никоя държава, не може да не признае ползите от членството си в ЕС, но и никоя държава няма да признае какви вътрешни поражения е получила, заради безропотното й следване на ЕС!!!Усмивка
Този ЕС, няма да остане само на две или на три скорости, ще има още драми, Друг@ри!!!
Сега държави с близки културни ценности, които имат много обща история, ще слеят усилията си и няма да се разкъсват с противоречията в ЕС, белязани от Политическите кризи, разразили се сред Политическите елити на много държави!!! Тези Политически кризи си имат своята история и в голямата си част, те са вследствие на Популизма, и на липсата на Технократски правителства(Политическо израстване на Партиите, залагащо на Известни учени и Наложили се Различни "Гуру"-та в съответната област)!!!
Нашата история е белязана от Преломен момент с идването на Демокрацията, защото завещаното от Тодор Живков, поставя България в просеща позиция пред Света.
Бившите Първи за да избегнат съдебно преследване, не допускат икономическите лостове на Властта, в държавата, да преминат в западни корпорации и въвеждат "Мораториум на Плащанията(Задълженията)". След това идва Плана"Ран", който отново не се харесва на Червената върхушка и Костов го модифицира по мярка на България, в "БГ Стратегия за разделянето на икономическата от политическата власт в условията на Преход", като прескача цели глави в Плана"Ран", а на други разменя последователността, и така последствията са потресаваща мизерия за над 90% от населението на България, на което му е отредено да служи, като удобна асиметрична сила за всеки порив срещу Статуквото, въпреки Големите приватизационни сделки!!! Твърди се, че Активи на стойност 30млрд. евро, са били разпродадени само за 3 млрд.евро, а парите естествено идват от Кредитните милионери на България и техните Кредитни инспектори, които фалираха повечето Български банки, преди да дойде Костов с торбата с Активите!!!
Тези зависимости, тази стратегия, удържа Статуквото, тези Първи хора в Държавата, които се оказаха Бившата яка номенклатура, бяха припознати, като много удобни за Западния свят, защото Петата колона има нужда от компрометирани хора, от хора със зависимости, които са лесни за шантаж и предаване на интересите на собствените си държави!!!
Така пропуснахме, Лустрацията в БГ!!! Изтокът не я желаеше и Западът не я желаеше за България, Добре дошли в Голямата Геостратегическа Игра, докато Българският народ вече беше свикнал да си мъкне оковите и да тъне в Информационно затъмнение, докато му раздават шамари, при всяко надигане на главата и надежди да узнае Истината!!!
Така ни вкараха и в НАТО, благодарение на Соломон Паси, който пък се оказа Ментор на Елена Поптодорова(преговарящ за Шистовия газ в Добруджа), а тя, несменяем представител на интересите на Р.България в САЩ, за повече от 12 години, но негов верен човек се оказа и Вени М.арковски("Стратфор", екс собственик;"Бол.бг", милиардер в САЩ), който лично се грижи за Профила на Елена Поптодорова в "Уикипедия"!!! Тези хора незнайно защо обаче, не ни дадоха достъп до Американския трудов пазар, докато Кръгът"Миронов", получиха "Зелени карти", но пък се гордеят, че ни вкараха в НАТО?!?!? Опитаха се да удължат "безпристрастно" диалога за "Шеврон" в България, докато Правителството на Бойко Борисов, отричаше че проучванията в Добруджа продължават, а някои се вихреха с Дипломатически паспорт по Медиите ни, докато тестовият фракинг си течеше в недрата на най-плодородната българска земя!!!
Видяхме Гоцевия К.алфин на Амбр@зурата, и се зачудихме откъде им се привидя, руска хибридна атака в информацията по медиите, която беше откровено безпристрастна, после Боян Ч.уков от БСП поде, щафетата, а накрая се включи и Костовия, Асен А.гов - все радетели за Българската Истина и борци срещу Прехода в Р.България!!!Усмивка Усмивка Усмивка
Всичко това нямаше да се случи, ако ни бяха разрешили да си мечтаем за Лустрация и ни бяха помогнали, както това се случи моментално в Украйна, но от друга страна там пък е "Шеврон" и Някой казва:"М@йната му на ЕС"?!Усмивка Усмивка Усмивка

Всъщност тук е Развръзката:
ЕС се разпада, дали ще е на втора скорост или на шеста, колкото по-висока е скоростта, толкова е по-сигурен разпада и знаете ли защо: "Идеология се катастрофира, като се засили на максимална скорост, а не се спира!!!"
Западът, катастрофира Изтока с вицове, в техните ежедневници и на скоростта, на която можеше да удържи Влака си, но следващият я Изток, с посредствените си машинисти, дерайлира - само че всяка спасителна акция си има цена!!!
Така се случи и със САЩ, те катастрофираха с агресивната си политика, докато някой ги засилваше и в подходящия момент им дръпна ТТИП(Кормилният лост) от ръцете, беше си пред@телство, отвътре!!!Усмивка Но САЩ вече бяха определили стратегията си, а Тя беше: Или сте с Нас или сте срещу Нас - смени се лобито на Клинтън, с това Тръмп, удобните хора, за удобната политика и не си мислете, че са се променили, просто се сменят приоритетите, но не и целите!!! Твърде са амбициозни!!!
Тръ.мп реши:"Събаряме
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.09.2011, 23:11

37 Vankata_820 | 07.03.201721:44

2. ...Тръ.мп реши:"Събаряме ЕС, през Франция", а това си е компроматна война на висока скорост, докато вече се случва 'Брекзит", който гарнира Турция!!! Турция от своя страна, без Германия не може, но и Германия без Турция не можеше, до скоро, но какво се случва, ако "Съюзниците", отвъд Океана включат в амбициозната си програма Израел, и Саудитска Арабия, Йордания и т.н., и обявят война на Иран, как ще се усучи Турция, ще може ли да откаже на Съюзниците си, и тогава Германия ще има ли защо да търси Турция, ако й е гарантирано, че вече в ЕС на шеста скорост, ще си има Бежанска вълна, с мощността на Дъблинско Цунами, при това без Шенген, за низвергнатите?!?!?!

Минават ми едни черни мисли и се чудя какво й трябва на България, с такива съюзници и бг политици:

1. Според мен Силна Четвърта Власт, която обаче, вече е обявена от ДАНС, за заплаха за Националната сигурност, защото е съсредоточена в ръцете на двама, трима собственика, които са били увещавани от Разузнавания на чужди държави, да разпродадат дяловете си на Тях!!!Усмивка Усмивка Усмивка
2. Трябва й Неопетнен Международен Авторитет на България, е, да обаче Елена Поптодорова, докато обясняваше първа, втора версия на трепетите си в Полша, се оказа, че от Полската Полиция са я документирали за кражба, която е установена след разследване тръгнало от инвентаризация и запис на камери, установило точно извършителя и довело до задържането му, на третия ден!!! Дипломат Номер 1 на България, обаче твърди, че случващото се е Дезинформация, да не кажем Руска Хибридна Атака, а Аз се чудя къде е Г-н Цацаров, Главният прокурор, ако наистина Външна за ЕС държава, се меси във Вътрешните работи на ЕС и САЩ, защо не е сигнализирал на колегите си от ЕК и на партньорите си от Капитолията в САЩ, докато се вихри скандала с Елена Поптодорова?!?!?!
3. Трябва й на България, Шенген!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
4. Трябва й на България, Еврозона, ама тя пък е таралеж, ако не разбираш от Фискална политика, и не те припознават за Свой!!!Усмивка
5. Падане на Американския визов режим за България!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Какво обаче получихме:
Нарязана БГ Армия, Същите Първи, като Бившите Първи, при които дори Медицинската сестра на Тодор Живков е била с чин"Майор", чудно каква ли е била Личната му преводачка?!?!?
Получихме НАТО, това на някои бг генерали, им звучи, като орг@зъм, при това с над 1 милион щика, но те едва ли ще си спомнят Кипърската криза, но нищо нека ги оставим, поне да си носят зелените чорапи и да си карат розовите БМВ-та!!!
Получихме правото да си крепим Статуквото!!! Как?!?!? - Като ни се отвори Европейският трудов пазар!!! Но докога?!?!?! - Докато не осъзнаем, че с провалянето на ТТИП от Европа, няма как да се запази Статуквото, в този му вид!!!
Получихме правото, пожизнено да си имаме Пета колона в България, поради зависимостите на Политическия ни и Държавен Елит!!!

Драги Българи, дойде времето, когато трябва високо да заявите пред ЕС, че искате да разрушите Статуквото, искате да възстановите Международния авторитет на България, искате Промяна, държите на Суверенитета си, и не искате повече да ви управляват в България:
Петата колона, под ръка с Четвъртата власт - Не искате да сте Троянския кон на ЕС, а Искате да сте Негови Пълноценни и Пълноправни партньори с Общ подход към Проблемите и Първа граница на Шенген, но на този, който е на Втора скорост:

Отнемете Дипломатическия паспорт на Елена Поптодорова, заведете й дело за Уронване престижа на Република България, след неуместно използване на дипломатически паспорт, в чужда държава, в опит да се покрие престъпление от криминален характер - отмийте с общи усилия, Срама от Лицето на България!!!
Дайте Начало на Промените в България, Пожелайте си Лустрация, Мили Българи!!!

П.С.: Малкото безпристрастно журналистическо инфо, по казуса:

http://www.monitor.bg/a/view/80959-Инвентаризация-в-магазина-изловила-Елена-Поптодорова/

""Шенгенска" камера от паспортния контрол открила кой е крадецът

Инвентаризация в магазина изловила Елена Поптодорова

Според полски експерти българката е била без имунитет в момента на извършване на кражбата и на задържането й


Българският дипломат Елена Поптодорова е била изловена за кражбата на крем на летище "Фридерик Шопен" след рутинна инвентаризация в безмитния магазин от веригата "Аелия" в терминала за заминаващи пътници.

Това разкри пред "Монитор" източник от търговския обект. Заради характера на стоката, която е обект на специални данъчни и митнически регулации в магазина правели всекидневна инвентаризация по сектори, като обръщали внимание на по-скъпите стоки. "За да си купите нещо в безмитен магазин, дори да е само вестник, трябва да представите бордна карта. При инвентаризацията се проверява дали със всяка продадена стока, със сигурност това се прави ежедневно при по-скъпите продукти, дали има т. н. "бординг". Открито е, че на минус е бройката от скъпоструващ крем, но срещу него няма купувач." - коментира източникът на "Монитор".

Изчезването на самия крем като кражба било половин беда. За веригата проблемът бил много по-голям, защото ставало въпрос за данъчно и митническо престъпление, че някой е получил стока без 22 процента ДДС без да е имал право на това, а самият казус би могъл да доведе до проблеми с данъчните, ако възникнат подозрения, че се въртят продажби на черно.

"За да защити себе си, екипът на магазина е уведомил полицията и е извършен анализ на камерите, тъй като целият обект е изключително силно "камеризиран" - разказа пред "Монитор" експертът по сигурността и бивш ръководител на антитерористичния отдел на летището във Варшава Йежи Джевулски. "Знае се, къде се намира кремът и не е трудно да бъдепроследено кой го разглеждал, пипал, взимал. След анализирана на външността на лицето е направен анализ на хората, които излизат през пункта за паспортен контрол. Направено е сравнение с помощта на камерата, която запечатва образа на всеки преминаващ в момента, в к
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.09.2011, 23:11

36 Vankata_820 | 07.03.201721:43

3. ...Направено е сравнение с помощта на камерата, която запечатва образа на всеки преминаващ в момента, в който "прекрачва" условната държавна граница. Това е система за персонална идентификация и е част от оборудването по линия на Шенгенското пространство, в Полша на много места работят такива системи, тъй като сме външна граница." - допълва Джевулски, който е и бивш главен специалист в Главната комендатура на Полицията в Полша.

Поптодорова е била идентифицирана незабавно и веднага е започнало разследването на кражбата. Според дипломатически източници от самото начало разследването е било незаконно, тъй като касае лице с дипломатически паспорт, ползващо се с имунитет по силата на Виенската конвенция за дипломатическите отношения. "Нищо подобно!" - категоричен е Йежи Джевулски и обяснява, защо този опит за извличане на Елена Поптодорова през дипломатическа вратичка е несъстоятелен.

"Какво е дипломатическият паспорт? Един документ за самоличност, който дава информация, че приносителят му е дипломат, а издателят се обръща към другите органи, мисля, че на френски беше, с учтивата молба да оказват на приносителя на паспорта съдействие." - коментира експертът. За да придобие дипломатът имунитет той трябва да има статут на дипломатически агент по смисъла на Виенската конвенция - да бъде ръководител или член на дипломатическо представителство. Всеки дипломат, назначен в друга страна получава обикновено и легитимация, че е член от дипломатическия персонал на съответна държава и на дипломатическия корпус в страната. "Ако лице с дипломатически паспорт, което не е член на дипломатическия корпус, извърши престъпление то е третирано като обикновен гражданин с това изключение, че органите, предприели разследване или задържане трябва да информират МВнР." - добавя Йежи Джевулски.

След като си е тръгнала с крема, по думите и докато говори по телефона, Елена Поптодорова не е забелязана от никого, не е настигана от никого и не е задържана или отвеждана за разговор. Тя отлита за България с крема на 24 февруари. На 27 февруари в понеделник в 15.35 бившият ни посланик във Вашингтон каца във Варшава с полет от София. На гишето за паспортен контрол е в ок. 16.00. При проверка на самоличността граничният полицай установява, че по лицето работи полската полиция, уведомява комисариата на МВР на летището, идват двама полицаи и поканват Елена Поптодорова на разговор, където я уличават в извършването на кражба.

Според запознати със случая Поптодорова е оставила на място като глоба 2000 злоти, ок. 1000 лева. Не е ясно как полската полиция е приела тази сума, защото моменталната глоба е допустима само за кражби на стойност до 400 злоти (ок. 200 лева), докато откраднатият от българката крем струва над 1600 злоти (800 лева) и подлежи на наказателно преследване. По него, както съобщи полската полиция Елена Поптодорова се е признала вината си и се е съгласила на споразумение (официалното название на процедурата по полския НПК е "доброволнно подлагане на наказание"). Материалите по случая са все още в ръцете на полицията и не са стигнали до прокурор. Ако прокуратурата признае на Поптодорова дипломатически имунитет досъдебното производство трябва да бъде прекратено, ако не - да продължи към съда за утвърждаване, заедно с определяне на размера на глобата или наказанието.

Експертът по сигурността Йежи Джевулски смята, че доказателствата срещу Елена Поптодорова са били твърди.

Кремът не е "пищял" на летището

Кремът "Орхидея империал", който е откраднала от летището във Варшава Елена Поптодорова останал безмълвен при напускането на магазина, въпреки, че не е бил платен, научи "Монитор". Ако беше се задействала алармената система, щеше да се намеси охрана и Поптодорова можеше на място да мине с номера, че се е улисала в телефонен разговор с майка си. Защо това не се е случило, обяснява експертът по сигурността Йежи Джевулски. "Ако минете с пакет неплатени цигари или бонбонки "тик-так" охраната ще се задейства заради магнитните ленти, с които са оборудвани опаковките. Това обаче не важи за скъпите продукти от високите ценови рафтове на известните световни марки като "Диор", "Шанел" или "Герлен", коментира експертът. Престижните марки никога не опаковали в кутиите си магнитни ленти заради нивото на бранша, който представляват. "Продават на елитни места, на елитни клиенти и не искат да създадат презумция, че всички ние, които пипаме тези козметики сме бандити. При скъпите фирми няма да намерите такъв тип защита, защото на това няма да бъде погледнато с добро око." - разяснява Джевулски. За безмитния магазин на летището в София това обаче не важи, признаха магазинерки. Българският търговец на марките ги е снабдил допълнително със своя електронна защита, поставена от външната страна на опаковката."/"Монитор"/
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.09.2011, 23:11

35 Vankata_820 | 07.03.201721:43

Здравейте, Мили Българи,

Толкова възмутен от арогантно, дезинформационно, лицемерно поведение, скоро, не ми се е случвало да се чувствам?!?!?!Усмивка
Тази Г-жа е талантлива!!!Усмивка
Написах нещо, но за съжаление, то се затри, сега нямам нерви да го пиша отново...
Ще го сбия накратко:
Липсата на Лустрация, постави приобщаването на България, на картата на НАТО, да бъде прието безметежно от страна на Русия, като руснаците, в крайна сметка и не ни искаха за 16-тата им Република, въпреки амбициите на Бившите ни Първи!!!Усмивка
Притворното поведение на България се състоеше в това, че Петата колона в България беше толкова силна, че с Национални предатели и Двойни агенти във Властта, Тя можеше да си прави каквото поиска, особено ако Мафията си има държава, а Държавните служители са в тежки зависимости!
Така Ние се обявихме за разтурване на Армията ни и влизане в НАТО, но без никакви други ангажименти, така се случи и с ЕС, като условието беше да сме част от НАТО, и нито ни обещаха Шенген, нито влизане в Еврозоната, нито падане на Американския Визов режим за България, затова пък се отвори Европейския трудов пазар за окрадените българи, станали жертва на неавтентичната версия на Плана"Ран", услужливо модифицирана от Иван Костов и неговите пажове!!!
Всичко това беше прието радушно, а Сорос се бореше за Глобализация, единни пазари, наднационални правителства и запазване на Статуквото, но Статукво, в което се прокрадваше и огромната сянка на Изтока, който все още не даваше индикации да е птицата Жар, а всяваше неистов ужас и страх в двойните бг агенти, защото те може и да си бяха унищожили досиетата, но руското КГБ им ги пазеше в архивите си!!!Усмивка
Костов ни въведе във Великата Приватизация, Гоце пък, ни вкара в Големия Шлем, Царя с Милен Велчев и Ники Василев, ни удв.ои Външния дълг, с една валутна операция, а впоследствие щафетата я пое Хидроинженера, и пажовете на всички тези, катереха дипломатически и държавни стълбици, докато един хубав ден Ментор, Соломон П.аси, заяви че Той гарантира за личния си паж, чийто имидж, лично беше излъскван от Вени М.арковски, в Уикипедия с дезинформация, цитираща Гоцевия Ка.лфин, Станишевия(Б.С.П.) Боян Чук.ов и Костовия Асен А.гов...Усмивка
Представи ни се възможност да се докоснем до стойността, на която оценяват любимата ни държава тези Пажове на Прехода и резултатът се оказа покъртителен - 380 евро, само толкова!!!Усмивка На цената на едно кремче!!!Усмивка
Международният авторитет на България на цената на едно кремче от 380 евро!!!Усмивка
Цели поколения Българи, сега ще трябва да излъскват и градят наново този имидж и причините са много, но най-фрапантната е, че ние сме единствената държава, в която Дипломат Номер 1 е забъркал такъв международен скандал с Репутацията на Държавата си, в какъвто никоя държава от Третия свят не си е позволявала да участва!!!
Малко е срамно, не мислите ли, Драги Българи!!!
Аз искам детето ми, въпреки че не живее в България, да не се срамува да се нарече: Българче!!!
След този скандал е много вероятно, според Мен, с думата: Българин, да се прави аналогия с: Крадец!!!
Вярвам, че здравия разум ще надделее и след като ДАНС, констатираха, че Наионалната сигурност е застрашена, поради окрупняване на Четвъртата власт в ръцете на двама собственика и желанието на Чужди държави да им изкупят дяловете, то вярвам, че ако нямате воля за Промяна, след идеите "Европа на две скорости" на Меркел и на Оланд, Групата "ФАЦ", с удоволствие ще се обади на Полските: Съд, Прокуратура, Полиция и Медии, и ще ви изпревари в: "ЕКСПЕРТИЗАТА"!!!Усмивка Усмивка Усмивка
По време на протестите в БГ и след тях, измряха ключови информатори от Полицията, ама в Полша, Статуквото е по-европейско и там хората ги пускат в доброзорна пенсия!!!Усмивка
Това не Ви е България, където Полицията не разследва, примерно: защо от стаята на К.алфин е излетял т.руп, през прозореца, на негов украински пртньор, в един хотел, а БГ Армията е нарязана на скрап, за удоволствието на шепа генерали и партийни деятели и няма кой да разследва защо Ма.фията се подвизаваше винаги в имотите на МО и ползваше услугите на Н.С.О.(У.Б.О.), а концесиите за Ам.Армия се даваха, тихомълком!!!Усмивка
Срам ме е от този Скандал и не искам Истината да отиде в Канала на Прехода!!!
Този скандал е тест за Вашата съвест и Манталитет!!!Усмивка
Скоро се разпада ЕС или поне ще мине на две скорости, а може и на три, САЩ се затварят, целият свят се преформатира, а на България й е най-нужен Международен Авторитет, проявете инициатива, покажете, че Ви пука, изобличете Крадците от Скандала, а след това помолете за подкрепа ЕС и САЩ, зашото само така ще покажете воля за Промяна, само така ще покажете, че сте по-смели от Вашите Бащи и Дядовци и че искате Прехода да свърши!!!
За България е важен Шенген и падането на Американските визи, Еврозоната е таралеж, ако се разпада ЕС, но Бордът е необходимото лекарство, докато не се променят Политическият елит, Експертите на Държавата, Политическата нестабилност, Международният Авторитет!!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.05.2014, 00:32

34 МарКом | 06.03.201723:57

Мако,

Даже не можеш да се съсредоточиш за 5 минути да напишеш нещо по-дълго :-)
Лек си брато... хич те няма...
Живота не е Twitter или FB. Трудно ще го разбереш ти... саксийно растение.
Ако я подкараме на лични обиди ще се разревеш на 10-тата минута.
На мен ми е през дедовия (сори dedo adji Много щастлив) за тебе и подобните ти.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

33 Mako | 06.03.201721:29

Dear Ivan | 06.03.201716:29
Забележете обаче Макако, СамВаймс и Уиндоус Експлорър колко умело имитират човешка реч.
---------------------------------------------------
Да, бееееееее - на маймуни ви направиха тези амеби!....
Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

32 Dear Ivan | 06.03.201716:29

Забележете обаче Макако, СамВаймс и Уиндоус Експлорър колко умело имитират човешка реч. И това, без да са прочели и една цяла книга, само от слушане по улицата. Много интересно. Пред неподготвен човек могат да минат направо за хомо сапиенс. Или поне за хомо Много щастлив Много щастлив
   

оценка

+0 -0